Година спілкування "Не спалюй своє майбутнє. Вплив тютюнового диму на здоров’я"

Про матеріал

Година спілкування для учнів восьмих-одинадцятих класів на тему:"Не спалюй своє майбутнє або вплив тютюнового диму на здоров'я"

Мета: Розкрити негативний вплив тютюну на організм людини; сформувати свідоме поняття про наслідки куріння; навчити наводити переконливі аргументи проти куріння в реальних життєвих ситуаціях; розвивати логічне мислення, вміння аналізувати; виховувати дбайливе ставлення до власного здоров'я та здоров'я оточуючих.

Перегляд файлу

1

 

Позакласний  захід, проведений учителем української мови та літератури

Чорнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів Снігур Аллою Олександрівною

 

Тема: Не спалюй своє майбутнє. Вплив тютюнового диму на здоров’я

 

Мета: Розкрити негативний вплив тютюну на організм людини; сформувати свідоме поняття про наслідки куріння; навчити наводити переконливі аргументи проти куріння в реальних життєвих ситуаціях; розвивати логічне мислення, вміння аналізувати; виховувати дбайливе ставлення до власного здоров’я та здоров’я оточуючих.

 

Хід заняття

І. Організація класу.

ІІ. Основна частина.

  1. Вступне слово вчителя.
  • СНІД, зростання онкологічних захворювань, епідемія туберкульозу та інфекцій дихальних шляхів, серед яких і пташиний грип, наслідки катастрофи на Чорнобильській АЕС, наркоманія – усі ці біди чорною стрічкою вплелись в наше сьогодення.
  • Прикро констатувати той факт, що ми змушені додати до цього переліку й тютюнопаління. Складається враження, що наша планета перетворилася на велику «попільницю». Палять всі і всюди: на роботі, вдома, у шкільних туалетах, у громадському транспорті, на вулицях, не зважаючи на встановлені владою закони.
  •     Уже актуальною є боротьба з епідемією тютюнопаління і серед учнів нашої школи. И починаємо велику роботу з пропаганди здорового способу життя. Ви, учні 9х класів, є «першопрохідцями» у вирішенні цієї проблеми – бо ми сьогодні проводимо перше засідання.

 

  1. Повідомлення теми, мети. Мотивація діяльності.

Тема нашого засідання  «Не спалюй своє майбутнє» або «Вплив тютюнового диму на здоров’я».  Мета: учні читають на картках. Сьогодні на нашому засідання присутні: головний лікар Чорнянської Дільничної лікарні Волошина О. І., медична сестра Швець Л. А., соціальний педагог Сєрікова Л. О., шкільний психолог  Житнікова Ю. В.

 

Епіграфом нашого засідання будуть слова:   Виступ учнів

  1.              Таке життя барвисте і цікаве,

Багато невідомих в нім перлин.

Як хочеться робити справжні справи,

І досягти омріяних вершин.

 

2. Так хочеться зробити щось прекрасне,

Щоб користь людям і собі була,

А те, що шкодить – відрубати вчасно.

Щоб мрія справжня по життю вела.

 

3. Я хочу не тліти, а горіти,

Щоб слід красивий залишився на землі.

Про все на світі знати, все уміти

Й не опинитись раптом у імлі.

 

                    4.Все, що блищить, не завжди цінність має.

Відкинемо з душі усе сміття.

Залишим те, що жить допомагає,

Щоб твердо йти у майбуття.

 

Сьогодні ми поговоримо про стиль життя, про те, що в нашому житті корисне, а що шкодить здоровю,. Одна людина твердо і впевнено йде до своєї мети, постійно себе вдосконалює, ставить перед собою нові й нові завдання. А інша – ледве чвалає дорогою життя, потрапляє у залежність від шкідливих звичок, які не тільки принижують гідність,  а й завдають фізичної шкоди. Давайте розберемося зі своїми цінностями і надамо слово психологу, яка познайомить нас із результатами анкетування, яке проводилося анонімно.

 

  1. Слово психологу. (знайомить з результатами анкетування).

 

4. Інформаційний бюлетень. Виступи учнів.

        Вчитель.  Вживання тютюну значної мірою серйозно загрожує майбутньому людству. Щорічно від тютюну гине близько 5 млн. людей.

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Італії 1999 р. заявили, що дві основні причини передчасних смертей, які мають тенденцію до зростання. Це Віл-інфекція і тютюн. Якщо курців  і далі більшатиме, то в 2020 – 2030 роках кількість померлих від нікотину становитиме 10 млн. на рік, з них – 70% припадатиме на країни, що розвиваються. Таким чином, через 20 років ця цифра перевищуватиме кількість смертей від Сніду, туберкульозу, ускладнень при пологах разом узятих.

Учні.1. За останні 50 років тютюн позбавив життя 62 млн людей, це більше, ніж кількість загиблих у Другій світовій війні. Найбільші темпи поши­рення куріння в Цент­ральній та Східній Європі. За оцінками експертів, тютюн уже  спричинив 2,6% від усіх смертей, у 2020 р. ця цифра зросте до 8,9%, а в країнах, що розви­ваються, — до 12%. Беручи до уваги небез­печну ситуацію, яка скла­лася у світі через тютюн, експерти ВООЗ зробили невтішний висновок: у не­далекому майбутньому тю­тюн стане причиною ще більшої кількості захворю­вань і смертельних ви­падків, ніж будь-яка най­страшніша хвороба.

 

2. Тютюн є фактором ризи­ку понад 25 хвороб, які ста­новлять майже 75% струк­тури смертності населення в Україні. Жодна хвороба (навіть СНІД), не завдає такої шкоди здоров'ю, як куріння. За останні 3 роки ця звичка призвела до загибелі в Україні більше ніж 120 тис.  осіб щорічно.

З курінням пов'язані ве­ликі економічні збитки як для окремих осіб, так і для держави, зокрема через зни­ження    продуктивності праці  внаслідок частої відсутності на робочому місці курців, знижену пра­цездатність, втрати робочої сили через вищу смертність у допенсійному віці, збіль­шення витрат на медичну допомогу, обумовлену захворюваннями, пов'язаними з тютюнокурінням, а також велику кількість по­жеж тощо.

Вчитель.

Розрахунки, зроблені на підставі да­них Світового банку, свідчать: щоріч­но для України втрати від куріння ста­новлять близько 2 млрд. доларів.

Деякі експерти у галузі узалежнень вважають тютюн наркотиком, який не менш небезпечний, ніж героїн чи кокаїн. Фармакологічні процеси і поведінка залежних від тютюну осіб є дуже подібними до аналогічних процесів залежних від кокаїну або героїну.

Задумайтесь!

  • Кожні 10 с у світі від тютюну гине 1 людина.
  • На кожні 1000 т виробленого тютю­ну вмирає 1000 осіб.
  • Нікотин викликає залежність у 7 разів сильнішу, ніж алкоголь.
  • Більше 90% курці чоловіків та майже 70% жінок, що курять, прилу­чаються до цієї шкідливої звички в молодому віці.
  • Послухайте розповідь про сторінки історії тютюну.

 

Сторінки історії про тютюн.

У жовтні 1992 р. людство відзначи­ло сумний ювілей — 500-річчя свого прилучення до куріння. Правда зна­йомство людини з тютюном відбуло­ся задовго до відкриття Америки.

В Єгипті під час розкопок могил фараонів, що відносяться до XXIXXVIII ст. до н. е,. було знайдено глиняні курильні трубки.

Геродот, розповідаючи про скіфів, згадував, що вони вдихали дим рос­лин, що спалюються.

У давній китайській літературі мож­на знайти свідчення про куріння тю­тюну.

Зображення трубок збереглося на старих індійських картинах. Курили тютюн і в стародавніх країнах Азії. Однак більшість народів довідалися про тютюн після відкриття Колумбом Америки (1492 р.).

Поширився тютюн в Європі після другого відвідування Колумбом Америки (1496 р.). Його супут­ник — іспанський монах Роман Пано вивіз із провінції Табаго на острові Гаїті насіння тютюну й уперше посіяв його в Іспанії як де­коративну рослину. З Іспанії тютюн потрапив до Португалії. Потім його плантації   з'явилися   в   деяких південних країнах.

 

Незвичайний подарунок Жана Ніко

У 1560 р. французький посол Жан Ніко підніс у подарунок своїй коро­леві Катерині Медичі листки тютю­ну, подрібнені на порошок для ню­хання. На його думку, листки тютю­ну мали лікувальні властивості, зок­рема, могли рятувати від головного болю.

Від прізвища Ніко і з'явилася назва основного діючого тютю­ну — нікотину. Мода нюхати охопила й інші країни. Лікарі   вважали, що тютюн лікує багато хвороб. Купці стали скуповувати тю­тюн в Америці й обмінювати його на коштовності. У Росії куріння пошири­лося лише в XVII ст.

Спочатку куріння переслідувалося і курців жорстоко карали. В Англії їх навіть могли стратити. Голови з трубкою у роті виставлялися на пло­щах. У Туреччині злісних курців са­джали на кіл. В Італії римський папа Урбан VII відлучав від церкви като­ликів, що курять чи нюхають тютюн. Олексій Романов заборонив увіз у Ро­сію тютюну, а курців наказав карати батогом.

Уже в XVIII ст. з'являються повідом­лення про шкоду куріння. Із 40-х років XVIII ст. у медичній літературі вчені писали про шкідливу дію тютюну на організм людини. З цього часу втра­чаються ілюзії щодо лікувальних вла­стивостей тютюну.

Але виробництво тютюну в Європі дедалі більше розвивалося, бо торгівля ним приносила великі прибутки.

У Росії куріння поширилося з над­звичайною силою. Петром І (сам цар був курцем) у 1697 р. було знято всі заборони. У Криму з'явилися цілі плантації тютюну, а перша тютюнова фабрика в Україні з'явилася на почат­ку XVIII ст. у м. Охтирка.

 

Тютюн у побуті

Тютюн — трав'яниста рослина сімейства пасльонових.

У світі нараховується понад 60 його видів. Тютюн має красиві квіти, і деякі його види використовують у декора­тивному садівництві. З тютюну добувають хімічний продукт — нікотину сульфат, який використовують у сільському господарстві для захисту рослин від шкідників. Іноді господині пересипають тютюном вовняні речі  для захисту їх від молі. 

                .

Про куріння — в цифрах  і фактах

  Курці взагалі хворіють у 3,5 рази частіше затих, хто не курить.

  Люди, що викурюють пачку сигарет за день, у 20 разів частіше хворіють на рак легенів порівняно з тими, хто не курить.

• У разі будь-якого захво­рювання ймовірність смерті в курця вища на 70%, ніж у тих, хто не курить.

   Куріння притуплює смакові відчуття і нюх, призводить передчасного утворення зморщок на об­личчі. Крім того, деякі дос­лідження довели несприятливий вплив куріння на слух.

  Під час горіння тютю­ну утворюється два види димів: вільно струмливий, що йде безпосередньо в по­вітря з тліючого кінця сига­рети, і основний, який вдихають курці.

  Чадний газ міститься в крові протягом кількох го­дин і навіть через 3—4год його надлишок усе ще пере­буває в крові.

  Діти батьків, які ку­рять, страждають захворю­ваннями дихальних шляхів удвічі частіше, ніж їхні од­нолітки з родин, в яких не курять.

   Новонароджені діти батьків, що курять, мають удвічі більше шансів занедужа­ти пневмонією чи бронхітом на першому році життя.

   Причиною 19% усіх пожеж з людськими жерт­вами є сигарета.

   Затятий курець має втричі більшу ймовірність дістати серцевий напад.

  Курці в 2,5 рази частіше хворіють на респіраторні зах­ворювання.

 

Вплив куріння на організм людини

 

 На нервову систему

З продуктів тютюнового диму на серцево-судинну систему особливо шкідли­во діють нікотин і вуглецю оксид. Малі дози нікотину під­вищують збудливість кори головного мозку на корот­кий час, потім пригнічують і виснажують діяльність нервових клітин, цим і обумовлюється уявне під­вищення працездатності курців.

Мозок звикає до нікоти­нових «допінгів» і починає вимагати їх, а якщо їх бра­кує, з'являються занепокоє­ння, дратівливість. Людина знову починає курити, б'є свій мозок, послаблюючи процес гальмування. Рівно­вага збудження і гальмуван­ня порушується внаслідок перезбудження нервових клітин, що, виснажуючись, знижують розумову діяль­ність головного мозку.

Порушення процесів збуд­ження і гальмування вик­ликає симптоми, харак­терні для неврозу.

Невротичними проява­ми є головний біль, запамо­рочення, підвищена дратів­ливість, швидка стомлю­ваність, зниження працез­датності, тремтіння, безсон­ня. Куріння може виклика­ти в організмі такі самі зміни, як і стрес.

 

На серцево-судинну сис­тему

Нікотин викликає спаз­ми судин, що продовжують­ся 30—40хв після припинення куріння. Викурюючи кожні 30хв нову сигарету, курці весь час тримають су­дини у стані спазму.

Внаслідок звуження су­дин зменшується приплив крові до шкіри, знижується її температура. Нікотин підсилює роботу серця. Заданими досліджен­ня, частота пульсу під час куріння на 10—18уд./хв більша. У курця частота пульсу вища, ніж у людини, що не курить. За добу серце курців ро­бить близько 10—15 тисяч зайвих скорочень. При сис­тематичному курінні суди­ни серця звужені, знижене надходження кисню до серцевого м'яза, що призводить до його хронічної перевто­ми.                                    ;

Нікотин викликає підвищення артеріального тиску. Одна викурена сигарета підвищує короткочасний тиск приблизно на 10мм рт.ст.

Наслідком куріння є іше­мічна хвороба серця, що по­в'язана з недостатнім крово­постачанням серцевого м'я­за. Раннім виявом її є стено­кардія. Ознаки її: загрудний біль, що віддає у ліву руку й лопатку, шию і нижню ще­лепу, з'являється почуття тривоги, серцебиття, піт­ливість, збліднення. При­ступ може статися під час фізичного навантаження чи стресу.

Багато досліджень пока­зують, що куріння активізує процеси згортання крові, що призводить до виникнення тромбозу в різних судинах.

 

На органи дихання.  Аміак у димі викликає подразнення слизових обо­лонок рота, носа, гортані, трахеї та бронхів. Як нас­лідок, розвивається хро­нічне запалення дихальних шляхів.

Подразнення нікотином слизової оболонки носа  може призвести до хроніч­ного катару, що, поширюю­чись на хід, який з'єднує ніс і вухо, може призвести до заниження слуху. Дим діє на голосові зв'яз­ки. Тривале куріння спри­чинює розростання фіброз­ної тканини, внаслідок чого звужується голосова щілина. Хронічне подраз­нення голосових зв'язок змінює тембр і красу голо­су, він втрачає чистоту і звучність, стає хрипким, що для співаків, акторів, викладачів, лекторів може закінчитися професійною непридатністю.

Потрапляючи в трахею і бронхи (дихальні шляхи, якими повітря надходить у легені), нікотин діє на їхню слизову оболонку і на верхній шар, який має ко­ливні вії, що очищують по­вітря від пилу дрібних частин. Нікотин паралізує вії, внаслідок чого частин­ки тютюнового диму осі­дають на слизовій оболонці трахеї і бронхів.

Слизові оболонки гор­тані, трахеї та бронхів від час­того куріння подразнюють­ся й запалюються, призводячи до хронічних трахеїтів і бронхітів.

 

На органи травлення

Із рота курця йде неприємний запах, язик об­кладений сірим нальотом (один з показників непра­вильної діяльності шлунко­во-кишкового тракту).

Під впливом нікотину і частинок тютюнового диму жовтіють і псуються зуби.

Температура диму в роті становить 50—60 °С, темпера­тура повітря, що надходить у рот, набагато нижча, різниця температур впливає на зуби: псується емаль, кро­воточать ясна, з'являється карієс.

Подразнюючи слинні залози, нікотин викликає по­силене слиновиділення. Слина з нікотином, що ков­тається, не лише подразнює слизову оболонку шлунку, а й заносить інфекцію. Це призводить до гастриту, хво­рий відчуває важкість і болі в підшлунковій ділянці, пе­чію, нудоту.

Рухова скорочувальна діяльність шлунку через 15хв після початку куріння при­пиняється, а перетравлення їжі затримується.

Нікотин порушує процес виділення шлункового соку та його кислотність.

 

На органи чуття  і ендок­ринну систему

Очі людини, яка курить, багато й часто сльозяться, червоніють, краї вік розпу­хають, вони швидко стом­люються під час читання, може з'являтися миготін­ня, двоїння в очах. Нікотин, діючи на зоро­вий нерв, може викликати його хронічне запалення, внаслідок чого знижується гострота зору.

Під час куріння зву­жуються судини, змінюєть­ся сітківка, що веде до деге­нерації її в центральній ділянці, нечутливості до світлових подразників.

Нікотин підвищує внут­рішній тиск в очах. Хворим, що страждають глаукомою, категорично забороняється курити.

Шкідливе куріння й для слуху

. У курців гострота слу­ху знижена.

Тютюновий дим і ніко­тин знижують гостроту сма­кових відчуттів. Курці нерідко - погано розрізняють смак гіркого, солодкого, со­лоного, кислого.

Нікотин негативно впли­ває на ендокринні залози (залози внутрішньої сек­реції, що виробляють гор­мони, які впливають на обмін речовин в організмі). До них належать гіпофіз, щитоподібна й навколо-щитоподібна залози, наднирники.

Викурювання 10—20 сигарет за день підсилює функцію щитоподібної залози: прискорюється обмін речо­вин, збільшується серцебиття. :

Встановлено, що у чоловіків нікотин гнітить статеві центри, розташовані в крижовому відділі спин­ного мозку. Пригнічення статевих центрів і невроз, що постійно підтримуються курінням; призводять до того,  що в курців розви­вається статеве безсилля (імпотенція).

П’ята частина населення нашої країни починає курити з 13 років. За рік викурюється близько 100 мільярдів цигарок. Декотрі вдовольняються однією-двома цигарками за день, е декотрим потрібно до 20 і більше цигарок за день.

 

  1. Виступ  лікаря.

 

     6.  Асоціативний кущ.

 

Чому підлітки курять?

 

бажання бути дорослим    конфлікти в родині        приклад дорослих

 

за компанію                                                                                зняття стресу

                                                  

слабка сила волі          тиск ровесників

           дотримування моди

 

 

  1. Консультант «Як бути». Дати відповіді на листи (по групах)

 

ІІІ. Закріплення матеріалу.

1. «Незакінчене речення». «Мікрофон».

Куріння – це…

Для мене куріння – це …

Цигарка в руці – це ознака … .

Не курити – це значить не … .

Куріння в нашій родині – це … .

Для того, щоб покинути курити, потрібно … .

 

  1. Тест «Правда – неправда».

 

1.  Одна з головних при­чин того, що підлітки ку­рять — це бажання бути нарівні з іншими. +

2. Пасивне куріння приз­водить до того, що некурці страждають захворюваннями дихальної системи. +

3. Куріння допомагає тоді, коли люди хвилюються з якихось причин. -

4. Легені людини, що ви­курює пачку цигарок на день упродовж року, містять 1л осадженої смоли. +

5.  Виконання фізичних вправ призводить до лік­відації негативних наслідків куріння. -

6. Більшості курців подо­бається курити і вони не збираються кидати. -

7. Куріння цигарок — це одна з головних причин ви­никнення серцевих захво­рювань. +

8.  Більшість підлітків спроможні кинути курити, як тільки вони цього заба­жають. -

9. Підліткам дозволяється експериментувати із цигарками, якщо вони кинуть .    курити до того, як це стане звичкою. –

 

  1. Вправа «Клубок». Побажання одноліткам.
doc
Додано
2 квітня 2018
Переглядів
1195
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку