Інформативна газета "Блез Паскаль"

Про матеріал
Інформативна газета "Блез Паскаль" - допоміжний матеріал до уроку "Атмосферний тиск". Інформацію зручно розмістити на стенді у кабінеті фізики.
Перегляд файлу

Блез Паскаль

     Блез Паскаль народився у французькому місті Клермон 19 червня 1623 p. у сім'ї податківця Етьєна Паскаля та Антуанетти Паскаль-Бегон. Усі в сім'ї Паскалей вирізнялися видатними здібностями. Не був винятком і малий Блез, в якого виявилися ознаки незвичайного розумового розвитку вже з раннього дитинства. У 4 роки навчився читати та писати, у 6 років почав вивчати іноземні мови, у 12 років написав свою першу наукову працю «Трактат про звуки». Ще хлопчиком він самотужки опанував «Геометрію» Евкліда, жодного разу не звернувшись до старших за допомогою. У 16 років Блез оволодів майже усіма відомими на той час математичними методами і навіть устиг надрукувати наукову роботу (трактат) про криві, які утворюються при перетині конуса площиною — еліпс, параболу, гіперболу. У 19 років він винайшов і побудував арифметичну машину для додавання (так звану «паскаліну»), яка давала змогу додавати і множити великі числа. Приблизно протягом 10 наступних років Паскаль виготовив понад 50 різних варіантів своєї арифметичної машини, ставши знаменитим не тільки у Франції, а й за її межами. Його портрет вдячні співвітчизники зображають на паперових грошових купюрах.

     1643 р. один із найздібніших учнів Галілея, Еванжеліста Торрічеллі, виконав завдання свого вчителя, дослідивши піднімання різних рідин у трубах і насосах. Торрічеллі дійшов висновку, що причиною піднімання як води, так і ртуті є вага стовпа повітря, який тисне на відкриту поверхню рідини. Завдяки цьому відкриттю Торрічеллі виготовив барометр, а головне — довів, що повітря має вагу. Експерименти Торрічеллі зацікавили Паскаля. Він одразу збагнув, що, оскільки повітря має вагу, явища, які спостерігали у насосах і трубах, є наслідком дії цієї ваги. Але яким чином передається тиск повітря?

     Блез Паскаль розмірковував так: якщо саме тиск повітря неминуче має призвести до зниження стовпа ртуті у барометричній трубці, то якщо піднятися на високу гору, наблизившись таким чином до верхнього краю атмосфери, стовп повітря над нами зменшиться. Відповідно, і стовпчик ртуті в Торрічелевій трубці має опуститися. Миттєво сяйнула думка щодо можливості перевірити це припущення на досліді. Блез згадав про гору П'ї де Дом поблизу рідного Клермона. І от 15 листопада 1647 р. було виконано перший дослід. Він повністю виправдав усі сподівання молодого дослідника: під час підйому на гору рівень ртуті у барометричній трубці знижувався, причому настільки суттєво, що різниця у висоті ртутного стовпчика на вершині гори, порівняно із його висотою біля підніжжя, склала аж 75 міліметрів!

     Цей та інші, не менш цікаві, досліди остаточно переконали Паскаля в тому, що піднімання рідини у насосах і трубках аж ніяк не пов'язані з тим, що «природа боїться пустоти», як це стверджували послідовники вчення Аристотеля. Вода у насосі не женеться за порожнечею, намагаючись її заповнити, а тікає від тиску, спричиненого вагою повітря!

Трохи згодом Паскаль довів, що тиск рідини передається нею в усі боки рівномірно і що з цієї особливості рідини випливають майже усі інші їхні механічні властивості. Потім Паскаль установив, що тиск повітря за характером свого поширення є таким самим, як і тиск води. Ці Паскалеві висновки відомі сьогодні як основний закон гідростатики — закон Паскаля: тиск, який діє на рідину або газ, передається без зміни в кожну точку рідини або газу.

      Відкриття у галузі фізики, зроблені ще молодим Паскалем, свідчили про його неабиякі можливості як дослідника природи. Але послаблення здоров'я змусило Блеза припинити фізичні досліди. За останні роки життя він багато зробив у галузі математики, виявив себе як визначний мислитель, філософ. Після тяжкої хвороби Блез Паскаль помер 19 серпня 1662 p., коли йому було лише тридцять дев'ять років.

 

http://lichnosti.net/photos/2647/main.jpg

 

1623 – 1662

Blaise_Pascal_Tour_St_Jacques.JPG (2304×3072)Blaise_Pascal_Tour_St_Jacques.JPG (2304×3072)

Пам'ятник Паскалю

на башні Сен-Жак в Парижі

          

 

 

docx
Додано
30 березня 2020
Переглядів
621
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку