"Горить трава-плаче Земля"

Про матеріал
Презентація містить матеріал,що розповідає про екологічні наслідки паління сухої трави та листя,що негативно впливає на довкілля та здоров' я людини,розкриває шляхи вирішення даної екологічної проблеми,формує культуру екологічного мислення та природоохоронну поведінку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація «Горить трава-плаче Земля»Підготувала вчитель біології Жовківського БНРЦ «Злагода» Михалець Ірина Борисівна

Номер слайду 2

«Охорона природи-це стан гармонії між людиною і Землею». Олдо Леопольдf

Номер слайду 3

Небезпека для довкілля Кожного року по завершенню сезонних польових робіт, або після зими, українські села та містечка поглинає суцільний дим від паління трави та листя. В пік весняного і осіннього палів повітря в містах і селах стає важким і гірким, збільшуються випадки захворювань дихальних шляхів. Ба більше,це загроза лісових пожеж та загорання житлових будинків! І скільки б не говорили про небезпеку і штрафи – щороку одне і те ж!При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук,які можуть спричинити ракові захворювання.

Номер слайду 4

Чому суху траву та листя палити не варто? При спалюванні сухої трави і листя руйнується ґрунтовий покрив і всі поживні речовини, які є в ґрунті. З листям згоряють зимуючі корисні комахи, місця кладок гніздових птахів ,знищується насіння рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння. До всього, спалювання трави і листя збільшує промерзання ґрунту у 2-4 рази,збільшується кількість бур’ янів. Спалювання листя загрожує не лише довкіллю, а й життю та здоров’ю людей, які можуть загинути внаслідок степових чи лісових пожеж.

Номер слайду 5

f Вплив продуктів спалювання на здоров’ я людини. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, скажемо, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони як правило, стають причиною першіння в горлі, кашлю,загострення респіраторних інфекцій,сприяють утворенню ракових захворювань, викликають головний біль та запаморочення.

Номер слайду 6

f

Номер слайду 7

ПАМ’ ЯТАЙТЕ ,на місці підпалу нормальне життя рослин і тварин відновлюється лише через 5-6 років, а часто не відновлюється НІКОЛИ.

Номер слайду 8

Компостування –як альтернатива спалювання листя. Компостування – це безпечний спосіб переробки листя,трави,органічних відходів, який не шкодить довкіллю. Компост з харчових відходів та дворового сміття на задньому дворі може значно зменшити необхідність утилізації таких відходів місцевими органами влади та зменшити кількість сміття, що викидається на сміттєзвалище.

Номер слайду 9

Як використовувати компост? Компост може стати у великій пригоді на вашому подвір’ї та у господарстві. Його можна використовувати як високоякісне органічне добриво у саду та на городі для підживлення грунту і підвищення його родючості. Компост покращить стан грунту, допоможе землі краще вбирати повітря та воду, зменшить ерозію грунту.

Номер слайду 10

Суха рослинність як «ковдра»Інший варіант використання опалого листя та сухої трави- вкривати рослинні культури, які зимують. Наприклад, виноград . Можна збирати листя та присипати клумби. Його ж прибирати потім не треба буде, воно усе перегниє. Навесні вилізуть черв’ячки, позабирають його назад у землю. Це поліпшує структуру ґрунту та збагатить його органічною речовиною.

Номер слайду 11

Цікаві винаходи! Уже скоро в Україні може розпочатися виробництво eco-friendly паперу з опалого листя. Цю технологію запропонував український школяр Валентин Фречка. У 2022 р закарпатський винахідник технології Releaf Paper Валентин Фречка отримав від ЄС 2,5 млн євро на будівництво фабрики паперу з опалого листя.

Номер слайду 12

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Інкл
Додано
26 жовтня 2023
Переглядів
228
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку