Інтерактивна гра "Відгадай слово"

Про матеріал

захід розроблений до Дня Безпечного Інтернету та спрямований на розширення і поглиблення знань про безпечне, відповідальне і позитивне використання цифрових технологій

Перегляд файлу

Інтерактивна гра «Відгадай слово»

Мета: розширити і поглибити знання про безпечне, відповідальне і позитивне використання цифрових технологій, формувати життєву та інформаційну компетентність, розвивати навички співробітництва, вміння аналізувати, робити висновки, застосовувати набуті знання в нестандартних ситуаціях, виховувати розумного користувача мережею.

Вікова категорія: учні 6 – 9 класів

Обладнання: ноутбук, проектор, презентація гри, відеоролик, пам’ятки

Орієнтовна тривалість: 45 хв

ХІД ГРИ

  1. ВСТУП

Інтернет став звичною частиною нашого повсякденного життя. Ми використовуємо його, не замислюючись, так як вмикаємо телевізор або мікрохвильову піч. Клік-клік — усе дуже просто. Розробникам справді вдалося складні й наукомісткі технології зробити дружніми для користувача.

Однак, іноді ця простота оманлива, тому важливо засвоїти базові принципи безпечного використання Інтернету.

Коли ми потрапляємо до Всесвітньої мережі, ми потрапляємо у світ, де нас оточують люди: хороші та погані, добрі та злі, розумні та не дуже; інформаційні потоки: корисні та шкідливі; новини, музика; фільми і ще багато різної інформації.  Ми свідомо здійснюємо пошук серед усього цього розмаїття. Інтернет є дуже широким джерелом інформації, іншими словами, інформаційним простором, у якому, як і в реальному житті, є позитивні та негативні сторони.

З дитинства ми знайомимося з Правилами дорожнього руху, Правилами поводження з газом, Правилами з пожежної безпеки, і ми спокійно реагуємо на них і виконуємо, бо знаємо, що це життєво необхідно. А чи існують правила, яких ми маємо дотримуватись працюючи в Інтернет? Що нам потрібно знати і чого дотримуватися, щоб залишитися здоровою людиною з усіх боків.

На сьогодні в Україні аудиторія користувачів всесвітньої мережі дедалі розширюється, і її переважну частину становлять діти та підлітки, які не усвідомлюють повністю загроз, що можуть чекати у віртуальному просторі.

У всьому світі, День безпеки в Інтернеті відзначається в більш ніж ста країнах. Ця міжнародна календарна подія виникла за сприянням організації Insafe починаючи з 2004 року і відзначається щорічно у другий день другого тижня лютого.

Метою Дня безпеки в Інтернеті є поширення знань про безпечне, відповідальне і позитивне використання цифрових технологій для дітей та молоді. Саме тому сьогодні наш захід ми присвятимо темі «Безпечний Інтернет».

Відеоролик «Безпека в Інтернеті просто!»

(10 способів як захистити себе від шахрайству та зламу в Інтернеті)

  1. ПРАВИЛА ГРИ

У грі бере участь 4 команди по 5 учнів. Учасникам пропонується у формі бесіди скласти правила, що дають змогу ефективно працювати в команді.

Жеребкування. Для визначення порядку відповіді, кожна команда називає число. Чим менше відхилення від випадково згенерованого числа, тим більший пріоритет на право першої відповіді.

  1. Команда називає закриту букву, якщо помиляється, то хід переходить до наступної. За правильно відгадану букву нараховується 2 бали.
  2. Якщо команда готова назвати все слово, то називає його по буквам. За правильно відгадане слово бали нараховуються таким чином: за кожну букву по 2 бали + бонус (подвоєння балів); якщо помиляється, то відбувається перехід до наступної команди і відповіді не зараховуються.
  3. Назвати повністю слово можна і у випадку, коли є відкриті букви, але їх кількість менше 50% : за кожну букву 2 бали + бонус (половина балів).
  4. Остаточна відповідь приймається від капітана.
  1. ОСНОВНА ЧАСТИНА

Завдання: за визначенням, або ключовими словами відгадати слово.

  • Набір символів, захист інформації (пароль)
  • Об’єм інформації, яка передається через мережу за одиницю часу (трафік)
  • Стандарт, набір правил, передача даних (протокол)
  • Коректування, доповнення, переобладнання, реконструкція (оновлення)
  • Дозвіл, угода, право на використання (ліцензія)
  • Ліки, імунітет, захист (антивірус)
  • Перехід, зв’язок з іншим об’єктом (посилання)
  • Оглядач, перегляд (браузер)
  • Процедура перевірки автентичності (аутентифікація)
  1. ВИРОБЛЕННЯ ПРАВИЛ БЕЗПЕКИ

Кожній команді пропонується виробити по два правила, потім відбувається порівняння з уже існуючими

10 золотих правил безпеки в Інтернеті для дітей.

1. Нікому без дозволу батьків не давати особисту інформацію: домашню адресу, номер домашнього телефону, робочу адресу батьків, їхній номер телефону, назву й адресу школи.

2. Якщо знайдете якусь інформацію, що турбує вас, негайно сповістіть про це батьків.

3. Ніколи не погоджуватися на зустріч з людиною, з якою ви познайомилися в Інтернеті. Якщо все ж таки це необхідно, то спочатку потрібно спитати дозволу батьків, а зустріч повинна відбутися в громадському місці й у присутності батьків.

4. Не посилати свої фотографії чи іншу інформацію без дозволу батьків.

5. Не відповідати на невиховані і грубі листи. Якщо одержите такі листи не з вашої вини, то сповістіть про це батьків, нехай вони зв'яжуться з компанією, що надає послуги Інтернет.

6. Розробити з батьками правила користування Інтернетом. Особливо домовитися з ними про прийнятний час роботи в Інтернеті і сайти, до яких ви збираєтесь заходити.

7. Не заходити на аморальні сайти і не порушувати без згоди батьків ці правила.

8. Не давати нікому крім батьків свої паролі, навіть найближчим друзям.

9. Не робити протизаконних вчинків і речей в Інтернеті.

10. Не шкодити і не заважати іншим користувачам.

Учасникам гри роздаються пам’ятки

  1. ПІДСУМКИ

Визначаються призери. Команди нагороджуються грамотами.

 ВИСНОВКИ

Інтернет відкриває нові можливості для спілкування. Ділитися враженнями та новинами, заводити нові знайомства, спілкуватися з друзями по всьому світу, знаходити спільноти за інтересами — усе це робить життя яскравішим та насиченішим.

І, звичайно, on-line тобі легше виразити свою індивідуальність і розкрити себе. Немає бар’єру скутості — ти можеш почувати себе вільніше, ніж спілкуючись у реальному житті.

Усе це позитивні сторони комунікації в Інтернеті. Використовувати ці можливості потрібно осмислено, щоб не зашкодити ні собі, ні іншим

ДЖЕРЕЛА:

  1. Про Інтернет разом з Google та i.ua.

 http://www.prointernet.in.ua

  1. Про це потрібно знати. Правила інтернет-безпеки.

https://www.thinglink.com/scene/751063352024760320?buttonSource=viewLimits

  1. Он-ландія – безпечна web-країна.

https://disted.edu.vn.ua/media/bp/html/etusivu.htm

docx
Додано
27 червня 2018
Переглядів
2153
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку