Година спілкування "Профілактика захворювань органів дихання в період епідемій .

Про матеріал

Поглибити знання учнів про значення системи органів дихання і профілактику їх захворювань ; продовжувати формування екологічної та гігієнічної культури , стійкої мотивації до здорового способу життя ; виховувати бережливе ставлення до свого здоров'я та оточуючих .

Перегляд файлу

Тема : Профілактика  захворювань органів  дихання в період  епідемій .

Мета : Поглибити  знання про значення  системи  органів дихання і профілактику їх  захворювань ; продовжувати  формування екологічної та гігієнічної культури , стійкої мотивації до здорового способу  життя ;  виховувати  бережливе ставлення  до свого здоров’я та оточуючих .

 

                                     Матеріали до години спілкування  .

   Органи дихання  - це повітряні ворота  в організмі , через які  підтримується зв'язок з внутрішнім середовищем . Наше завдання  - поглибити  знання про значення  дихання ,його гігієну , фактори ,які впливають  на органи дихання  та наслідки цього впливу .

   Органи дихання зазнають постійного впливу  довкілля ,тому вони дуже вразливі . Контакти людини  із забруднювачами  через повітря  відбуваються  частіше , ніж  через воду ,грунт ,рослини тощо . Адже за добу  через легені  проходить  у середньому  до  9 кг  повітря .

    На процес дихання  людини  впливає температура і вологість  повітря ,його хімічний склад  та швидкість руху (вітер) . Із цим  частково  пов’язана сезонність  гострих респіраторних захворювань ( різкі зміни  кліматичних  факторів заражають виникненню  пристосувальних реакцій  організму ,що лежать  в основі акліматизації і є причиною зниження захисних  сил організму). Більшість цих хвороб  викликаються вірусами ,бактеріями  чи паразитичними грибами . Причому їх патогенний вплив  виявляється  лише, коли  організм  ослаблений  - при охолодженні , перевтомі , недостатньому і неякісному харчуванні .

    Так звані «простудні» захворювання  займають  перше місце  серед  усіх хвороб . Небезпека  зараження зростає  в закритих  і людних приміщеннях. Усім відомі ,на жаль , такі хвороби ,як нежить ( риніт) , запалення бронхів ( бронхіт ) , запалення легень  ( пневмонія ).

    Якщо ж  запальний процес не обмежується  якоюсь певною ділянкою  дихальних шляхів ,а захоплює  кілька відділів , лікар  ставить діагноз «гостре  респіраторне захворювання»(ГРЗ) Ці хвороби супроводжуються  високою  температурою ,кашлем ,головним болем ,загальною слабкістю , однак  іноді  протікають в легкій формі . Інколи застуда призводить до  тяжких ускладнень, змушуючи людину  довгі роки  лікуватися від ревматизму ,запалення нирок  тощо . Тому хворий повинен виконувати  всі рекомендації і не займатися самолікуванням ,адже недугу  легше попередити ,ніж  вилікувати .

   Найголовніше це – загартування організму . Це спеціальне  тренування спрямоване на підвищення  стійкості організму до впливу холоду ,спеки, сонячної радіації .Загартована людина не хворіє при частковому чи загальному охолоджені тіла , вона володіє підвищеною стійкістю  до хвороботворних факторів . Загартування поліпшує  насамперед нервові  регуляції ,розвивається швидка реакція на охолодження чи перегрівання : розширюються чи  звужуються судини  шкіри , посилюється чи  послаблюється притік крові до них ,підвищується або знижується потовиділення ,змінюється тонус мускулатури. Таким чином ,виробляються  умовні рефлекси ,які забезпечують  збереження  сталості внутрішнього середовища організму в мінімальних умовах . Для загартування організму  використовується дія  повітря, води і сонця, а найкращий ефект можна отримати від їх комплексного впливу разом з фізичним тренуванням. Найголовніше при цьому – чітке дотримування правил : систематичність , поступовість  і послідовність.

     Підтримувати  опірність організму людини ,пристосовуватися  до шкідливих впливів  фізичної ,  хімічної ,біологічної  природи , зокрема незвичайних умов  середовища , допомагають рослини - біостимулятори  і адаптогени . В.Іванченко дослідив ,що  «моржі» ( люди .які плавають в ополонках )  інстинктивно  загартовуються їжею залежно від  сезону . Вони, як і всі ,харчуються  різноманітно ,але в їхньому раціоні  менше м’яса і більше  рослинної їжі .Учені встановили ,що подібне меню використовували вже кілька тисяч років  тому  народи Середньої Азії . Про це писав у «Каноні  медичної науки « Авіцена  тисячі років тому . Влітку  у « моржів» переважають « охолоджувальні» продукти та напої : картопля , рис, гречка,  морква, капуста , квасоля , горох,  і трав’яні  чаї з  іван-чаю , солодки ,шипшини , та варення з  обліпихи ,горобини , барбарису ,кульбаби  та  ін.. Значно менше в раціоні «зігрівальних» продуктів : горіхів , вибулої , кропу, страв із вівса ,пшениці, ячменю. Лише взимку їх частка збільшується .

   Якщо вас турбують  весняні застуди , кашель  слід приймати  медунку, примулу ,подорожник ,у салати додавати молоду кропиву , куль бабу , грицики , цикорій.

  Вберегтися  від хвороб дихальних шляхів також допомагає правильне дихання. Під правильним диханням розуміють  розмірне – у звичайних умовах – носове дихання. Доцільно поєднувати його з ходьбою : на 2-3 кроки робиться вдих ,на 1-2 кроки дихання затримується ,на 3-4 кроки робиться один видих . Найкраще вміють дихати  співаки ,музиканти ,які грають на духових інструментах ,спортсмени і йоги .

   Уміння дихати полягає у правильному  використанні можливостей грудної клітки ,дихальних м’язів і діафрагми . Ритмічність дихання підтримується рухами .Будь який рух ,при якому зменшується одам грудної клітки ,повинен співпадати з видихом ,а видих –із рухом , від якого збільшується об’єм грудної клітки .Цим досягається глибина вдиху і видиху . Із видихом співпадають швидкі ,різкі , найсильніші рухи .

      Для профілактики захворювань дихальної системи необхідно тренувати своє дихання . Один раз на місяць підраховуйте  кількість дихальних рухів  до і після зарядки протягом 1 хв  та  вимірюйте окружність своєї грудної клітки в положенні найглибшого  вдиху . Показники можна записувати в таблицю.

 

 

Дата

Кількість дихальних рухів (за 1 хв)

           Окружність грудної клітки

до зарядки

після зарядки

 

 

 

 

 

 

Слід не забувати  і про шкідливу дію  тютюнового диму на органи дихання,який викликає запалення носоглотки  і гортані ,хронічний бронхіт  з наступним розвитком емфіземи – патологічного розширення легень  Функція дихання  під впливом  куріння послаблюється ,процес  обміну  вуглекислоти на кисень ускладнюється .

 

 

 

 

 Практична робота .    

 Тема : « Динаміка гострих респіраторних захворювань у різні пори року».

Мета : Провести дослідження  динаміки гострих респіраторних захворювань у різні пори року; визначити причину , та розробити рекомендації « Що необхідно робити ,щоб не хворіти простудними захворюваннями .

                                 Хід роботи .

  1. За даними шкільного медичного  кабінету чи класного журналу підрахуйте  кількість хворих на гострі респіраторні захворювання за місяцями.
  2. Складіть графік : на осі абсцис  відкладіть місяці , на осі ординат – кількість хворих .
  3. Зробіть висновки про сезонну частоту захворювань у вашому класі .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання .

Поміркуй ! Про, яку  хворобу йде мова ?

1.Хвороба не складна ,але ускладненнями страшна .(Грип).

2.Харчуйся ,загартовуйся і не буде  сліз .(Туберкульоз).

3.Хворба не страшна , тут щеплення важливе ( Дифтерія ).

4.Треба рано розпізнати ,щоб клімат поміняти .( Бронхіальна  астма ).

5.Кашель вчасно лікуй , ноги часто не мочи .Бронхіт).

6.Легенів це запалення , для курців – навчання .(Пневмонія ).

 

 Завдання 2

Заповнити таблицю .

                   Захворювання дихальної системи

Захворювання

дихальної

системи

Причини

виникнення

Шляхи

передачі

Симптоми

Народні способи

Лікування ,що  використовують в сімї

Профілактика

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вузлики на пам'ять !

Рецепти,які при  застудних захворюваннях ,не лишнє  знати кожному :

«Загальнозміцнючий»  150 г свіжого соку алое , 1ст. меду, 350 г кагору.

Пити  по 1 ст.л  3 р.в день.

«Вітамінний» - з калиною . Ягоди калини обшпарити кип’ятком ( якщо сушені ,то проварити  пару хвилин)  і протерти . Кашицю  перемішати  з такою  ж кількістю  меду  і поставити в  холодильник . Через тиждень  приймати натще по 1 ст .ложці на добу.

«Для зміцнення імунітету» - з часником і лимоном  .Через м’ясорубку  пропустити 0,3 гр . часнику  і виложити в скляну банку .Туди  влити сік з 24 лимонів , закрити щільно банку , поставити в темне місце .  Через  3 тижні використовувати  по 1 ч. л  перед сном.

«Від  кашлю» - дві столові ложки  вершкового масла  ,два жовтка , одна чайна  ложка муки  та дві чайні  ложки меду  ретельно перемішати . Приймати при кашлі ,бронхіті 4-5 разів  в день до  їди .

Рецепт 2 

Чорну редьку,помиту та очищену ,нарізати тонкими шматочками, пересипать цукром .Через 6 годин сік який виділився  можна застосовувати  через кожну годину .Даний засіб рекомендується для  лікування кашлю у дітей.

  • Настої, сиропи ,чаї з плодів шипшини підвищують стійкість
    організму до різних захворювань . Відвари пити при простуді .Вони дуже корисні при атеросклерозі, виснаженні організму, недокрів'ї, при інфекційних захворюваннях, внутрішніх кровотечах

 

  • Під час грипу водний настій хрону можна приймати дорослим по столовій ложці ,а дітям - по чайній тричі на день.
  • Від нежиті зможете позбавитись , закапуючи через кожні дві години сік моркви у ніс по дві краплі.

 

 

  • Ангіну можна вилікувати , якщо до свіжовичавченого бурякового соку
    додати 1 столову ложку яблучного оцту . Полоскати горло 5-6 разів на
    день ,можна ковтати по одному ковтку під час полоскання.

 

  • Настій та спиртова витяжка з квіткових кошиків нагідок діють заспокійливо на нервову систему

 

 

 

docx
Додано
19 липня 2018
Переглядів
744
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку