Екскурсія до країни Шоколандії

Про матеріал

У розробці подано матеріал про історію виникнення шоколаду, його чудодійні властивості, цікаві факти, пов'язані із солодощами, загадки та вікторина із солодкими призами.

Перегляд файлу

Екскурсія до країни Шоколандії

(На стіні напис свята – «Цей дивний шоколад», кошик з цукерками, до кожного прикріплено бірку з написом «Нехай все життя буде в шоколаді!», солодкі призи для загадок (8 шт.), для вікторини (… штук), для «шоколадного тесту» - 1 плитка шоколаду; на столі виставка виробів із шоколаду, презентація до свята).

Дійові особи. Ведучі Шок, Лад, Ооооо. На костюмах ведучих бейджі з іменами: Шок, Лад, Ооооо.

(СЛАЙД 1)

Вчитель. Добрий день, дорогі друзі! День дійсно добрий, бо сьогодні солодке та веселе свято «Шоколаду»! Свято всіх ласунів – Всесвітній день шоколаду – відзначається щорічно 11 липня. Його започаткували французи ще 22 роки тому. Це молоде свято досить швидко здобуло популярність і, крім Франції, відзначається в Німеччині, Італії, Швейцарії та інших країнах. Як бачимо, не тільки українцям хочеться солодкого. Здавна відомо, що шоколад є дуже смачними «ліками від депресії» і незамінним засобом проти втоми. Отже, Всесвітній день шоколаду — це ще й день позитиву, веселощів і солодкого життя.  Хоча сьогодні не 11 липня, але теж День шоколаду у другокласників, вони разом із старшокласниками хочуть познайомити Вас з історією виникнення шоколаду,  з  його чудодійними  властивостями, поринути у світ цікавих фактів, а на закінчення усіх очікує вікторина із солодкими призами. Тож запрошуємо на екскурсію до країни Щоколандії!

(Звучить мелодія. Виходять ведучі-ексурсоводи.)

Лад. Привіт, Шок!

Шок. Привіт, Лад!

Лад. Радий тебе бачити!

Шок. А я тебе!

Шок і Лад разом (звертаються до присутніх). Привіт усім!

Лад. Шок, ну що, ти готовий  проводити екскурсію по нашій країні?

Шок. Завжди готовий. Але де наш третій товариш-екскурсовод? Без нього не можна уявити нашу країну.

Лад. Ти маєш на увазі шановного Ооооо?

(Вбігає О о о о о.)

Ооооо. О-о-о-о-о! Вибачте. (Дивиться на годинник.) О-о-о-о-о, трохи запізнився. (Дивиться в зал.) О-о-о-о-о! Скільки бажаючих більше узнати про нашу країну!

Шок. А ви впевнені, що вони знають назву нашої країни?

Лад. Я думаю, що так.

Ооооо. А я пропоную перевірити.

Шо к. Спочатку перевірмо, чи знають вони прізвище засновника нашої країни.

Лад. Шановні екскурсанти! Спробуйте відгадати. Ми вам трохи підкажемо.

(Шок, Ооооо, Лад стають поруч один одного.)

Шок. Правильно. Засновник нашої країни — Його Величність Шоколад!

Лад. І наша країна має назву… (разом з дітьми-другокласниками) Шоколандія!

Ооооо. Країна Шоколандія і ми, вірні піддані Його Величності Шоколаду, раді бачити вас!

Шок. Із задоволенням проведемо для вас екскурсію по нашій країні.

Лад. І почнеться вона просто тут і просто зараз!

Ооооо. Приготуйтеся до несподіванок та приємних сюрпризів!

Шок. І не забувайте стулити рота, бо, мандруючи нашою країною, майже всі стають схожі на нашого товариша Ооооо.

Лад. Тому, що наша країна та її жителі викликають таку радість, здивування від насолоди, що кожну мить від екскурсантів чути: «О-о-о-о-о, як цікаво! О-о-о-о-о, як приємно! О-о-о-о-о, яка насолода!»

Ооооо. І як завжди, екскурсію ми почнемо з історичного екскурсу. Дослідників історії Його Величності Шоколаду прошу прочитати для наших гостей свої наукові доповіді.

(Виходять учні.)

1-й учень. Шоколад вважають найулюбленішими ласощами у світі. Це слово утворилося від ацтекського слова «хоcоlatl» (чоколатль), що в перекладі означає «гірка вода».

2-й учень. Вождь ацтеків Монтесума так любив шоколадний напій, що щодня випивав по 50 келихів. Він був одним з найбагатших і найвпливовіших людей у світі. Його називали - король шоколаду.

3-й учень. Шоколад довгий час був винятково напоєм. Він вживався в холодному вигляді – обсмажені какао-боби, що самі по собі мають гіркий смак, змішувалися з водою, а потім у цю суміш додавався перець чилі. Винайдений напій дістав назву «какао».

4-й учень. Приблизно в цей же час, а саме три тисячі років тому, були винайдені й інші ласощі, що тепер нерозривно пов'язані з шоколадом. Давні єгиптяни випадково змішали мед, інжир, горіхи  і стали власниками найперших у світі цукерок.

5-й учень. Вперше європейці зіштовхнулися зі священним напоєм у 16 столітті, коли великому мандрівникові Христофору Колумбу запропонували келих із шоколадом. Але він відмовився від подарунка, не зумівши оцінити його по достоїнству.

6-й учень. У 18 столітті шоколаду приписували здатність вилікувати лихоманку, і навіть продовжувати життя. Проте ціна на шоколад була настільки високою, що далеко не всі могли собі його дозволити.

7-й учень. Весь цей час шоколад вживався тільки в рідкому вигляді. Усе найцікавіше і найважливіше з ним сталося саме в 19 столітті. Спочатку був винайдений гідравлічний прес, за допомогою якого з какао-бобів можна було витягувати какао-масло, зменшуючи гіркоту шоколаду.

8-й учень. Першу шоколадну плитку з какао-масла, змішаного з цукром, було відлито в Англії. Згодом винайдено новий сорт шоколаду - молочний. Молочний порошок для цього сорту постачав фармацевт Анрі Нестле. В даний час компанія «Нестле» продовжує традиції чудової якості швейцарського шоколаду.

9-й учень. Шоколад одержують з какао-бобів. Ботанічна назва дерева какао перекладається з латинської, як «їжа богів». Це дерево – вічнозелене і ніколи не перестає цвісти, росте тільки в теплому і вологому кліматі, - в Північній і Південній Америці, Австралії і на деяких островах Азії.

10-й учень. Висота рослини може досягати 10-15 метрів. Повинно пройти 4-5 років, щоб з'явилися перші боби. Вік какао-дерева може досягати 200 років, але період плодоношення складає всього лише 25 років.

11-й учень. Урожай знімається два рази на рік. Щорічно з одного дерева збирають приблизно 30 плодів, це дорівнює 3 кг зерен. Але з цієї кількості можна виготовити не більше, ніж 1–2 плитки шоколаду по 200 грамів кожна. Таким чином, 400 грамів шоколаду — це цілий рік життя одного дерева какао!

12-й учень. Учені з впевненістю стверджують, що шоколад — дуже корисний.  У 30 грамах шоколаду міститься 10 відсотків денної норми заліза. Також шоколад містить вітаміни A, B, C, D і E, кальцій, калій та натрій.

13-й учень. Узагалі вчені з’ясували, що для підняття настрою достатньо вдихати аромат шоколаду. Англійські парфумери навіть випустили туалетну воду із запахом цих божественних ласощів. Але далі всіх пішли вчені Японії, які стверджують, що шоколад — дуже гарний засіб профілактики навіть проти деяких видів ракових захворювань.

14-й учень. Дослідники Гарвардського університету провели експерименти та з’ясували: якщо людина буде їсти шоколад три рази на місяць, то проживе майже на рік більше, ніж якщо буде відмовляти собі в цьому задоволенні.

15-й учень. Але ті ж самі досліди показали, що люди, які вживають надмірну кількість шоколаду, — живуть менше, тому що шоколад містить багато жирів.

Шок. Спасибі, шановні науковці. Гостям цікаво було дізнатися про деякі факти з історії та життя нашої країни.

Ла д. Шановні екскурсанти, скажіть, а чи знаєте ви назви головних міст нашої країни?

Ооооо. Підказую: міста — це види шоколаду.

(Відповіді дітей.)

Шок. Запрошую до нас мерів міст країни Шоколандії. Нехай вони коротко розкажуть про свої міста.

(Виходять учні – мери міст.)

1-й м ер. Для справжніх гурманів не існує кращого міста, ніж місто Чорний шоколад. У нашому місті від 30 до 75 відсотків жителів — терте какао. І ми цим дуже пишаємося!

2-й м ер. У нашому місті Молочний шоколад менше таких жителів, як какао-боби, і більше таких, як цукор, ніж у місті Чорний шоколад. Зате є молоко або молочний порошок.

3-й м ер. Місто Білий шоколад переважно складається з какао-масла, сухого молока і цукру. На відміну від інших міст країни Шоколандії місто Білий шоколад зовсім не містить шоколадного лікеру або какао-порошку, але це не заважає нам мати своїх прихильників.

4-й мер. Запрошую вас обов’язково відвідати наше місто Десертний шоколад, де ви знайдете жителів міст Чорного, Молочного, Білого шоколаду, до яких приєднуються різні жителі-наповнювачі, такі як горіхи, сухофрукти, різноманітні лікерні та фруктові начинки.

5-й м ер. Місто Пористий шоколад має дуже специфічних жителів —бульбашки повітря, завдяки яким і утворюється пористість шоколадної плитки.

Лад. Шановні екскурсанти, напевно, цей заочний екскурс до головних міст Шоколандії пролив світло на молочні, чорні і білі сторони нашого солодкого життя.

Шок. Хочемо вам підказати, як можна визначити якість шоколаду. Знімаємо обгортку, дивимося, щоб поверхня шоколаду була гладкою та блискучою. Розламуємо шоколадну плитку руками. Чим гучніший звук при цьому, тим шоколад якісніший. Місце розлому має бути матовим.

Лад. А як же потрібно правильно вживати шоколад, щоб відчути його неповторний смак? Слід покласти шматочок шоколаду в рот і три рази розкусити шоколад зубами. Далі він має розтопитися в роті сам, під дією тепла.

Ооооо. Запам’ятали? Отож, про те, як визначити якість шоколаду, розкажете вдома своїм батькам та проведете разом із ними цей експеримент.

Шок. До речі, німці, бельгійці та англійці в середньому з’їдають по 9 кг шоколаду на рік. Більше всього шоколаду їдять у Швейцарії, де на кожного жителя припадає 11–12 кг шоколаду на рік.

Лад. У Франції вживають близько 10 кг шоколаду. А під час святкування Різдва французи з’їдають приблизно 36 тис. шоколадних цукерок, що перевищує вагу Ейфелевої вежі в чотири рази. І тому недаремно, що саме французи в 1995 році вирішили оголосити 11 липня найсолодшим днем — Днем шоколаду.

Ооооо. А у нас сьогодні хоча і не 11 липня, а теж День шоколаду. І тому пропоную пограти в гру «Відгадай загадку — отримай шоколадку».

«Відгадай загадку — отримай шоколадку» (загадки читають учні 2 класу)

1. До дітей на кожне свято

Його просять завітати,

Бо солодкий і смачний.

Здогадались, хто такий? (Торт)

2. Дуже люблять всі діти його,

Бо смачне і солодке воно

І у ротику тане само.

Здогадалися? Це… (Ескімо)

3. У розмальованій хустині,

Солоденька всередині.

Коли нею почастують,

Діти тішаться, ласують. (Цукерка)

4. Тісто, ягоди і крем,

Шоколад, прикраси, джем.

Дуже страву цю люблю

І в кондитерській куплю. (Тістечко)

5. З какао цукерка ця і з молока,

Буває солодка, буває гірка,

Буває начинка: ізюм чи горіх,

Поділимо плитку велику на всіх!

Якщо запитаємо, навіть в малят,

Усі нам підкажуть, що це... (Шоколад)

6. Темненька, маленька, солоденька,

Діткам миленька. (Цукерка)

7. Білий як сніг,

В пошані у всіх,

До рота попав,

Там і пропав. (Цукор)

8. Там де він, чудові пахощі,

На дітей чекають ласощі:

Шоколадки і цукерки із начинкою,

Тістечка із кремом і родзинками. (Кондитер)

Шок. Правильно, кондитер. До речі, я впевнений, що наша екскурсія цікава саме кондитерам та поварам, тому що шоколад є неодмінною складовою багатьох страв.

Лад. Шановні екскурсанти, а серед вас є кондитери чи поварі?

Ооооо. Ладушко, краще ми це перевіримо, запросивши наших гостей до кафе «Шоколадний креатив».

(Музична заставка (звучить мелодія).

Шок. Офіціант, прошу подати нам меню.

Лад. А меню в нас хтось украв!

Ооооо. Будь ласка, допоможіть нашій біді: складіть меню для нашого кафе. Тільки не забувайте, що назва кафе «Шоколадний креатив». Отож, розпочинаємо:

(Учні по черзі називають рецепти з шоколаду).

1)Гарячий напій з шоколаду;

2)шоколадний соус;

3)шоколадні кекси;

4)фрукти в шоколаді;

5)шоколадний торт-морозиво;

6)шоколадна глазур;

7)шоколадний пиріг;

8)шоколадний торт;

9)тістечко в шоколаді;

10)шоколадне печиво;

11)шоколадне желе;

12)шоколадний крем;

13)шоколадний коктейль;

14)шоколадна  ковбаса;

15)шоколадний рулет;

16)шоколадний мус.

Шок. Чудове меню. А як приготувати гарячий шоколад в домашніх умовах, пропонуємо переглянути відео-ролик.

Лад. Дуже добре, що ваш креатив не наповнив наше меню екзотичними стравами. Наприклад, жителі деяких країн Азії покривають шоколадною глазуррю комах, а французи як основу для шоколадних цукерок використовують сир «Рокфор».

Ооооо. Так, на колір і смак товариш не всяк! А ви не задумувалися, у чому секрет нашої любові до шоколаду? Загальновідомий факт: з кожним шматочком шоколаду наш мозок налаштовується на все більшу та більшу до нього любов. І це відбувається завдяки тому, що смак шоколаду досягається додаванням близько 500 компонентів. Як можна таку різноманітну насолоду не любити?!

Шок. Шановні, нам слід пишатися тим, що саме слов’яни вигадали начиняти шоколад лікерами, коньяками, винами, кавою, мигдалем, ізюмом, цукатами, сиропами тощо.

 (Монтаж віршів).

1.Хтось галактики вивчає у потужний телескоп. 
Хтось мікроби розглядає в електронний мікроскоп. 
Я погодився б охоче на складний експеримент:
Їсти шоколад до схочу замість супу і котлет. 
2.В шоколаді помічаю переконливий ефект: 
Неймовірно розвиває хитрість, спритність, інтелект. 
У дослідженнях існує прикрий лиш один момент, — 
«Тато-банк» не фінансує цей складний експеримент.

3.Всяк обожнює шоколад,                                                                    

Але повинен знать!                             

Корисним буде він тобі,                                                                                

коли вживати в міру                                    

БУДЕШ ТИ!

4.Коли цукерку ти з’їдаєш,

то в дивосвіт одразу поринаєш.

Неначе на пір’їнці летиш собі

на ванільній хмаринці.

5. І потрапляєш у шоколадну країну

усіх цукерок батьківщину.

Сідаєш ти на човен з карамелі,

 щоб допливти до крем-пустелі.

6.Там повсюди крем-суфле,

А в пірамідах яблучне желе.

Чекатиме на тебе й цар-бісквіт,

який живе вже сотню літ.

Він дасть тобі льодяник веселковий

Йому належить весь цей світ казковий.

(Пісня «Смаколики»).

7.День народження у мене,

Сонце дивиться з-за штор.

Друзів скликав я, а неня

Величезний ставить торт.

Свічечки я всі задмухав,

Торт порізав на шматки…

Кремом вимазавсь по вуха,

Та не я один такий.

Їм шматок вже, мабуть, п’ятий.

Друзі теж не відстають.

Бо яке без торта свято?

Тож усім тортам салют!

8.У Дмитра така натура —

Полюбляє конфітуру;

Маламурить все підряд:

Джем, павидло, мармелад,

 Мед, зефір і шоколад;

Казинаки, карамельки,

Без розбору всі цукерки.

9.Вафлі, коржики кручені,

Здобу, молоко згущене;

Рум’яненькі пундики,

З маковинням бублики,

Пластівці, щербет, халву,

Льодяники, пастілу…

Все Дмитруні до смаку.

10.Ти ласунчик — це не диво.

То й живи собі щасливо.

А щоб зубки не боліли,

Треба, друже, знати міру!

11.Цуцик, цуцик — куций хвіст,

Він цукерки гарно їсть.

Як на задні лапки стане –

Дуже високо дістане.

З’їм одну цукерку сам,

Другу цуцику віддам.

12.Я не буду їсти м’яса,

Бо воно шкідливе!

І не хочу молока!

Воно якесь сиве…

Макаронів я не буду,

Можу потовстіти!

І борщу не пропонуйте,

Не потрібно лити!

13.Краще руку простягніть

Вверх, на етажерку,

І мені скоріш віддайте

Ту смачну цукерку!

Буду нею смакувати, —

От ситний сніданок!..

Мамо, Ви є найдобріша

У цей гарний ранок!

14.Ця смакота так манить на вітрині

У фантика барвистій пелерині.

Купіть! Купіть! Купіть, прошу, будь ласка!

Еге ж! В обгортці – шоколадна казка.

15.Розгорнеш – і не матимеш спокою!

Одна… Дві… Три… Усі такі хороші!

Чому за них платити треба гроші?!

Купіть! Он ту! З начинкою липкою!

А я її сховаю за щокою.

16. Ми всіх ласунів вітати раді:

Бо настав уже цей  день.

Сьогодні - свято шоколаду!

Йому хвалу співати і пісень!

17.Свято солодке й чарівне,
З ароматом ваніліну,
Дуже ніжне і душевне,
З плиткою, м'якшою від пластиліну...

18.Побажаєм вам миру і радості,
Щоб шоколад завжди в будинку був.
Ще багато різних солодощів
І щоб світ їх не забув!

УЧНІ РАЗОМ: Щоколаду кожен рад, весь світ любить шоколад!

(Пісня «Солодка країна»)

Лад. А зараз ми розповімо вам про шоколад, який потрапив до книги рекордів Гіннеса.

Ооооо. До цієї книги рекордів вже в 2011 році потрапили:

  • найбільша англійська шоколадка, маса якої дорівнює 75 тисячам звичайних шоколадок;
  •  італійський шоколадний батончик довжиною 11 метрів 57 сантиметрів та шириною більше 1 метра;
  • бразильське пасхальне шоколадне яйце вагою 6440 кг;
  • шоколадний трюфель вагою майже 255 кілограмів, який приготували у Великобританії.

Лад. До речі, французький дизайнер Ельза Ламбіне винайшла шоколад-конструктор, який дає можливість додавати до нього що завгодно. Така шоколадна плитка відливається особливим способом: усередині залишається спеціальний паз для розміщення печива, карамелі, а зверху є спеціальне поглиблення для ягід, горіхів, варення.

Ооооо. А я знаю, що фірма «Мультіверк», яка знаходиться в Німеччині, виробляє з шоколаду платівки, на яких можна послухати музику, а потім їх… з’їсти!

Шок. Чудово! Я теж знаю цікавіший факт з життя шоколаду. Швейцарська компанія «The Chocolate» виробляє один з самих кращих та дорогих сортів шоколаду. Недавно вона випустила шоколадні цукерки із золотом та кристалами Swarovski. Правда, кристали прикрашають коробку з цукерками, але ювелірними виробами являються саме цукерки, оскільки вони покриті стружкою 24-каратного їстівного золота.

Лад. Є у світі і такі дива! Зараз уявімо, що ми їмо ці цукерки.

Ооооо. О-о-о-о-о, яка вишуканість і насолода! А хто краще за мене зможе відобразити захоплення та задоволення від смаку цукерки чи шоколадки? Уперед! Настав час «Шоколадного задоволення».

(«Шоколадне задоволення». Запрошуються до конкурсу 6 учасників. Їм дають по цукерці. Вони смакують та намагаються відобразити на обличчі захоплення та задоволення від смаку шоколадної цукерки.)

Шок. Ви прекрасно знаєте, що навіть найпростіший продукт, поданий у красивій обгортці, може стати лідером продажу.

Лад. На честь нашого солодкого свята ми вирішили повідомити  вам ще деякі цікаві факти про шоколад.

1-й учень. Шоколад став настільки популярним, що йому навіть пам’ятники почали встановлювати.

2-й учень. Першими металеву скульптуру шоколаду встановили 2009-го року у Володимирській області в Росії.

 

3-й учень. Найромантичніші цукерки – з полуничною начинкою, так вважають німецькі психологи. До речі, рішучі люди надають перевагу вишневій начинці, сором’язливі – горіховій, а творчі – кокосовій.

4-й учень. Найвідоміші цукерки – це праліне. Вони були винайдені ще у 17 столітті.. Повар приготував їх спеціально для французького посла в Німеччині. І праліне до сьогодні б’ють рекорди з продажу в Німеччині та Швейцарії.

5-й учень. Найбільша цукерка – це ведмежа на прізвисько Хагі-Бой, вагою 633 кг.

6-й учень. Найкосмічніша цукерка – Чупа-Чупс. Російські космонавти на станції «Мир» попросили відправити їм у космос цукерки. Було вирішено, що найбезпечнішими там будуть цукерки Чупа-Чупс.

7-й учень. Найнезвичніші цукерки в світі -  це фінські цукерки. Фінни роблять їх кислими (без солодкого присмаку), соленими (до пива) і навіть зі смаком, схожим на нафту. 

8-й учень. Шоколад вважається відмінним джерелом енергії  для організму. Тільки подумайте: невеликий шматочок шоколаду дає стільки енергії, скільки потрібно для того, щоб пройти 50 метрів.

9-учень. Шоколад – це настільки популярні та улюблені ласощі, що майже в кожній країні існує музей шоколаду. В такому закладі, можна дізнатися багато цікавого про продукт і його історію, а також спробувати різноманітні його види.

10-учень. Один з кращих музеїв знаходиться в Бельгії. І це не дивно, адже ця країна вважається шоколадною державою, а її цукерки – найкращими в світі.

Ооооо. Розташовується заклад у місті Брюгге в старому замку і називається Choco-Story. Тут представлена шоколадна колекція королівської династії, а також продається 44 різновиди шоколадних коктейлів.

Шок. Цікавий музей шоколаду є в Празі. Музей Владомира Чеха присвячений шоколаду в якості напою. Тут проходить цікава виставка картин, намальованих рідким шоколадом. Переглянувши експозицію, відвідувачі можуть здати іспит і в якості винагороди отримати солодку плитку і кілька зерняток какао.

Лад. Здавна славився своїми кондитерськими виробами та різноманітними смаколиками Львів. Ще в далекому середньовіччі, коли через центр старого міста проходили торгові шляхи, львів’яни мали відмінну можливість першими куштувати неповторні ласощі.

Ооооо. Яких лише солодощів тут не було – різна випічка, прянощі, медяники, все нагадувало справжній солодкий рай не тільки для дітей, а й для дорослих. Вже не одне століття солодка індустрія Львова вражає великою кількістю цукерень та кондитерських.

Шок. Першу цукерню міста, в 1803 році, відкрив швейцарець за походженням, Домінік Андріоллі. Цукерня розташувалась в будинку на площі Ринок, прохід в якому і до сьогодні називають «пасажем Андріоллі», який нагадує львів’янам про «солодку» історію будинку. Швейцарець першим привіз до Львова таємницю виготовлення шоколаду.

Лад. З того часу і донині традиції шоколаду глибоко укорінилися в Левовому місті, зробивши його справжнім шоколадним куточком сучасної України. Сьогодні майстерність приготування шоколаду дійшла до такого високого рівня, що поряд з іншими видами мистецтва, стала справжньою творчістю, про що свідчить відкриття у місті Шоколадної майстерні та першого в Україні музею Шоколаду.

Ооооо. Уже стало традиційним у Львові – Національне Свято Шоколаду, впродовж якого відбувається ярмарка-презентація шоколадних виробів, майстер-класи, створення шоколадних виробів ручної роботи та скульптур з брил шоколаду, покази шоколадних суконь, а також працює Дитяча шоколадна країна. Вперше це свято відбулось 2 травня 2008 року і продовжується щороку.

Шок. А зараз, шановні екскурсанти, усіх вас чекає конкурс «Відгадай ласощі!»

(на слайдах з’являються зображення обгорток ласощів, потрібно назвати їх і вказати виробника)

Шок. Наша екскурсія непомітно підійшла до фінішу.

Лад. Приємно було з вами подорожувати країною Шоколандією.

Ооооо. Тож бажаємо вам і далі діставати втіху від шоколаду, але ж при цьому не забувати, що шоколад треба їсти в розумних межах.

Разом. Розумного смачного вам!

Вчитель. Ще раз усіх зі святом! Нехай же стане традицією проведення у школі солодких зустрічей,  присвячених смачненькому  шоколаду. А в якості винагороди за присутність на сьогоднішньому святі від екскурсоводів отримуйте цукерки із побажаннями.

(Ведучі роздають цукерки учням початкових класів).

 

1

 

doc
Додано
1 травня 2018
Переглядів
5082
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку