Хімічні елементи у складі живих організмів

Про матеріал
Ця розробка підходить як для проведення навчальних занять у 10 класі, так і при підготовці до ЗНО
Перегляд файлу

image

image image

Біологічно важливі речовини

 

Основу живих систем становлять органогенні елементи

(карбон, гідроген, оксиген, нітроген)

 

За хімічним складом клітини різних організмів можуть помітно відрізнятися, проте елементи, що входять до складу однакові. У клітинах виявлено близько 70 елементів

 

Макроелементи (94-98%)   - належать органогенні

елементи, а також калій, натрій, кальцій, сульфур, фосфор, магній, ферум, хлор. Їх вміст у клітині не перевищує 1,9%. Головна функція побудова тканин, підтримання сталого осмотичного тиску, йонного та кислотно-основного складу. 

image

image

 

Мікроелементи (0,001%) цинк, купрум, йод, флуор, молібден, бор. Мікроелементи є складовими ферментів, гормонів, вітамінів, і біологичноактивних речовин, як комплексоутворювачі або активатори. Беруть участь в обміні речовин, процесах розмноження, тканинному диханні, знешкодженні токсичних речовин

 

Ультрамікроелементи (0,000001%) це уран, аурум, меркурій, цезій

 

Магній – входить до складу хлорофілу, залізо – гемоглобіну, фосфор – кісткова тканини, нуклеїнових кислот, кальцій – кісток, черепашок та молюсків, сульфур – білків

 

 

image

Забезпечує нормальну життєдіяльність органів кровообігу, бере участь у процесах нервового збудження у м’язах, внутрішньоклітинному обміні, у біохімічних реакціях.

 

Відіграє дуже важливу роль у процесах обміну речовин та регулюванні осмотичного тиску крові. Йони натрію викликають набухання колоїдів тканин тим самим затримують в організмі зв'язну воду.

Високий вміст калію: у сої, квасолі, картоплі, морській капусті.

 

Високий вміст натрію: морська капуста, мідії, раки та кальмари.

image

image

 

Кальцій відзначається високою біологічною активністю, виконує функції: формування кісткової тканини, мінералізація зубів, регуляція внутрішньоклітинних процесів, регуляція процесів нервової провідності та м’язових скорочень, участь у процесах зсідання крові.

 

Необхідний структурний елемент деяких амінокислот, входить до складу інсуліну, бере участь в його утворенні.

 

Міститься в яловичині, свинині, морському окуні, сирі, молодці

 

Багато кальцію в молочних продуктах, менше – в горіхах, бобах та городній зелені

image

image

image

 

Належить провідна роль у функціонуванні центральної нервової системи. Сполуки фосфору найбільш поширені в організмі людини і мають велике значення у процесах обміну речовин у м’язах. Фосфор входить до складу АТФ, крім того фосфор потрібен кожному клітинному ядру, тому що нуклеїнові кислоти, які містять фосфор, є носіями спадковості кожного організму.

 

Нормалізує стан нервової системи, регулює кальцієвий і холестериновий обмін, має властивість

розширювати судини, сприяє зниження артеріального тиску

 

Міститься у різних крупах, квасолі, у хлібних виробах ( грубо земельного борошна), рибні продукти ( шпроти та горбуша)

 

Фосфор у великій кількості мітиться у бобових, м’ясі, хлібних виробах, капусті, молоці та крупах.

image

image

image

image

 

Головною функцією феруму в організмі є перенесення оксигену та участь в окиснювальних процесах. Залізо входить до складу гемоглобіну, міоглобіну, цитохромів. Відіграє важливу роль у процесах виділення енергії, ферментативних реакціях, забезпечення імунних функцій у метаболізмі холестерину.

 

Регулює осмотичний тиск , нормалізує водний обмін, бере участь в творенні соляної кислоти  у шлунку.

 

Потреба у хлорі задовольняється за рахунок хлориду натрію.

 

До організму людини надходить їжею. Харчові продукти тваринного походження містять його у найбільш

легкозасвоюваній формі. Продукти рослинного походження з містом феруму засвоюються важче. 

 

image

Міститься майже во всіх тканинах і рослин, і тварин. Його нестача може привести до затримки росту молодого організму. Входить до складу деяких ферментів, необхідний для нормального функціонування гіпофізу, регулює жировий обмін

Йод є життєвоважливим не генотоксичним елементом. Норма для людини – 100-150 мкг\доба. Йод відзначається великою фізіологічною активністю і є обов’язковим структурним компонентом тиреотропного гормону і триреоїдних гормонів щитоподібної залози. Основними функції: участь у регуляції швидкості біохімічних реакції, участь у регуляції обміну енергії, температури тіла, участь у регуляції білкового, жирового та водно-електролітного обміну.

Має високий вміст в продуктах тваринного походження, багато цинку міститься саме в морепродуктах, а також у пшениці.

Основні джерела йоду для людини є морепродукти, йодофори та йодована сіль.

imageimageimageimage

pdf
Додано
31 жовтня 2022
Переглядів
551
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку