Фізичні властивості металів: колір, плавкість, теплопровідність, теплове розширення.

Про матеріал
Розвивати навички порівняння, аналізу, синтезу, класифікації, узагальнення, співставлення; формувати узагальнення уявлень про основні властивості металів (плавкість, теплопровідність, пружність, пластичність); виховувати інтерес до предмету, розширення світогляду учнів. формування нових знань.
Перегляд файлу

Урок № Клас Дата

Тема: Фізичні властивості металів: колір, плавкість, теплопровідність, теплове розширення.

Завдання уроку:

Корекційно-розвивальна: розвивати навички порівняння, аналізу, синтезу, класифікації, узагальнення, співставлення;

Навчально-корекційна: формувати узагальнення уявлень про основні властивості металів (плавкість, теплопровідність, пружність, пластичність);

Корекційно - виховна: виховувати інтерес до предмету, розширення світогляду учнів.

Тип уроку: формування нових знань.

Обладнання: підручник, зошит, презентація до уроку, відео матеріал.

Хід уроку:

І. Орг.момент. НПП

ІІ. Актуалізація опорних знань.

На попередніх уроках ми роздивлялися теплопровідність твердих тіл.

Теплопрові́дність — здатність речовини переносити теплову енергію, а також кількісна оцінка цієї здатності: фізична величина, що характеризує інтенсивність теплообміну в речовині, яка дорівнює відношенню густини теплового потоку до градієнта температури.

Серед твердих тіл найкращу теплопровідність мають -   …. (метали) .

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми, завдань уроку.

Тема сьогоднішнього уроку - фізичні властивості металів. Розберемо їх детальніше.

Серед основних загальних фізичних властивостей металів можна виділити:

Колір

Плавкість.

Щільність.

Теплопровідність.

Теплове розширення.

Електропровідність.

Діти. Дивлячись на небо, про що починаєш думати? (Розмова про зорі.)

( Слайд) порівняння кольорів планет та кольорів металів.

Важливим фізичним параметром металу є його щільність або питома вага. Що це таке? Щільність металу – це кількість речовини, яка міститься в одиниці об’єму матеріалу. Чим менше щільність, тим метал більш легкий. Легкими металами є: алюміній, магній, титан, олово. До важких відносяться такі метали як хром, марганець, залізо, кобальт, олово, вольфрам і т. д. (в цілому їх є більше 40 видів).

Здатність металу переходити з твердого стану в рідкий, іменується плавленням. Різні метали мають різні температури плавлення.

Швидкість, з якою в металі проводиться тепло при нагріванні, називається теплопровідністю металу. І в порівнянні з іншими матеріалами всі метали відрізняються високою теплопровідністю, кажучи по-простому, вони швидко нагріваються.

Крім теплопровідності всі метали проводять електричний струм, правда, деякі роблять це краще, а деякі гірше (це залежить від будови кристалічної решітки того чи іншого металу). Здатність металу проводити електричний струм називається електропровідністю. Метали, що володіють відмінною електропровідністю, це золото, алюміній і залізо, саме тому їх часто використовують в електротехнічній промисловості та приладобудуванні.

Фізкультхвилинка.

Побутові цікавинки: Самим твердим металом на Землі є хром. Цей блакитно-білий метал був відкритий в 1766 році під Єкатеринбургом.

І навпаки, найбільш м’якими металами є алюміній, срібло та мідь. Завдяки своїй м’якості вони знайшли широке застосування в різних областях, наприклад, в електроапаратобудуванні.

Золото – яке протягом століть було самим дорогоцінним металом має і ще одну цікаву властивість – це самий пластичний метал на Землі, що володіє до того ж відмінною тягучістю та ковкістю. Також золото не окислюється при нормальній температурі (для цього його треба нагріти до 100С), володіє високою теплопровідністю і вологостійкістю. Напевно всі ці фізичні характеристики роблять справжнє золото таким цінним.

Ртуть – унікальний метал, перш за все тим, що він єдиний з металів, що має рідку форму. Причому в природних умовах ртуті в твердому вигляді не існує, оскільки її температура плавлення -38С, тобто в твердому стані вона може існувати в місцях, де просто таки дуже холодно. А при кімнатній температурі 18С ртуть починає випаровуватися.

Вольфрам цікавий тим, що це найбільш тугоплавкий метал у світі, щоб він почав плавитися потрібна температура 3420С. Саме з цієї причини в електричних лампочках нитки розжарювання, що приймають основний тепловий удар, виготовлені з вольфраму.

Практична робота: (робота в парах)Встанови відповідність « Метали чемпіони» ( робота в зошитах).

Робота з підручником: Застосування фізичних властивосте металів в побуті.

Рефлексія: Алхіміки вважали, що під впливом променем планет в надрах землі народжуються метали. Впродовж уроку, виділили для себе важливий матеріал? Який саме? А що було важко сприйняти? Що зацікавило?

Підсумок уроку: Наведіть приклади металів? Де застосовують метали? Які властивості мають метали? Назвіть фізичні властивості металів?

Домашнє завдання:

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бурячковська Ольга Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
27 лютого 2020
Переглядів
3621
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку