Історія шкільної бібліотеки

Про матеріал

Популяризація шкільної бібліотеки та книги, підняття престижу професії бібліотекаря, залучення нових читачів до бібліотеки, заохочення кращих читачів.

Перегляд файлу

 (Презентація «Історія шкільної бібліотеки»).

     Діти, а чи знаєте ви, що досліджуючи історію нашої шкільної бібліотеки  пошуковці з гуртку «Любителі книги», разом з бібліотекарем школи зібрали невеликий, але цікавий матеріал.

     Школа у селі заснована у 1914 році. Вона була церковно-приходська, проте, як навчали в цій школі розповідала старожил села Василенко Євдокія: «Школа знаходилась в хаті, на цьому місті зараз проживає Яценко Зінаїда Захарівна. Було трирічне навчання. В одній кімнаті в хаті було виділено місце для бібліотеки. Літератури було обмаль, книжки були в основному, на релігійну тематику. І великого значення в просвітницькій роботі не мали».

     Після революції школа стала 4-річною. В процесі досліджень учні розшукали людей, які навчались в школі села, записали їхні спогади про школу і бібліотеку, зустрілися з найстарішою людиною Челишевим Іваном Федоровичем (нині покійний) 1922 року народження. Ось що він розповідав: «Пам’ятаю заступника директора   Новицького А.І. і його дружину вчителя Новицьку Н.М.. Вона викладала уроки і вела роботу невеликої тоді бібліотеки, дітей у школі було 34 дитини, ми із задоволенням ходили до бібліотеки. Був тяжкий час і не у кожного вдома були книжки. Книжковий фонд на той час був приблизно 100 примірників».

     З 1934 року  введено 7-річне навчання. Про цей період шкільної бібліотеки розповідав колишній голова селищної ради Челишев Дмитро Полікарпович (нині покійний) 1930 року народження.

      «Школа знаходилась у центрі села, де зараз знаходиться будинок культури. Це була невелика хата. Тут працювало  7 вчителів. Хоч приміщення було невелике та знайшлось місце для бібліотеки. Фонд бібліотеки значно поповнився. Було поповнення збірками творів Пушкіна, Лермонтова, гоголя, Єсеніна, а також збірки великого українського письменника Т.Г.Шевченка. Але літератури не вистачало на всіх, тому ці твори переказувались усно один одному,   бо не все населення вміло читати.

     У тяжкий післявоєнний період 1947 року приїхала до нашого села вчителька російської мови та літератури Губарєва Клара Федорівна (нині покійна). Вона розповідала, що виконувала обов’язки бібліотекаря. Бібліотека знаходилася в невеликій кімнаті і налічувала майже 800 примірників, користувались фондом 50 учнів і 10 педагогів.

     Навчання в школі було в дві зміни, але учні завжди радо відвідували бібліотеку, із задоволенням брали книжки про Чапаєва, Щорса, книги Гайдара та інших, за роботу в бібліотеці їй доплачували 7 карбованців».

     З 1956 року в школі введено 8-річне навчання. Членами гуртка проаналізовано динаміку зростання книжкового фонду. З 70-х по 90-ті роки фонд зріс майже до 12 500 примірників. А сьогодні бібліотечний фонд налічує 9861примірник,з  них 3388 підручники.

     З 1964 року построєний корпус школи (до 1987 року займалися учні початкових класів). Обов’язки бібліотекаря виконувала вчитель Попович Л.Д.

     У 1966 році бібліотекар Комоцька. З 1968 року  в бібліотеці працювала вчитель Рибіна Олена Максимівна (нині покійна), вона розповідала, що літератури було достатньо, всі учні були забезпечені підручниками. В корпусі школи була виділена кімната для бібліотеки.

     У 1967 році до 50-річчя Радянської влади був побудований ще один корпус, в якому навчалися учні 4 – 8 класів до 1988 року.

     З 1980 по 1987 рік в шкільній бібліотеці працювала Кучер Галина Акимівна.

     З 1980 по 1994 рік в бібліотеці працювала Очкал Тетяна Муратівна. 

     З 1994 року з жовтня місяця працюю я, Фурсенко Оксана Василівна.

 

docx
Додано
19 квітня 2018
Переглядів
604
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку