Презентація "Тиск рідин і газів. Закон Паскаля"

Про матеріал
Презентація "Тиск рідин і газів. Закон Паскаля" до уроку фізики у 7 класі містить новий матеріал та тестові завдання для закріплення вивченого.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тиск рідин і газів. Закон Паскаля. Урок 41 7 клас

Номер слайду 2

Чому збільшується об'єм гумової повітряної кульки в ході її надування? (в кульку додають повітря) Чи можна збільшити об'єм кульки без того, щоб її надувати?

Номер слайду 3

Чому гази створюють тиск. Якщо з-під ковпака відкачувати повітря, то об’єм кульки почне збільшуватись.

Номер слайду 4

Чому так відбувається?При відкачуванні повітря кількість молекул у дзвоні зменшується, а всередині зав’язаної кульки їхня кількість не змінюється. Під впливом ударів молекул об внутрішні стінки кулька роздувається.

Номер слайду 5

Створення тиску у газах. Тиск газу на стінки посудини створюється численними ударами по них молекул газу

Номер слайду 6

Від чого залежить тиск газів. Тиск газу зростає в разі зростання густини або температури газу і зменшується в разі зменшення густини або температури.

Номер слайду 7

Тиск рідинв будь-якій точці всередині рідини тиск рідини є однаковим у всіх напрямках.

Номер слайду 8

Закон Паскаля. Тиск, створюваний на поверхню нерухомої рідини, передається рідиною однаково в усіх напрямках.

Номер слайду 9

Гідравлічний прес. Гідравлічний прес — це найпростіша гідравлічна машина, яку використо­вують для створення великих сил тиску

Номер слайду 10

Гідравлічний прес. Гідравлічний прес дає можливість отримати виграш у силі: діючи на малий поршень із площею S1 меншою силою F1, маємо змогу стискати (пресувати) тіло, розташоване над поршнем із площею S2, більшою силою F2

Номер слайду 11

Гідравлічний прес. Сила, що діє з боку рідини на великий поршень, є більшою від сили, що діє на малий поршень, у стільки разів, у скільки разів площа великого поршня більша від площі малого:𝑭𝟐𝑭𝟏=𝑺𝟐𝑺𝟏 

Номер слайду 12

Гідравлічний прес

Номер слайду 13

Гідростатичний тиск. Тиск нерухомої рідини називають гідростатичним тиском. Гідростатичний тиск на будь-якій глибині усередині рідини залежить тільки від густини рідини, прискорення вільного падіння й глибини, на якій визначається тиск.

Номер слайду 14

Властивістю рідини передавати в усі сторони здійснюваний на неї тиск пояснюється явище «гідростатичний парадокс». Сила, з якою рідина тисне на дно посудини, не залежить від форми посудини, якщо посудини мають однакову площу дна й однакову висоту стовпа рідини.

Номер слайду 15

Задача 1 Визначте тиск води у найглибшому місці Світового океану — у Маріанській западині в Тихому океані, де глибина становить 11,035 км.

Номер слайду 16

Задача 2 Яка товщина шару гасу, налитого в посудину, якщо він чинить на дно тиск 4к. Па?

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Читати § 23, 24 Розв'язати вправу 24 (задача №4)Творче завдання: Скориставшись Інтернетом або додатковою літературою, дізнайтесь, на яку глибину занурюються аквалангісти та водолази, опускаються батисфери, підводні човни й батискафи. Розрахуйте гідростатичний тиск на цій глибині та підготуйте презентацію.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Клепікова Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 26.Тиск газів і рідин. Закон Паскаля
Додано
28 лютого 2020
Переглядів
20027
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку