Головні політичні, економічні та регіональні організації світу

Про матеріал

Тема: Головні політичні, економічні та регіональні організації світу.

Для вирішення міждержавних проблем, а також досягнення певної спільної мети, відстоювання національних інтересів тощо все більше країн, партій і просто людей створюють міжнародні організації.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лекція 4 Міжнародні організації

Номер слайду 2

* 1. Головні політичні, економічні та регіональні організації світу

Номер слайду 3

* Для вирішення міждержавних проблем, а також досягнення певної спільної мети, відстоювання національних інтересів тощо все більше країн, партій і просто людей створюють міжнародні організації. Нині у світі їх налічується уже понад 4000. Виділяють: - глобальні (загальносвітові), - регіональні (Африка, Північна Америка, країни Середнього і Близького Сходу тощо), - міждержавні, які об'єднують держави не за географічною ознакою, а за визначеними цілями чи ознаками.

Номер слайду 4

* Організація Об'єднаних Націй (ООН) Створено у 1945 р. з метою відвернення чергової світової війни і локальних конфліктів, посилення міжнародної безпеки та розвитку міжнародного співробітництва. ООН діє на підставі Статуту. Його положення є обов'язковими для країн - членів цієї організації. Штаб-квартира ООН розміщена у Нью-Йорку (США).

Номер слайду 5

*

Номер слайду 6

* Організація Північноатлантичного договору (НАТО) НАТО є військово-політичним союзом (блоком), найвідомішим і найпотужнішим у світі. Цей блок постійно поповнюється за рахунок вступу до нього колишніх соціалістичних країн. Понад 1500 військових баз цього альянсу розміщені на територіях від Гренландії до островів Океанії.

Номер слайду 7

* Країни-члени НАТО

Номер слайду 8

* Європейський Союз ЄС у 1993 р. трансформувався з Європейського Економічного Співтовариства (ЄЕС). Нині до нього входять 27 країн. Але вже у наш час ЄС виробляє понад третину світового валового продукту. На нього припадає понад 40 % світового експорту.

Номер слайду 9

* Країни-члени ЄС

Номер слайду 10

* Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). Парламентська асамблея ОБСЄ знаходиться в Копенгагені (Данія). Рада Європи (РЄ). Штаб-квартира розміщена в Страсбурзі (Франція). Нині до її складу входить 40 країн, зокрема і Україна. РЄ займається переважно правами людини, гуманітарним і правовим співробітництвом, культурними і екологічними проблемами тощо.

Номер слайду 11

* Військово-політичний блок АНЗЮС створений у 1951 р. і названий так за початковим літерами англійських назв трьох учасників цього утворення - Австралії, Нової Зеландії і США. АНЗЮК абревіатура виникла на основі перших літер англійських назв перших трьох учасників блоку - Австралії, Нової Зеландії і Великої Британії (UK). Цей союз утворився у 1971 р. і включає до свого складу ще й Малайзію та Сінгапур.

Номер слайду 12

* Ліга арабських держав (ЛАД), створена в 1945 p., зі штаб-квартирою в Каїрі. Мусульманські країни об'єдналися в Організацію "Ісламський конгрес". Інша її назва - Організація "Ісламська конференція" (Джадда, Саудівська Аравія). Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК). З 1960 р. її членами є нафтовидобувні країни Азії, Африки і Латинської Америки. На частку цих країн припадає до 60 % світового експорту нафти. Символіка ЛАД

Номер слайду 13

* Асоціація держав Південно-Східної Азії (АСЕАН), її штаб-квартира знаходиться в Джакарті (Індонезія). Окрім Індонезії, як регіонального лідера, до неї належать Малайзія, Таїланд, Філіппіни, Сінгапур, Бруней і В'єтнам. Асоціація регіонального співробітництва країн Південної Азії (СААРК). Її штаб-квартира розміщується в місті Дакка (Бангладеш). У 1963 р. було створено одну з найбільших міжурядових регіональних політичних організацій світу - Організацію африканської єдності (ОАЄ) (Аддис-Абеба, Ефіопія). Офіційно до неї входять усі держави Африки. Прапор АСЕАН з 1997 р.

Номер слайду 14

* Карта АСЕАН

Номер слайду 15

* ОЦАД розшифровується як Організація центральноамериканських держав і має керівні органи в Сан-Сальвадорі. Світовий масштаб має Угода про Північноамериканську зону вільної торгівлі. Вона більш відома як НАФТА. Це інтеграційне об'єднання включає США, Канаду і Мексику (штаб-квартира у Вашингтоні). Південноамериканський спільний ринок (МЕРКОСУР). Базою його подальшого розширення стали чотири сусідніх держави - Аргентина, Бразилія, Парагвай і Уругвай.

Номер слайду 16

* Співдружність Незалежних Держав (СНД) було створено після розпаду СРСР наприкінці 1991 р. Україна входить до СНД на правах асоційованого члена.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. VALENTINA Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
30 березня 2018
Переглядів
1444
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку