Година класного керівника "Господи, навчи нас молитися!"

Про матеріал

Розкрити роль і значення молитви для людини, допомогти учням усвідомити важливість правильно молитися, виховувати повагу до Божих заповідей, відповідальне ставлення до молитви. Цю роботу дуже добре доповнює презентація на дану тему.

Перегляд файлу

Тема: Господи, навчи нас молитися .

Мета: Розкрити роль і значення молитви для людини, допомогти учням усвідомити важливість правильно молитися , виховувати повагу до Божих заповідей, відповідальне ставлення до молитви.

Епіграф:”Просіть і дасться вам ,

Шукайте і  знайдете,

Стукайте і відчинять вам.

Бо кожний , хто просить , отримує,

Хто шукає, знаходить; Хто стукає , тому відчиняють.”

Стенд “З вірою у серці“

Оскільки в цьому класі зібралися віруючі християни, то сьогодні ми поговоримо  про молитву та її значення в нашому житті людини. На цій виховній годині ми повинні будемо розібратися в таких питаннях:

  • Дізнаємося і зрозуміємо чим є молитва для нас
  • чи правильно ми молимося
  • як ми повинні молитися.

Якщо хтось з вас добре обізнаний в цих питаннях, то він поділиться з нами своєю інформацією.  І якщо у вас є питання по даній темі, то ми будемо намагатися відповісти на них всі разом.

Саме перше стоїть питання що таке молитва?

Ми часто любимо розмовляти, любимо говорити з своїми друзями, взагалі з тими хто нам дорогий. Розмова дитини зі своїми батьками завжди мила і для дитини і для батьків. Ми любимо поспілкуватися з людьми щирими в розмові, відвертими, чесними… Коли ж розмова з людьми буває така мила, то що ж сказати про розмову віруючої людини з Богом, своїм Творцем і найбільшим добродієм. Молитва, це і є розмова з Богом, а також розмова з Богом є молитвою. Така розмова справді найкраща, найсвятіша, бо це розмова дитини зі своїм Батьком – найкращим, найсвятішим, наймудрішим, всемогутнім.

Давайте послухаєм кожного з Вас, що говорять про молитву святі Отці церкви, чим є, була для них молитва.….

 

  1. Язик тих, що моляться” – каже св. Івана Золотоуст це рука, якою обнімаємо Божі коліна... Якщо ти позбавиш себе молитви, то зробиш те саме наче б ти витягнув рибу з води, тому що як для неї життям – вода, так для тебе молитва.“
  2. “ Молитва – це піднесення духа до Бога.” Так каже св. Іван Дамаскин - великий богослов Східної Церкви. Через Піднесення духа, ціла  людина звертається до Бога, подібно як квіти звертаються до сонця, як милі діти спонтанно звертаються до матері. Піднести духа до Бога, значить на годину покинути землю і значить забути про неї, а серцем і душею полинути до свого Творця на розмову.
  3.  “Молитва – це розмова з Богом”. Так окреслює молитву св. Августин. Молитва – це безпосередня зустріч створіння зі своїм Творцем, смертного з безсмертним, немічної людини зі своїм всемогутнім  Отцем. І чим більше ми з Богом розмовляємо, тим більше стаємо подібні до Нього.
  4. “ Молитва – це перебування з Богом “, - так зове молитву св. Григорій Ніський, брат св. Василя Великого. Бути з Богом – це бути при джерелі щастя, добра, спокою, любові. Через молитву наше серце стає Божим храмом. Тому часта молитва  - це часта Божа частинка в нашому серці.
  5. “Той вміє добре жити, хто вміє добре молитися “ – так каже св. Августин. Молитва – це посланець   людини  до Бога;  що вона високо підносить людину, бо відкриває її від створінь лучить з Богом, робить подібною до Бога.
  6. Молитва – це могутня зброя, пристань, скарб добра багатства, що його не можна вкрасти. Коли ти молишся тоді ворог  зв’язаний, перестаєш молитися, то він  увільнений. Безнастанна молитва – це слабкість ворога. Нічого не можна  рівняти зі силою молитви, бо вона робить можливим те, що неможливе, легким те, що трудне. Отже, молитва відриває від гріха і вчить його ненавидіти і боятися.
  7. Молитва – це золотий поміст до Бога. Молитися – це значить безпосередньо особисто приставати з Богом. При молитві злучені з Богом наші найкращі властивості: розум, воля і серце, розум думає про Бога. Воля  бажає Бога. А серце готове до любові Бога. Молитва бере під контроль ціле наше тіло. Вона дуже високо підносить людину.
  8. Митрополит Шептицький говорив, що молитва – це дорога  до спасіння. На молитві ми не тільки підносимося до Бога, але й Бог знижується до нас. Він входить до нашої душі і нашого серця зі своєю божою любов’ю, добротою і спокоєм. І чим частіше ми молимося, тим більше він мудрий для нас. Молитва – це духовні крила, що нас здіймають понад землею і аж до Бога підносять.
  9. Св. Отець Пій ХІ у промові до проповідників сказав, що молитва – це світло для душі, правдиве пізнання Бога, посередниця між Богом і людьми, лікар наших пристрастей, мир для душі. Вона здіймається  і здійнявшись понад усе створіння,  наближається до неприступної св. Троїці.
  10. Отець Юліан Натрій впевнений,  що молитва – це священний посланець. Вона веселить серце, успокоює душу, збуджує страх перед карою і бажання небесного царства. Молитва вчить покори, дає пізнання гріха: словом прикрашає людину всяким добром і покриває душу різними чеснотами наче різноманітним покривалом.

 

Як ми вже переконалися всі святі люди говорять про велику силу молитви, про велике її значення в житті кожної людини. Справді, молитва – це є розмова з Богом.

 Хто як може, як вміє, так і спілкується з Господом. Хтось у церкві в куточку молиться, хтось в дорозі, чи на роботі, хтось вночі, коли спати лягає, або коли не може заснути... У кожного своя дорога до Бога...

Молитва - це спокій, вона вгамовує бурю в нас всередині.
Молитва - це коли ми розказуєм Богові свої терпіння, переживання, коли ми плачем, не нарікаєм, а просто плачем, а Господь нас заспокоює Своєю присутністю, Своєю Любов'ю. І стає нам радісно і легко, а ми далі продовжуємо молитись, розмовляти з Богом.

Які ви знаєте види молитви?

Ми знаємо що є чотири види молитви:

  • молитва прослави,
  • подяки,
  • перепросьби
  •  прохання.

І як не прикро але на перших три види припадає тільки 10%, а на молитву прохання аж до 90%. Кожний з вас кожного дня щось просить в Бога: щоб вчитель спитав той матеріал, який ви знаєте, або щоб зовсім не спитав, щоб заробили хорошу оцінку, щоб батьки не сварилися, або щоб не дізналися про ваші недобрі вчинки, щоб відпустили на танці … і таких просьб у вас дуже і дуже є багато. Рідко хто з вас потім подякує Богові за виконання вашої просьби. І ще є просьби, які Господь не виконує. Давайте подумаєм ЧОМУ?

 

Сам Ісус Христос запевняє нас про вислухання нашої просьби  “кожний бо . – каже Він, -  Хто просить , одержує; хто шукає, знаходить, хто стукає, тому відчиняють.

Читаємо   Євангеліє про силу віри.

1.Коли Ісус увійшов у Капернаум, приступив до нього сотник, благаючи його словами: 6 “Господи, слуга мій лежить дома розслаблений і мучиться тяжко.” 7 Ісус каже до нього: “Я прийду й оздоровлю його.” 8 Тоді сотник у відповідь мовив: “Господи, я недостойний, щоб ти ввійшов під мою покрівлю, але скажи лише слово і слуга мій видужає. 9 Бо і я теж підвладний чоловік, маю вояків під собою, і кажу цьому: Іди, – і йде, а тому: Ходи, – і приходить; і слузі моєму: Зроби це, – і він робить.” 10 Почувши це Ісус, здивувався і сказав тим, що за ним ішли: “Істинно кажу вам: Ні в кого в Ізраїлі я не знайшов такої віри. … 1І сказав Ісус сотникові: “Йди, хай тобі станеться за твоєю вірою!” І видужав слуга тієї ж години. 

 

2.Рятівна сила віри.  Коли начальник синагоги просив у Нього за свою дочку, Він сказав йому: «Тільки вір твердо і буде жити дочка твоя», - і той вірив, і ожила дочка його, і встала. І коли помер Лазар, то сказав Господь наш Марті: «Якщо будеш вірити, то воскресне брат твій». Сказала йому Марта: «Так, Господи, я вірю», - і Він воскресив його після чотирьох днів (Іван 11:23-27, 38-44). ... Тож, улюблені, здобудемо віру, що має настільки велику силу! Бо віра підносить на небеса (Пор. Бут. 5:24; Євр. 11:5), перемагає потоп (Пор. Бут. 7:1-8:22; Євр. 11:7), змушує народжувати бесплодних (Пор. Бут. 21:1-3; Євр. 11:11-12), рятує від меча (Пор. Бут. 22:1-19; Євр. 11:17, 34.), піднімає з рову (Пор. Бут. 37:28), збагачує бідних (Пор. Map. 12:42-44), звільняє полонених (Пор. Діян. 5:17-20), рятує гнаних (Пор. Євр. 11:27-29), зводить вогонь (Пор. 3 Цар. 18:38), розділяє море (Пор. Вих. 14:21), розрубує скелю і дає воду спраглим (Пор. Вих. 17:6), насичує голодних (Пор. Вих. 16:15), оживляє мертвих і виводить їх з пекла (Пор. Євр. 11:35), утихомирює хвилі (Пор. Мат. 8:26), зцілює хворих (Пор. Мат. 9:2, 22; Map. 2:5), перемагає війська (Пор. Євр. 11:34), скидає стіни (Пор. Євр. 11:30), закриває уста левам (Пор. Євр. 11:33), гасить полум'я вогненне (Пор. Євр. 11:34), упокорює гордих, а смиренних підносить до слави (Пор. Євр. 11:26; Як. 4:6). Всі ці великі діяння здійснюються вірою.

Силу віри найкраще пізнаємо і розуміємо  зі слів самого Господа нашого Ісуса Христа. Для тих, що вірять, нема нічого неможливого,”Істинно, кажу вам, коли матимемо віру, як зерно гірчиці, то скажете цій горі: Перенесися звідси туди і вона перенесеться, нічого не буде для вас неможливого.”

Або інші слова: “Тому й кажу вам: Усе, чого будете просити в молитві, віруйте, що одержите і буде вам так.”

А св. Апостол Яків навчає: “ Коли ж комусь із вас мудрості бракує, нехай просить у Бога... Тільки  ж хай просить із вірою, без жодного вагання, бо хто вагається, той подібний до морської хвилі, що її здіймає і колише на всі боки вітер. Така людина, нехай собі не уявляє, що прийде щось від Господа”.

Про силу віри св. Іван Клімак каже: “Віра – це крило молитви, без неї моя молитва знову вернеться до мого серця. Віруючий не той, що думає, що Бог усе може, але той, що вірить, що він усе одержить.”

Віра показує нам небесні скарби, а молитва їх здобуває. Тож молімся, але молімся з великою вірою, Господь Бог  може і хоче нам дати те, що виходить на Його славу і на спасіння  нашої душі.

Молімся ревно з вірою і довірям у Божу  доброту, любов , силу, а тоді успіх нашої молитви буде запевнений

Приклад молитви з вірою

І.Ніччю 14-то квітня 1912 року рознеслася сумна вістка про трагічну загибель корабля “Титаніка". Найбільший на тодішні часи корабель у світі "Титанік“ під час своєї першої подорожі до Америки пішов на дно через айсберг. Тоді загинуло близько однієї тисячі людей і тільки невелике число врятувалося. До тих, що просто в чудесний спосіб врятувалися, належав американський полковник на ім'я А. Грейсі, який вертався з Лондону додому в Нью-Йорку. Тут на нього чекали жінка і родичі. Ввечері перед нещастям його жінка лягла спати. Через якийсь час з її кімнати було чути сильний крик. "Що сталося?” — питають її. Вона розповіла потім, що коли заснула, то в у вісні почула голос свого чоловіка, що був на кораблі. Він просив і благав її, щоб молилася за нього. Вона дуже налякалася, бо відчула, що трапилось велике нещастя. Вона клякнула коло ліжка і ревно молилася за його порятунок аж до світанку. Коли прийшов світанок, встала від молитви зрівноважена і знову лягла спати.

Наступного дня газети принесли трагічну звістку. Вона приймає її спокійно, бо вірить, що її чоловік врятований. Чи справді він врятувався? Так! Коли корабель почав потопати, то виявилося, що не було в достатній кількості рятувальних човнів для всіх пасажирів, що були на кораблі. Наказ був такий, що найперше мають рятуватися жінки й діти. Полковник Грейсі ще їм помагав. Та для нього не стало місця на човнах і він, залишився на кораблі. В момент, коли корабель уже тонув, то він зіскочив з нього у воду, і тоді якраз він дуже молився за свій порятунок і в душі просив свою жінку про молитву. Вона його клич у сні відчула. Він врятувався на дошці, і його підняв інший корабель, що прибув на допомогу. Протягом дня вона дістала телеграму, що він живий. Їхня спільна молитва врятували йому життя.

 

ІІ.В місті Загребі, Хорватія, молода родина має сина-одинака, чотирьох років. Дуже ним пишається і дуже його любить. Та сталося так, що хлопчик тяжко захворів, і лікарі сказали матері, щоб готувалася до найгіршого. Вона, недугою дуже перейнялася і вирішила піти на надзвичайну жертву, щоб тільки випросити в Бога здоров'я для дитини. Вона робить обіт, що піде до відпустного місця і три рази на колінах обійде церкву. Свій обіт зразу ж виконує. Вже по першім обході навкруги церкви її коліна починають кровити. Ті люди, що її бачили на колінах, кажуть до неї: "Жінко, що ти робиш, та Господь Бог такої жертви певно не хоче”. А вона відповідає: “що я обіцяла, те хочу виконати, але Господь Бог повинен мою дитину оздоровити. Мій син повинен жити! Моя дитина мусить бути здорова". I дійсно дитина вертається до життя. З хлопчика виростає великий здоровий юнак. Батько дає його до столиці на навчання в університет. Син спочатку добре вчиться, але з часом попадає у лихе товариство, не вчиться і марнує гроші. Батько помагав доки міг, але вкінці ңе стає грошей. Син вертається додому, починає з батьком сварку за гроші, та батько каже, що вже не має ні копійки. Син не хоче це розуміти. Слово за словом, син розлютився, вхопив ніж на кухні і рідного батька вбиває. Прийшовши до тями, сам вистрибує у вікно з шостого поверху. — Правда, яка трагічна історія? Чи молитва мами випросити в Бога здоров'я для дитини була розумна і доречна?

 

ІІІ.В 1954 році помер американський мільйонер Фред Смайт, глибоко віруюча людина. Він мав мільйони та не мав здоров'я. В молодих літах його зпаралізувало і він з 18 років аж до кінця життя не міг ходити, сидів в інвалідному візку.

У своїй недузі він вирішує поїхати до Люрду. Іде туди з покірним серцем. У Люрді не просить чуда, але молиться, щоб на ньому сповнилася Божа воля, і притім знаходить спокій і рівновагу духа. Перед своїм виїздом з Люрду він записав у своєму щоденнику такі слова: "Я дуже ревно молюся за своє здоров'я, але як нічого не станеться, то, як часто перед тим, так і тепер кажу: "Бог певно, знає, що найкраще для нього, для мене і для цілого світу. Хай діється воля Божа". — Чудо не сталося. Та в його серці була повна згода з волею Божою. Кілька місяців перед своєю смертю він сказав до свого приятеля: "Людина так довго буде щаслива, доки йде за волею Божою“..

(Обговорення.)

Перегляд епізоду з Фільму «Стасті Христові», де Ісус молиться в  Гефсиманському саду. Ключові слова «Він благає: «Батьку, для тебе все можливо; забери від мене цю чашу. Але нехай буде не те, чого хочу я, а чого хочеш ти».

Обговорення з учнями.  Що Ісус Має на увазі?

(Живучи на небі, Ісус бачив жахливі страждання тих, кого страчували римляни. Тепер, коли він є людиною, яка тонко відчуває емоційний і фізичний біль, Ісус аж ніяк не прагне цих страждань. Та найбільших мук йому завдає думка про те, що його стратять як найгіршого злочинця і це стягне ганьбу на ім’я його Батька.)

Як правильно треба молитися?

"Людина так довго буде щаслива, доки йде за волею Божою“..

Перегляд останніх слайдів презентації «Господи, навчи нас молитися»

 

УКРАЇНСЬКИЙ НАУКОВЕЦЬ ДОВІВ, ЩО МОЛИТВА ЗМІНЮЄ КРОВ І ДІЙСНО ЛІКУЄ

Чи справді молитва має цілющу силу? Вчений вирішив перевірити це експериментальним шляхом. Досліди тривали 15 років. Науковець брав венозну і капілярну кров у добровольців, робив її аналіз. А потім просив досліджуваного або когось із близьких читати молитву протягом 10-15 хвилин, подумки або вголос. Після цього знову робили аналіз венозної та капілярної крові. І вона різнилася!

Ще зі студентських років я займався дослідженням лейкоцитів — це клітини крові, які захищають нас від проникнення хвороботворних мікробів, — розповідає Михайло Лазорик, дослідник, кандидат медичних наук, автор 166 патентів та 15 ліцензій. — Я досконало вивчив явище фагоцитозу, коли лейкоцити пожирають інфекцію, визначив ферменти та деякі речовини у лейкоцитах і фагоцитах. Пізніше я випадково виявив, що лейкоцити у капілярній та венозній крові мають різну активність, а також винайшов метод визначення цих клітин не лише у мазку (загальноприйняте визначення лейкоцитарної формули крові), а у системі Si, коли їх можна визначати у конкретних цифрах на літр, а також виявити кількість мікробів, поглинутих лейкоцитами (так зване мікробне число). А там виявив абсолютно інші закономірності, ніж у мазках. Зачепився за це, почав вивчати докладніше. Зокрема, вивчав ці зміни до та після різних хвороб, до та після впливу мінеральних вод, голкотерапії, лікування ваннами.

Відомо, що після молитви та церковних піснеспівів людина почуває умиротворення, духовне полегшання. А що ж відбувається на фізичному рівні? Зокрема, з нашою головною рідиною – кров’ю? От це я і почав вивчати. Став шукати добровольців, що виявилося важкою справою.   Просив людей помолитися над собою або щоб хтось інший молився над ними, вголос чи подумки. Люди, що зголосилися, були різної статі, рівня освіти, соціального статусу, професій, хворіли на різні недуги (був і атеросклероз, і гепатит В, і ревматизм). А от священослужителів вирішив не долучати, щоб вони не піддавалися сумніву щодо цілющого значення молитви.

Перед дослідом брали капілярну та венозну кров, проводили її аналіз. Потім досліджуваний (або його знайомий) читав молитви хвилин 15-20 – це “Отче наш”, “Вірую”, “Царю Небесний”, псалом 50, до святих, до небесних покровителів. Після цього знову робили аналіз венозної та капілярної крові та визначали кількісні та морфо-функціональні властивості її клітин.

Кров ставала іншою на клітинному рівні! Пам’ятаю, наш перший досліджуваний мав остеомієліт (гнійне запалення кісток стегна після важкої аварії). В аварії загинув його брат, а від болю у кістках чоловік страшенно мучився. Молитву читав не він сам, а спеціально запрошена особа. Коли порівняли показники крові до та після молитви, виявилося, що рівень одного з показників фагоцитозу був у шість (!) разів нижчим, ніж до експерименту! Цей перший випадок лише підтвердив, що ми на правильному шляху.

Усі подальші експерименти показали одне і те саме: після молитви агресивність інфекції в організмі падала. Особливо коли йшлося про гостру фазу хвороби. Наприклад, ще одним добровольцем був чоловік з остеохондрозом хребта та перенесеним інфекційним гепатитом. Він сам читав комплекс молитов протягом 5-7 хвилин, а потім ще стільки ж часу слухав, як читали інші. Пацієнт загалом був віруючим та регулярно молився. Після молитов ми зафіксували зміну показників запалення — вони стали нижчими.

Молитва – це не просто слова. Це коливання певної частоти. Давно доведено, що молитва змінює структуру води. Адже феномен освяченої води на Хрещення – це не міф, а науковий факт. А людина майже на 80% складається з води. Тож, діючи на найголовнішу рідину нашого організму, молитва змінює його на клітинному рівні навіть у тому випадку, коли ви читаєте її подумки.

 

Молись,коли не спиться і не їсться,
Коли в душі тривога затяжна.
Молись, тоді,коли чогось боїшся,
І між душею й тілом йде війна.

Молись, за себе,друзів і родину,
За всіх людей,що близько,чи далеко.
Молись,за дім,за сонце,за Вкраїну-
Ти тут живеш,і це Твоя земля.

Молись, коли щасливий і здоровий,
Слова подяки,Господу неси.
За те добро,що Він для Тебе робить,
За тихі сни,безмежної краси.

Не треба битись в груди,чи кричати,
Не хоче Бог,від нас таких страждань.
Усе,що є,ми, маєм цінувати, 
Й життю радіти,завжди,без вагань.

Молись,коли не знаєш,що робити,
В безхмарні дні і ночі дощові.
Молись,завжди і будеш легко жити,
У цьому світі,даному Тобі!!!
Молись!!!
 

На земній стежині можемо зустріти,
Радості багато і безліч добра,
Але в смутку й горі треба вміти жити,
Дякувати щиро Богові щодня.
Дав життя людині Бог щоб вона жила,
І в житті ніколи не жалілася.
І таланти також,щоб добро творила,
З подякою щиро щоб молилася.
Та не кожен вміє ними користатись,
Щоб їх було більше згодом у житті.
І не кожен хоче щоб добру навчатись,
І добро творити завжди на землі.
Шкода,але з часом кожен пожаліє,
Скільки міг створити радості й добра.
Серце у скорботі іноді німіє,
Що багато часу витратив дарма...

 

docx
Додав(-ла)
Jarosh Galina
Додано
31 березня 2020
Переглядів
683
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку