Мета заходу:поглибити знання дітей про традиційні українські страви; розвивати культуру зв'язного мовлення, вміння виступати з повідомленням, узагальнювати матеріал, висловлювати власну думку; виховувати шанобливе ставлення та інтерес до народних традицій, обрядів, оберегів, побуту українців; сприяти духовному розвитку особистості.
Інтегрований захід
з трудового навчання
та народознавства
Підготували та провели:
Романчук Л.П., вчитель трудового навчання
Івасенко О.С., керівник факультативу «Народознавство»
2013-2014 н. р.
Відкритий виховний захід
Тема: Свято українського вареника
Мета: ознайомити та поглибити знання дітей про традиційні українські страви; розвивати культуру зв'язного мовлення, вміння виступати з повідомленням, узагальнювати матеріал, висловлювати власну думку; виховувати шанобливе ставлення та інтерес до народних традицій, обрядів, оберегів, побуту українців; сприяти духовному розвитку особистості.
Обладнання: вишиті рушники, кетяги калини, пшеничні колоски і под..
По периметру зали стоять столи, вкриті вишитими скатертинами, рушниками або серветками. Звучить весела українська народна музика.
Ведуча 1
Добрий день вам, добрі люди!
Хай вам щастя-доля буде,
Не на день і не на рік,
А на довгий-довгий вік!
Ведуча 2
Гостей дорогих
Ми вітаємо щиро,
Зустрінемо хлібом,
Любов'ю і миром!
Ведуча 1. Доброго дня, шановні гості! Ми раді вітати вас на нашому Святі вареника!
Ведуча 2. Працьовитий і гостинний український народ здавна славився хлібосольством. Зайдіть до української оселі на годинку — без частування господиня не проводить вас. Усе смачно, ситно, а головне — корисно та невибагливо.
Ведуча 1. Сьогодні ми пригадаємо, на яку особливу страву багате традиційне українське застілля, і не лише пригадаємо, але й скуштуємо її і похвалимо наших господарів. Адже сьогодні представлятимуть страву не господині, а саме господарі – хлопці 9 класу.
Ведуча 2. Отже, щиро просимо гостей на наше Свято вареника
Звучить пісня «Зеленеє жито, зелене».
Зеленеє жито, зелене,
Хорошії гості у мене,
Зеленеє жито за селом,
Хорошії гості за столом.
Зеленеє жито, зелене,
Хорошії гості у мене,
Зеленеє жито ще й овес,
Тут зібрався рід наш увесь.
Зеленеє жито, зелене,
Хорошії гості у мене,
Зеленеє жито на лану,
Хорошії гості до ладу.
Зеленеє жито, зелене,
Хорошії гості у мене,
Зеленеє жито будем жать,
Дорогих гостей не забувать.
Ведуча 1. Україна здавна славиться своєю гостинністю, багатою і смачною кухнею. Борщі та пампушки, паляниці й галушки, вареники й ковбаси, печеня й напої з фруктів і меду відомі далеко за межами України. Наша національна кулінарія нараховує сотні рецептів.
Ведуча 2. Деякі страви мають багатовікову історію, як, наприклад, український борщ. Для більшості страв характерний складний набір компонентів. Наприклад, для того ж борщу їх потрібно до двадцяти. А рецептів цієї страви відомо понад тридцять: полтавський, волинський, чернігівський, галицький, львівський, селянський, дніпровський та ще багато інших.
Ведуча 1. А яке розмаїття м'ясних страв: українські битки, шпигована часником і салом буженина, тушкована з капустою і салом свинина, крученики, завиванці, фарширована птиця, голубці.
Ведуча 2. А рибні? Карасі в сметані, щука тушкована з хроном, рибні крученики, юшка, короп, фарширований грибами і гречаною кашею...
Ведуча 1. Одним словом, усього не перелічити одразу.
Ведучі відходять на задній план.
ТВОРЧА ГРУПА «ВАРЕНИЧКИ НЕПОГАНІ, ВАРЕНИЧКИ У СМЕТАНІ»
СЛАВА УКРАЇНСЬКИМ ВАРЕНИКАМ!
Що у світі найсмачніше?
Може, краби чи ікра?
Може, ще щось, найдивніше?
Є багато різних страв.
Креми, соуси, салати,
Ще - рулети та супи...
В українську теплу хату
Завітай, будь ласка, ти.
Тільки в хаті українській
Покуштуєш диво з див:
Ось півмісяці у мисці,
А над ними в'ється дим,
Бо гарячі - масло тане...
Чи ж ви знаєте, що це?
Це - вареники в сметані,
Найсмачніші над усе!
Українці! Пригадаймо,
З чим вареники в нас є?
Знає кожна господиня,
Що до столу подає.
З сиром ось жовтіють в мисці,
І з картоплею киплять...
Полюбляють українці
За столом поласувать.
Ще з капустою наварим,
Та з грибами - пахнуть як!
Поласуємо ми з вами,
Поласуємо - ще й як!
Ще ж і з вишнями не їли,
З полуницями беріть!
Ми вареників зварили -
Оце диво на весь світ!
З м'ясом, з рибою, з горохом,
Є ще з маком та пшоном.
Ось посидьте з нами трохи,
За святковим за столом.
Звучить інсценізовано пісня «А мій милий вареничків хоче».
А мій милий вареників хоче,
А мій милий вареників хоче.
Навари, милая, навари, милая,
Навари, уха-ха, моя чорнобривая.
Та й дров же нема, милий мій миленький,
Та й дров же нема, голуб мій сизенький.
Нарубай, милая, нарубай, милая,
Нарубай, уха-ха, моя чорнобривая.
Та й сили ж нема, милий мій миленький,
Та й сили ж нема, голуб мій сизенький.
Помирай, милая, помирай, милая.
Помирай, уха-ха, моя чорнобривая.
Так ходімо ж додому, милий мій :миленький,
Вареничків наварю, голуб мій сизенький.
Не балуй, милая, не балуй, милая,
Не балуй, уха-ха, моя чорнобривая.
1-й гуртківець. Вареники на столі українців — це домашнє урочисте застілля, затишок і тепло домашнього вогнища. Ця страва завжди доречна — і в піст, і у свято. І на сході, й на заході, і на півдні та півночі України — всюди гостя зустрінуть вареничками. «Вареники на стіл — біда за поріг»,— каже народна мудрість.
2-й гуртківець. А вже начинок для вареників не перелічити. Із сиром, м'ясом, капустою, картоплею, вишнею — це традиційні начинки. Такі варенички варять по всій Україні. Але є й особові рецепти. На Поліссі відомі вареники з гречаною кашею, сухими грушами, ягодами чорниці. У Причорномор'ї гостей пригощали варениками з рибним фаршем. А в Західній Україні господині подавали на стіл «шляхетні» вареники — з телячою печінкою, перекрученою з салом, цибулею та перцем.
ЯК ВАРЕНИКИ ВАРИЛИ КУМ І Я
Кум поїсти неабиякий мастак.
Йому жінка що не зварить, все не так.
Вередує: – Як з’їдаю твій обід,
Наче гирю закладаю у живіт.
Он торік я в ресторані, – каже, – був…
Ледве миску з деволяєм не ковтнув.
Там таку дають підливку – смак і шик!
З нею з’їсти можна власний черевик.
Раз в неділю ми остались без жінок:
Подались вони раненько на товчок.
Ми із кумом закурили, сидимо.
Кум наліво, я направо – плюємо.
– Не зоставили нам їсти, то й нехай…
А ми зваримо вареники давай!
Налили ми в ночви свіжої води.
Півмішка муки засипали туди.
Я качалку взяв, а кум мій – макогон,
Тісто туго замісили, як гудрон.
Дріжджів кинули дві пачки – красота!
Потім перцю і лаврового листа.
Тісто витягли на стіл ми та й січем –
Я ножакою, а кум мій сікачем.
В казані кипить, аж піниться, вода.
Я ліплю, а кум вареники вкида.
На вусах у мене тісто, в нього сир.
Кум по кухні походжа, як командир.
– Хай живіт, – говорить, – лопне, а жінкам
Отакенького вареничка не дам!
В казані вода вирує, булькотить.
Сир гарячий нам на голови летить.
Покипіло так не більше двох годин,
Бачим: збились всі вареники в один.
Ми вареник той штовхаємо до дна,
А він лізе, випирає з казана.
Кум говорить: – Ну, нехай вже буде так.
Покуштуємо, яке воно на смак.
Поділили ми вареник, сидимо.
Кум виделкою, я ложкою – їмо.
Я помалу ремигаю, кум жує.
– Ну, – цікавиться, – як враження твоє?
Я показую на пальцях і стогну:
Зуби злиплись, язика не поверну.
В кума очі лізуть з лоба – не ковтне.
Просить: – Стукни по потилиці мене!
Я як двину його в шию кулаком!
Тут відразу нам полегшало обом.
Кум затявся на своєму: – А жінкам
Я однаково й понюхати не дам!
Те, що я не з’їв і кум мій не доїв,
Потаскали кабанові ми у хлів.
А кабан понюхав тісто, кашлянув,
Перекинувся в баюру і заснув.
Кум штовха його: – Пардон, мусьє кабан!
Вибачайте, я не знав, що ви – гурман.
Може, й ви вже захотіли в ресторан?
І надів йому на голову казан…
3-й гуртківець. «Панами на всю губу» почувалися вареники на столі. Недарма в народі про багату, веселу людину казали: «живе, як вареник у маслі». І дійсно, варенички люблять поливку. «Вареник без поливки, що церква без хреста», - кажуть у народі. Поливка була різною. Це і сметана, і смажена цибуля зі шкварками, і масло. «За те ми вас, вареники, величаємо, що в сметану вмочаємо»,— жартують українці. « Великого пана цяці» — так називали вареники з ягідною начинкою. Вони потребують особливої поливки, скажімо, меду або фруктового сиропу.
4-й гуртківець. Жодне свято в Україні не обходилось без вареників. До Святвечора — пісні з картоплею та капустою чи грибами. На щиру Масляну — із сиром та маслом. На веселі молодіжні посиденьки на свято Андрія — з «пхиком» або «пирхуни». Ліплячи вареники для парубків, дівчата у дві-три варенички загортали пісок, борошно, вовну.
У деяких наддніпрянських селах «варениками» називали останній день весілля. Гостей частували варениками з картоплею, сиром та капустою.
1-й гуртківець. Ще дещо цікаве про вареники. Для цієї страви не існує визначених розмірів. Традиційний український вареник удвічі більший за російський пельмень і чи не вчетверо об’ємніший, аніж італійський равіолі. А у знаменитому творі М.Гоголя “Вій” оповідається про вареники діаметром 30-40 см, розміром з капелюх. Письменник у своїй творчості неодноразово згадував про традиційну страву з тіста з начинкою. А єврейський поет Саул Черніхівський, якій тривалий час жив в Україні, настільки уподобав цю традиційу страву, що присвятив їм музичну ідилію “Вареники”.
2-й гуртківець. Неймовірний факт про вареники: у камені вареник увіковічнили у канадському місті . На центральній площі височіє пам’ятник варенику, який вважається … офіційним символом міста! Кулінарне диво з каменю заввишки у 9 метрів важить майже три тонни. Не дивно, що канадці у такий спосіб виразили свою любов до українських вареників. Не забуваймо, що у країні кленового листа проживає найчисленніша у світі українська діаспора.
3-й гуртківець. Шанують традиційні наїдки і в самій Україні. У 2006 році у місті Черкаси також встановили двометровий пам’ятник варенику. До дня відкриття монумента черкаські господині зліпили вареник з печінкою і зі шкварками вагою у 72 кг і пригостили гігантом усіх охочих. Не залишили вареники байдужим і Білла Клінтона. У статусі президента США політик приїхав з візитом до України. Особливо до смаку йому прийшлися вареники з вишнею. Страву одразу ж наділили статусом президентської їжі..
4-й гуртківець. Ще один цікавий факт про вареники полягає у тому, що дотепер в Україні, а ще сусідніх країнах, таких як Росія та Білорусь, вареники готують на так званий
Старий Новий рік (у ніч на 14 січня за новим стилем). Оздоблюють страву сюрпризом, підкладаючи у начинку різні предмети як-то ґудзик, квасолину, цукор та інші.
1-й гуртківець. Вважається, що кожний предмет уособлює майбутнє тієї людини, яка, розкусивши вареника, натрапить на нього. Таким чином наші предки наділяли символ національної кухні вмінням передбачати майбутнє. А сучасні господині помітили, що вареники − це не тільки смачно, але й зручно. У сирому вигляді вони можуть тривалий час зберігатись у морозильній камері. Втім, довго відмовляти собі у бажанні покуштувати смачних вареників з картоплею у сметані або із сиром у маслі майже неможливо!
Жартівливі діалоги
--Та у нас. Недавно варенички з сиром та картоплею варила.
-- Ой варенички-варенички, будемо вас їсти.
-- Будемо, та не всі.
-- А що, кумо, вас хіба вдома не буде?
--Та люблю
-- То приходьте до мене в гості завтра.
--То й що, кумо, що не люблю варити. Зате їсти люблю!
Ода вареникові
О ти, немов кача м’якенький,
Неначе гусочка біленький!
О ти, малесенька скульптуро!
Ти – символ, тістяна бандуро!
О ти, пшеничний наш гетьмане!
О ти, коханчику сметани!
О ти, із черевцем надутим,
В якомузавжди мусять бути,
Як не картопля, то сирок,
Сливки чи вишні без кісток,
Так, як конвертам личать марки,
Тобі так само личать шкварки.
Тебе в неділю ліплять завше
Вкраїнки, в руки вправно взявши.
Макітру вершну, наче віз,
Кладуть чоловікам під ніс.
Ти без нітратів, діоксинів,
Наркотиків, холостеринів,
Ти не зачовганий пельмень,
І не тяжкий шашлик-огень,
О ти, що мчиш поміж кишками.
Своїми теплими боками!
Китайці – з рисом, з пивом – німці,
З варениками – українці.
Без тебе ми – не мами діти,
А барани й космополіти.
Ти з нами по усіх світах,
Ти у поезії і у піснях,
Ти – слава наша дотепер,
Живе Вкраїна й ти не вмер!
Микола Савчук
Ігри:
До кожного сюрпризу ще завдання.
Ведуча 2. Що ж, дійсно «варенички непогані, варенички у сметані». Чим порадують нас господарі цього столу?
Хлопці 9 класу
1.Ой, вставали ми раненько,
Картоплю варили,
До вечора вареників
З хлопцями ліпили.
2.Наварили вареників.
Для гостей хороших.
Їжте, їжте вареники,
Гості наші любі.
Вони трохи гаряченькі,
Не попечіть губи.
3.А вже ж у ті вареники
Картоплі напхали
Ще й перчиком притрусили,
Там його немало.
4.В череп'яну макітерку
Ми їх положили
Олійкою з цибулькою
Добре помастили.
Їжте, їжте, гості любі,
Рахувать не станем
Може, кому буде мало, —
Ми іще добавим.
2-й гуртківець
Є вареники у хаті —
В Україні все гаразд:
Всі — щасливі і багаті,
Щедре сонце світить в нас!
Слава хаті українській,
Слава нашій всій землі,
І вареникам у мисці,
Що на нашому столі!
Учні 9 класу представляють свої страви.