«Хай вічна пам’ять лишиться за вами»

Про матеріал
: Сценарій складено щоб вшанувати пам’ять героїв Небесної сотні, прищеплювати любов до Батьківщини, вшанувати пам’ять героїв Небесної сотні ; формувати у школярів ціннісне ставлення до України; прав та свобод людини, європейського вибору українців; розвивати в учнів почуття національної самосвідомості та громадянської активності; виховувати патріота, громадянина, готового захищати свою Батьківщину. сприяти тому, щоб діти усвідомлювали, що необхідно бути гідними громадянами України.
Перегляд файлу

                            Виховна година до Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні                                                                     

 

«Хай вічна пам’ять лишиться за вами»

 

Мета: вшанувати пам’ять героїв Небесної сотні, прищеплювати любов до Ба-

тьківщини вшанувати пам’ять героїв Небесної сотні ; -формувати у школярів ціннісне ставлення до України; прав та свобод людини, європейського вибору українців; -розвивати в учнів почуття національної самосвідомості та громадянської активності; -виховувати патріота, громадянина, готового захищати свою Батьківщину. -сприяти тому, щоб діти усвідомлювали, що необхідно бути гідними громадянами України.                                                    Очікувані результати:                                                                                                    -ціннісне ставлення до демократичних свобод, закріплених Конституцією України;  -розширення знань учнів про події Єврореволюції;  -усвідомлення цінності людського життя та тих складових частин, які впливають на нього, роблять його багатогранним, плідним і корисним                                Оформлення: Стіна пам’яті Небесної сотні (Прапор України, надписи «Герої не вмирають», «Сам не знаю, де погину…», список прізвищ героїв з фото), на підлозі надпис із маленьких свічок «Героям слава», стіл, на столі вишитий рушник, ікона Божої матері, свічка, квіти з чорною стрічкою.

                                             Хід заняття

Вчитель:  Шановні вчителі, учні, запрошені! Сьогодні ми зібралися тут, щоб в скорботі схилити низько голови перед пам’яттю людей різного віку, яких було вбито у мирний час ХХІ століття.

     Протестувальники вийшли на вулиці 21 листопада 2013 року, коли Кабінет міністрів України вирішив призупинити процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. 

( На екрані слайди  презентації «Вступ»)

 

21 листопада 2013 року                    Студентський вихід на Майдан

      Незалежності

в ніч на 30 листопада 2013 року      Побиття на Майдані Незалежності

в ніч на 11 грудня 2013 року            Розгін Євромайдану

19 січня 2014 року                            Початок протистояння на вулиці

      Грушевського

18–20  лютого 2014 року                  Протистояння й бої в центрі Києва

 

 

Касіян К.  Кожна людина з великою любов’ю і душевним трепетом згадує те місце, де вона народилася, де промайнуло її дитинство, дитинство з дивосвітом-казкою, з материнською ласкою у затишній батьківській оселі. Те родинне вогнище, маленька батьківщина кожної людини. То її велике «Я», з якого починається людина, родина, батьківщина і вся наша велична й неповторна у світі Україна.

Бех Д.  Її красою захоплювались поети, художники та композитори. Багата славетними іменами та подіями й українська історія. Нашими національними символами є прадавні першокнязі київські та їхні нащадки: княгиня Ольга, князі Святослав, Володимир Великий, Ярослав Мудрий, славний співець Боян, літописець Нестор, а в часи ближчі — славні козацькі гетьмани, кошові й полководці: Дмитро Вишневецький, Самійло Кішка, Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький. Не можна не згадати українців,які боролися за незалежність та волю України: Бандера, Шухевич…

 

                        


              (Під музику учень читає вірш)

 

 Дем’янович В.

Небесна сотня – безневинна жертва…
Бандитам не сховатись за хрестом
Отим хрестом, де їхня совість мертва
Зрікається і серцем і чолом…
У прощену неділю впала долу,
Простіть нас браття, миленькі, простіть…
За Україну — зранену і голу…
За Вас не впала і за Вас стоїть!

Герман Ю.

Українцю, поглянь, там побили жінок!
Глянь, вже люди ховаються в храмі!
Де таке ще траплялось, коли це було
Аж в такому нестерпному стані?..

Так чинили лиш варвари, злісні хани,
Лиш від них люди в церкві ховались.
А сьогодні — це власні привладні пани
Вже над нами так само знущались!»


Когут В. «Небесною сотнею»  називають  українців,  які загинули в центрі  Києва,  на Майдані,  на вулицях Грушевського та Інститутській. Загинули під час масових акцій протесту  протягом зими 2013-2014 років. 

Грещак О. А найстрашнішими та найтрагічнішими була   ніч з 18 на 19 лютого - ніч Апокаліпсису, як назвали її пізніше,  після якої наступив  «чорний четвер» - 20 лютого. Саме в ці дні на очах у всього світу влада розстрілювала свій народ. Під час кровавих сутичок та від куль снайперів на Майдані загинуло близько сотні  людей.

 Шиян Р. Нерівною була ця боротьба.  Сила – проти гарячого серця. Зло – проти добра. Куля – проти мрії. 

 Луцко  О.


                                                                                                                    У центрі міста, на майдані,                                                                                           в серці країни, мов в пітьмі                                                                                 навіки душі відлетіли,                                                                                               там сто героїв полягли.                                                                                            Грудьми повстали, захищали                                                                                        нам мирне небо, спів птахів.                                                                                         І до останнього стояли,                                                                                               аж поки янгол прилетів.....                                                                                    Небесна сотня вас навічно                                                                                          до себе в рай Господь забрав.                                                                                  Але назавжди залишились                                                                                           в серцях народу, що повстав.


 

 Гута Я.  Чому Небесна Сотня? На Майдані був прийнятий розподіл на сотні, аналогічно розподілу на військові загони часів Запорізької Січі. Сотні мали свої назви від регіонів, звідки приїхали люди, наприклад  Львівська сотня, Донецька сотня, Дніпропетровська  та ін..

Полоцька Ю. Загиблих назвали  НЕБЕСНОЮ Сотнею. Вважають, що їхні душі потрапили до раю, і з неба Сотня продовжує охороняти Україну.  Сотні історій, сотні людських життів, сотні героїв! Сьогодні ми їх згадуємо, бо не маємо права забувати!

                                           Відеоролик  « На варті неба»                                               Бех Д.                                                                                                                    Вернись до мене! Я тебе благаю.
Вернися, любий! Я тебе так жду.
Тебе безмежно віддано кохаю
І між зірками я тебе знайду.                                                                                  Всміхнись мені хмаринкою і сонцем.
Змий мої сльози дощиком рясним
І зазирни трояндою в віконце,
Прийди живим у неспокійні сни.                                                                        Розвій тривоги, обійми за плечі.
Скажи мені, коханий: “Я живий!”
Та плаче зірка з неба в тихий вечір:
“Небесній сотні вічний упокій!”

Фещин В.                                                                                                                             Автор цих рядків - Тетяна Бондарчук, вона  присвятила їх своєму чоловікові - Сергію Бондарчуку, який загинув на Майдані 20 лютого. Проста українська сім’я: вона вчителька української мови, він-вчитель фізики.


Шиян С.


 Ми вшановуємо пам’ять героїв України: Голодомор 1932-33рр, Битва під Крутами, Бабин Яр. Тепер ми стали сучасниками ще однієї масової трагедії нашої країни.

 

( Два учні в ролях: вірменин Сергій та герой Крут)


Плішка О.

 Мені наснилось, що вони зустрілись 
Убитий в Крутах й вірменин Сергій.
В саду едемськім на травичці всілись:(Діалог  двох героїв)
Брик М.«За що тебе? »

 Шиян Р.«За Україну, друже мій.»
Брик М.«Ти знаєш і мене за неї вбили,
Та це було вже років майже сто.
Тоді померли ми, щоб ви нам жили.
А вас вбивають… Вас тепер за що?»
Шиян Р .«Ти пам’ятаєш, друже. Звісно, пам’ятаєш,
Як біло-біло в нас цвітуть сади.
І ти цей запах п’єш. І ти його вдихаєш …
Я б все віддав, щоб хоч на мить туди.»
Брик М .«А я ще ввечері узяв дівча за руку
Й тихенько так до серця притулив.
Тоді не знав, що Бог уже розлуку
Навіки на землі нам присудив.

Під Крутами стояли ми стіною.
В очах не страх, а злість до ворогів.
Більшовики готовились до бою,
Я йшов на смерть… а жити так хотів.»
Шиян Р .«Мені твій попіл стукав, брате, в груди.
Я вірменин, а теж Вкраїни — син.
Не мав у серці й крапельки облуди,
За те й убив мене проклятий поганин.»
Плішка О… Мені наснилось, що вони зустрілись.
Убитий в Крутах й бородач Сергій.
В саду едемськім на травичці всілись:
( Обидва герої разом )
«За Україну нас вбивають, брате мій.»


 

Пісня   « Плакала калина»

 Луцко О.  Кожен із цієї Небесної сотні, як і ми з вами мали свою сім`ю, батьків, друзів, захоплення, свої симпатії і свої невідкладні справи. Але поклик їхньої душі саме в цей час призвав їх до боротьби за вільну, демократичну, чесну Україну. Ось вони перед вами, Герої Небесної сотні.(слайди)

 

ПРЕЗЕНТАЦІЯ2 «Небесна сотня»

 

Клепач Н. І саме тут, сьогодні, скажемо «Люди, бережіть серця свої, щоб не стали каменем! Розбудуйте в душах Божий храм, щоб не повторити великий гріх!»
Мороз М.  Вони співали “Ще не вмерла…” і вмирали…
Земля тремтіла, під ногами ж – твердь…
Їм янголи обличчя прикривали…
А ті під вибухи гранат ішли на смерть…

 Гута Я.  А сотню вже зустріли небеса.. 
Летіли легко, хоч Майдан ридав.. ​
І з кров"ю перемішана сльоза...
А батько сина ще не відпускав..      
Й заплакав Бог, побачивши загін — 
Спереду —сотник, молодий, вродливий,
Касіян К. І юний хлопчик в касці голубій , 
І вчитель літній--сивий-сивий..

І рани їхні вже не їм болять.. 
Жовто-блакитний стяг покрив їм тіло..     
Як крила ангела,злітаючи назад, 
Небесна сотня в вирій полетіла..

 

                                         Пісня «Небесна сотня»

 

Плішка О. Ще довго-довго з покоління в покоління будуть передавати батьки синам і дочкам, а ті своїм дітям спогади про тих, хто залишив життя земне у 2013-2014 рр. Ця подія сколихнула весь світ, не залишила байдужою жодної душі.

                                     ( Учень читає вірш)


Витрикуш П.

Колись я приїду до Києва з сином
Колись…Як цвістимуть каштани…
Під небом пройдемось високим і синім
Пройдемось ошатним Майданом…

Торкнуся,припавши на мить на коліно
Гладкого новенького бруку…
-Він все ще гарячий!Це так неймовірно!
Давай,приклади свою руку…

 

— То сонце нагріло!-і в сина усмішці
Шукатиму трохи розради…
— Ні,сину,не сонце…На цьому ось місці

Горіли колись барикади…
 

Людей,що піднялись на ці барикади,
Ніщо не могло подолати!
Ніякої сили не було у влади
Лиш страх,брудні гроші та грати…
 

І люди боролись…І найсміливіші
Дивилися снайперу в дуло…

лилася  тут кров…
Але найголовніше,-
Війни в Україні не було!
 

Ось там можна їх імена прочитати…
Я всіх називати не стану…
-А що там? Чому стільки квітів там,тату?
— Це стела героїв Майдану…
 

— Цікаво?… Навіщо туди позносили
Ці шини від автомобілів?
— Це замість вінків…Це тепер,ніби символ. Це знаки для всіх зрозумілі…
 

Мій син промовчить і спитає останнє:
( Мов вітром холодним подуло!)
-Я все розумію…Одне лиш питання:
Чому тебе з ними не було?


 

Брик М.  Якщо тебе справді засмучує ненависть у світі, не плач і не втрачай надії,а зроби щось, хай навіть маленьке!
 

( Звучить пісня)

 

Презентація « Серце плакало»
 

 Фещин В.

З гордістю свою я голову схиляю,
за тих, хто б'ється за свободу.
За тих, хто полягли в бою,
воюючи за волю власного народу.
Не боячись ні смерті, ані покарань,
йшли через місяці нестерпних страждань.
Боролись, терпіли, та помирали,
та навіть цим вони вас не здолали.
Стану на коліна, перед тими,
хто не побачить більше України.
Хто зі славою відходить на той світ,
Побачивши золото райських воріт.

Когут В. Ми закликаємо вас сьогодні згадати у ваших молитвах усіх Героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє. Хай пам’ять всіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі. У жалобі схилимо голови. Вони згасли як зорі.

 

Грещак О.


 Горить свіча і пам’яті сльоза
додолу з неї краплями стікає.
Земля ридає, плачуть небеса –
Майдан героїв з почестю ховає.


 


Їх взяв Господь, щоб ангелом в раю
В його садах довічно проживати.
Вони завжди залишаться в строю,
Про них народ пісні буде співати.

Небесна сотня білих журавлів,
душа яких летить під небесами.

Ніхто із вас вмирати не хотів,
Хай вічна пам’ять лишиться за вами.
 

Сьогодні туга душу розпина
Багато з вас у коханні не признались.
Надворі скоро втішиться весна.
Чому ж її ви, хлопці, не діждались?

Горить свіча і пам’яті сльоза
додолу з неї краплями стікає.
Земля ридає, плачуть небеса –
Героїв Україна пам’ятає.


 

 


Касіян К. Нехай кожен з нас торкнеться пам’яттю цього священного вогню-частинки вічного. А світло цієї свічки хай буде даниною тим, хто навічно пішов від нас, хто заради торжества справедливості жертвував собою. Вони повинні жити в нашій пам’яті!

(Під мелодію «Отче наш» ведучий запалює свічку і передає її учням по колу. Свічку передають з рук в руки )

 

Бех Д. Хай палають свічки пам’яті загиблих героїв «Небесної Сотні» у наших серцях.. Вшануймо, хвилиною мовчання ,всіх, хто поклав життя за долю, за волю, за незалежність і свободу нашої з вами єдиної України!

Хвилина мовчання

Мороз М. А також. давайте вшануємо тих батьків, які ніколи не дочекаються сина; ту дружину, яка ніколи більше не зможе обійняти свого чоловіка; ту дитину, яка вже ніколи не побачить батьківської посмішки. Їм доводиться жити з цим болем щодня. І, при всіх намаганнях допомогти – словом, ділом, грішми – ми ніколи не зможемо полегшити  їхні страждання…. 

 ПІСНЯ-презентація  «Мамо,не плач,я повернусь весною…»

Полоцька Ю.                                                                                                               За що країні стільки болю?
Чим заслужили ми усі?
У небо йдуть нові герої,
Молитви ллються на весь світ.                                                                                      За що вже сива чиясь мати?
За що ці сльози у батьків?
Він був студент, пішов в солдати,
Що б врятувати рідний дім.                                                                                      Навіщо донька вже без батька?
Бо він пішов, за її сон,
Що б не було їм вдома страшно,
Був він водій, тепер – герой.                                                                              Клепач Н. Держава визнала цих людей  героями.  Згідно з Указом Президента,  20 лютого ми відзначаємо День пам’яті Героїв Небесної Сотні.  Усім загиблим під час Євромайдану  посмертно присуджено звання Героя України.

  Вірш декламується на фоні плакату «Небесна сотня»

 

Когут В.                                                                                                                Небесна Сотня дивиться на нас

Із вірою, надією, любов’ю.

 «Про Україну всім подбати час!»-

Вони говорять подвигом і кров’ю.

Герої Сотні, лицарі добра,

Благають нас любити Україну.

В двобій зі злом вступити нам пора.

Воскресне, посміхнеться Батьківщина!

Гута Я.

Безсмертна Сотня з неба, із зірок

 Хвилюється за долі українців.

По них звіряймо ми щоденно крок.

Почуймо заклик: «Просимо, боріться!

Бо Україна наша над усе!

 Вона найкраща в світі і єдина!»

Слова ці вітер з хмарки принесе.

Відважна Сотня в небі синім-синім

Нам шле свій особливий заповіт.

Лунає з неба: «Слава Україні!»

І плаче, плаче яблуневий цвіт.

 І журиться за Сотнею калина.

Шиян Р.

Небесна Сотня дивиться на нас

Із вірою, надією, любов’ю.

«Про Україну всім подбати час!» –

 Вони говорять подвигом і кров’ю.

І стукають у душі і серця,

 Цвіла щоб незалежна Україна.

Боролась мужньо Сотня до кінця.

 Ми заповіт їх виконать повинні.

Вчитель. На самім початку революційних подій, коли нікому і в голову не могло прийти, чим усе обернеться, слова «Слава Україні! Героям Слава!» видавалися простим вітанням. Звісно, для частини протестувальників гасло мало важливий сенс, але для більшості було лише словами,котрими розпочинали промову численні оратори зі сцени Майдану. Для частини населення всі ці гасла і вітання асоціювалися із націоналізмом та чимось неприємно-ворожим. Вони не розуміли про яких героїв йдеться, якій нації слава? Інші ж на місці героїв бачили: Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку, Семена Петлюру, Романа Шухевича та упівців, тих, хто першим вийшов на Майдан,а дехто волонтерів. У кожного був свій варіант. Але після подій 20лютого уже ні в кого не має сумнівів, хто ці герої- Небесна Сотня. Ті,що віддали життя за кожного з нас. З цими смертями «Слава Україні! Героям Слава!» перестало бути просто вітання. Це і відання шані найкращим, котрі в найважливіший момент не злякалися і пожертвували собою заради кращого життя усіх в цій країні, а також і засвідчення справжнього подвигу. Революція добре показала нам хто є хто. Друг пізнався в біді.І часто цими друзями, братами по боротьбі ставали ті, від кого ми цього не очікували. Все стало на свої місця. Що «душу й тіло ми положим за нашу свободу» - це не просто слова з Гімну. Врешті-решт, що Майдан Незалежності-справді те місце, де здобували свою свободу. Це дивне, неймовірне місце, потужна точка енергії нашого народу, де встигли відчути все: і радість, і безвихідь, і горе, і біль, і гордість, і повагу.    

       Ми повинні докласти максимум зусиль,згуртуватися, щоб побудувати таку державу, котру бачили в своїх мріях загиблі герої і за котру вони віддали життя. Ці люди-справжні герої! А герої не вмирають! Вони завжди будуть в наших серцях. 

         Слава Україні! Героям Слава!!! Слава НЕБЕСНІЙ СОТНІ!!!

 

Шиян С. Виховну годину - реквієм, приурочену пам’яті Небесній Сотні оголошую закритою. А ми вам бажаємо всім світлих днів і нехай вам щастить. Дякуємо за увагу!

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

                                                        

 


 

 

docx
Додано
14 січня
Переглядів
469
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку