Година спілкування «Державний герб України. Відроджена святиня»

Про матеріал
Година спілкування у 8 класі:«Державний герб України. Відроджена святиня» Мета: ознайомити учнів з історією виникнення і встановлення державного герба України; виховувати почуття національної свідомості, повагу до державних символів, патріотизм.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

19 лютого – День Державного Герба України. Година спілкування :«Свята спадщина. Державний герб України. Відроджена святиня» Підготували: Учні 8 класу. Чернівський ЗЗСО І- ІІІст . Ім. Т. Г. Шевченгка. Вч. Федевич М. П.

Номер слайду 2

Легенда про наші символи  Жила собі жінка. І мала вона трьох синів. Сини зростали чесними, сміливими, дуже любили свою неньку і готові булими віддати за неї своє життя. Виросли сини і розійшлися по світах, прославляючи свою матір. Найстаршому матір подарувала на згадку про себе золоту корону з трьома промінцями. Корона зігрівала людей, вела вперед, показувала шлях до кращого життя. За цю трипроменеву корону люди дали першому синові ім’я Тризуб. Середньому сину мати дала в дорогу блакитно-жовтий стяг. Сміливий та сильний був середній син, і прославив він свою матір добрими героїчними вчинками. Люди прозвали його Прапором. А найменший син отримав у дарунок від матері соловейків голос. І де б він не був, усюди лунала його дзвінка пісня. За цей голос і величний спів люди дали йому ім’я Гімн. Так і донині по всьому світу золотий тризуб, синьо-жовтий прапор і урочистий гімн прославляють рідну неньку – Україну. 

Номер слайду 3

Ось така легенда про трьох братів. Одним з яких і є Герб – Тризуб. Про нього ми сьогодні дізнаємось трішки більше. Стаття 20 Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України.

Номер слайду 4

19 лютого 2024 року виповнюється 32 роки від дня затвердження Державного герба України. Наш герб — тризуб,Це воля, слава й сила;Наш герб — тризуб. Недоля нас косила,Та ми зросли, ми є,Ми завжди будем,Добро і пісню несемо

Номер слайду 5

Історія тризуба як українського герба 24 червня 1991 року був оголошений конкурс на створення Державного герба. Журі розглянули кілька сотень варіантів, серед них більшість містила різні зображення тризуба. У конкурсі перемогла робота історика-геральдиста Андрія Гречила та художника Івана Турецького в стилі князя Володимира, адже саме він об'єднав українські землі. Тризуб на монеті Володимира (Великого) Святославовича

Номер слайду 6

19 лютого 1992 року Верховна рада України затвердила тризуб як Малий герб України, визначивши його головним елементом Великого Державного Герба. Золотий Тризуб на синьому щиті офіційно став національним символом українців часів визвольних змагань XX століття. Обравши тризуб державним гербом, Україна продемонструвала наслідування традицій Української Народної Республіки. Він символізує спадкоємність традицій на території країни. 28 червня 1996 року цей символ було закріплено в Конституції Проєкт герба, який був затверджений Верховною Радою та використовується нині, був розроблений групою українських геральдистів — Андрієм Гречилом, Олексієм Коханом та Іваном Турецьким.

Номер слайду 7

Тризуб — один із трьох офіційних символів України, крім прапора і гімну. Він презентує нашу країну як суверенну незалежну державу, є офіційною емблемою, що зображується на офіційних документах, печатках, грошах. Наша держава має 3 офіційні символи – Державний Герб, Державний Прапор та Державний Гімн. Саме вони є уособленням українського народу, його культури та звичаїв. Герб будь-якої держави є її найбільш відмітною емблемою. Його зображення має офіційний статус та використовується в печатках, на грошових купюрах та офіційних документах країни. Згідно Конституції Державна Герб України представлений малим та великим гербом. Малий Герб України зображений у вигляді тризубу золотистого кольору, розміщеного на синьому фоні. Така символіка була офіційно затверджена на засіданні Верховної ради 19 лютого 1992 року. 

Номер слайду 8

19 лютого відзначається День малого державного герба України. Саме цього дня у 1992 році Верховна рада затвердила Малий герб - тризуб. Ним став золотий тризуб на синьому щиті — знак  Київської  держави  часів правління Володимира Великого, що символізує безперервність тривалого   історичного   розвитку   українського   народу. Малий герб України був затверджений Постановою Верховної Ради України № 2137-XII від 19 лютого 1992 року «Про Державний герб України». Постанова була підписана тогочасним спікером парламенту Іваном Плющем.  Проект герба був розроблений групою українських геральдистів: Андрієм Гречилом, Олексієм Коханом та Іваном Турецьким..  

Номер слайду 9

Трійка – священне число, символ трьох світів: підземного, земного і небесного. Також – єдність Неба, Землі й Людини, Єдність Святої Трійці: Отця, Сина і Святого Духа. ТРИЗУБНаш герб — тризуб. У ньому сила         Отця небесного і сина.                            Уважно придивись до нього —              На Духа схожий він Святого,                 Що голубом злетів з небес    І у людських серцях воскрес. Тризуб, немов сім'я єдина,Де тато, мама і дитина. Живуть у мирі і любовіНа Україні вольній, новій.  

Номер слайду 10

Є понад сорок версій, що пояснюють походження тризуба. Одна з найрозповсюдженіших говорить, що цей давній знак є містичним символом тривимірності світу. Релiгiйна версія стверджує, що це стилізоване зображення голуба — символу Святого Духу. Також існує популярна версія, що нiбито тризуб — це сокiл, який пiкiрує на здобич. Автори іншої версії вважають, що в тризубі зашифроване слово «воля»

Номер слайду 11

Слово герб походить від німецького слова «ербе» та означає спадок. Неабиякого розповсюдження вони набувають у часи Середньовіччя, символізуючи не лише малюнки та лицарських щитах, але й для позначення приналежності: земельних кордонів, тварин, будинків, замків та інших цінних речей. Наш Герб-тризуб. Наш Герб-тризуб — це символ УкраїниІ незалежності впродовж віків!Це символ волі, вільної людиниІ передався він нам від дідівІ прадідів, що волю боронили. Й сміливо за свободу йшли у бій. Вони Вітчизну, як і ми, любилиІ мали в цьому світі голос свій,Традиції і Прапор, Герб і слово. Гімн урочистий свій несли у світ!І працювати вміли всі чудово,І це у нашім серці з юних літ!

Номер слайду 12

Герб України має вікову історію. Наші предки використовували тризуб як своєрідний оберіг. Зображення тризуба археологи зустрічали в багатьох пам’ятках культури, датованих ще першим століттям нашої ери.

Номер слайду 13

Тризуб — родовий знак Рюриковичів. З історичних джерел  відомо, що посли князя Ігоря при укладенні договорів ставили печатки з тризубом. На монетах часів  Володимира Святославовича з одного боку карбували його портрет, а з іншого — тризуб. За правління Ярослава Мудрого на монетах карбувалося зображення святого Георгія та тризуба на звороті. 

Номер слайду 14

Офіційне зображення державного герба УНР з’явилося 22 березня 1918 року – рівно через два місяці після проголошення її незалежності IV Універсалом Центральної Ради.

Номер слайду 15

Великий герб. Нині в Україні використовується лише Малий герб. Питання створення проєкту великого герба підіймалося у 1991, 1996, 2001 та 2007 роках, проте його не затверджено й досі. Ескіз переможця конкурсу Мінкульту.

Номер слайду 16

Минулого року Тризуб встановили на щиті Батьківщини-матері. У час війни наш державний герб продовжує відігравати надзвичайно важливу роль, ставши символом єднання, стійкості, героїзму та прагнення до незалежності, які демонструє сьогодні світові український народ.

Номер слайду 17

Здавна Тризуб виступає як символ нескореності та боротьби українського народу за свободу. Шануймо наші державні символи, наші обереги, за які помирали кращі сини і доньки української землі.І нехай Державний Герб несе волю народу до найкращої долі для України, для нашої громади, а також для кожного ії жителя!

Номер слайду 18

Мирного неба та добробуту рідній Україні!Разом до перемоги!Все буде Україна!

pptx
Додано
19 лютого
Переглядів
331
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку