Глистяні захворювання та їх профілактика

Про матеріал
Глистяні захворювання та профілактика цих захворювань для кухарів Профілактика глистяних захворювань залежить від дотримання правил гігієни та належної обробки продуктів. Це не лише захист від хвороб, але й гарантія безпеки для клієнтів ресторану.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Глистяні (інвазйні) захворювання та їх профілактикаppt_x

Номер слайду 2

Що таке глистяні захворювання?Глистяні захворювання (гельмінтози) — це інфекції, викликані паразитичними черв'яками (гельмінтами). Види гельмінтів: круглі черви (нематоди), стрічкові черви (цестоди), сосальщики (трематоди).

Номер слайду 3

Особливості інвазійних захворювань. Збудниками є паразитичні тварини. Специфічність. Наявність складних життєвих циклів. Тривалий хронічний перебіг із компромісними відносинами. Формування нестерильного імунітету в хазяїв. Здатність передаватися від людини до людини або від тварин до людини

Номер слайду 4

Як відбувається зараження?Перорально - через м’ясо – трихінельоз, теніоз, теніарінхоз, токсоплазмоз та інші. через недостатньо оброблену рибу та молюсків – опісторхоз, клонорхоз, фасциольоз, діфілоботриоз, анізакідоз та інші. Контактно - від собаки можна заразитися ехінококом, токсокарою. Собака через вологе дихання розсіює яйця на відстань до 5 м (кішка – до 3 м!). Блохи, мухи, таргани також є переносниками яєць глистів та цист найпростіших.від людини можна заразитися ентеробіозом, гіменолепідіозом, педикульозом, демодекозом, сверблячкою. Основні шляхи зараження: Споживання сирої або недостатньо обробленої їжі (м'ясо, риба). Недотримання правил особистої гігієни. Контакт із зараженою водою або ґрунтом.

Номер слайду 5

Як гельмінти потрапляють в організм людини?через брудні руки, через погано миті овочі, фрукти, зелень – аскаридоз, трихоцефальоз, токсокароз, фасциольоз, стронгилоїдоз, лямбліоз. на шерсті домашніх тварин можуть бути яйця аскарид і токсокар, спори лямблії. через предмети побуту -яйця гостриків зберігають життєздатність до 6 місяців і через пил, іграшки, килими, натільну і постільну білизну і руки потрапляють у травний тракт.через воду з відкритих водоймищ – лямбліоз, акантамебіаз, неглеріоз, фасциольоз.

Номер слайду 6

Симптоми глистяних захворювань. Втома, слабкість. Розлади травлення: біль у животі, нудота, діарея. Алергічні реакції, шкірні висипання. Втрата апетиту або, навпаки, підвищений апетит.

Номер слайду 7

Важливість профілактики для кухарів. Кухарі мають високий ризик передачі гельмінтозів через продукти харчування. Дотримання санітарних норм допомагає запобігти зараженню клієнтів і персоналу.

Номер слайду 8

Профілактика глистяних захворювань. Мийте руки перед приготуванням та прийомом їжі. Термічно обробляйте м'ясо, рибу та інші продукти тваринного походження. Зберігайте продукти правильно, уникайте контакту сирої їжі з готовою. Чистота на кухні: дезінфекція поверхонь, інструментів і обладнання. Регулярно проходьте медичні огляди.

Номер слайду 9

Сучасна діагностика. Загальновідомим методом діагностики гельмінтозів є аналіз калу. Але цей метод недосконалий: гельмінти мають особливий фізіологічний цикл, і «викидають» яйця лише у певні періоди. Більш сучасним методом діагностики є імуноферментний аналіз: за краплиною крові з пальця можна дізнатися, чи заражена людина гельмінтами. 

Номер слайду 10

профілактика зараження гельмінтами. Вранці і ввечері підтримуйте особисту гігієну. Часто мийте руки з милом. Коротко стрижіть нігті. Не беріть в рот пальці та іграшки. Кожного дня змінюйте натільну білизну, прасуйте гарячою праскою. Проводьте регулярно вологе прибирання приміщення з частою зміною води або пранням ганчірок для миття підлоги під проточною водою. Застосовуйте під час прибирання активні миючі засоби, які ефективно винищують яйця гельмінтів. Обдавайте окропом обо максимально старанно мийте зелень, яку подаємо на стіл у сирому вигляді ! Не пийте сиру воду, особливо з відкритих водойм! Купайтеся у відведених для цього місцях! Застосовуйте засоби відлякування різних комарів, мошок, москитів - спреї, мазі, лосьони - це є необхідною передумовою відпочинку . У раціон харчування повинні входити морква, гранатовий сік, грецькі горіхи, чай зі звіробою, які сприяють очищенню організму від гельмінтів. Дитина повинна мати окреме ліжко та рушник .

Номер слайду 11

Роль особистої гігієни. Постійне миття рук та чистота робочого місця. Використання спеціального одягу та рукавичок. Дотримання особистих санітарних норм.

Номер слайду 12

Будьте здорові!Висновок. Профілактика глистяних захворювань залежить від дотримання правил гігієни та належної обробки продуктів. Це не лише захист від хвороб, але й гарантія безпеки для клієнтів ресторану.

pptx
Додано
23 вересня
Переглядів
63
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку