Екскурсія "Барвисте різнотрав'я"

Про матеріал
Екскурсія. Мета: показати красу і різноманіття лучного угруповання; конкретизувати знання учнів про рослину як цілісний організм, з’ясувати взаємозв’язки рослин із середовищем; повторити правила поведінки в природі; провести роботу з естетичного і екологічного виховання .
Перегляд файлу

Барвисте різнотрав’я

 

Екскурсія

Мета: показати красу і різноманіття лучного угруповання; конкретизувати знання учнів про рослину як цілісний організм, з’ясувати взаємозв’язки рослин із середовищем; повторити правила поведінки в природі; провести роботу з естетичного і екологічного виховання .

Хід екскурсії

1Бесіда про правила поведінки в природі

Вам у походи ходити

І мандрувати, любі юннати.

Вмійте ж природу любити,

Кожній стеблинці радіти.

В полі, у лісі, над яром —

Квіти, дерева і трави…

Цвіту не вирви задаром,

Гілки не втни для забави.

Оберігайте ж повсюди

Шлях і стежиночку в гаї.

Всете окрасою буде

 Нашого рідного краю.

П. Сиченко

 

Шануйте й бережіть усе, що вас оточує: тварину й кущик, дерево і квітку, пташку й кожну тваринку, водойми й усю землю, на якій ви живете! Без цього збідніє наше життя.

  •    Що ми спостерігаємо  навколо?

Так, багато трав’янистих, квітучих рослин.

2 Конкурс знавців прислів’їв і приказок про квіти.

  • Де багато квіток, там і медок.
  • Квіти сильніше пахнуть перед дощем.
  • Люди раді літу, а бджоли квіту.
  • Мальовані квіти не пахнуть.

3 Розповідь з елементами бесіди

  •    Які рослини, з тих що ви бачите, вам знайомі?

 Звичайно це волошка лучна. Як медоносна рослина вона щедріша ніж її синя сестричка — волошка польова.

Коли комаха сідає на квітку волошки, та відкриває серединку і виштовхує з себе горошинку пилку  комашці під черевце. А коли комаха летить геть, то серединка знову  закривається. Одна квітка може робити до 6 таких виштовхувань. Волошка лучна має суто чоловічі і суто жіночі рослини.

        Всі знають конюшину з її трилисниками. Вона  є цінною лучною травою, використовується в сільському господарстві, тваринництві, медицині, косметології.

  •    А чи знали ви, що у деяких європейських містах герби мають форму листа конюшини?

Монетні двори різних країн карбували монети із зображенням конюшини.

        Витке стебло з фіолетовими квітами має мишачий горошок, що гарно освоює заплавні луки. Ніжний нектар квітів мишачого горошку стає основою смачного меду з диких трав. Окрім того, він збагачує грунт.

       Ось ще одна трав’яниста рослина, яку ми звикли називати просто травою, насправді ж її назва грястиця збірна. Одна з найкращих трав для пасовищ. Доречі, в садовій практиці використовується як газонна рослина.

        А цю рослину, з яскравими жовтими квітами, краще в букети не збирати. Це жовтець, народна назва «куряча сліпота». Нешкідливий на вигляд жовтець, містить потужні токсичні речовини, які при вживанні можуть призвести до смерті. Сік цієї рослини надає  подразнюючу дію на очі, слизові оболонки і шкірні покриви людини.

        Понад квітами пурхають метелики. У давніх греків одне й те саме слово означало «метелик» і «душа». Давні римляни вірили, що крилаті створіння пішли від квітів, які відірвалися від рослин.

       Назва цієї яскравої комахи вам відома. Так, це сонечко чи божа корівка. Вони можуть мати різну кількість цяточок, що залежить від виду. Сонечка корисні тим, що вони поїдають попелиць і кліщів.

       До корисних комах, які ми тут можемо зустріти звичайно ж відносяться бджолині. Серед них — джміль. Він є запилювачем багатьох медоносних рослин, зокрема і конюшини. Більшість цих рослин інші комахи, зокрема й медоносна бджола, не запилюють. Крім того, джмелі є індикаторами забруднення довкілля.

4 Підсумок екскурсії

Я зірвав квітку — і вона зів’яла.

Я спіймав метелика —

І він помер у мене на долоні.

І тоді я зрозумів,

Що доторкнутися до природи

Можна тільки серцем.

П. Роздослав