І (шкільний) етап олімпіада з біології 10 клас

Про матеріал
ЗАВДАННЯ І (шкільного) етапу олімпіади з біології 10 клас. Складається з 10 завдань, які охоплюють навчальний матеріал, які учні засвоїли протягом навчання.
Перегляд файлу

ЗАВДАННЯ

І (шкільного) етапу

олімпіади з біології 10 клас

Завдання 1

     Петро має І групу крові , а його дружина Ірина – ІІ групу крові. Вони хочуть знати можливу групу крові їх майбутньої дитини. За допомогою генетичних знань поясніть, які групи крові може мати їхня майбутня дитина, і чому.

Завдання 2

    Поясніть, як працює серце в організмі людини. Визначте ролі лівого та правого передсердь серця, а також роль кровоносних судин (вени та артерії) у кровоносній системі.

Завдання 3

     Поясніть, як працює імунна система для боротьби з інфекціями. Опишіть різницю між імунітетом природженим та набутим. Які ролі відіграють лейкоцити та антитіла в імунній відповіді?

Завдання 4

     Опишіть вплив забруднення водойм на екосистему водних організмів. Розкажіть про індикатори водного забруднення та про можливі методи відновлення якості водойм.

Завдання 5

     Назвіть та поясніть основні функції клітинної мембрани. Поясніть, як проходить транспорт через клітинну мембрану, включаючи активний та пасивний транспорт.

Завдання 6

     Поясніть, що таке екологічна піраміда. Наведіть приклади трофічних рівнів у природі та поясніть, чому кількість організмів знижується на кожному наступному рівні.

Завдання 7

      Розкажіть про теорію еволюції Чарльза Дарвіна та її основні принципи. Дайте приклади адаптацій організмів до змін у середовищі та поясніть, як ці адаптації допомагають у виживанні.

Завдання 8

      Порівняйте роботу гормональної та нервової системи у регуляції фізіологічних процесів. Наведіть приклади гормонів та їх ролі в організмі людини.

Завдання 9

     Опишіть, що таке генетичні хвороби, наведіть приклади. Поясніть спадковий механізм генетичних хвороб і можливі шляхи їх попередження.

Завдання10

       Поясніть, як класифікуються живі організми на різних рівнях систематики. Дайте приклади таксонів, починаючи від домена та закінчуючи видом, і поясніть їхні основні характеристики.

 

docx
Додано
23 жовтня 2023
Переглядів
188
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку