Виховна година "Сили природи" для учнів 7-8 класів

Про матеріал

Виховна година з елементами командної роботи та з використанням знань, отриманих на уроках історії та географії. Можна використати під час Тижня цивільного захисту.

Перегляд файлу

Виховна година “Сили природи” (цивільний захист)

Мета: пригадати відомості про ставлення стародавніх народів до сил природи; зʼясувати, які природні стихійні лиха характерні для України та для нашої місцевості та як поводитися під час цих явищ.

 

1. Природні лиха у Стародавньому Світі.

- Як народи античної доби пояснювали виникнення різних природних явищ: дощу, грому, шторму, землетрусу?

Мозковий штурм. Пригадати єгипетських, грецьких та словʼянських богів.

Групова робота. Розташувати слов”янських, грецьких та єгипетських богів за відповідальностями:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Чому у словʼян і скандинавів не було богів землетрусу?
  • Чому словʼяни не мали богів моря та урагану?

Висновки: народи поклонялися важливим для себе силам природи.

2. Які найчастіші природні лиха в Україні? (мозковий штурм)

  • зливи
  • повені
  • буревії
  • снігові замети
  • степові та лісові пожежі.

 

Зливи. В Україні серед стихійних явищ найбільш частими є сильні дощі (зливи). Вони спостерігаються щорічно і поширюються на значні території. Частіше за все вони бувають у Карпатах та в горах Криму.

Чому у горах? - Гори затримують рух вологого повітря.

  • Чи бувають зливи у нас?
  • Як захиститися від зливи?

- утриматися від виходу на вулицю;

- подбати про підвали та горища;

- не відкривати вікна у транспорті.

Повені. Значна кількість грошових та матеріальних затрат щороку витрачається на ліквідацію наслідків повеней на річках України. Повені виникають під час тривалих злив та внаслідок танення снігу, вітрових нагонів води, при заторах та зажерах. Найбільш вірогідними зонами можливих повеней на території України є:

- у північних регіонах - басейни річок Прип'ять, Десна та їх притоків. Площа повені лише в басейні р.Прип'ять може досягти 600-800 тис. га;

- у західних регіонах - басейни верхнього Дністра (площа може досягти 100-130 тис. га), річок Тиса, Прут, Західний Буг (площа можливих затоплень 20-25 тис. га) та їх приток;

- у східних регіонах - басейни р.Сіверський Донець з притоками, річок Псьол, Ворскла, Сула та інших приток Дніпра;

- у південному і південно-західному регіонах - басейни приток нижнього Дунаю, р.Південний Буг та її приток.

На значній території України (Карпати, Крим) річки мають виражений паводковий режим стоку. В середньому за рік тут буває 6-7 повеней. Вони формуються в будь-який сезон року і часто мають катастрофічні наслідки, зумовлюють масові руйнування та загибель людей.

Повені на гірських річках (Дністер, Тиса, Прут, річки Криму) формуються дуже швидко, що ставить високі вимоги щодо оперативності прогнозування та оповіщення. За останні сорок років катастрофічні повені Карпат та Криму спостерігались 12 разів. Яскравим прикладом таких повеней можуть бути снігові та дощові повені на річках Закарпаття в листопаді 1992 р. та грудні 1993 р., восени 1998 р, коли постраждало багато населених пунктів, промислових об'єктів, споруд, були людські жертви. Такі повені трапляються в середньому один раз на 5-10 років. Тривалість повеней (затоплень) може досягти від 7 до 20 діб і більше. При цьому можливе затоплення не тільки 10-70% сільгоспугідь, але й великої кількості техногенно небезпечних об'єктів.

  •                Чи бувають повені у нас?
  •                Як потрібно поводитися у періоди підйому води?

 - не гуляти на березі;

- не купатися.

 Штормовий (шквальний) вітер на території України спостерігається дуже часто, а його швидкість буває від 20 до 29 м/с, а іноді і більше 30 м/с. У гірських масивах Криму і Карпат, західних і північно-західних областях країни швидкість вітру досягає 40 м/с. Шквалонебезпечна ситуація може виникнути на всій території України. Один раз на 3-5 років шквали виникають у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Кіровоградській, Київській, Одеській, Львівській, Харківській і Херсонській областях та на території Криму.

Ураганні вітри. Ураган - це вітер силою 12 балів за шкалою Бофорта. На більшій частині території України вітри зі швидкістю більше 25 м/с бувають майже щорічно. Найчастіше - в Карпатах, в горах Криму та на Донбасі.

  • Чи бувають такі вітри у нас?
  • Як захиститися від сильного вітру?

 - не виходити з дому без потреби;

 - не ходити під деревами, поблизу будинків;
- обирати шлях так, щоб був захист від вітру;

- прикривати очі, рот і ніс від пилу.

Сильні снігопади і заметілі. Сильні снігопади найчастіше спостерігаються в Карпатах, а також в лісостеповій та степовій зонах. На території Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей снігопади бувають щорічно протягом січня-лютого, а в прилеглих районах до Карпат іноді і в травні. В основному по території України кількість снігових опадів складає 20-30 мм, іноді сягає 40- 70 мм. В Карпатах в окремих випадках випадає більше 100 мм. Один раз на три роки великі снігопади можна спостерігати на території Автономної Республіки Крим, Вінницької, Київської, Чернівецької та Черкаської областей, один раз на п'ять років - на території Запорізької, Дніпропетровської, Сумської, Тернопільської, Рівненської, Миколаївської та Чернігівської областей.

  • Чи бувають такі явища у нас?
  • Як поводитися під час снігопаду?

- бажано не виходити з дому, не вирушати у подорож;

- не підходити близько до будинків – може впасти пласт снігу;

- дотримуватися теплового режиму одягу.

Якщо сильний снігопад застав вас на трасі, краще зʼїхати на узбіччя і перечекати негоду: через погану видимість збільшується ризик ДТП.

Природні пожежі. Щорічно в суху, жарку погоду небезпека від лісових та торф'яних пожеж різко зростає. Лісові пожежі виникають головним чином з вини людини та внаслідок дії деяких природних чинників. Причиною пожеж буває виробнича діяльність людини (спалювання відходів на прилеглих до лісу територіях) та її необережність (вогнища, недопалки, сірники). Вогонь може швидко розростися і, підхоплений вітром, стати вогненним валом, що знищує на своєму шляху все живе і перетворює ліси в нежиттєздатні пустелі. При цьому виникає, велика загроза населеним пунктам, життю людей, домашнім тваринам, матеріальним цінностям. Найбільш небезпечними бувають жаркі та сухі літні дні з відносною вологістю повітря 30-40%.

Найбільш поширеними є лісові та торф'яні пожежі, бо ліси і торфовища займають більше 10 млн. га території України. 31% лісів розташовано в північному регіоні, 17% - в східному, 10% - в південному, 8% - в південно-західному і 32% - в західному регіоні. Лісовий фонд України майже на 50% складається з хвойних лісів, з яких 60% займають молодняки. В результаті широкомасштабних робіт з залісення на сотнях тисяч гектарів створені соснові насадження, котрі досягли критичного, в пожежному відношенні, віку 15-30 років. Ліси України в більшості її регіонів неспроможні витримати зростаючого потоку відпочиваючих, оскільки площа їх значно менша від науково обгрунтованих норм. Така ситуація найбільш характерна для Херсонської, Миколаївської, Луганської, Донецької, Полтавської областей, Автономної Республіки Крим, що вважаються найбільш пожежонебезпечними. В середньому за рік, в залежності від погодних умов, виникає близько 3,5 тисяч пожеж, якими знищується більше 5 тисяч гектарів лісу. Найбільш пожежонебезпечними є північний та східний регіони, де щорічно виникає в середньому відповідно 37 і 40% всіх лісових пожеж.

  •                Чи бувають лісові та степові пожежі у нас?
  •                Як поводитися під час такої пожежі?

– не панікуйте та не приймайте поспішних необдуманих рішень;

– не тікайте від полум`я, що швидко наближається, у протилежний від вогню бік, а долайте крайку вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом;

– з небезпечної зони, до якої наближається полум`я, виходьте швидко, перпендикулярно напряму поширення вогню;

– якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість або галявину, ввійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що на самою поверхнею землі, – воно тут менш задимлене. Рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком будь-якої тканини;

– гасити полум`я невеликих низових пожеж можна, забиваючи його гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами;

– будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитися та травмувати вас;

– особливо будьте обережні у місцях торф`яних пожеж, враховуйте, що там можуть створюватися глибокі вирви, тому рухайтеся, по можливості, перевіряючи палицею глибину шару, що вигорів;

– після виходу із осередку пожежі повідомте місцеву адміністрацію та пожежну службу про місце, розміри та характер пожежі.

3. Від природного лиха до побутової техніки. Робота у групах.

Потужні природні явища надихнули людей на те, щоб називати їхніми іменіми різноманітну техніку, від військової до звичайних побутових приладів.

Зараз вашим завданням буде поєднати техніку та її назву. Зверніть увагу на те, що частина техніки має назву англійською мовою. Перекладіть ці слова за допомогою словника.

4. Підведення підсумків групової роботи.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hawker Hurricane

 

Tornado

 

 

Wirlpool

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avalanche

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Шторм

 

 

 

 

 

 

Ураган

 

 

 

 

 

 

 

Повінь

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hawker Hurricane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tornado

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wirlpool

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avalanche

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

шторм

 

 

 

 

 

 

 

Ураган

 

 

 

 

 

 

 

 

повінь

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зевс ,Дажбог,  Сварог,  Геліос, Стрибог,  Сет, Ра, Перун,  Посейдон, Гефест, Еол.

1

docx
Додано
14 січня 2018
Переглядів
2517
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку