Інтегрований урок географії та художньої культури

Про матеріал

Цей урок допоможе учням визначити географічне положення Великої Британії, Франції , Австрії , Польщі, України. Коротко охарактеризувати їх культурний та історичний розвиток. Забезпечити сприймання інформації про особливості розвитку музичного мистецтва.

Ознайомити учнів із французьким шансоном – унікальним явищем французького музичного мистецтва, витоками віденської музичної школи. Узагальнити досвід спілкування із музичними творами видатних композиторів: В.А. Моцарта, композитора-романтика: Ф. Шопена, доводячи естетичну цінність їх музичних творів.

Виховання художнього смаку, інтересу до мистецтва загалом та до окремих видів мистецтва, напрямків, стилів, творчості видатних діячів мистецтва.

Перегляд файлу

ІНТЕГРОВАНИЙ УРОК  ГЕОГРАФІЇ ТА ХУДОЖНЬОЇ КУЛЬТУРИ

Оксана Квітка, вчитель географії

Хрещенівської ЗОШ І – ІІІ ступенів Нововоронцовського району Херсонської області

 

Тема уроку:  Музичний тур країнами Європи ( Англія – Франція –Австрія – Польща- Україна)

Мета уроку: Визначити географічне положення Великої Британії, Франції , Австрії , Польщі, України. Коротко охарактеризувати їх культурний та історичний розвиток. Забезпечити сприймання  інформації про  особливості розвитку музичного мистецтва.

      Ознайомити учнів із французьким шансоном – унікальним явищем французького музичного мистецтва, витоками віденської музичної школи. Узагальнити досвід спілкування із музичними творами видатних композиторів:  В.А. Моцарта, композитора-романтика:  Ф. Шопена, доводячи естетичну цінність їх музичних творів.

         Виховання художнього смаку, інтересу до мистецтва загалом та до окремих видів мистецтва, напрямків, стилів, творчості видатних діячів мистецтва.

 Тип уроку: урок закріплення вивчених знань 

 Форма проведення: інтегрований урок географії та художньої культури

Обладнання уроку: Політична карта Європи,відеоматеріали, аудіо записи музичних творів, фотографії видатних композиторів та видатних виконавців;

І. Організація початку уроку.

ІІ. Підготовка учнів до активної навчально – пізнавальної діяльності.

Відеоролик 1. Вступ

Влад. Всім привіт!Запрошуємо вас на музичний тур країнами Європи.

Настя. Сьогодні ми відвідаємо Польщу та почуємо знамениту вальсу Шопена.

Влад. Познайомимось із мистецтвом англійської групи «Бітлз»

Настя. Захоплюючі мелодії французького шансону

Влад. Послухаємо на живу﴿ українську мелодійну

Настя. А ми з Владом  познайомимо вас з географічними особливостями  країн,по яких буде проводитись наша подорож.

ІІІ. Актуалізація опорних знань.

Вчитель географії. Під час вивчення економічної та соціальної географії світу ми з вами знайомились з деякими країнами Європи. Упевнились , що кожна держава має свої особливості, які впливають не тільки на розвиток господарства цих країн, а і на розвиток музичної культури. Подорож розпочнеться з Великої Британії, потім відвідаємо романтичну Францію,  Австрію, сусідню Польщу і повернемось до України.

Вчитель музики. Я пропоную вам пригадати класифікацію напрямків сучасної музики та жанрів класичної. На дошці записані назви напрямків та жанрів музики вперемішку: джаз, рок, блюз, рок-н-рол, кантрі, реп,  симфонія, концерт, увертюра, соната.

Всіх, хто успішно виконав завдання запрошуємо до Великої Британії.

ІV. Основна частина уроку

Географічний відео огляд 2. Англія

Настя. «Туманний Альбіон»  є батьківщиною машинного виробництва. Саме тут уперше з'явилися : залізниця,лінія метрополітену,двоповерхові автобуси. Велика Британія свято береже традиції  в побуті, політиці,мистецтві.

Влад. На сніданок традиційно їдять вівсянку й бекон, п'ють чай з молоком, а вечорами сидять біля каміна. Їхня країна – батьківщина футболу та крикету.

 Настя. Як і сотні років тому спікер палати лордів керує сидячи на мішку з вовною, що свідчить про колишнє лідерство країни за поголів’ям овець.

Влад. Британія дала людству Агату Крісті та Шекспіра. Джеймса Кука та Давіда  Лівінгстона, Ньютона та Чарльза Дарвіна, королеву Вікторію та «залізну леді» Маргарет Тетчер. А  про відомих англійських  музикантів ми узнаємо на цьому уроці.

Вчитель музики. Сьогодні ми поговоримо про образи та стилі англійської музики. У XVII столітті Англія була однією з тих країн Європи, де після розквіту музичного мистецтва в епоху Ренесансу і бароко вітчизняна музична традиція почала зникати. Один німецький музикант назвав Англію „країною без музики”.
Про класичну музику Англії знову заговорили лише з кінця ХІХ - початку ХХ століть.  Музичний критик 1. Епоха бароко подарувала світу Британського Орфея ” – так називали сучасники композитора Генрі Персела. Юний Генрі навчався у двох своїх родичів, шанованих музикантів того часу. У шестирічному віці він став хористом Королівської капели, у дванадцятирічному – написав першу оду до дня народження Карла ІІ: звернення дітей Королівської капели до короля.

Вчитель. Якщо ХVІІ століття дало світу стиль бароко, то ХХ століття – стільки стилів та напрямків, що всі важко й перерахувати.

  •                    Назвіть, які стилі ви знаєте?
  •                    Який з перерахованих стилів  розважальної музики з’явився у Великобританії та США на межі 50-60-х років? (рок-музика)
  •                    Який англійський  гурт заклав основи рок-музики?

Музичний критик 2. Розповідь про рок-гурт „Бітлз”
Рок-гурт „Beatles” – символ молодіжної музики 60-х, кумири кількох поколінь, своєрідні „ класики ХХ століття ”.
     Навесні 1956 року 15-літній Джон Леннон утворив аматорський гурт „The Quarrymen”. Він виконував пісні у стилях скіффл, кантрі та рок-н-рол. Через рік до гурту приєднався Пол Маккартні. Він грав на гітарі значно краще ніж Леннон і знав напам'ять тексти десятків американських шлягерів. Ще рік потому „The Quarrymen” поповнився Джорджом Харрісоном, який мав досвід роботи в музичному колективі. Ці троє музикантів стали ядром гурту, назва якого часто змінювалась, поки не залишилась знаменита Beatles.
Восени 1959 року „Beatles” познайомилися з власником бару „Jacaranda Club”. Він дозволив їм удень репетирувати в його приміщенні. На той час в активі Леннона та Маккартні було вже більше 100 власних пісень. Згодом бар став першим ліверпульським біт-клубом. З появою в 1961 році Рінго Стара четвірка з Ліверпуля з’єдналась у „зоряному” складі.

(Перегляд відеоролика виступу групи Бітлз)

Вчитель географії. Наша подорож продовжується до країни, мову якої ви вивчаєте в школі , до Франції.

Географічний відео огляд 3. Франція

Настя. Це високорозвинена приморська держава західної Європи.  Візиткою сучасної Франції є комфортабельні автомобілі. Надзвукові літаки, модні судна. Парфуми. Всесвітньовідомі марочні вина.

Влад. В цій країні вперше було синтезовано целофан і нейлон. Для боротьби з інфекційними хворобами винайдено антибіотики. Французи їдять жаб’ячі лапки та м'ясо устриць, створили майонез.

Настя. Країна подарувала світові відомих композиторів  Жоржа Бізе, Шарля Гуно, Моріса Равеля. В історії музичного мистецтва гідне місце займає французький  шансон .

Вчитель музики. Який із перерахованих раніше напрямків сучасної музики є візитівкою цієї країни ? Які асоціації в музиці викликає у вас ця країна? Так, правильно. Шансон  - унікальне явище французького музичного мистецтва.

 Музичний критик 3.  В перекладі з французької шансон – пісня з життя. Це сюжетні пісні, які виконували вуличні співаки, це маленький театр, театр одного актора. Акомпанував, зазвичай, шансоньє  акордеон. Головне, що відрізняє шансон від інших стилів, це життєвість віршів – вони не вигадані, а складені самим життям, у них постає доля людини, її труднощі, радощі,тощо.Зародження і розвиток шансон як пісенного жанру почалося з одноголосних світських пісень труверів в епоху Середньовіччя.

Музичний критик 4. Є два види шансону, які сформувалися у 50-х роках минулого сторіччя і  існують до цього часу: класичний шансон й естрадна пісня.

Перший із них — жанр класичного шансону, де першорядне значення надається поетичному компоненту пісні, і автор зазвичай сам є виконавцем. Такий шансон пов'язують, передусім, з іменем Едіт Піаф, яка розвинувала традицію реалістичної пісні. Саме представники цього поетично-музичного напряму є справжніми шансоньє.

 Знавець географії  Париж – столиця світла та моди, місто сміливих проектів та яскравих вражень. «...Свято, яке завжди з тобою...», – так ніжно про Париж згадував Хемінгуей. Місто яке побудоване на контрастах: широкі бульвари, які перетинають вузькі вулички; величні монументи, які приховують убогі задвірки; затишні маленькі кафе, які конкурують з респектабельними ресторанами.

   До сьогодні Париж залишається найелегантнішою столицею Європи, серцем адміністративного, культурного та політичного життя Франції. Тут проживає п’ята частина її населення. Париж не схожий на іншу частину країни. Його часто називають «містом-державою зі своїми законами». Не забуваймо, що Париж також є містом кохання. Кожен чекає на зустріч з ним із завмиранням серця. Живописний Монматр, інтимність Латинського кварталу, Єлисейські поля, що оспівані здається, на всіх мовах світу, вражаюча тиша дворику Лувра, чавунні візерунки на вікнах і ніжні відблиски на бруківці, як дорогоцінне вино, розіллється теплом і, як знати, можливо, змінить Ваші уявлення про життя. Тут у кожної вулиці або бульвару – своя історія; пам'ятки і музеї відомі практично в усьому світі.

Вчитель музики.  Другий напрям французької пісні II половини XX ст.— естрадна пісня. Представники цього напряму теж нерідко є виконавцями власних пісень, але вони не є шансоньє в повному розумінні цього слова.
Усесвітньо відомими виконавцями французьких естрадних пісень є Ів Монтан, Мірей Матьє, Джо Дассен,  Патрісія Каас, JIapa Фабіан.
Межа між шансоном і естрадною піснею є досить умовною. За межами франкомовних країн часто усіх виконавців, які співають французькою, називають шансоньє.
Виконуючи свою пісню, шансоньє нібито проживає її, сповнюючи красою, мудрістю, трагічністю, самотністю, світлим сумом.
(Звучить пісня у виконанні Джо Дассена)

 

Географічний відео огляд 4. Австрія

Влад. Австрія — держава в Центральній Європі. Межує з Чехією , Німеччиною ,  Угорщиною , Італією , Ліхтенштейном , Словаччиною , Словенією , Швейцарією . Площа країни — 84 тис. км².

Настя. Відень – столиця Австрії та колишньої Австро- Угорської імперії. В кінці ХVІІІ – на  початку ХХ століття це місто стало одним з найголовніших культурних осередків Європи.

Влад . У Відні жили та творили  видатні композитори Моцарт,Бетховен. Вагнер, Брамс, батько та син Штрауси.

Вчитель географії. Природа  Австрії – джерело натхнення. Країна, яка затишно розташувалась у самому центрі Європи, серед сніжних гір і кришталевих озер, просторих альпійських луків і стрімких потоків гірських річок. Це справжня перлина в Альпах. Якщо подивитися на її конфігурацію на карті, то, на думку деяких людей з розвиненою уявою, вона романтично нагадує стигле гроно винограду. Це – перехрестя Європи. Тому в повсякденне життя австрійців були привнесені культурні традиції різних європейських народів, що наклало значний відбиток на всі аспекти життя. Жодна альпійська країна не може пишатися такою кількістю сонця, снігу та гарячого глінтвейну, як Австрія. Її пейзажі нікого не залишають байдужим.

Вчитель музики. Чому на теренах Європи першість у світовій класичній музиці належить саме Австрії, яка змогла дати світові у різні часи стільки славетних імен, що стали часткою потенціалу світового музичного мистецтва? Мистецтвом жити і насолоджуватись життям австрійці чудово володіли ще з давніх часів.

     Музичний критик 5.  Віденські бали – давня національна традиція, і Вдень з давніх часів зберігає за собою титул світової столиці балів. Щороку в бальний сезон у столиці проходить понад 300 танцювальних свят. На балу дуже суворий дрес-код – для жінок є обов’язковою бальна сукня повної довжини, для чоловіків – фрак. Впродовж балів звучать найпопулярніші мелодії: вальси Штрауса,  музика віденських класиків – Моцарта, Бетховена, Гайдна.

Вчитель музики. Віденська класична школа була явищем глибоко національним. і полягала в демократичній культурі австрійського народу. Відень, у якому на останню третину ХVІІІ століття склалися сприятливі умови для розцвіту музичного классицизму. З усіх кінців багатонаціональної країни  в столицю стікалися народні музиканти, які часто об’єднувалися в невеликі ансамблі. Органічне поєднання німецьких, угорських, італійських, слов’янських,  тірольських національних джерел послужило базою творчості віденських класиків. Мабуть, тільки в цей час і тільки в цьому місті могло виникнути дивовижне явище, яке ми називаємо віденською класичною школою. Її головними фігурами вважаються три великі майстри; Йозеф Гайдн, Вольфганг Амадей Моцарт і Людвіг ван Бетховен.

Творчий портрет Вольфганга  Амадея Моцарта (перегляд фрагменту)

Географічний відео огляд 5. Польща 

Влад. Країна з багатим освідом культурного та історичного розвитку. Історія польської держави тісно пов’язана з Україною.

Настя. Волелюбні мрії та прагнення польського народу , його поняття про добро та зло знайшли відображення у творчості видатного поета Адама Міцкевича.

Влад. Зачаровують своєю мелодійністю твори Федеріка Шопена, Станіслава Монюшка, Міхала  Огінського.

Настя. Культурна спадщина стала невід'ємною частиною європейської цивілізації. Польські народні танці полонез. Краков’як, мазурка здобули світове визнання.

Музичний критик 6.   Фредерік  Шопен - найвидатніший польський композитор і піаніст, народився 22.02.1810 у с. Желязова Воля під Варшавою. В 21 рік Шопен залишає Польщу й оселяється в Парижі, де починає працювати над своїми першими скерцо, етюдами і баладами.
Початок і середина 1830-х років у Парижі були плідним періодом у житті митця, адже він завершив свої найвідоміші роботи і регулярно давав концерти, що мали шалений успіх. Узимку 1838—1839 року здоров'я композитора значно погіршилося. 17 жовтня 1849 року, у віці 39 років Шопен помер у своїй паризькій квартирі на Вандомській площі. За його бажанням на відспівуванні в церкві Св. Мадлен прозвучали фрагменти «Реквієму» Моцарта. Шопен похований на паризькому кладовищі Пер-Лашез, а серце митця, згідно з його заповітом, було перевезено на батьківщину і покоїться в костелі Святого Хреста у Варшаві.
Вчитель музики. Шопен одним із перших збагатив західну музику слов'янськими інтонаціями та новими ритмічними малюнками.
Особливий внесок у музичне мистецтво Шопен зробив своїми оригінальними вальсами, мазурками і полонезами — жанрами, у яких відтворені слов'янські танцювальні ритми і гармонічна мова, типова для польського фольклору.
Шопен — автор декількох баллад, прекрасних, мрійливих, поетичних  ноктюрнів, етюдів мета яких — допомогти піаністові подолати специфічні художні або технічні труднощі. У його творчості представлені також експромти, особливо популярними є його вальси.
(Прослуховування мелодії «Музика дощу»)

Географи . Україна

Влад. Вам здається що ви вже все знаєте про нашу країну? Гімн України складається всього з шести рядків
Настя.Найдовший тролейбусний маршрут Сімферополь – Ялта.

 Влад.  Хрещатик є найкоротшою центральною вулицею столиці в Європі. Починається від Європейської площі, проходить через Майдан Незалежності, і закінчується Бессарабською площею. Довжина Хрещатика становить 1225 метрів.

Настя. Станція метро Арсенальна у Києві є найглибшою в світі - 105,5 метрів. Її побудували в числі перших п'яти станцій в столиці України, в безпосередній близькості від будівлі парламенту.

Влад. На дніпропетровському заводі Південмаш виробляють екологічно найчистіші ракетоносії у світі - Зеніт 3SL. Завдяки яким Україна є співвласником проекту " Морський старт " (разом з США, Росією та Норвегією).

Настя. Олешківські піски часто називають українською "Сахарою". Площа пісків, які розкинулися на території кількох районів Херсонської області, становить понад 160 тисяч гектарів, що робить їх найбільшою пустелею Європи. Олешківські піски добре видно з космосу. Фауна представлена близько 1 тис. видів комах, 5 видами плазунів, десятками видів птахів. Тут є і дикі кабани, і вовки, і фазани. Але найцікавіше те, що тут мешкає найбільша популяція тушканчика-емуранчика.

Влад.Набережну на Оболоні в Києві тепер прикрашає гігантський стометровий прапор. На початку червня 2014 року його намалювали місцеві жителі. Загальна площа прапора становить 1700 квадратних метрів.

Настя. Всесвітньо відома різдвяна пісня "Щедрик" - це різдвяна українська народна пісня, яка отримала всесвітню популярність в музичній обробці Миколи Леонтовича, який написав її в 1916 році. Англійською мовою відома під назвою "Carol of the Bells".

Вчитель музики.Сьогодні ми говоримо про європейську музику. Україна - це теж Європа. Який європейський пісенний фестиваль ви знаєте? (Євробачення)

            ( виконується українська пісня)

VІ.  Підсумок уроку.  

Вчитель географії. 1 «Наші найближчі сусіди»

1. Символами цієї країни є береза, балалайка і млинці. (Росія)

2. Тут народився видатний композитор Шопен. Тут танцюють краков’як. Найбільші річки — Одра, Вісла. (Польща)

3. Ця країна межує з Україною на заході. Донедавна була складовою частиною однієї з країн Європи. Тепер має статус незалежної республіки. Серед особливостей — гори Карпати і Високі Татри. (Словаччина)

4. Символами цієї країни є картопля (бульба), льон, зубр, ліс. Проводиться фестиваль «Слов’янський базар» у Вітебську. Славиться трикотажними виробами. (Білорусь)

5. У цій країні знаходиться найбільше озеро Центральної Європи (Балатон). Столиця цієї країни складається з двох міст, розташованих на різних берегах Дунаю. Країна відома автобусами «Ікарус», постачає ліки, славиться вирощуванням фруктів та овочів. Консервована кукурудза багатьом до смаку (Угорська Республіка)

6. Аграрна країна. Серед особливостей — Трансильванські Альпи і вихід до Чорного моря. Видатні досягнення спортсменок художньої гімнастики (одна з кращих шкіл Європи). (Республіка Румунія)

7. Ця країна входила до складу СРСР. Тепер це незалежна республіка. Славиться винами, виноградом, соками. Протікає річка Дністер. (Молдова)

 

VІІ.  Домашнє завдання. Вчитель географії.  У вас на столах контурна карта Європи. Позначте столиці країн Європи, через які проходив наш тур. З'єднайте їх та визначте : Загальну протяжність маршруту в км. час та за який ми змогли б подолати цю відстань, якби рухались зі швидкістю 100 км за годину.

Додаток 1 Карта Європи

http://fedoroff.net/_ld/1/71960320.jpg        

 

 

 

 

 

 

Вчитель музики. А моє завдання буде творчим. Напишіть декілька рядків , про те що ви уявляли слухаючи мелодію дощу.

Додаток 2.«...І здалося мені, що музика буває, як весняний вітер, заколишеться яблуневим цвітом, вкриє долину запашним розмаєм, задрімає тихо в кущах калини...
...Буває музика, як червнева злива, може забарабанити бурхливо у вікно і раптово стихнути, і тоді чути лише дощові краплини... ...А, можливо, вона порівнюється з листопадом? І буде вона кружляти над пожовклим садом, а потім стихне край дороги, і покладе нам під ноги осіннє листя...

... Допоки житиме людство, музика буде кружляти над ним, наче казковий птах, літатиме у мріях в квітковий дивосвіт, линутиме до зірок, навіватиме то смуток, то кольорові, тихі сни...»

docx
Додано
4 квітня 2018
Переглядів
1110
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку