Година спілкування "Чиста планета починається з нас"

Про матеріал
Мета: поглибити знання учнів про природу; сформувати навички правильної поведінки в довкіллі; розвивати ціннісне ставлення до природи та виховувати особисту відповідальність за охорону навколишнього середовища; розширити загальноекологічну свідомість учнів.
Перегляд файлу

Година спілкування в 4 класі

Тема. Чиста планета починається з нас.

Мета: поглибити знання учнів про природу; сформувати навички правильної поведінки в довкіллі; розвивати ціннісне ставлення до природи та виховувати особисту відповідальність за охорону навколишнього середовища; розширити загальноекологічну свідомість учнів.

Обладнання: мультимедійний проектор (ноутбук) для демонстрації ілюстративного матеріалу, еко мішечки  та торбинки для продуктів, вощана серветка, поліетиленовий пакет, пластикова пляшка, тетра-пак.  

Хід заходу

Вчитель:Важливою складовою життя людини є її взаємини з природою. Жодними благами цивілізаціями неможливо замінити чисте повітря, здорові продукти та вільну від шкідливих домішок воду. Людське буття залежить від того, в якому стані ми збережемо багатство нашої планети. Не втручання в природу людиною апріорі неможливе. Ми є частиною цієї екосистеми, Земля — наш дім. Тому вкрай важливо мати здорові стосунки з природою, дбайливо до неї ставитися і не засмічувати її.

Водночас довкілля зазнає значних змін та забруднення внаслідок безпрецедентного в історії Землі людського впливу. Наслідки цього впливу можна помітити в різних частинах нашої планети. На жаль, в Україні також. 

Ще на початку минулого століття відомий фізик Нільс Бор попереджав про те, що людство загине не від атомного жаху,  — воно задихнеться у власних відходах. Землю покриває величезна кількість сміттєзвалищ. В процентному співвідношенні, на 1,5-2% збільшення населення приходить до 6% збільшення обсягу сміттєзвалищ. Тобто, з кожним роком, кожна людина продукує все більше відходів. Нині навіть з’явилася ціла галузь науки — гарбологія (від англ. Garbage — «сміття»), присвячена дослідженню сміттю і вивченню методів його утилізації, розробкою логістики по перевезенню відходів, а також дослідженню впливів цих відходів на екологію. 

Для того щоб ознайомитися з проблемою відходів, пропоную послухати цікаві та повчальні факти про сміття, які підготували для вас ваші однокласники.

Учень 1: У всьому світі люди використовують приблизно 1 трильйона пластикових пакетів, а це майже 100 мільйонів барелів нафти;

Учень 2: Щороку від сміття, а саме — від поліетиленових пакетів та пластику помирають понад 100 тисяч птахів та тварин. Це відбувається з-за того, що вони помилково вживають пластикові відходи в їжу, які згодом забруднюють їх організм.

Учень 3: На першому місці по викинутому сміттю стоять недопалки сигарет (вони дуже токсичні). Щорічно їх викидається майже 5 млрд. штук. За ними слідують відходи у вигляді залишків недоїденої їжі. Потім йдуть паперове сміття. Далі — скло, пластик і металеві вироби.

Учень 4:У музеї ви можете побачити експозицію зі сміття. Художники це роблять для того щоб люди звернули увагу на шкоду, яку завдає сміття природі.

Учень 5: Якщо викинути у море паперові серветку - вона "проживе" три місяці, сірникова коробка плаватиме десь із півроку, поліетиленовий пакет - близько двох десятиліть. А ось консервна банка "житиме" (точніше, забруднюватиме морський простір) 500 років!

Учень 6:У Сингапурі зі сміття побудували... острів площею 350 гектарів. Тепер тут квітучий сад і безліч туристів!

Учень 7: Щороку кожен Українець генерує від 300 до 500 кілограмів сміття. 

Учень 8:Деякі види відходів (наприклад, банальні батарейки або енергозберігаючі лампи), надто небезпечні для навколишнього середовища. Оскільки вони токсичні і забруднюють повітря, ґрунти, поверхневі та підземні води. 

Учень 9: Викидати у контейнер з іншими відходами батарейку, лампочку або термометр – справжній злочин. Уявіть, лише одна пальчикова батарейка, потрапляючи на смітник, забруднює близько 20 кв м землі або 400 л води.

Учень 10:А якщо вони ще й горять, що в основному і трапляється на смітниках, то їх шкода для здоров’я людини збільшується в десятки разів. Саме тому їх треба класти в окрему закриту банку і відносити до пунктів збору небезпечних відходів.

Вчитель: Ви почули подекуди шокуючі факти про сміття. Втім, можна зменшити кількість відходів шляхом сортування та подальшій утилізації. Без цього сміття буде тільки накопичуватись, адже для його розкладання потрібно надто багато часу. Наприклад, картонні коробки розкладаються протягом 3-х місяців, офісний папір — 2 роки, консервні банки — 10 років, пластикові пляшки —180-200 років, алюмінієві банки — 500 років. Важливість роздільного збору сміття важко переоцінити з екологічної точки зору, проте і з економічної також.

В Харкові існує екологічна організація ZeroWaste. Їх історія починається з 2017 року, коли з’явився мобільний пункт «Прихисти пакет», який заснувала тележурналістка і екоактивістка Анна Прокаєва. Далі створили стаціонарний еко-хаб (пункт) прийому сортованого сміття, яке потім відправляється на переробку. Наприклад, вони співпрацюють зі Зміївською паперовою фабрикою, яка піддає вторинній переробці макулатуру, тетра-паки (з під соку, молока тощо), папір. Також в хабі проходять відкриті заходи щодо навчання людей правильно сортувати та розумно ставитися до відходів.

В нашому селі також є можливість здати певні види сміття на переробку. Наш житель Корнейко Андрій приймає на переробку макулатуру, різні види металу, ПЕТ пляшки, плівку, алюмінієві баночки, скляні пляшки, склобій.

З власного боку ви можете зробити маленькі кроки, щоб зменшити сміттєві відходи:

  1.               Не робити смітник будь-де. Викидати сміття тільки у спеціалізовані баки чи урни.
  2.               За можливості сортувати сміття та віддавати його на вторинну переробку.
  3.               В магазині відмовлятися від пакетів, коли це можливо, або використовувати еко-мішечки.
  4.                    Замість пакетів продукти можна зберігати в холодильнику або брати з собою у контейнері (судочку) або в вощаній серветці.
  5.                    Трішки креативу і старим речам можна дати друге життя.
  6.                    Зі сміття можна зробити цікаві поробки.

Підтримуймо чистоту довкола нас. Бережімо наше село, Батьківщину та планету від сміття для комфортного життя нас і наших нащадків! 

 

 

Література

 

  1.                    За 100 років сміття стало більше на 10 тисяч відсотків: невідомі факти про відходи URL: https://ecopolitic.com.ua/ua/news/za-100-rokiv-smittya-stalo-bilshe-na-10-tisyach-vidsotkiv-nevidomi-fakti-pro-vidhodi/ (дата звернення: 30.03.2023).
  2.                    Джонсон Б. Дім — нуль відходів/ пер. Т.Євлоєва. Видавництво РМ, 2021. 304 с.
  3.                    Сміття – цікаві факти. URL: https://historyurok.com.ua/tsikavi-fakty/nauka/himiya/pro-smittya.html (дата звернення: 30.03.2023).
  4.                    Цікаві факти про переробку сміття. URL: https://www.factday.net/7-7-cikave-pro-pererobku-smittya.html (дата звернення: 30.03.2023).
  5.                    ZeroWasteKharkiv. URL: https://zerowastekharkiv.org.ua (дата звернення: 30.03.2023).

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
30 березня 2023
Переглядів
861
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку