Година спілкування «Права та закони у твоєму житті»

Про матеріал

Година спілкування "Права та закони у твоєму житті" містить інформацію про права людини, поняття "індивід", а також питання до кожного різновиду прав для контролю знань і розуміння інформації. Також розміщений слад "Бібліографія" з посиланнями на використані джерела.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Година спілкування “Права та закони у твоєму житті” Знай свої права! Слідуй законам!

Номер слайду 2

Виклад матеріалу Доброго дня, діти! Сьогодні ми з вами розглянемо права та закони, які мають неабияку роль у житті кожного громадянина. Можливо ви й самі знаєте, які є права людини? Назвіть будь ласка. Отже, що ж таке права людини? Права людини – це природні права індивіда, які забезпечують життя, людську гідність та свободу діяльності. Мабуть, слово “індивід” для вас є новим. Тому прослухайте його тлумачення: Індивід — це окремо взята людина як представник людського роду з усіма її психологічними, морально-етичними та психічними характеристиками.  Тобто це суто біологічна істота. Що це означає? Це означає, що всі ми народжуємось індивідами.

Номер слайду 3

Також ви повинні знати, що права людини є невід’ємними та непорушними. Вони є позадержавними та поза територіальними, існують незалежно від закріплення в законах держави та є об’єктом захисту міжнародного товариства. 10 грудня щороку у світі відзначається Міжнародний день прав людини (Human Rights Day). Цього дня в 1948 році Генеральна асамблея ООН проголосила Загальну декларацію прав людини. Це був перший міжнародний документ, який задекларував основні права і свободи особистості.

Номер слайду 4

Декларація складається з 30 статей, які лягли в основу наступних міжнародних договорів, у регіональні документи по правах людини, національні конституції та інші закони. Залежно від характеру свободи, відображеної в правах або юридичних свободах, розрізняють негативні і позитивні права і свободи людини і громадянина, що відображає позитивні та негативні аспекти свободи. Позитивні права людини фіксують обов'язки держави, осіб і організацій надати громадянину ті або інші блага, здійснювати певні дії (право на соціальне забезпечення, освіту, охорону здоров'я, гідний життєвий рівень тощо). Здійснення позитивних прав неможливо без наявності у держави достатніх ресурсів. Їх конкретне наповнення прямо залежить від багатства країни і демократичності її політичної системи. Негативні права визначають обов'язки держави та інших, людей стримуватися від тих або інших дій у ставленні до особи. Держава в таких умовах охороняє індивіда, особу від небажаних втручань і обмежень, що порушують їх свободу. Такі права є основні, абсолютні. їх здійснення, реалізація не залежить від ресурсів, засобів держави, рівня соціально-економічного розвитку суспільства, держави. Основу індивідуальної свободи людини і складають негативні права. Юридичне закріплення такої груп прав і свобод людини є Білль про права Конституції США, зміст якого спрямований на охорону особи від різноманітних несправедливих і небажаних посягань з боку держави, владних структур.

Номер слайду 5

Що ж включає в себе система прав і свобод людини? Система прав і свобод людини включає в себе економічні, соціальні, політичні, екологічні, культурні, громадянські та особисті права  і свободи громадян, які ми детальніше розглянемо у наступному слайді.

Номер слайду 6

Економічні права - це можливості людини реалізувати свої здібності і здобувати засоби для існування, беручи участь у виробництві матеріальних та інших благ. Що ви можете віднести до економічних прав?

Номер слайду 7

Соціальні права   — можливість людини і громадянина по забезпеченню належних соціальних умов життя та на соціальний захист. Що таке соціальні умови життя та соціальний захист?

Номер слайду 8

Екологічні права  — права людини на безпечне екологічне середовище. Це право на чисте повітря, землю, воду і продукти харчування. На вашу думку, чи всі люди дотримуються екологічного права?

Номер слайду 9

Культурні права  — можливості збереження і розвитку своїх духовних інтересів і здібностей, індивідуального образу та національної самобутності, доступу до духовних здобутків людства, їх засвоєння, використання та участі у їх подальшому розвитку. Як ви можете розвивати духовний потенціал на практиці?

Номер слайду 10

Політичні та громадські права — можливості дійсного народовладдя, створення таких взаємовідносин влади і людини, при яких влада виражає інтереси людини, система правовідносин що будуються на взаємопорозумінні і взаємодії органів влади і громадянина.

Номер слайду 11

Право на освіту Найвища мета освіти — всебічний розвиток людини як особистості, як найвищої цінності суспільства, розвиток її талантів, розумових та фізичних здібностей, виховання високих моральних якостей, формування громадян, здатних до свідомого суспільного вибору, збагачення на цій основі інтелектуального, творчого, культурного потенціалу народу. Чи всі люди, що мають освіту всебічно розвивенні?

Номер слайду 12

Особисті права і свободи людини — юридичні можливості фізичного, духовного та інтелектуального існування людей як особистостей.

Номер слайду 13

Висновки: Ми зрозуміли, що кожному з нас необхідно знати свої права; Кожному важливо розуміти сутність прав людини; Кожен повинен відчувати захищеність себе правами і законами і т.д.

Номер слайду 14

Бібліографія: http://inrespublica.org.ua/publikatsii/prava-lyudyny-chy-znayemo-my-pro-nyh-dostatno.html https://t-o.org.ua/prava-lyudunu/ https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0_%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8 https://www.google.com.ua/search?q=%D1%8F+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%8E+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1%97+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwighOD6g5bfAhWBECwKHVXCAVkQ_AUIDigB&biw=1366&bih=577#imgrc=S9nWRdvRbtwpkM:

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку