Інформаційний дайджест за темою: «Харчові добавки Е: за і проти»

Про матеріал
Людина – це частинка природи. Основою нашого здоров’я є повноцінне харчування та здоровий спосіб життя Ми звикли, що кожний продукт має свій неповторний смак та запах. Навіщо ми їмо? Що дає нам їжа? Наскільки ми розуміємо, що таке безпечне харчування? Чи завжди ми їмо корисну їжу? Спробуємо на ці та інші питання дати сьогодні відповідь.
Перегляд файлу

Тема  заходу:  «Харчові добавки Е: за і проти»

Мета:

Навчальна: ознайомитися із поняттям «харчова добавка», отримати знання з класифікації харчових добавок та їх впливу на здоров’я людини; навчитися використовувати набуті знання в житті. 

Розвиваюча: розвивати життєві компетентності учнів – вміння аналізувати інформацію на етикетці товару; самостійно приймати рішення у виборі товару; розвивати критичне мислення учнів.

Виховна: формувати навички здорового способу життя.

Очікувані результати: учні повинні знати правила споживача, вміти характеризувати харчові добавки, опанувати здоров’язберігаючі технології з правильного вибору продуктів харчування.

 

Хід  заходу

Викладач. Людина – це частинка природи. Основою нашого здоровя є повноцінне харчування та здоровий спосіб життя

Ми звикли, що кожний продукт має свій неповторний смак та запах. Навіщо ми їмо? Що дає нам їжа? Наскільки ми розуміємо, що таке безпечне харчування? Чи завжди ми їмо корисну їжу? Спробуємо на ці та інші питання дати сьогодні відповідь.

У багатьох навчальних закладах України було проведено анкетування, яке показало, що майже 80% учнів снідають бутербродами із ковбасою, більше 80% - дуже часто вживають чіпси, сухарики, газовані напої і інше, не задумуючись про їх склад. Майже всі вони містять харчові добавки. А що це таке і чи загрожує це нашому здоровю розповість 1 учень.

Харчові добавки – це природні та синтетичні речовини, призначені для введення в харчові продукти з метою прискорення або поліпшення їх технологічної обробки, збільшення термінів зберігання, консервування, а також зберігання або надання готовим продуктам харчування певних органолептичних властивостей (кольору, смаку, запаху, консистенції).

За допомогою харчових добавок значно подовжують термін придатності продуктів і створюють ілюзію смаку, кольору і запаху. Наприклад,  15% сметана набуває домашньої загущеності,  маргарин – вершкового смаку, а прості сухарі – присмаку червоної  ікри.

Природні харчові добавки  люди використовують багато століть: кухонна сіль, спеції – перець, гвоздика, мускатний горіх, кориця, мед . Однак широке використання харчових добавок почалося в кінці XIX ст., в тому числі і синтетичних. На превеликий жаль, сьогодні у світі набуло великого розмаху виробництво синтетичних харчових добавок. Їх кількість, які використовують у харчовому виробництві більшість країн світу, досягає більше 500 найменувань, в Україні  - 221.

У 1907 році співробітник Імператорського університету Токіо (Японія) Кікунає Ікеда вперше одержав білий кристалічний порошок, який посилював смакові відчуття за рахунок збільшення чутливості язика. У 1909-му  він запатентував свій винахід і глутамат натрію C5H8NO4 почав переможну ходу по планеті.

Сьогодні жителі Землі щорічно споживають його в кількості понад 200 тисяч тонн. Тим часом у медичній літературі з'являється все більше даних про те, що глутамат натрію негативно впливає на головний мозок, погіршує стан хворих бронхіальною астмою, приводить до руйнування сітківки ока і глаукоми. Саме на глутамат натрію деякі дослідники покладають провину за поширення "синдрому китайського ресторану". Ось вже кілька десятків років у різних куточках світу фіксують загадкове захворювання, природа якого досі незрозуміла. У абсолютно здорових людей ні з того ні з сього підвищується температура, червоніє обличчя, з'являється біль в грудях. Єдине, що об'єднує потерпілих – всі вони незадовго до хвороби відвідували китайські ресторани,

кухарі яких схильні зловживати "смачною" речовиною.

Ми часто купуємо продукти, на етикетках  яких значиться буква "Е" з номером.  Що це означає?

Раніше назви харчових добавок хімічних речовин писали на етикетках продуктів повністю, але вони займали так багато місця, і в 1953 році в Європі, було вирішено замінити повні назви цих речовин буквою Е (від Europe) з цифровими кодами, ідентифікованими згідно Міжнародної системи класифікації (INS):

Е100-Е199 – барвники

Е200-Е299 – консерванти

Е300-Е399 – антиоксиданти

Е400-Е499 – стабілізатори, емульгатори, загусники, желюючі речовини та ущільнювачі

Е500-Е599 –  регулятори кислотності,  поліпшувачі, розрихлювачі

Е600-Е699 – підсилювачі смаку та аромату

Е700-Е899 – запасний діапазон позначок

Е900-Е999 – антифламенги (піногасники), підсолоджувачі

Е1000-Е1521 – речовини для глазурування, роздільники, герметики, текстуратори, солеплавителі тощо

Відповідно до класифікації Євросоюзу, за своїм статусом харчові добавки діляться на: дозволені, заборонені, недозволені, небезпечні. До групи заборонених належать добавки, що призводять до хвороб. Небезпечні - можуть бути небезпечними для людей з хронічними захворюваннями. Недозволені - дія яких на організм людини все ще не доведена, або добавка не тестувалася.

У липні 2000 року представники американського Товариства з захисту прав споживачів, звернулися в Управління з контролю за харчовими продуктами і медикаментами США з вимогою призупинити продаж апельсинового соку з кальцієм, печива з антиоксидантами, маргарину, що знижує рівень холестерину, пирогів з харчовими волокнами, а також напоїв, сухих сніданків і чіпсів з добавками на основі рослинної сировини. Аргументуючи свою вимогу, Річард Блюменталь заявив, ґрунтуючись на деяких даних, що "окремі добавки можуть заважати дії лікарських препаратів. Очевидно, що існують й інші побічні ефекти, які поки ще не виявлені". Трохи пізніше група французьких дослідників, які вивчали властивості харчових волокон, заявила, що вони не тільки не захищають від раку кишечника, а й можуть його спровокувати.

У серпні 2002 року  міністр охорони здоров'я Бельгії Магда Елвоерт  звернулася до керівництва Євросоюзу із закликом заборонити на території Євросоюзу жувальну гумку і пігулки з фтором, які, звичайно, захищають від карієсу, але, з іншого боку, провокують остеопороз.

 Про вплив харчових добавок на поведінку підлітків повідомили  вчені з Великобританії і Австралії. Вони визначили, що пропіонат кальцію (Е282), що додається в хліб, як консервант, може приводити до сильних коливань настрою, порушень сну і концентрації уваги у дітей.

Продовжимо вивчати наше меню. Масло – це один з основних продуктів. Невже і там не все гаразд?  Слухаємо повідомлення учня.

Повідомлення №1 (Третяк Марія)

Масло вершкове — це молочний продукт, який виробляється шляхом збивання свіжого або кислого молока, вершків чи перетворення вершків високої жирності.

Зазвичай масло має блідо-жовтий колір, але він може бути від темно-жовтого до майже білого. Колір масла залежить від способу харчування тварини і у промисловому виробництві його часто коригують за допомогою харчових барвників, в основному ними є аннато або каротин. Також до масла додають вітаміни.

Масло складається з молочного жиру та мікроскопічних часток води  і

молочних білків. Вершкове масло виготовляється тільки з коров'ячого молока або продуктів його переробки і призначене для безпосереднього вживання в їжу чи кулінарних цілей. Воно не містить жодних спеціальних харчових добавок.

Спред  — харчовий жировий продукт емульсійного типу комбінованого складу, що базується на суміші рослинних та молочних жирів; може виготовлятись з наповнювачами.  Продукт позиціонується на ринку України як аналог вершкового масла із подібними органолептичними властивостями, однак із більш збалансованим жирнокислотним складом, нижчим рівнем холестерину та нижчою вартістю.

Основними складовими їхньої рецептури є ліпіди, поверхнево-активні речовини (емульгатори) та вода. Частка жирів повинна бути не менше 50-ти відсотків. Зазвичай, склад спреду формують таким, що продукт легко розмазується, навіть після охолодження.

Відомо, що харчові жири відрізняються неоднаковою стійкістю під час зберігання, що визначається їх жирнокислотним складом, вмістом і співвідношенням різноманітних супутніх речовин і добавок, тому наявність у спредах різних жирів з відмінною стійкістю до окислення створює певні проблеми під час їх зберігання.

Дуже важливо, який склад рослинних жирів, використаних при виготовлені спредів. Жири із суміші пальмової та кокосової олій майже не містять транс-ізомерів і можуть бути використані в поєднанні з молочним жиром. Ці ж жири в суміші з гідрованими оліями вже містять від 16-ти до 26-ти відсотків  транс-ізомерів. Це має місце у маргаринах.

Дозволяється використання соняшникової, кукурудзяної, соєвої, арахісової, бавовняної, оливкової, гірчичної, ріпакової, олеїну пальмового, стеарину пальмового, твердих рослинних жирів та жирових композицій, замінників молочного жиру вітчизняного та закордонного виробництва.

Заборонено у назві спредів вживати слово «масло» безпосередньо або у словосполученнях.

Отже, купуючи молочні продукти, необхідно звертати увагу на їхній склад.  

 Викладач.  Є спосіб перевірити якість сметани в домашніх умовах – розчинити чайну ложку продукту в склянці гарячої води. Сметана хорошої якості розчиняється одразу, а сметанний продукт осідає на дно.

Деякі виробники, щоб зробити сметану густішою і тим самим збільшити вагу продукту, додають в неї крохмаль. Але вивести такий продукт на чисту воду простіше простого – досить крапнути на сметану йод. Якщо крохмаль є, вона придбає синюватий відтінок. Іноді до складу сметани додають порошок крейди як забілювач. В лабораторних умовах наявність крейди можна визначити крапелькою кислоти: якщо побачимо шипіння та спінення – крейда в сметані присутня.

Викладач. Дякую. Є ще ковбасні вироби. Про них нам доповість наступна  учениця.

Повідомлення №2 (Нікітченко Тетяна)

 Експерти запевняють, що м'ясні продукти небезпечні для здоров'я маленьких дітей і майбутніх мам. Виявляється, в них майже зовсім немає м'яса, в найкращому випадку його може бути до 5%, а все інше – це харчові добавки в м'ясній продукції. Згідно з державних стандартів, харчові вироби повинні містити мінімум 60% справжнього м'яса. Проте більшість виробників замінюють м'ясний склад буряковим і соєвим, а для надання відповідного смаку, кольору і запаху додають у м'ясні продукти різноманітні підсилювачі.

Як сировину для дешевих ковбасних виробів використовують так звані «тварини з інтенсивною відгодівлею», що знаходяться в умовах обмеженого руху. Оскільки, тварина лише їсть, спить  і практично не рухається, то її мясо має світле забарвлення і рихлу консистенцію. Щоб отримати більш соковитий і дешевий продукт, в ковбасний або сосисковий фарш додають жирові емульсії. Жир може бути як тваринного так і рослинного походження (пальмовий). При цьому фарш стає ще більш безбарвним . Щоб надати кінцевому виробу пружної структури і червоного кольору додають стабілізатори і барвники.

В якості стабілізаторів використовували крохмаль або желатин, які змінюють смак і властивості продукту. Тепер, у більшості випадків, використовують гідроколоїди, які добувають з водоростей (агар), вичавки фруктів або цукрових буряків (пектин), а також з целюлози (камедь).

 Найчастіше використовують нітрит натрію, який є консервантом, що заважає розвитку бактерій. Часто в якості барвника використовують кармін або кошеніль (Е-120) – це речовина темно-червоного кольору, яку отримують з висушених самок комах, що живуть на кактусах. Але для виготовлення кілограма такого барвника потрібно 150 тисяч комах.

Отже, в безбарвну м’ясо-жирову масу додають желюючі речовини, щоб маса стала пружною, нітрити для знезараження та зберігання, а також підфарбовують за допомогою хімічних барвників в червоний ковбасний колір.

Для надання продукту смаку додають глутамат натрію (Е-621), чорний перець і інші спеції.

В якості оболонки для ковбасних виробів використовували нутрощі тварин. В даний час для збільшення терміну зберігання та здешевлення продукту використовують синтетичні оболонки, що одержують з целюлози, полівінілхориду та інших матеріалів.

Показником якості ковбаси може бути її ціна.

Під час вибору ковбаси слід звертати увагу на :

  •     поверхню продукту. Вона має бути чистою, сухою, без пошкоджень, проколів і напливів фаршу.
  •     колір має бути однорідним, без різких переходів від одного відтінку до іншого.
  •     оболонка повинна щільно прилягати до вмісту, інакше перед вами стара й пересушена ковбаса.

Яскраво-рожева ковбаса свідчить про значну кількість барвників.

Викладач. Звичайно, ми не закликаємо вас відмовитися від улюбленого продукту, але не слід купувати надто дешевий продукт. Продовжимо знайомитися з наступними популярними продуктами: сухариками, чіпсами. Слухаємо наступного доповідача.

Повідомлення №3  (Романенко Марина)

Сухарики – це справжнє «джерело» всяких хімічних інгредієнтів – спецій, підсилювачів смаку, барвників. Склад сухариків такий: хліб житній, олія рослинна соняшникова, ароматичні компоненти натурально-ідентичні, підсилювачі смаку (глутамат натрію), домішка, що перешкоджає злежуванню (діоксид кремнію SiO2). Також багато в них солі, що створює ризик виникнення гіпертонії та інших захворювань серця і судин.

Найбільш небезпечними для людини вважаються чіпси тому, що не всі вони виготовляються з картоплі.  Замість картоплі використовують  пшеничне або кукурудзяне борошно, а також крохмаль. Наприклад, отриманий з генетично модифікованої сої. І щоб «запахло» картоплею, в чіпси додають спеціальні ароматизатори і підсилювачі смаку (у їх числі відомий глутамат натрію). Не кажучи вже про те, що при виробництві використовують барвники, стабілізатори, емульгатори, консерванти, що за своєю суттю є небезпечними канцерогенами і можуть призвести до виникнення злоякісних пухлин.

Наприклад, барвники: Е-104, Е-110, Е-120 - можуть викликати захворювання кишково-шлункового тракту, печінки, нирок та шкіри.

Канцерогени: Е-103, Е-105, Е-110, Е-121, Е-123, Е-130, Е-131, Е-142, Е-152, Е-210, Е-213-217, Е-231, Е-242, Е-471,Е-551, Е- 621, Е-627, Е-905, Е-952,

 аспартам – збільшують ризик виникнення злоякісних пухлин.

Мутагенні та генотоксичні речовини: Е-104, Е-124, Е-128, Е-230-233, аспартам – можуть викликати мутації у клітинах.

Алергени: Е-131, Е -132,Е-210, Е-214, Е-217, Е-230-232, Е-311-313, аспартам.

Краще вилучити із харчування дітей: Е-249, Е-262, Е-310-312, Е-320, Е-514, Е-626-635.

Руйнують вітаміни в організмі: Е-220 (руйнує вітамін В1), Е-222-227 (руйнує вітамін В12), Е-320 (руйнує вітамін Д), Е-925 (руйнує вітамін Е);

Підвищує рівень холестерину в крові Е-320.

У чіпсах дуже високий вміст жирів і вуглеводів. Причому всі ці жири гідрогенізовані, а це означає, що вони підвищують рівень холестерину в крові. Це може призвести до виникнення інсультів та інфарктів. У 100 грамах такої їжі міститься до 600 кілокалорій, що досить немало. А якщо врахувати, що багато хто може з'їдати в день як мінімум по дві пачки чіпсів, то виникає і ожиріння.

Викладач.  Дякую. Послухаємо про газовані напої  і  фаст - фуди.

Повідомлення  №4 (Дорошева Катерина)

Чимало батьків купують своїм дітям квас, розфасований у поліетиленові пляшки. Але якщо ви уважно прочитаєте інформацію на етикетці, то побачите, що з корисним для здоров’я напоєм, виготовленим за традиційною рецептурою, у нього спільна лише назва «Квас». Насправді ж це безалкогольний напій, виготовлений з допомогою води, емульсії, яка надає йому відповідного смаку, підсолоджувача та інших харчових добавок.

Солодкі газовані напої такі як Sprite, Pepsi-Cola, Coca-Cola, Добрава «Лимонад», Мастер Фрут «Дюшес», Росинка «Тархун» та інші містять  воду, цукор, вуглекислий газ, ароматизатори ідентичні натуральним, бензоат натрію, лимонну кислоту, добавки Е-102. Е-131, Е-211, Е-133, Е-330, Е-331,Е-129, Е-414, Е-445, Е-951, Е-954 і інші. Деякі з них не рекомендують вживати хворим на фенілкетонурію та дітям до семи років.   

Фаст-фуд – це висококалорійна їжа без корисних біологічно-активних речовин, вітамінів, мікроелементів, проте містять у великій кількості консерванти, які імітують натуральні апетитні запахи, що нейтралізуються печінкою. Така їжа викликає гастрит, виразку шлунку, атеросклероз, варикоз вен, кили, запори, спайки, непрохідність кишечника, безсоння, ожиріння, послаблює імунітет.

Консерванти додають навіть у багаті на вітаміни цитрусові. Щоб запобігти ураженню цвілевими грибками, екзотичні фрукти обробляють Е-230 – 232, а для захисту від висихання наносять віск. Причому розпізнати цитрусові, оброблені хімічними препаратами, за зовнішнім виглядом практично неможливо. Тому перед вживанням такі фрукти бажано ретельно промити проточною водою, а після зняття шкірки добре вимити руки з милом.

Викладач. Ми звикли до того, що кожен продукт має свій неповторний смак та запах. Але ми живемо в часи впровадження нових харчових технологій, коли будь-якому продукту можна надати необхідний смак, запах, консистенцію і навіть термін зберігання. Звичайно, сучасна людина не може повністю позбутися вживання харчових добавок. Спеціалістами і представниками Всесвітньої організації охорони здоровя складено перелік шкідливих для здоровя речовин. Тому важливо знати, які харчові добавки містяться в конкретних продуктах.

       Отримавши знання, ви навчилися сьогодні  аналізувати по етикетці вміст харчових добавок в продуктах харчування. І що найважливіше  для  вашого здоровя  - розпізнавати  вміст шкідливих добавок. Всі ви маєте  друзів, у кожного з вас є рідні і близькі вам люди.

        Давайте разом з вами зараз « зберемо»  для  них  ВАЛІЗУ  ПОРАД 

щодо правильного і  здорового харчування, якими необхідно користуватися під час вибору продуктів харчування.

Поради правильного здорового харчування:

  • не купуйте продукти з неприродньо яскравим забарвленням;
  •  уважно читайте етикетки;
  • не купуйте продукти з тривалим терміном зберігання;
  • що менше список інгредієнтів у готових продуктах, то менше добавок: продукти з вишуканим, пікантним смаком, швидше за все, містять різні добавки.
  • не перекушуйте чіпсами, готовими сніданками, супами з пакетика, хот-догами, всілякими бюргерами;
  • обирайте заморожені овочі замість консервованих;
  • замість того, щоб купувати готові соки, робіть їх самі;
  • відмовтеся від перероблених або законсервованих м'ясних продуктів, таких як ковбаса, сосиски, тушковане м'ясо в банках.

Слово викладача. Тема нашого заходу є актуальною, тому  що важливо знати, які харчові добавки містяться  продуктах, які ми споживаємо і як вони впливають на наше здоров’я .

     Сьогодні ми отримали певну інформацію, давайте спробуємо сформулювати  правило споживача.

«Маєш інформацію – умій обирати  якісний  продукт»

   Викладач.  «Тільки здорова їжа  є запорукою здорового життя!»

 

Дякую  за  увагу!

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
9 червня 2020
Переглядів
727
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку