Година спілкування "З вірою в себе"

Про матеріал

Година спілкування

Тема: З вірою у себе

Мета: показати дітям, що кожна людина талановита; допомогти дітям повірити в свої можливості; сприяти розвитку бачити в собі особливість, творця самого себе; формувати позитивну мотивацію до саморозвитку; виховувати розуміння цінності кожної людини.

Перегляд файлу

 

Година спілкування

Тема: З вірою у себе 

Мета: показати дітям, що кожна людина  талановита; допомогти дітям  повірити в свої можливості; сприяти розвитку бачити в собі особливість, творця самого себе; формувати позитивну мотивацію до саморозвитку; виховувати розуміння цінності кожної людини.

Обладнання:  дитячі фотографії,  малюнки та поробки учнів;  мультимедійний проектор; комп’ютер.

                                         Хід заняття

|. Організаційний момент

||.Мотивація навчальної діяльності 

Пізнати себе – це цікаво!

Створити себе – це необхідно!

Проявити себе – це реально!

|||. Основна частина

          Оголошення теми і мети уроку

Сьогодні  ми з вами з’ясуємо, що таке творчість, хто така творча людина, чи важко бути творчим взагалі, що таке успіх і як його досягти. Тема нашої години  спілкування «З вірою у себе».

  • Хто з вас може сказати, що я – творча людина?
  • Хто така творча людина?

         Слово вчителя

Що таке творчість взагалі? Очевидно, що творчість походить  від слова творити. І тоді виникає питання: що саме треба створювати, щоб бути творчим. Творити можна будь – що і будь – де. Творча людина не тільки та, що малює, співає, танцює. Свою творчість людина може проявити в будь-якій сфері. Творчий процес завжди починається з ідеї. Ідея, яка має на меті щось вдосконалити, щось побудувати, прикрасити , змінити, здивувати. Ці ідеї потім перетворюються в твори, картини, винаходи, відкриття, досягнення.

 Вчені доказали, що творчим є абсолютно кожна людина. Творчість – це талант, помножений на щиру працю.  Людина може мати в собі різні таланти. Просто треба вміти вчасно їх  розкрити.

 Так що ж таке талант? Талант - це здібності людини, які розкриваються з  досвідом. Талант – це здатність робити те, чому нас ніхто не навчив. Талант – це коли  легко робити те, що важко для інших.  Талант – це цілеспрямована воля до перемоги. Талант – це коли людина знає, чого бажає.  Талант – це віра в себе, в свою силу. Талант – це те, що ви вмієте робити краще всього. Те, що приносить йому задоволення.

  •  Що ви вмієте робити краще всього?
  • Що ви відчуваєте під час роботи?
  • Чи все ви вже знаєте про свої можливості?
  • А чи хотіли б ви дізнатися про свої можливості більше?

Людина ніколи не втомлюється пізнавати себе. Кожна людина неповторна і унікальна зі своїми здібностями,  мріями, фантазіями.

Щоб розкрити себе, треба підключити сильні сторони свого характеру.   

                Робота в групах

  • Які вольові якості потрібні для розкриття таланту?           (Наполегливість,  уважність, допитливість, дисциплінованість, працьовитість)
  • Яким якостям треба вміти казати «ні»?                                                           (Лінь, байдужість, заздрість, боягузтво,  незграбність)
  • Як ви вважаєте, чи можна стати талановитим на одну годину?

Так, стати талановитим на годину неможливо, а ось перевірити свої можливості  в написанні віршів  ми можемо зараз

      Гра « Склади вірш» 

  • Хто з вас складав вірші?                                                                                                     
  • Як ви гадаєте, чи важко складати вірші?

Тоді ми це зараз і перевіримо

  1. Доберіть  риму до слів:

 (Сонце – віконце; лісок – грибок; гай – край; спати – вставати; дитина – єдина; дбає – навчає, чудові – кольорові, казка – ласка)

  1. Доберіть пропущені слова:

…….. сонечко                                        …….. дитина

…….. віконечко                                     ……. єдина

…….. спати                                             …….. дбає

…….. вставати                                       ……… навчає

  • Чи сподобалося вам складати вірші?
  • Хто з вас хотів би ще спробувати себе в написанні віршів?

Ми живемо з вами в чудовій країні Україна.  Українці – це творча нація, яка   завжди славилися на весь світ своїми талантами в мистецтві, науці, спорті.

  • Яких талановитих людей України ви можете назвати?

 

          ( Слайд 1. « Талановиті люди України»)

  • Що об’єднує всіх цих людей?

( Талант, наполеглива праця, сила волі, прагнення до перемоги)             

      Взагалі творчість нашого народу визнана одна із найбагатших у світі. Ознайомившись зі списком народних  ремесл  України вже не зможеш сумніватися в таланті українців . Це гончарство, ткацьке ремесло, ковальство, писанкарство, бондарство, вишивка .В нашій країні вишивка  - не просто елемент українського традиційного одягу, а й символ незалежності і багатства  культурної спадщини нашої держави.

  • А які таланти є у нашому класі?

           Складання таблиці талантів

           Презентація таланту

  • Хто бажає презентувати свій талант

           Гра «Впізнай однокласника»

Може хтось ще не відкрив у собі талант, та у вас є захоплення, яке зараз не має відношення до творчості. Якщо людина чимось захоплена, то з роками це   може перерости у творчість. А в майбутньому це може стати вашою професією, справою всього життя. А може просто залишитися тим, що буде приносити вам задоволення та радість.

              Творче завдання « Що хотів намалювати художник?»

    Творчість відкриває в житті людини самі  потаємні куточки.  Не можна ховати свій талант. І він  неодмінно  приведе вас до успіху. Що таке успіх?

  • Якщо ви добре заспівали і вам зааплодували, це успіх?
  • Якщо грали у гру  і  перемогли?
  • Якщо ви чогось прагнули і досягли мети?
  • Так що ж таке успіх?

(Досягнення мети, задоволення, визнання)

  • В чому ви досягали успіху?

                         Виставка грамот

  • Що допомогло вам досягти  успіху?

( Працьовитість, дисциплінованість, віра у себе, наполегливість)

                           Фізкультхвилинка

                           Легенда про успіх

Не давно це було, а в наші дні в одному місті жила була дівчинка. З раннього дитинства вона мріяла досягти успіху і весь час мріяла про нього. А інколи вечорами навіть звала тихенько до себе. І одного разу  у її двері хтось постукав.                                                                                                                                    – Хто там? – спитала дівчинка?                                                                                                - Це я,- відповів хтось тихенько, - твій Успіх.                                                                               – Успіх,-  крикнула дівчинка і очі її засяяли. Вона кинулася відкривати двері, та відкрив,  завмерла від подиву. Вона побачила зовсім не те , на що сподівалася. Перед нею стояла якась маленька крихітна істота і гордо кивало головою:                                                                                                                               - Так, я Успіх.                                                                                                                     Дівчинка уважно подивилася на Успіх з усіх сторін і сказала  сердитим голосом:                                                                                                                                  - Цього не може бути.  Я чекала великий успіх, а ти маленький і на нього не схожий.                                                                                                                                       Дівчинка прогнала успіх  і захлопнула за ним двері.  Образився успіх на дівчинку і більше до неї не повертався.  Так  і чекає досі дівчинка свій великий успіх.                                   

А в іншому місті і теж у наші дні жила інша дівчинка, яка теж мріяла про успіх. І ось якось увечері до неї теж постукали у двері.                                                                  – Хто там? - спитала дівчинка.                                                                                               – Це я,- твій успіх.                                                                                                            Дівчинка дуже зраділа, відчинила двері і теж на мить завмерла, побачив маленьку  крихітну істоту.

- «Ну і що, що маленький,- сказала друга дівчинка, адже головне, що прийшов». Вона взяла його на руки, подякувала йому і відчула, як він почав рости від її слів.  З роками підростала дівчинка, а поруч з нею ріс і її успіх.  Так успіх  залишився  поруч з дівчинкою. 

- Про що мріяла перша дівчинка?

- Чи прийшов до дівчинки Успіх?                                                                               - Чи залишила дівчинка  у себе Успіх? Чому?

- Чому Успіх більше не повернувся до дівчинки?

- Про що мріяла друга дівчинка?

- Чи залишила вона собі Успіх?                                                                             - - Що стало з Успіхом з роками?

 - Яку пораду ви дали б першій дівчинці?

Скільки мрій і корисних справ не стають реальними через нашу невпевненість, страх, що нічого не вийде. Дехто стає сильнішим, досвідченим, а для іншого це справжня катастрофа. Людина боїться труднощів, не вірить в себе, у власні сили. Це легко. А набагато важче і в той же час цікавіше вибрати шлях боротьби, який увінчається успіхом.

Треба завжди подивитися на труднощі з іншого боку.  Повірити в свої сили.         І перш ніж сказати «я не можу», скажіть «я спробую». Успіх приходить до того, хто в нього вірить.

                        Театралізована сценка «Як досягти успіху»

  • Чи вірив Паж у свої можливості?
  • Чи треба мати чарівну скриньку, щоб досягти успіху?
  • Які ключові слова для досягнення успіху ви запам’ятали?

Спробуйте самі для себе стати чарівниками.

              Майстер – клас «Виготовлення квітки з серветок»

 

                         (Практична робота)

       Трохи фантазії, терпіння і проста серветка у ваших творчих руках може перетворитися в гарну квітку.

- Як ви гадаєте, як найти собі справу за інтересом,  якщо її ще немає.

 Для того щоб знайти себе, повірити в свої можливості не треба довго готуватися, відкладати на певний час, спробуйте заглянути  до себе і зрозуміти, чим вам хотілося займатися більше усього. І пам’ятайте, що щастя не в тому, що ми досягли успіху, а в самому шляху до нього.

|V. Підсумок

-Хто така творча людина?

-Чи можете ви тепер сказати, що я – творча людина?

Сьогодні ми ще раз показали собі, які ми талановиті. Творіть і будьте творчими, і тоді до вас обов’язково прийде успіх.

Наша година спілкування закінчилася. І мені б хотілося побачити ваше відношення до нашої сьогоднішньої теми. Ті, кого наша розмова наштовхнула на те, що треба розвивати свій талант, повірити в себе самого, в  свої сили, розмістіть  смайлики в центр  сонячного кола. Ті, хто залишився байдужим до сьогоднішньої бесіди – за колом.

Дуже приємно, що наше сонечко посміхається нам вашими посмішками.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Черевко Наталія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
7 грудня 2018
Переглядів
2479
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку