Гра "Козацькі розваги"

Про матеріал
Датий матеріал - це готовий сценарій до Дня Козацтва. Проводити свято можна як у актовому залі, так і в спортзалі чи класній кімнаті
Перегляд файлу

 

Полонський ліцей №2 ім. О.Боброва

Полонської міської ради

Шепетівського району

Хмельницької області

Сценарій позакласного виховного заходу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала

Класний керівник 4-Б класу

Омельчак Тетяна Станіславівна

Мета: ознайомити учнів із традиціями, звичаями українського козацтва; виховувати глибоку повагу до козаків; розширити знання учнів про життя, побут, обряди та звичаї козацтва; розвивати почуття гордості за минуле нашої Батьківщини, прищеплювати любов до України; привітати хлопців із Днем Захисника України; пропагувати фізичну культуру і спорт; виховувати і розвивати інтерес до занять фізичною культурою, виробляти навичку діяти колективно, підпорядковувати власні інтереси спільним; розвивати уміння поводитися в колективі, діяти колективно, виховувати дисциплінованість, чесність.

 

Обладнання: 8 листків А-4; цукерки, хустки, кошики; 2 пляшки, 8 горошин; 2 рулони туалетного паперу; 2 кульки; 2 м’ячі, 2 стільці; грамоти, подарунки.

 

Перебіг заходу

 

 (Святково прибраний зал. Звучить патріотична мелодія.)

Відео про Україну

І Ведучий : Улюблена Богом перлина

Для всіх українців одна

Козацька моя Україна

Хлібів золотих сторона

 

ІІ Ведучий: Негодами лютими бита

Віками ти йшла до мети

Тобі в небі зорею світити

І волю і долю знайти.

 

ІІІ Ведучий. Розселив Господь людей по всьому світу і кожному народові дав землю. Богом дана земля є святою і рідною, тому її захист – це найперший обов'язок народів.

Для українців такою землею є Україна. Вона полита потом і кров'ю сотень поколінь, їхніх працелюбних і героїчних предків. Шануймо героїчну історію нашого великого народу.

 

І Ведучий. 1 жовтня є особливим днем для українців, він поєднав у собі три значущих підстави вважати його святковим: релігійну, державну, ідеологічну.

Цього дня українці відзначають День Покрови Пресвятої Богородиці - старовинне християнське свято, встановлене на честь явлення Пресвятої Богородиці в 910 році в Константинопольському Влахернському храмі. Під час облоги Константинополя ворогами 910 року святий подвижник Андрій Юродивий побачив у небі над містом Матір Божу із сонмом святих. Пресвята Богородиця з’явилася  мешканцям міста та опустила додолу омофор (покривало у вигляді широкого шарфа, котре звичайно жінки носили навколо шиї), прийнявши їх під свій захист. Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано.

 

ІІ Ведучий. 1 жовтня відзначається також День Українського козацтва. Це свято встановлено Указом Президента України від 07.08.1999 № 966, враховуючи історичне значення й заслуги козацтва в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення. З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Богородиця була заступницею козаків у походах, її зображення було вибите на хрестах, які вони носили. На Покрову козаки проводили загальновійськову Раду, де переобирали кошового отамана і старшину.

 

ІІІ Вед. 1 жовтня 1942 року вважається днем створення Української повстанської армії, метою якої було звільнення України від німецького, польського та радянського панування задля відновлення незалежної держави. Воїни УПА обрали свято Покрови за день заснування, віддавшись під опіку Божої Матері.

Пресвята Богородиця й нині залишається заступницею усіх українських військових. Сучасна Українська армія від часу її створення в 1991 році почала активно запроваджувати козацькі символи. На прапорах українських частин з'явилися козацькі хрести і національний герб - тризуб, а іменами козацьких полководців стали називати військові навчальні заклади і частини.

 

І Вед. Сучасна незалежна Україна - держава і народ - є нащадками Київської Русі, козацтва, визвольного руху та тисячолітньої християнської традиції.

Саме з огляду на традиції та глибокий історичний зміст цього дня вирішено встановити 1 жовтня державне свято - День захисника України.

 

ГІМН

 

ІІ Вед. Українці у всі часи та понад усе цінували свою свободу. І значною мірою через це воювати нам доводилось багато і часто. Доводиться і нині. Захищати себе від нападників і не допустити завоювання території. Хто б міг подумати, що брати до рук зброю українцям доведеться й у третьому тисячолітті.

 

ІІІ Вед. За незалежність України багато вже загинуло людей, давайте їх хвилиною мовчання пом’янемо. Прошу всіх встати.

Хвилина мовчання.

Прошу зайняти свої місця.

Ведучий 1 Для українського народу козацтво завжди було зразком військової доблесті, мудрості, лицарської відваги, нації, яка виборює своє право на свободу й незалежність. У неспокійні часи іноземних вторгнень ці мужні воїни виступали на захист України, народу, його звичаїв і традицій. Слава про їхню звитягу ширилась на весь світ.

 

Ведучий 2. Ми хочемо переконатися, чи можна вважати козацькими праправнуками хлопців нашого класу.

 

Ведучий 2.  Та щоб козаками стати, слід багато знати, бути сильними, спритними, умілими, кмітливими й розумними.

 

Ведучий 3. Для цього ми підготували конкурсно-розважальну ГРУ «КОЗАЦЬКІ РОЗВАГИ»

. На команд чекає 7 конкурсних завдань, де й розкриються усі їхні вміння і таланти.

 

Ведучий 1. Присуджувати бали буде справедливе журі у складі:

___________________________________________________________________

___________________________________________________________________

___________________________________________________________________.

Отож, влаштуємо веселі змагання, у яких беруть участь команди 4-Б класу. Привітаємо їх у нашому залі оплесками!

 

 

Ведучий 2.   До уваги команд перший конкурс «Привітання» .

Команди по черзі презентують свою назву, девіз та герб. А наше журі оцінює представлення команд. На підготовку дається 2 хвилини. (Презентація команд).

Звучить пісня «Козацький марш» (В.Білоножко)

 

Учасники: «Нащадки козаків»

Ваш девіз?

Наш девіз: За синє небо, за жовте колосся,

          Боротися треба, щоб краще жилося

 

 

Учасники:  «Козацьке братство»

Ваш девіз?

Наш девіз:  Славних предків ми діти,

                      Будем вірно Вітчизні служити!”

 

 

Ведучий 3.  Дякуємо вам за представлення. А ми вирушаємо в уявний похід разом із командами наших козаків, які відправляються на боротьбу з ворогами.

 

Ведучий 1.  Але виникло питання: яким же транспортним засобом будуть їхати захисники України. Мабуть, найшвидше буде літаком. Наступний конкурс так і називається – «Конструктор літака».

Кожному члену команди пропонується зробити паперовий літак та випробувати його. Перемагає та команда, чий літак здолає найдовшу відстань. Цей конкурс не на швидкість, тому не поспішайте. (Під музику проводиться конкурс)

 

Ведучий 2.  Вітаю наших козаків, вони нарешті літаками дісталися до місця призначення.  Але подорож була далекою і в них закінчилися всі запаси їжі! А для того, щоб дістати харчі, ми запрошуємо капітанів команд взяти участь у конкурсі «Збирання грибів».

 

Ведучий 3. Учасникам зав’язують очі. В цей час на підлозі розсипають «гриби» (цукерки). За командою учасники починають збирати «гриби», аж поки на підлозі не залишиться ні одного. Переможе той, хто назбирає найбільше грибів. (Під музику проводиться конкурс).

 

Ведучий 1. Ох, і багато грибів назбирали наші козаки! Скільки їм сили додалося після обіду! Аж ось і вороги підступають – треба оборонятися! Головна зброя козаків – шаблі та пістолі. Тому запрошуємо команди до конкурсу «Снайпер».

 

Ведучий 2. Перед командами на підлозі стоять порожні коробки. Члени команд по черзі підходять до коробки і намагаються попасти в коробку горошиною, не нахиляючись вниз. Цей конкурс проходить не на швидкість, тому учасники мають час прицілитися. Скільки горошин буде у коробці, стільки і балів отримає команда. (Під музику проводиться конкурс).

 

Ведучий 3.  Ой,  як же втомилися наші козаки в бою. А для того, щоб ми всі перепочили, пропонуємо послухати вірші у виконанні  наших дівчат. Запрошуємо їх оплесками.

«Козаки»

1. Хто найкраще всіх стріляє, скаче на коні,

У боях перемагає й не горить в вогні.

Хто іще не чув у світі про братів Кличків –

Тільки той, хто ще не знає наших козаків.

 

2. Хто в спортзалі любить коней, мати й турніки.

Це майбутні чемпіони – наші козаки!

І в навчанні, і в футболі як і всі роки –

Є також у нашій школі хлопці-козаки.

 

3. В кого шана і повага до своїх батьків,

В кого мужність і відвага – в  наших козаків!

Хто ніколи не буває грубим і різким,

І дівчат не ображає – наші козаки!

 

 

Ведучий 1. Дякуємо дівчатам за вірші, які стануть натхненням козакам в подальшій подорожі. Команди козаків відпочили. Але виявилося, що в декого з них в бою порвався одяг.

 

 

Ведучий 2.  Запрошуємо по два учасники від команди: козака та швеця, який його одягне. Конкурс «Одягни козака». Кожен швець отримує рулон туалетного паперу, яким потрібно одягнути козака від голови до ніг за 3 хвилини акуратно і стильно. Виграє той, хто зробить це краще. Цей конкурс на швидкість, тому поспішайте.  (Під музику проводиться конкурс).

 

Ведучий 3. Поки наші команди трішки відпочинуть, ми проведемо трішки поспілкуємось з нашими глядачами. Конкурс №5 «Глядач»

 

Умови конкурсу: глядачі правильно відповідають на запитання і свій бал віддають тій команді, за яку вболівають.

 

1. Національний символ України. Його дарують, ним обмінюються у Великоднє свято. (Писанка)

2. Дерево, яке оспівано у народних піснях, у віршах. Воно освячується в церкві перед Пасхою, як засіб від злих сил. (Верба)

3. Кущ, оспіваний в українських народних піснях, символ дівочої вроди. (Калина)

4. Поширене в Україні дерево, з яким в українських народних піснях і переказах порівнюють струнких дівчат.(Тополя)

5. Чим прикрашають голову українські дівчата. (Вінок)

6. Національний символ України. Матері дарують його своїм дітям на щастя, на долю, відряджаючи у далеку дорогу. (Рушник)

7. Яка назва гімну України. (Ще не вмерла Україна)

8. Як називалась перша слов’янська держава? (Київська Русь)

9. Як називається основний закон України? (Конституція)

Як звали сестру Кия, Щека, Хорива? (Либідь)

10.. Які кольори державного прапора України? (Синій, жовтий)

11.Назвіть найбільшу святиню українського народу в музичній символіці. (Гімн)

12.Назвіть велике зібрання творів Т. Шевченка. (Кобзар)

13. Назвіть композитора, який поклав вірші Чубинського, що стали гімном, на музику? (Вербицький)

14. Хто стояв на чолі козацького війська? (Гетьман).

15.Кого називали козаком? (Вільну людину).

16.Де розташовувались козацькі табори? (Запорізька Січ).

17.Автор слів гімну України. (П. Чубинський)

 

 

Ведучий 1. Ох і спритні та відважні наші козаки! А чим же вони займатимуться, коли прилетять додому?

 

Ведучий 2.  Звісно, святкуватимуть перемогу та весело проводитимуть час! Давайте і ми завітаємо на їхні забави. Конкурс «Кульки».

 

Ведучий 3. Для участі запрошуємо по одному учаснику від команди. Кожному учаснику видається по кульці. За командою учні повинні надувати кульки. Переможе той козак, кулька якого першою лопне. (Під музику проводиться конкурс).

 

Ведучий 1.  Відсвяткували, повеселилися, а далі що?

 

Ведучий 2.  А далі тренування, аби бути готовими до захисту Батьківщини від ворогів. Тож запрошуємо команди до останнього конкурсу «Кенгуру».

 

Ведучий 2.  Учасники змагань кладуть м’яч між колінами і стрибають до стільця, оббігають його і стрибають назад, передають м’яча іншим учасникам команди. Якщо м’яч загубився, треба його знову затиснути між колінами на тому місці, де він впав, і стрибати далі. Виграє команда, яка найшвидше дістанеться фінішу. (Під музику проводиться конкурс).

 

Ведучий 1. Конкурси закінчилися, тому ми просимо журі підрахувати бали та визначити переможців.  (Підрахунок балів під пісню)

 

Ведучий 2.  Запрошуємо журі до оголошення результатів та нагородження переможців. (Підбиття підсумків, нагородження переможців).

 

Ведучий 3.     Любі наші хлопці!

                        Виростайте в дружбі й мирі,

                        Чуйні серцем, чесні й щирі.

                        Щоб біди і горя ви ніколи не знали,

                        Гіркої звістки щоб ви не чували,

                        Щастя і здоров’я завжди мали,

                        Нас любили, шанували й захищали.

 

Ведучий 1.  Шановні учасники, ви довели, що є справжніми козацькими праправнуками. Тому прийміть щирі вітання від нас. Наше козацьке свято закінчилося. Дякуємо усім за увагу! До нових зустрічей! (Лунає пісня).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Козаки»

 

1. Хто найкраще всіх стріляє, скаче на коні,

У боях перемагає й не горить в вогні.

Хто іще не чув у світі про братів Кличків –

Тільки той, хто ще не знає наших козаків.

 

 

2. Хто в спортзалі любить коней, мати й турніки.

Це майбутні чемпіони – наші козаки!

І в навчанні, і в футболі як і всі роки –

Є також у нашій школі хлопці-козаки.

 

 

3. В кого шана і повага до своїх батьків,

В кого мужність і відвага – в  наших козаків!

Хто ніколи не буває грубим і різким,

І дівчат не ображає – наші козаки!

 

 


Конкурс «Найсильніший»

Для цього конкурсу потрібен стіл чи парта та стільці для учасника з кожної команди.

Ведуча: Козаки були дуже сильними людьми. Вони багато часу приділяли тренуванням своєї сили та витривалості. Тому наш перший конкурс називається «Найсильніший» Хлопці будуть парами боротися на руках, по одному з кожної команди, хто з пари переміг, той отримує гривню для своєї команди. 

 

Конкурс «Художники-козаки»

Для конкурсу потрібні ватмани та фломастери.

Ведуча: Залишився всього один конкурс, тож маєте зібратися, згуртуватися і показати, що ви єдина команда.  КОНКУРС «Художники-козаки». Маєте намалювати козака у весь зріст, але учасники підбігають до плаката по черзі: один учасник малює голову, інший тулуб, інший ноги і так далі. Не забудьте про шапку і шаровари, а також вуса. Жюрі за гарнішу картину зможе дати вам 5 грн.

Під музичний супровід хлопці малюють картину

 

Шановні журі, оцініть роботи наших майстрів. Кому ви віддасте перемогу і скільки готові заплатити за такі шедеври?

Журі висловлює свої думки щодо робіт команд

Що ж, настав вирішальний момент- підрахувати здобутки команд. Просимо капітанів рахувати отримані гривні.

Капітани команд разом з журі рахують зароблені гривні

Отож, команда   ____________    заробила ___ гривень, а команда ___________ заробила _____ гривень. Перемогла команда ______________, але і суперники трималися гідно, тож і їм честь і хвала.  Оплески учасникам

1 учень


В молитві я звертаюся до Бога,
За Україну я його прошу.
Пошли народові, Небесний Отче, долі,
Надії й віри , відверни біду.
Ти збережи нам Боже, Україну,
Вона одна, а ми – її сини,
Не допусти руїни Ти її.

2 учень


Наш рідний край у світі наймиліший,
Країна наша краща на землі.
Не дай її розбити, розчинити
Отче Небесний! Захисти її!
Я  до небес звертаюсь у молитві,
За Батьківщину молюсь до творця.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учасники: «Нащадки козаків»

Ваш девіз?

Наш девіз: За синє небо, за жовте колосся,

          Боротися треба, щоб краще жилося

 

 

Учасники:  «Козацьке братство»

Ваш девіз?

Наш девіз:  Славних предків ми діти,

                  Будем вірно Вітчизні служити!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
1 квітня
Переглядів
41
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку