|
|
||||||
|
|||||||
|
|||||||
|
|
|
|||||
|
Забезпечує нормальну життєдіяльність органів кровообігу, бере участь у процесах нервового збудження у м’язах, внутрішньоклітинному обміні, у біохімічних реакціях. |
|
Відіграє дуже важливу роль у процесах обміну речовин та регулюванні осмотичного тиску крові. Йони натрію викликають набухання колоїдів тканин тим самим затримують в організмі зв'язну воду. |
Високий вміст калію: у сої, квасолі, картоплі, морській капусті. |
|
Високий вміст натрію: морська капуста, мідії, раки та кальмари. |
|
|
|||
|
||||
|
||||
|
|
|||
|
||||
|
||||
|
|
||||
|
|||||
|
До організму людини надходить їжею. Харчові продукти тваринного походження містять його у найбільш легкозасвоюваній формі. Продукти рослинного походження з містом феруму засвоюються важче. |
|
|||
Міститься майже во всіх тканинах і рослин, і тварин. Його нестача може привести до затримки росту молодого організму. Входить до складу деяких ферментів, необхідний для нормального функціонування гіпофізу, регулює жировий обмін |
Йод є життєвоважливим не генотоксичним елементом. Норма для людини – 100-150 мкг\доба. Йод відзначається великою фізіологічною активністю і є обов’язковим структурним компонентом тиреотропного гормону і триреоїдних гормонів щитоподібної залози. Основними функції: участь у регуляції швидкості біохімічних реакції, участь у регуляції обміну енергії, температури тіла, участь у регуляції білкового, жирового та водно-електролітного обміну. |
Має високий вміст в продуктах тваринного походження, багато цинку міститься саме в морепродуктах, а також у пшениці. |
Основні джерела йоду для людини є морепродукти, йодофори та йодована сіль. |