Година спілкування "Я - є людина"

Про матеріал

Година спілкування "Я - є людина"

«Я – є людина» (бесіда)

Мета: Дати загальне уявлення про історичний розвиток філософських роздумів, про сутність і значення людини в цьому світі. Допомогти учням скласти уявлення про такі поняття як доброчинність, справжнє благо, задоволення мету життя.

Зміст години спілкування.

Мудрі про вічне

Питання: в чому зміст людського життя, хвилює багато поколінь поспіль. І саме цікаве полягає в тому, що відповідь у кожного часу звучить по своєму, про те має однаковий зміст. Давайте послухаємо вислови мудрих людей і спробуємо розібратися в їх змісті.

Аристотель (384-322рр. до н.е.)

Великий древнє грецький мислитель, вихователь великого полководця світу Олександра Македонського .

Людина – є істота суспільна в більшій степені, ніж бджоли і всякого роду стадні тварини, а це значить: природа нічого не робить дарма; між тим лише людина наділена мовою. Голос виражає і смуток, і радість. Мова здатна виражати і те, що шкідливо, і те, що справедливо чи несправедливо. Це властиво тільки людині. Тільки людина здатна до сприйняття таких понять, як добро і зло, справедливість і несправедливість.

Еразм Роттердамський (1466-1536) – видатний гуманіст епохи Відродження.

Людина – це деяка дивна істота, що складається з двох зовсім різних частин: з душі – якби деякої істоти і тіла у вигляді безсловесної тварини.

Блез Паскаль (1623-1662) – французький математик, фізик, філософ.

· Зміст людського життя в постійному русі. Повний спокій – це значить смерть.

· Людина створена для того, щоб думати, мислити, в цьому його головне призначення і головна справа життя, а головне зобов'язання – думати постійно. І починати треба з роздумів про себе.

· Про що думають люди? Зовсім не про те, а про те, як потанцювати, проспівати пісень, скласти вірші, погратися та ін., як завоювати престол, і не на хвилинку не задумуються про те, що значить бути королем, бути людиною.

· Велич людини в її здатності мислити

· Славолюбивість – низьке почуття людини і разом з тим безперечне доведення її високої гідності. Бо маючі багатство і здоров'я людина відчуває себе незадоволеною, якщо не відчуває любові та поваги ближніх. Перш за все людина повинна цінувати розум. Визнання – заповітна мета людини, вона завжди буде намагатися досягти мети.

Людина не повинна прирівнювати себе ні до тварин, ні до ангелів, не повинна мати подвійну душу. Повинна чітко розуміти, яка вона є в дійсності.

Людвиг Фейєрбах (1804-1872) видатний німецький філософ.

Особливим призначенням людини володіє лише істота моральна, тобто соціальне, громадянське, політичне. Це призначення людина обрала для себе самостійно, виходячи зі своєї природи, своїх здібностей і прагнень.

Той, хто сам не назначає себе для чого-небудь, той не має для цього призначення.

Максим Олексійович Антонович (1835-1918) – руський демократ-просвітитель.

Яка мета людського існування? Людина існує для того, щоб існувати, живе для того, щоб жити.

Мета людського існування – життя повне, розумне, приємне, словом, природне. Нажаль, такі високі слова, як «життя», «приємність», «задоволення», переіначені і зловживаються. Під хорошим життям розуміють розкіш, безсоромні бажання. Для досягнення мета приймаються будь-які засоби: підлість, шахрайство, злочини. Такому хорошому життю протистоїть моральне життя, далеке від таких задоволень, повна обмежень і самозречення. Чи справедливо це?

Доброчинність є життя, одна із потреб і сторін життя.

Розумна людина поступає чесно і самовіддано, тому що так вимагає його розум, його почуття, його моральна природа, що отримує високу насолоду від задоволення, інакше і бути не може, бо інакше відчувала муки совісті, біль від незадоволення своєї природи.

Микола Олексійович Бердяєв (1874-1948) – руський філософ 20 ст.

Проблема людини є основною проблемою філософії. Людина є істота, що незадоволена сама собою і здатна себе переростати. Вона залежить від природної середи, і разом з тим гуманізує цю середу, вносить в неї новий початок. Людська природа динамічна та постійно змінюється.

Обговорення.

1. Чим відрізняється людина від істоти?

2. Що таке доброчинність?

3. Поняття «задоволення» в вашому розумінні?

4. Що важливіше – багатство духовне чи матеріальне?

5. Яке призначення людини в вашому розумінні?

6. Яку мету ставить перед собою гармонійно розвинута людина?

7. Які думки мислителів справили на вас враження?

Афоризми про життя

Де не видно життя - там не видно ідеї, а де не видно різноманітності - немає самого життя.
Чернишевський Н. Г.

Життя по справжньому коротке, але через біди в ньому здається довгим.
Публій

Боятися закохатися - означає жити боятися, а хто боїться жити, той вже майже мертвий.
Расел Б.

Жити - означає думати і відчувати, блаженствувати і мучитися, а будь-яке інше життя - це смерть.
Белінський В. Г.

Якби мені потрібно було померти далеко від мого світу, в темній тюремній камері, океан в момент перед смертю затопив би мою темницю, підняв би мене до небес і допоміг би мені піти у світ інший без ненависті в душі.
Камю А.

Таке життя: хтось крутиться між шпильками і не колеться; хтось педантично стежить, куди поставити ноги, але натикається на шпильки посеред чистої стежки і повертається додому в крові до втрати свідомості.
Дідро Д.

За що помираєш - різниці немає, але якщо ти віддаси життя за щось улюблене, то така віддана смерть набагато краща, ніж холодне і невірне життя.
Гейне Г.

Не важливо, боїшся ти смерті або ні - вона прийде неминуче.
Гете И.

Деякі люди люблять життя земне, інші - в мріях про життя у іншому світі. Смерть немов стіна. І за життя нікому не дано упізнати тієї істини, яка захована за цією стіною.
Омар Хайям

Так само, як приємно проведений день приносить хороший сон, так само плідно прожите життя доставляє вічне задоволення.
Леонардо да Вінчі

І комах рій кусає, захищаючи свої права на життя.
Байрон Д.

Для того, щоб витерпіти майже будь-яку відповідь на питання: "Як жити"? потрібно відповісти собі на питання: "Навіщо жити"?.
Ніцше Ф.

Безсмертя тварин в їх потомстві, безсмертя людини в славі, заслугах і діяннях.
Бекон Ф.

Не бійся смерті, тоді можеш перемогти. Двом смертям не бувати, а однієї не минути.
Суворов А. В.

Яка різниця, твоє життя триватиме 300 або навіть 3000 років? Адже жити ти будеш тільки в одній справжній миті, хто б ти не був, втрачаєш тільки справжню мить. Не можна відняти у нас ні минулого, тому воно вже зійшло у небуття, ні майбутнього, тому що ми його ще не маємо.
Марк Аврелій

Притча про життя ...

Одного разу хлопчик з батьком вирушили в гори. Несподівано хлопчик спіткнувся і впав. Боляче вдарившись,він закричав: «О-о-о-о-й!» На свій подив почув, як десь далеко в горах якийсь голос вторив йому: «О-о-о-о-й!» Зацікавившись, він прокричав:«Ти хто?!» І у відповідь почув: «Ти хто?!» Розгніваний такою відповіддю, хлопчик голосно вигукнув: «Боягуз!» До нього долинула відповідь: «Боягуз!» Хлопчик поглянув на батька й запитав: «Що це таке?» Батько усміхнувся і сказав: «Синку, а тепер послухай уважно». І він прокричав у напрямку гір: «Я в захваті від тебе!» Голос відповів: «Я в захваті від тебе!» Він знову прокричав: «Ти переможець!» Голос відповів: «Ти переможець!»Хлопчик здивовано подивився на батька. Тоді батько пояснив синові: «Люди називають цей голос ВІДЛУННЯМ, а насправді це — ЖИТТЯ. Воно повертає тобі назад усе, що ти говориш і робиш. Наше життя — просте відображення наших вчинків. Життя поверне тобі все, що ти дав йому».

Тест «погляд в себе»

Відповіді: «так», «ні», «не знаю»

1. Я задоволений собою

2. Іноді мене бентежить чи нервує протиріччя думки і почуттів, що стосуються людей чи подій

3. Я можу самостійно приймати рішення, що стосуються мого особистого життя.

4. Я люблю уявляти собі різні ситуації, в яких веду себе зовсім інакше, ніж в житті

5. Крім малих недоліків мені нічого поставити собі за вину.

6. У мене часто виникає почуття, що я сам не знаю чого хочу

7. Я дуже добре знаю свій організм, і відчуваю найменші недомагання, пов'язані з внутрішніми конфліктами

8. Мене часто засмучує те, щоя ніколи не досягну ідеального стану власної особистості

9. Замість того, що вибухати і злитися, я спокійно міркую і шукаю вихід, навіть коли є явне протиріччя між подіями і відчуттями

10. Іноді я реагую на певні ситуації інакше, ніж хотілося б.

11. Є те, в що я глибоко вірю. Є те заради чого я можу діяти вище своїх сил

12. Я завжди поспішаю, мені не вистачає часу, чи берусь за виконання завдань вище можливостей

13. Я вмію підтримати себе в трудних ситуаціях, а коли у мене є можливість (час, місце..), то я дозволяю собі переболіти.

14. Я вважаю, що сьогодні світ так сильно змінився, що добро і зло стало поняттям відносним

15. Часто, коли чую критичні оцінки оточуючих на свою адресу, я в голос погоджуюсь, хоча внутрішньо я так не думаю

Підрахунок результатів:

Відповідь «так» 1, 3,5, 7,9, 11, 13 – 10 балів

Відповідь «ні» - 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 15 – 10 балів

Відповідь «не знаю» - 5 балів

До 60 балів невже так важко себе любити. Пам'ятайте: життя – це ваш власний сценарій

60-90 балів. Ви впевненні і обережні, досить розумні. Ваше життя вам зрозуміле

90-більше Занадто впевненні. Чи завжди розумні. Треба чітко розуміти власні плани, і керувати почуттями. І буде все добре

В християнстві земне життя описується як час «спасіння душі», спосіб поєднання людини з Богом. Вічно живуть великі вчені, поети, борці за свободу, щастя людства. Пам'ять про них вічна. Все добре, що створили людина, залишається з ближніми і не зникає. Людина продовжує жити в своїх дітям, внуках, нащадках.

Перегляд файлу

Година спілкування "Я - є людина"

 

Година спілкування

«Я – є людина» (бесіда)

Мета: Дати загальне уявлення про історичний розвиток філософських роздумів, про сутність і значення людини в цьому світі. Допомогти учням скласти уявлення про такі поняття як доброчинність,  справжнє благо, задоволення мету життя.

Зміст  години спілкування.

Мудрі про вічне

Питання: в чому зміст людського життя, хвилює багато поколінь поспіль. І саме цікаве полягає в тому, що відповідь у кожного часу звучить по своєму, про те має однаковий зміст. Давайте послухаємо вислови мудрих людей і спробуємо розібратися в їх змісті.

Аристотель (384-322рр. до н.е.)

Великий  древнє грецький мислитель, вихователь великого полководця світу Олександра Македонського .

Людина – є істота суспільна в більшій степені, ніж бджоли і всякого роду стадні тварини, а це значить: природа нічого не робить дарма; між тим лише людина наділена мовою. Голос виражає і смуток, і радість. Мова здатна виражати і те, що шкідливо, і те, що справедливо чи несправедливо. Це властиво тільки людині. Тільки людина здатна до сприйняття таких понять, як добро і зло, справедливість і несправедливість.

Еразм Роттердамський (1466-1536) – видатний гуманіст епохи Відродження.

Людина – це деяка дивна істота, що складається з двох зовсім різних частин: з душі – якби деякої істоти і тіла у вигляді безсловесної тварини.

Блез Паскаль (1623-1662) – французький математик, фізик, філософ.

·         Зміст людського життя в постійному русі. Повний спокій – це значить смерть.

·         Людина створена для того, щоб думати, мислити, в цьому його головне призначення і головна справа життя, а головне зобов’язання  – думати постійно. І починати треба з роздумів про себе.

·         Про що думають люди? Зовсім не про те, а про те, як потанцювати, проспівати пісень, скласти вірші, погратися та ін., як завоювати престол, і не на хвилинку не задумуються про те, що значить бути королем, бути людиною.

·         Велич людини в її здатності мислити

·         Славолюбивість – низьке почуття людини і разом з тим безперечне доведення її високої гідності. Бо маючі багатство і здоров’я людина відчуває себе незадоволеною, якщо не відчуває любові та поваги ближніх. Перш за все людина повинна цінувати розум. Визнання – заповітна мета людини, вона завжди буде намагатися досягти мети.

Людина не повинна прирівнювати себе ні до тварин, ні до ангелів, не повинна мати подвійну душу. Повинна чітко розуміти, яка вона є в дійсності.

Людвиг Фейєрбах (1804-1872) видатний німецький філософ.

Особливим призначенням людини володіє лише істота моральна, тобто соціальне, громадянське, політичне. Це призначення людина обрала для себе самостійно, виходячи зі своєї природи, своїх здібностей і прагнень.

Той, хто сам не назначає себе  для чого-небудь, той не має для цього призначення.

Максим Олексійович Антонович (1835-1918) – руський демократ-просвітитель.

Яка мета людського існування? Людина існує для того, щоб існувати, живе для того, щоб жити.

Мета людського існування – життя повне, розумне, приємне, словом, природне. Нажаль, такі високі слова, як «життя», «приємність», «задоволення», переіначені  і зловживаються. Під хорошим життям розуміють розкіш, безсоромні бажання. Для досягнення мета приймаються будь-які засоби: підлість, шахрайство, злочини. Такому хорошому життю протистоїть моральне життя, далеке від таких задоволень, повна обмежень і самозречення. Чи справедливо це?

Доброчинність є життя, одна із потреб і сторін життя.

Розумна людина поступає чесно і самовіддано, тому що так вимагає його розум, його почуття, його моральна природа, що отримує високу насолоду від задоволення, інакше і бути не може, бо інакше  відчувала муки совісті, біль від незадоволення своєї природи.

Микола Олексійович Бердяєв (1874-1948) – руський філософ 20 ст.

Проблема людини  є основною проблемою філософії. Людина є істота, що незадоволена сама собою і здатна себе переростати. Вона залежить від природної середи, і разом з тим гуманізує цю середу, вносить в неї новий початок. Людська природа динамічна та постійно змінюється.

Обговорення.

1.      Чим відрізняється людина від істоти?

2.      Що таке доброчинність?

3.      Поняття «задоволення»  в вашому розумінні?

4.      Що важливіше – багатство духовне чи матеріальне?

5.      Яке призначення людини в вашому розумінні?

6.      Яку мету ставить перед собою гармонійно розвинута людина?

7.      Які думки мислителів справили на вас враження?

Афоризми про життя

Де не видно життя - там не видно ідеї, а де не видно різноманітності - немає самого життя.
Чернишевський Н. Г.

Життя по справжньому коротке, але через біди в ньому здається довгим.
Публій

Боятися закохатися - означає жити боятися, а хто боїться жити, той вже майже мертвий.
Расел Б.

Жити - означає думати і відчувати, блаженствувати і мучитися, а будь-яке інше життя - це смерть.
Белінський В. Г.

Якби мені потрібно було померти далеко від мого світу, в темній тюремній камері, океан в момент перед смертю затопив би мою темницю, підняв би мене до небес і допоміг би мені піти у світ інший без ненависті в душі.
Камю А.

Таке життя: хтось крутиться між шпильками і не колеться; хтось педантично стежить, куди поставити ноги, але натикається на шпильки посеред чистої стежки і повертається додому в крові до втрати свідомості.
Дідро Д.

За що помираєш - різниці немає, але якщо ти віддаси життя за щось улюблене, то така віддана смерть набагато краща, ніж холодне і невірне життя.
Гейне Г.

Не важливо, боїшся ти смерті або ні - вона прийде неминуче.
Гете И.

Деякі люди люблять життя земне, інші - в мріях про життя у іншому світі. Смерть немов стіна. І за життя нікому не дано упізнати тієї істини, яка захована за цією стіною.
Омар Хайям

Так само, як приємно проведений день приносить хороший сон, так само плідно прожите життя доставляє вічне задоволення.
Леонардо да Вінчі

І комах рій кусає, захищаючи свої права на життя.
Байрон Д.

Для того, щоб витерпіти майже будь-яку відповідь на питання: "Як жити"? потрібно відповісти собі на питання: "Навіщо жити"?.
Ніцше Ф.

Безсмертя тварин в їх потомстві, безсмертя людини в славі, заслугах і діяннях.
Бекон Ф.

Не бійся смерті, тоді можеш перемогти. Двом смертям не бувати, а однієї не минути.
Суворов А. В.

Яка різниця, твоє життя триватиме 300 або навіть 3000 років? Адже жити ти будеш тільки в одній справжній миті, хто б ти не був, втрачаєш тільки справжню мить. Не можна відняти у нас ні минулого, тому воно вже зійшло у небуття, ні майбутнього, тому що ми його ще не маємо.
Марк Аврелій

Притча про життя ...

                         Одного разу хлопчик з батьком вирушили в гори. Несподівано хлопчик спіткнувся і впав. Боляче вдарившись,він закричав: «О-о-о-о-й!» На свій подив почув, як десь далеко в горах якийсь голос вторив йому: «О-о-о-о-й!» Зацікавившись, він прокричав:«Ти хто?!» І у відповідь почув: «Ти хто?!» Розгніваний такою відповіддю, хлопчик голосно вигукнув: «Боягуз!» До нього долинула відповідь: «Боягуз!» Хлопчик поглянув на батька й запитав: «Що це таке?» Батько усміхнувся і сказав: «Синку, а тепер послухай уважно». І він прокричав у напрямку гір: «Я в захваті від тебе!» Голос відповів: «Я в захваті від тебе!» Він знову прокричав: «Ти переможець!» Голос відповів: «Ти переможець!»Хлопчик здивовано подивився на батька. Тоді батько пояснив синові: «Люди називають цей голос ВІДЛУННЯМ, а насправді це — ЖИТТЯ. Воно повертає тобі назад усе, що ти говориш і робиш. Наше життя — просте відображення наших вчинків. Життя поверне тобі все, що ти дав йому».

Тест «погляд в себе»

Відповіді: «так», «ні», «не знаю»

1.      Я задоволений собою

2.      Іноді мене бентежить чи нервує протиріччя думки і почуттів, що стосуються людей чи подій

3.      Я можу самостійно приймати рішення, що стосуються мого особистого життя.

4.      Я люблю уявляти собі різні ситуації, в яких веду себе зовсім інакше, ніж в житті

5.      Крім малих недоліків мені нічого поставити собі за вину.

6.      У мене часто виникає почуття, що я сам не знаю чого хочу

7.      Я дуже добре знаю свій організм, і відчуваю найменші недомагання, пов’язані з внутрішніми конфліктами

8.      Мене часто засмучує те, щоя ніколи не досягну ідеального стану власної особистості

9.      Замість того, що вибухати і злитися, я спокійно міркую і шукаю вихід, навіть коли є явне протиріччя між подіями і відчуттями

10.  Іноді я реагую на певні ситуації інакше, ніж хотілося б.

11.  Є те, в що я глибоко вірю. Є те заради чого я можу діяти вище своїх сил

12.  Я завжди поспішаю, мені не вистачає часу, чи берусь за виконання завдань вище можливостей

13.  Я вмію підтримати себе в трудних ситуаціях, а коли у мене є можливість (час, місце..), то я дозволяю собі переболіти.

14.  Я вважаю, що сьогодні світ так сильно змінився, що добро і зло стало поняттям відносним

15.  Часто, коли чую критичні оцінки оточуючих на свою адресу, я в голос погоджуюсь, хоча внутрішньо я  так не думаю

Підрахунок результатів:

Відповідь «так» 1, 3,5, 7,9, 11, 13 – 10 балів

Відповідь «ні» - 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 15 – 10 балів

Відповідь «не знаю» - 5 балів

До 60 балів невже так важко себе любити. Пам’ятайте: життя – це ваш власний сценарій

60-90 балів. Ви впевненні і обережні, досить розумні. Ваше життя вам зрозуміле

90-більше Занадто впевненні. Чи завжди розумні. Треба чітко розуміти власні плани, і керувати почуттями. І буде все добре

В християнстві земне життя описується як час «спасіння душі», спосіб поєднання людини з Богом. Вічно живуть великі вчені, поети, борці за свободу, щастя людства. Пам'ять про них вічна. Все добре, що створили людина, залишається з ближніми і не зникає. Людина продовжує жити в своїх дітям, внуках, нащадках.

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
4 квітня 2018
Переглядів
872
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку