Година спілкування "Традиції та реліквії моєї родини."

Про матеріал
Тема. Традиції та реліквії моєї родини. Якщо людина забуває минуле, то у неї немає сьогодення, вона не має права на майбутнє. Мета: виховувати повагу до родини, батьків, гордість за своїх рідних, почуття патріотизму та доброти; розвивати творчу уяву і збагатити знання учнів про сімейні традиції однокласників, зміцнювати почуття обов'язку, усвідомлення себе часткою свого народу й особистої причетності до всього, чим живе народ, виробляти активну життєву позицію. Ознайомити присутніх із цікавими сторінками життя своїх пращурів, розповісти про сімейні традиції та реліквії, виховувати шанобливе ставлення до батьків своїх пращурів, до звичаїв та традицій українського народу. Обладнання: старовинні речі, фотографії, малюнки, пісня «Родина»
Перегляд файлу

 

 

Комунальний заклад «Луцька загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів № 13 Луцької міської ради».

 

 

 

 

 

Година спілкування

 Традиції та реліквії моєї родини.

 

 

 

 

 

Підготувала:

вчитель англійської мови

Стрилюк  Світлана Василівна

 

 

 

2018

 

Година спілкування

Тема. Традиції та реліквії моєї родини.

Якщо людина забуває минуле, то у неї немає сьогодення, вона не має права на майбутнє.

 

Мета: виховувати повагу до родини, батьків, гордість за своїх рідних, почуття патріотизму та доброти; розвивати творчу уяву і збагатити знання учнів про сімейні традиції однокласників, зміцнювати почуття обов'язку, усвідомлення себе часткою свого народу й особистої причетності до всього, чим живе народ, виробляти активну життєву позицію. Ознайомити присутніх із цікавими сторінками життя своїх пращурів, розповісти про сімейні традиції та реліквії, виховувати шанобливе ставлення до батьків      своїх пращурів, до звичаїв та традицій українського народу.

Обладнання: старовинні речі, фотографії, малюнки, пісня «Родина»

 

 

Доброго дня, всім! Дуже приємно, що ми сьогодні зібрались у такому родинному колі.звучить пісня.

Скажіть мені, будь-ласка, яка зараз звучала пісня?

« Мікрофон»

- А як ви розумієте поняття «сім’я»?

Можливі відповіді:

Сім’я – це люди, які проживають в одному будинку.

Сім’я – тато, мама і я.

Сім’я – це тато, мама, бабуся, дідусь і сестричка.

Сім’я – це мільйонна частинка нашої держави – України

А що таке на вашу думку родина?

Моя родина — це... «Маленьке королівство, у яко­му живуть добрі, чесні, радісні, ві­рні люди. їх об'єднує любов, вза­єморозуміння».

«Моя фортеця, де я можу всім довіряти, де всі одне одного шану­ють і вибачають».

«Найближчі рідні люди, мій за­хист, опора, тепло».

«Любов, злагода, надія, дові­ра».

«Найкращі друзі, найрідніші люди, щастя, довіра, тепло, під­тримка, взаєморозуміння».

«Маленьке королівство, у яко­му панує доброзичливість, любов, довіра, тепло».

«Любов, тепло, доброта, чес­ність, взаєморозуміння».

«Мої рідні, найвірніші друзі в житті».

«Маленьке королівство, у яко­му живе вся моя родина».

«Моя фортеця, мій дім, де те­пло, де довіряють одне одному».

«Моя опора, допомога, любов, тепло».

«Найрідніші мені люди, які всім серцем бажають мені добра».

«Величезний світ надій, добро­ти, щирості, взаєморозуміння».

«Квітка, яка все більше роз­цвітає від нашої взаємної любові й поваги. А мама — це сонце, яке її зігріває».

«Мої рідні, які люблять і розу­міють мене».

 

3. Слово вчителя.

Отже,

Сім’я – група близьких родичів, що проживають разом. Сім’я – це, звичайно, мама і тато, сестра і брат, бабуся і дідусь. Сім’я – це група людей, яка складається із чоловіка, жінки, дітей та інших близьких родичів, які живуть разом під одним дахом.

 

Родина – група людей, що складається з батьків, дітей, внуків і близьких родичів. Родина – це ваш дім, ваш оберіг. Бережіть і шануйте свій рід, свою сім’ю. Будьте завжди чемними і ввічливими з усіма членами родини. Вивчайте історію свого роду, продовжуйте його традиції

У кожного з нас є своя родина. Це найдорожчі нам люди ,які нас найбільше люблять. І ми їх найбільше любимо, бо без них не уявляємо свого життя.

 

Гра «Збери прислів'я»

1. Шануй батька й неньку — буде тобі скрізь гладенько.

2. Добрі діти — батькам вінець, а злі діти — батькам кінець.

3. Яке дерево — такі й квіти, які батьки — такій їхні діти.

4. Яка сім'я — такий і я.

5. Який дуб — такий тин, який батько — такий син.

6. Який кущ — така й калина, яка мати — така й дитина.

7. Мати одною рукою б'є, а другою гладить.

8. Батько краще догляне семеро синів, ніж семеро синів — батька.

9. Добре дитя, коли добрі батько й мати, коли в хаті лад.

10. При сонці тепло, при матері добре.

11. До людей по розум, до матері по серце.

12. У сокола і діти — соколята.

  • Що ж таке традиції?

(Виступи дітей «Сімейні традиції нашої родини»)

  • Традиції. У когось традиція збиратися всією сім'єю на 9 травня у бабусі-ветерана Другої світової війни, хтось по суботах дивиться фільми, зібравшись у залі біля телевізора, а хтось кожен місяць всією сім'єю вибирається за місто (в боулінг, аквапарк). У кожної родини традиція своя, але її наявність є об'єднуючим чинником і робить сім'ю унікальною.

 

                         Родовідне дерево

 

З давніх-давен була традиція узнавати про своїх предків. Складати родовідне дерево. Ця традиція повертається в сімї.

Що значить слово «родовід»? (відповідь учнів)

 

Родовід – перелік поколінь одного роду, який встановлює появу людини, ступінь рідства між людьми, Знати свій родовід дуже важливо, тому що це – зв'язок минулого, теперішнього і майбутнього.

 А чи можете ви назвати ім’я своєї прабабусі?чи знаєте звідки вона родом?

  • Що ж таке реліквія?

 

Сімейна реліквія – це дорога за спогадами річ, залишена нащадкам рідними людьми, Реліквією може бути будь-який предмет – від звичайної фотографії до коштовного каменя. Головне, що ним користувалися, дбаючи та оберігаючи, кілька поколінь однієї родини.

Реліквія — це річ, свято збережена річ, це своєрідна пам'ять, зв'язок між нами і предками, між минулим і майбутнім.

 

Діти, а які  традиції,  сімейні реліквії є у вашій сім’ї?

Отже у кожного з нас своє уявлення про сім'ю.

Вправа "Асоціація"  Які асоціації з цим словом виникають у вас?

  • Якщо сім'я - це споруда, то яка ...
  • Якщо сім'я - це колір, то який ...
  • Якщо сім'я - це музика, то яка ...
  • Якщо сім'я - це геометрична фігура, то яка ...
  • Якщо сім'я - це настрій, то який ...

 

Діти, ви замислювалися, чому так кажуть: "Мій дім - моя фортеця?" Безсумнівно, у людини повинен бути дім, і не просто дах над головою, а місце, де її люблять і чекають, розуміють, приймають такою, якою вона є, місце, де людині тепло і затишно. Ми зараз перетворимся в будівельну бригаду. Пропоную кожній бригаді по цеглинці. Подумайте, в якій частині будинку повинна бути ваш цегла? (Даху і фундаменту теж потрібно дати свою назву).

        1. Культура сім'ї передається у спадок від покоління до покоління. Отже фундамент нашого будинку ми починаємо закладати з цеглинки "Традиції".

2. Багато дітей, які стоять на порозі дорослого самостійного сімейного життя, виступають за співпрацю в сімейних відносинах. Традиції наших пращурів  дозволяють закласти наступну цеглинку для під назвою "Співпраця".

3. Потрібно розвинути у дітей здатність дружити, і згодом вона створить основу для нормальної сімейної атмосфери. Обов'язкова умова для щастя молодої сім'ї в нашому домі - цеглинка "Дружба".
       4. Щоб молода сім'я прожила довго і щасливо, нашому будинку просто необхідна цеглинка "Праця".

5. Умова емоційного здоров'я сім'ї - справжність почуттів, коли вчинок перебуває в гармонії  з душевним станом. Тому наступною цеглинкою для нашого будинку буде "Здоров'я".

6. Естетика, поняття про красу, потреба в ній міцно увійшли в наше життя, ставлять юних членів сім'ї перед необхідністю перших самостійних моральних оцінок: що добре і що погано. Пам'ятаючи про це, ми з вами повинні закласти в будівництво нашого будинку цеглинку з назвою "Краса".        

7. Гармонійне поєднання предметів оздоблення і приємна колірна гамма створюють відчуття душевного спокою, затишку, сприяють відновленню сил. Наступна необхідна нашому будинку  цеглинка - "Чистота".

8. Прагнення і вміння розуміти іншого становить основу здорового психологічного клімату будь-якої сім'ї. Для повного щастя нашого будинку потрібно "Розуміння".

9. Дуже важлива для будівництва нашого будинку цеглинка "Повага". Повага до всіх, хто вас оточує, повага до іншої людини, до її переживань, потреб і інтересів.

10. Для виховання морально зрілої  особистості дуже важливо, чи зростає  дитина в сім'ї, де її люблять і піклуються один про одного. Благополуччя і щастя молодої сім'ї в нашому будинку неможливі без цеглинки "Любов".

11. Будівництво будь-якого будинку завжди закінчується зведенням даху. Дах нашого будинку для молодої щасливої ​​сім'ї називається "Гарний настрій".

Учитель:  Дякую всім будівельникам. Дім у нашій сім'ї виявився прекрасним. Дуже важливо, щоб в будинку оселилося щастя.

 

І я гадаю Що допомогти вам у цьому зможуть поради В. О. Сухомлинського учням.

«Ти живеш серед людей. Не забувай, що кожний твій вчинок, кожне твоє бажання позначається на людях, що тебе оточують. Знай, що є межа між тим, що тобі хочеться, і тим, що можна. Перевіряй свої вчинки. Роби все так, щоб людям, які тебе оточують, було добре».

«Ти користуєшся благами, створеними іншими людьми. Люди дають тобі щастя дитинства. Плати їм за це добром».

«Усі блага і радощі життя створюються працею. Без праці не можна чесно жити. Нероба, дармоїд – це трутень, що пожирає мед працьовитих бджіл. Навчання – твоя перша праця. Йдучи до школи, ти йдеш на роботу».

«Будь добрим і чуйним до людей. Допомагай слабким і беззахисним, товаришу в біді. Не завдавай людям прикрості. Поважай та шануй матір і батька, вони дали тобі життя, вони виховують тебе, вони хочуть, щоб ти став чесним громадянином, людиною з добрим серцем і чистою душею».

«Не будь байдужим до зла. Борись проти зла, обману, несправедливості. Будь непримиримим до того, хто прагне жити за рахунок інших людей, завдає лиха іншим людям, обкрадає суспільство».

Учитель. Бажаю всім вам щастя, здоров'я, злагоди у родинах! Сподіваюся, що в нашій шкільній родині теж завжди пануватимуть щирість i взаєморозуміння, а у великій усенародній родині — мир. До нових зустрічей!

 

 

 

docx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
4254
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку