Година спілкування "Мрій, доки твоя мрія не збудеться"

Про матеріал
Розробка години спілкування для учнів початкової школи має на меті сформувати у дітей поняття «мрія», проговорити дитячі мрії та шляхи їх втілення, розвивати прагнення досягати своєї мети, здійснювати свої мрії, виховувати людяність, доброту.
Перегляд файлу

Мрій, доки твоя мрія не збудеться

Мета:  сформувати у дітей поняття «мрія», проговорити дитячі мрії та шляхи їх втілення, розвивати прагнення досягати своєї мети, здійснювати свої мрії, виховувати людяність, доброту.

                                                   Хід години спілкування

У людини завжди є все,

щоб здійснити свою мрію.

Пауло Коельйо

 

Учитель. Діти, спробуйте відгадати  самі тему нашої години спілкування. Подивіться, будь ласка, мультфільм. Після перегляду діти називають свій варіант.

   Мультфільм створено на студії Pixar у 2006 році. У ньому розповідається історія про пташку ківі, яка, не маючи від природи крил, прагнула навчитись літати. Наважившись здійснити мрію, вона за допомогою мотузки та цвяхів закріпила дерева на вертикальній високій горі та стрибнула з неї, щоб відчути політ над верхівками дерев, як справжній птах. А вже в польоті у ківі – безкрилого плаха – відросли справжні крила!

    Сьогодні ми поговоримо про свої мрії,  дізнаємося про те, чим ви цікавитеся, ким хочете  стати в майбутньому.  Адже кожна людина має якісь уподобання, про щось мріє,  прагне до чогось незвичайного,  хоче виявити себе в чомусь. І дуже добре, якщо захоплення і мрії збігаються.

Коло  «Лагідне ім'я»

Утворіть від імен своїх однокласників за допомогою суфіксів пестливості нові слова. Діти по колу називають лагідне ім’я свого сусіда.

Учитель. Я сподіваюся на те, що ви так завжди будете називати один одного.

Гра «Хто про що мріє»

   Давайте згадаємо, про що мріяли герої наших улюблених мультфільмів або казок. Учням потрібно назвати героя мультфільму чи казки з його мрією.

Учитель. Ви бачите, що навіть у мультфільмах і казках  всі про щось мріють і роблять все, щоб ці мрії здійснювались.

   В академічному   словнику  української мови мрія – це те, що створене уявою, фантазією;  витвір уяви або думка про щось бажане, приємне.

 

 

Читання вчителем оповідання

   Послухайте, будь ласка оповідання Василя Сухомлинського «Якби я мав килим-літак».

   Далеко-далеко за морем, серед високих гір, росте дивовижна квітка. Розцвітає вона ранньої весни і цвіте усе літо до пізньої осені. Має ця квітка предивну властивість: вона очищує повітря. Хто дихає повітрям біля цієї квітки, той ніколи не хворіє.

   Якби я мав килим-літак, полетів би за море, опустився б у горах, знайшов би дивовижну квітку. Я б зібрав її насіння і привіз би додому. Роздав би усім людям по насінинці, щоб у всіх виросла чудова квітка, щоб не було жодної хворої людини, щоб люди жили довго-довго і не хворіли. Моя бабуся часто хворіє. Я повів би її до чудодійної квітки. Вона б подихала цілющим повітрям і вилікувалася б назавжди.

Учитель. А як би ви використали цю диво-квітку? Отже, буває мрія лише для себе, а буває для багатьох.

Майстер-клас «Виготовлення журавлика у техніці оригамі»

 Учитель. Найголовніша японська легенда пов'язана з образом журавлика. Всі знають, що в країнах Сходу його вважають символом щастя, дружби та любові. Люди вірять, що коли зробити тисячу фігурок цієї пташки, а потім подарувати їх своїм друзям, то обов'язково здійсниться найзаповітніша мрія.

   Садако Сасакі народилася 7 січня 1943 року.  А 6 серпня 1945 року американська авіація скинула ядерну бомбу на Хіросіму.  Дівчинку облив радіаційний «чорний дощ».

Дівчинка добре навчалась, а на шкільних змаганнях вона подолала дистанцію на 50 м за 7,5 секунд і вивела свій клас у лідери. В майбутньому дівчинка мріяла стати викладачем фізкультури. Але, на жаль, її мрія не здійснилась. У неї діагностували лейкоз. Дівчинка не змогла прийти на випускний, тому батько отримав замість неї атестат про закінчення початкової школи. Садако разом із однолітками була переведена до середньої школи, але не мала можливості відвідувати заняття. Одного разу, коли дівчинка перебувала у лікарні, туди надіслали кольорових паперових журавликів з побажаннями одужання. Вражені пацієнти, включно із Садако, почали виготовляти їх самотужки. За народними віруваннями бажання того, хто склав понад тисячу паперових пташок, мало виповнитися, тому дівчинка, молячись про зцілення, заходилися їх майструвати. Вони були підвішені на нитках до стелі палати. Дівчинка не зупинялася і виготовляла фігурки далі, вірячи що одужає. На жаль, цього не сталося. Інколи буває в житті таке, що ваша мрія може не здійснитися.

Вправа «Намалюй свою майбутню професію»

Учитель. Бувають мрії, які впливають на все подальше життя. Це, наприклад, мрії про майбутню професію. Діти починають замислюватися над тим, чим будуть займатися. Хтось хоче стати лікарем, для того допомагати іншим, хтось вчителем, для того щоб навчати дітей, хтось співаком, щоб тішити нас своїми піснями, рятівником, щоб рятувати людям життя, перукарем, щоб робити нас гарними, пекарем, щоб ми могли насолоджуватися смаколиками.

   А ким би хотіли  стати ви? Візьміть, будь ласка,олівці та намалюйте свою мрію.

Учитель. Кому з вас хочеться, щоб ваша мрія здійснилася? Як ви думаєте, що потрібно зробити, щоб здійснилася мрія кожного? Значну роль у виконанні ваших мрій відіграє школа. Вона дає вам необхідну освіту. Освіта - це шлях до успіху. Щоб досягти великих успіхів в житті, потрібно намагатися якомога краще вчитися в школі. Ваше майбутнє, діти, залежить від вас самих. Не зупиняйтеся, йдіть до своєї мрії! І пам’ятайте завжди, мрії здійснюються!

Дитяча мрія

Я - всього лиш дитина,

Та мрія доросла моя:

Хочу, щоб кожна людина

Любила життя так, як я!

 

Хочу, щоб в небі веселка

Місточком до сонця була,

І дружба, щоб завжди від серця

До іншого серця вела.

 

Хочу, щоб сонце світило

Усій дітворі на Землі,

І разом під повним вітрилом

Дорослі йшли і малі.

 

Хочу гасати по полю,

Де квітнуть волошки й жита..

І вірю в щасливую долю,

Бо дуже люблю я життя!

 

Хай збудеться мрія дитяча!

Бажаємо всім Доброти!

У серці палкім і гарячім

Її по життю пронести!

 

 

 

 

 

doc
Додано
20 березня 2020
Переглядів
1146
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку