Формувальне оцінювання

Про матеріал
Що таке формувальне оцінювання? Чим воно відрізняється від традиційного? Які переваги формувального оцінювання? на ці питання намагалася відповісти у своїй презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Формувальне оцінювання на уроках англійської мови. Підготувала. Вчитель початкових класів та англійської мови. ОЗ «Мостиський ззсо № 1 і-ііі ступенів»Клюфас ольга Степанівна

Номер слайду 2

Державний стандарт початкової освіти, методичні рекомендації Міністерства освіти й науки України щодо оцінювання в початкових класах НУШ, Закон України “Про повну загальну середню освіту” визначають формувальне оцінювання серед основних різновидів оцінювання.

Номер слайду 3

Чому ж формувальне оцінювання все частіше з’являється у фокусі уваги освітян і чому його послідовне впровадження важливе для підвищення рівня навчальних досягнень учнів?

Номер слайду 4

Формувальне оцінювання – це оцінювання під час навчання і “для навчання” (англ. – “assessment for learning“) “Формувальне” (англ. – “formative“) – тому що, на відміну від підсумкового, має на меті формування навчального процесу з урахуванням навчальних потреб кожного учня задля більш ефективного формування необхідних знань та умінь. Водночас, значення слова “оцінювання” не обмежується виставленням оцінки. Це послідовна змістовна взаємодія між учнем, учителем і батьками щодо навчальних досягнень учня на підставі всім зрозумілих цілей і критеріїв.

Номер слайду 5

виникає питання: чим формувальне оцінювання відрізняється від колишнього поточного?Формувальне оцінювання і є поточною щоденною роботою. Різниця полягає лише у підході.  У традиційному оцінюванні оцінку ставлять не за те, як учень навчився, а за те, скільки виконав завдань без помилок. У формувальному ставлення до помилок особливе. Учнів навчають, що бачити власні помилки – це прекрасно, Тому що це перший крок до їхнього подолання. Окремо учнів вчать стратегіям пошуку та виправлення власних помилок. Таке оцінювання – не про контроль, а про частину навчання.

Номер слайду 6

Якщо порівняти з кулінарією, формувальне оцінювання – процес приготування страви. Поки кухар готує, він може куштувати страву, додавати приправи, солі, доварити чи досмажити продукти до більшої готовності. В процесі можна вдосконалити страву. Коли ж вона подана до столу, і змінити вже нічого не можна, гості куштують її та проводять так зване підсумкове оцінювання.

Номер слайду 7

А як же контроль? Він також є – під час підсумкового оцінювання. Учні мають усвідомлювати, що коли вони вчаться, можуть пробувати різні шляхи, експериментувати, помилятися. Але все це для того, щоб якнайкраще опанувати знання та уміння. І під час підсумкового оцінювання (спочатку тематичного, потім семестрового та річного) вони мають продемонструвати результат навчання. 

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Формувальне оцінювання вимагає системності, має бути вбудоване в повсякденне шкільне життя. Це потребує новітніх підходів до організації навчального процесу й послідовної побудови нової культури оцінювання – у центрі яких учень / учениця та їхні індивідуальні потреби пізнання. Можна використовувати різноманітні техніки та прийоми: техніку «Світлофор» чи інтерактивні онлайн-ігри. Цінність формувального оцінювання в тому, що воно підвищує мотивацію, розвиває вміння вчитися та допомагає учням досягати кращих результатів навчання.

pptx
Додав(-ла)
Клюфас Ольга
Додано
14 березня 2023
Переглядів
202
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку