Позакласний народознавчий захід "Свято картоплі"

Про матеріал

А чи знаєте ви про те, що картоплю відкривали аж тричі? Вперше це зробили індіанці. Вдруге її відкрили іспанці. Іспанські солдати вчинили напад на індіанське поселення і знайшли «борошнисті» корені, добрі на смак, які їм нагадували земляні гриби-«трюфелі». Цим словом вони й назвали овоч. Так картопля стала «тартуфоло». Але коли вони привезли картоплю у Європу, то церква оголосила бульби «чортовими яблуками» й заборонила їх.

Перегляд файлу

 

Свято  картоплі

(народознавчий                                                          захід                                                                                 2015-2016 н. р.)

картопля.jpgІвасенко Олександра

Степанівна,

керівник факультативу «Народознавство»

 

 


 

«Свято Картоплі» 

 Звучить пісня «Наш рідний край» у виконанні гурту «Соколи» (у грамзаписі), на столі виставка сортів картоплі.

 

Вед.1 – Проминула осінь – пора збору хліба та овочів, час заготівлі запасів на цілу зиму. Щедра та врожайна пора року. І в полі, і в городі копали  картоплю. Отоді…

 

Читець 1.Коли копають картоплю – стелиться дим над землею.

Листя летить воскувате, ніби метеликів рій.

Пахне грибами і медом, вогкістю пахне тією,

Що, опріч назви осінь, немає імені їй.

Коли копають картоплю, ключ угорі журавлиний
Рідною мовою кличе у невідомі краї.
Смутком тоді щасливим повниться серце людини,
Вітер, як старості повів, навкруг обвіває її.
Коли копають картоплю, тихо співають дівчата,
Озимина витикає свіжо- зелені голки.
В гості запрошує всіх біла над річкою хата,
Діти несуть у школу різні-прерізні книжки.
Коли копають картоплю, стигне вода у криниці,
Рівно й спокійно дише натомлена в праці земля.
Хлопцям пора і дівчатам сваритися і миритися,
Час музикантам ладнати скрипки на весілля.

 

Вед.2 – Прекрасна поезія Максима Рильського завжди приходить на пам’ять, коли настає ця благословенна пора. Що не кажіть, а коли копають картоплю, радісна і очікувана пора  насамперед для хлібороба. Щось залишають для себе, для спожитку, щось на насіння, а щось на продаж, дрібнішу -  на корм домашній живності. Як-не-як, а «другим хлібом» називають у нас картоплю. Смачна вона і розварена, і в товчена, і в лушпинні, і бульбини смачні. Десятки страв уміють приготувати з картоплі вигадливі і старанні господині. Без неї не можна уявити сучасної кухні.

А давайте пригадаємо страви,  основним компонентом в яких є картопля.

-          Отже, 1 конкурс називається «Знавці картопляних страв»

 ( діти по черзі називають страви, перемагає той, хто останній називає страву з картоплі)

 

 


 

 

                                                                                   Читці


І.
Про картоплю знають
Геть усі на світі:
І багаті, й бідні
І дорослі, й діти


ІІ.
Картопельку-бараболю
І печуть, і жарять
Ще й вареною їдять
Та повсюди хвалять.
ІІІ.
Навіть хрумкий огірок
З картоплею ще смачніший,
А сердита цибулечка -
То її подруга ліпша.


ІV.
Всі народи на землі
Безліч страв з картоплі знають,
Недаремно ж бо її
«Другим хлібом» називають.


 

Вед. 3– Ми звикли до картоплі, і нам важко повірити, що вона чужоземна, і що чотириста років тому її привезли з холодної Південної Америки.  Ось послухайте розповідь про картоплю.

           

Розповідь

  А чи знаєте  ви про те, що картоплю  відкривали аж тричі? Вперше це зробили індіанці. Вдруге її відкрили іспанці. Іспанські солдати вчинили напад на індіанське поселення і знайшли «борошнисті» корені, добрі на смак, які їм нагадували земляні гриби-«трюфелі». Цим словом вони й назвали овоч. Так картопля стала «тартуфоло». Але коли вони привезли картоплю у Європу, то церква оголосила бульби «чортовими яблуками» й заборонила їх. У Франції, за допомогою дивного аптекаря Пармантьє, який мріяв розсадити по всій Франції нову рослину, яка може замінити голодуючому народові хліб, картоплю відкрили втретє. А от чи давно знають її Україні?

 Вперше посадили картоплю на Харківщині у 1805році, проте її знали ще запорозькі козаки, які, мабуть, і привезли картоплю зі своїх походів.

 То, як же «тартуфоло» стала картоплею? З італійської мови це слово потрапило до німців, які зробили з нього картофель. Далі поляки трішечки змінили на «картофля», а вже від «картофлі» до «картоплі» - один крок.Стільки назв для однієї рослини: папа-тартуфоло-картофель-картофля-картопля.

У картоплі є корінь, стебла, листки, квіти й плоди. Плід - це ягоди, але вони отруйні. В кожній ягоді є насіння. Розмножується картопля  бульбами, вони мають різну форму (круглу, овальну, плоску). За кольором є біла, червона, жовта картопля, за призначенням –  технічна, кормова, універсальна.

 

 

Вед.4-  А зараз проведемо 2 конкурс і дізнаємося, хто як уміє хто садити  і збирати картоплю.

 (проводиться конкурс, в якому учасники повинні розкласти в лунки, а потім зібрати  картоплини. Виграє команда, яка швидше і правильно виконає завдання)       

 

Вед.1- А ще картопля лікує. Хто з вас знає, як картопелькою лікуватися? Не знаєте?  Ну то послухайте.

  1. Сиру, нарізану кружальцями картоплю прикладають до чола для зниження температури тіла.
  2. Терту картопляну масу прикладають до опіків та наривів.
  3. Із вареної в лушпинні картоплі роблять зігрівальні компреси при болях у горлі, попереку.
  4. Над парами картоплі, що кипить, роблять інгаляції при кашлі.
  5. Сік із картоплі має протизапальні, спазмолітичні та ранозагоювальні властивості.
  6. Картопляний сік вживають при гастритах, виразковій хворобі, стійких головних болях.

 

 

Вед.2- А знаєте ви, як використовують  картоплю?

-        її використовують як продукт харчування;

-       нею годують домашніх тварин;

-       виробляють крохмаль, спирт;

-       роблять  цінні лаки, що використовують для покриття літаків, космічних апаратів, підводних частин судна;

-        виготовляють  штучний шовк, парфуми, пластмаси, ліки.

 

Вед.3- Пропоную вам трохи пофантазувати і довести, що картопля може стати ще й мистецьким явищем. Отже, конкурс 3 – «Картопляна розмальовка»

(учні фломастерами розфарбовують великі картоплини, виграє той, чию розмальовку глядачі визнають найкращою )

 

Вед.1,2 Представляємо вашій увазі декілька цікавих фактів про каротоплю.+

1. У Бельгії існує музей картоплі. Серед його експонатів — тисячі предметів, що розповідають про історію картоплі — від поштових марок з його зображенням до знаменитих картин на ту ж тему («Їдці картоплі» Ван Гога).+

2. На деяких тропічних островах картопля використовували як еквівалент грошей. +

3. Картоплі присвячували вірші та балади.+

4. Картоплю колись прославляв у своїй музиці великий Йоганн Себастьян Бах+

5. У сучасній Ісландії популярна горілка, зроблена з картоплі.+

6. Існує два рідкісних сорти, у яких колір шкірки і м’якоті залишається синім і після варіння.

7. Один з найпоширеніших сортів з синюватою шкіркою, вирощуваних на городах — «синьоглазка». Однак мало хто знає, що по-науковому вона називається «Ганнібал», в честь прадіда Олександра Пушкіна Абрама Ганнібала, який першим провів досліди по селекції та зберігання картоплі.+

8. У місті Мінську в 2000-х роках відкрито пам’ятник картоплі. У Маріїнську (Кемеровська область) скоро відкриють+

9. ООН оголосила 2008 рік «Міжнародним роком картоплі».+

10. Один з рецептів приготування традиційної   страви — млинців — має на увазі використання картоплі замість борошна.+

11. «La Bonnotte» — найдорожча у світі картопля. Заповзятливі селяни, які живуть на острівці Нуармутье, збирають не більше 100 тонн цього сорту в рік. Так як божественна  бульба (а за легендою, саме цей сорт вивів верховний бог інків) виключно ніжна, збирати її можна тільки вручну. Картопля «La Bonnotte» обійдеться найвишуканішим гурманам приблизно в 500 євро за кілограм.+

12. У календарі Інків існував один із двох способів визначення денного часу: виміром часу служило час, що витрачається на варіння картоплі — що приблизно дорівнювало одній годині. Тобто, в Перу говорили: минуло стільки часу, скільки пішло б на приготування страви з картоплі.

13. У 1995 році картопля стає першим овочем, вирощеним в космосі.+

 

  Вед.4 Скажіть, як краще грати - наодинці чи разом? Чому? Тоді давайте разом проведемо гру «Кухарчуки». 4 конкурс

Діти стають у коло, утворюючи символічну «каструлю».

- Зараз «приготуємо»  борщ. Кожен витягне папірець з назвою того складового  компонента для борщу, яким  він буде. Я називаю продукти , що кладуть в борщ. Хто почув свою назву, стрибає в  «каструлю» -коло. Коли всі компоненти зберуться в колі, -«помилуємось» нашою стравою!

 

Читці-«страви»

 

М’ЯЧКА
Я картопляним пюре
По науці називаюсь,
А в кожнісінькій родині
М’ячкою я величаюсь!
Молочка мені, яєчка,
Маслечка додай -
Апетитнішої страви
Навіть не шукай!


ЧИПС
Ну ніяких нових технологій /Саме ретро!/
Треба бути сучаснішою і елегантнішою!
Чипси, чипси хрумкі, апетитні
Харч відпадний і дуже кльовий
Кожен їх любить, і цілі сутки
Чипси ми радо жувати  готові!
 

МУНДИР
Не захоплюйтесь
Чипсами нізащо!
Картопля в мундирі –
Друг ваш найкращий.
Ніякі технології
Зі мною не сумісні,
Бо я продукт –
Екологічно чистий.
Картопля, горщик, трішечки води –
Від голоду врятую вас завжди!

 

Вед.1-А я розкажу, чому картоплю вважають королівською квіткою. Картопля у ті часи була заборонена церквою і забута. Але аптекар та агроном-любитель Антуан Пармантьє на своєму городі таємно вирощував її. Коли «заборонена» картопля зацвіла, Антуан подарував букет квітів картоплі королю Франції Людовіку 16. Король прикрасив гілочкою картопляного цвіту свій одяг. Так квіти картоплі увійшли у моду. За одну гілочку цих скромних і непоказних квітів платили часом і по десять золотих монет. Так селяни, які жили навколо Парижа, почали вирощувати картоплю: спочатку як квіти на продаж, а згодом-як їжу.

 

Вед.2- Проведемо ще один - 4 конкурс з використанням картоплі. А звучить він так: «Візьми лозину та прикоти картоплину!»

(проводиться конкурс, нагороджуються переможці)

 

 

Читці-українці
 


 

І.Популярна з давніх пір
І як страва, як гарнір
Ти, картопле, – другий хліб!
На сніданок і обід.

ІІ Українець
Добра ти із молоком
Також з кислим огірком
З свіжим, з маринованим
З кроликом тушкованим.

 

 

ІІІ. З куркою чи гускою
З кислою капустою
З рибою чи із м’ясцем
З котлетою, з холодцем
Особливо смачненька
Ти, картопелько,
З сальцем!

ІV.Ти народ у скрутний час
Безліч рятувала раз
Честь тобі за це й хвала!
Щоб великою росла!


 

Вчитель.- Ну що ж, наше свято підійшло до кінця. Я всім дякую, що ви готувалися, брали участь в конкурсах та просто гарно слухали. Думаю, що ви багато сьогодні дізналися про наш  « другий хліб» - картоплю, і тепер можете поділитися своїми знаннями вдома.

А на завершення свята всі присутні смакують стравами, які приготували з картоплі.

 

Ми також не дармували
Вам сюрприз приготували!
Наш бал уже закінчувати час
А на столах – смачна картопелька чекає вас!

 

 

Вчитель

 

Загадки
1. Що то за курочка, що під землею несеться?
1. І печуть мене, і варять мене, і їдять, і хвалять, бо я добра.
2. Скільки картоплин у горщик влізе?
3. Хто ховає під кущі наші супи і борщі?
4. Очі має, а не бачить?
5. Під землею птиця кубло звила і яєць нанесла.
6. Я зростала у темниці,
Як зросла — взяли в світлиці,
З мене шкуру всі деруть,
Мене варять, мене труть,
Пироги з мене печуть.
Відгадайте, хто ж я є,
Скажете моє імя?
7. Ні велике, ні маленьке,
Ані довге, ні кругленьке.'
8. З нього користь люди мають, Ним ся звірі випасають.
9. Хто вона?
10. І не вродлива,
Аж ніяк не показна,
Та сказати справедливо,
Вельми корисна вона.
І про це вже кожен знає,
Хоч не все перелічу,
Що без неї не буває
Ані супу, ні борщу.

 

 

            Ми знаємо, що:

  • картопля - рослина;
  • вона належить до живої природи;
  • картопля - це овоч, який росте на городі;
  • без картоплі не звариш ні борщу, ні супу;
  • вона дуже смачна і варена, і смажена, і печена, і тушкована.

 

          Ми хочемо дізнатись:

  • хто відкрив картоплю;
  • звідки походить її назва;
  • чи дійсно квіти картоплі - це “королівські” квіти;
  • як давно знають картоплю в Україні;
  • які страви можна приготувати з картоплі;
  • чим вона корисна;
  • які загадки склав народ про неї;
  • чи має картопля лікувальні властивості. 

 

1

 

docx
Додано
28 червня 2018
Переглядів
4531
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку