«Історія та сучасність олімпійських ігор» (розробка олімпійського уроку)

Про матеріал

Мета: ознайомити учнів з історією виникнення Олімпійських ігор та їх символом, з відомими українськими спортсменами-олімпійцями, формувати свідоме ставлення до необхідності занять фізичними вправами; сприяти гармонійному розвитку особистості дитини та розповсюдженню гуманістичних ідеалів олімпізму; виховувати почуття патріотизму, гордості за успіхи українських спортсменів.

Обладнання: малюнки учнів, стіннівка ««Історія та сучасність олімпійських ігор», супроводжувальна презентація, відео «Олімпійська Україна».

Форма проведення: розповідь з елементами бесіди.

Учитель:

Вітаю вас на Олімпійському уроці! Як ви, мабуть, здогадалися цей урок присвячений Олімпійським іграм. Та чи багато ми знаємо про ці видатні змагання? Можливо хтось знає більше, хтось менше, а хтось взагалі нічого. Тому сьогодні ми пропонуємо вам здійснити подорож в історію Олімпійських ігор.

У стародавні далекі часи

Біля священного підніжжя Олімпу,

Де славнозвісні всемогутні боги

Із Зевсом на чолі творили раду,

У тихім місті, вздовж ріки Алфей,

Олімпія знайшла притулочок собі.

І саме тут, свято миру, сили і краси

На Зевса честь славетно відбувалось.


Олімпійські ігри зародились у Стародавній Греції ще у VПІ ст. до н.е. і регулярно проводились понад тисячу років. Безпосередньо зародження Олімпійських ігор пов'язують із іменами легендарного грецького героя Геракла, царя Пелопса, спартанського законодавця Лікурга та еллінського царя Іфіта.

Вважають, що Олімпійські ігри Стародавньої Греції почали свій відлік у 776 р. до н.е., коли офіційно було зафіксовано ім'я першого переможця Ігор Коройба, який за професією був пекарем.

Ігри у Стародавній Греції проводились кожні чотири роки на честь батька богів і людей Зевса. Всі змагання та конкурси проходили у давньогрецькому поселенні Олімпія, що було розташоване у північно-західній частині півострова Пелопоннес на півдні Еллади.

Під час Ігор дотримувались священного миру. Будь-які військові конфлікти та сутички в регіоні, де відбувались Олімпійські ігри, заборонялись.


Учасниками Ігор могли бути вільні греки – чоловіки та юнаки. Для жінок у Греції проводились Герії – Ігри на честь богині Гери.

Перші Олімпійські ігри тривали один день, а програма включала лише один вид спорту – біг. Із розквітом і зростанням популярності Ігор їх програма змагань поступово розширювалась. У період розквіту вони проходили протягом п'яти днів. Програма включала біг на різні дистанції, панкратін (поєднання боротьби з кулачним боєм) пентатлон (п'ятиборство до якого входили стрибки у довжину, біг, метання диска, метання списа і боротьба), кулачний бій, перегони на колісницях.

Нагородження переможців відбувалося у п'ятий день олімпійських святкувань. Переможців Олімпійських ігор увінчували вінком з гілок оливи, а також пов'язували вовняними стрічками навколо голови, рук та ніг.

На світ олімпіоніки являлись

І перемогами своїми прославлялись, Оливи гілку на чолі несли.

Проіснували Ігри декілька віків,

А потім римський імператор Феодосій

Заборонив їх існування, а роки,

І варвари й стихії

Знесли, прибрали з пам'яті людської

Славетне місто ритуалів і споруд.

І ось людина - П'єр де Кубертен,

Французький педагог, барон, спортсмен,

З палким натхненням взявся за роботу,

Щоб відродити славу давніх днів,

Щоб олімпійське гасло засіяло всім.

У червні 1894 р. П'єр де Кубертен скликав у Парижі Міжнародний конгрес для вирішення питання про відновлення Олімпійських ігор. Це був історичний Конгрес, тому що на ньому було ухвалено рішення про проведення Ігор І Олімпіади сучасності та створення Міжнародного олімпійського комітету на чолі з Деметріусом Вікеласом, представником Греції, та П'єром де Кубертеном як секретарем.

Засновник сучасного олімпійського руху -- П'єр де Кубертен також вважав необхідним одночасний розвиток духовних, фізичних та інтелектуальних якостей людини. Ним було сформульовано ідеологія олімпізму, котра лягла в основу олімпійської освіти - педагогічного феномену, що набув подальшого розвитку у працях учених різних країн світу.

Ігри І Олімпіади сучасності відбулись в Афінах 1896 року. В Іграх взяли участь 245 спортсменів із 14 країн світу, які змагались у 9 видах спорту.

І сталося диво! Вже друге століття

Священний вогонь олімпійський палає. Мільйони атлетів з усіх континентів

На форум спортивний всіх разом збирає.

Щоб мірятись силою, знать, хто найшвидший,

Хто вищу за інших планку здолав.

Олімпійські ігри проходять кожні чотири роки, щоразу у різних містах світу. Зимові Олімпійські ігри також проводяться кожні чотири роки. На них представлені види спорту, для яких потрібен сніг або лід. Перші офіційні зимові Олімпійські ігри відбулися у французькому містечку Шамоні 1924 року. В них узяли участь 258 спортсменів із 16 країн світу. З 1994 року зимові Олімпійські ігри та Ігри Олімпіад проводяться з інтервалом у два роки.

До олімпійської символіки належать олімпійська емблема, олімпійський прапор, олімпійське гасло, олімпійський гімн, олімпійський вогонь та олімпійський смолоскип.

Символом Олімпійських ігор є п'ять переплетених кілець, що символізують толерантність і дружбу між усіма, хто бере участь в Олімпійських іграх, з п'яти континентів нашої планети.

Гаслом Олімпійських ігор є слова «Citius, Altіus, Fortius», що означає «Швидше. Вище. Сильніше».

Олімпійська емблема визначена Олімпійською Хартією, правовим документом олімпійського руху. Основним елементом емблеми є п'ять кілець у поєднанні з іншими елементами.

П'ять кольорових кілець - синє, чорне, червоне, жовте, зелене на білому полотнищі - це олімпійський прапор. Він урочисто піднімається на головній спортивній арені міста-організатора на церемонії відкриття Олімпійських ігор.

Олімпійський вогонь запалюють в Олімпії. За допомогою естафети олімпійського вогню він закінчує свою подорож у великій чаші олімпійського стадіону, в якій палає протягом усіх олімпійських змагань.

Під час церемонії відкриття Олімпійських ігор атлет, представник країни-організатора Ігор, підходить до щогли, бере краєчок Олімпійського прапора, здіймає праву руку і виголошує Олімпійську присягу: «Від імені всіх учасників я обіцяю, що ми будемо брати участь у цих Олімпійських іграх, поважаючи та дотримуючись правил, за якими вони проводяться, в істинно спортивному дусі, в ім'я слави спорту та честі наших команд».

Спортивні арбітри також складають присягу про повагу до спортсменів та об'єктивне суддівство.

Щоб у дійсності спорт був таким, як у «Оді»,

Натхненно яку Кубертен написав.

Імена спортсменів записані золотими літерами на сторінках спортивної історії нашої незалежної держави.

До 1994 року наші спортсмени виступали у складі збірної Радянського союзу, а у 1994 команда незалежної України вперше виступила на зимових Олімпійських іграх у Ліллехаммері.


Олімпійські чемпіони незалежної України:

Оксана Баюл

Володимир Кличко

Інаса Кравець

Лілія Підкопаєва

Катерина Серебрянська

Ірині Мерлені

Юрій Нікітин

Валерій Гончаров

Юрій Білоног

Рустам Шаріпов

Яна Клочкова

Наталя Добринська


Пишаємось Зеленодольцями - майстром спорту Русланом Джаліловим, багаторазовим чемпіоном України з веслування на байдарках і каное, членом національної збірної України, учасником Олімпійських ігор 2004 р. та 2008 р., майстром спорту з веслування на байдарках і каное Сергієм Сервулею, двохкратним бронзовим призером кубка Миру в Угорщині та Польщі

У 2012 р. в Лондоні фінішували XXX літні Олімпійські ігри. Українська збірна здобула 20 медалей, а Україна посіла 14-е загальнокомандне місце (з 204-х) в медальному заліку. Найбільше медалей для України виграли боксери, які стали найкращими на Олімпіаді-2012. Чемпіонами стали Олександр Усик та Василь Ломаченко. Останній виграв другу поспіль Олімпіаду, причому в двох різних вагових категоріях (зараз - 60 кг, в 2008-м - 57 кг). Срібним призером Ігор став Денис Берінчик, що став улюбленцем лондонської публіки, за видовищність боїв і виконання на ринзі гопака після кожної перемоги. Бронзові нагороди завоювали Олександр Гвоздик і Тарас Шелестюк.

У нашій школі також багато спортсменів. Можливо хтось з них також колись зробить свій внесок у розвиток Олімпійського руху.

Про те, що спорт – чесність,

Про те, що спорт – сила,

Про те, що спорт – миру посол на Землі,

Про те, що він – радість і справедливість,

І плідність, і виклик, й могутній прогрес.

Що він - благородство,

Що він - будівничий,

Що він - насолода для тіла й душі!

До спорту і ти приєднатись спіши!

Закріплення набутих знань.

1.Що є символом Олімпійських ігор? До олімпійських символів відносяться прапор (кільця), гімн, клятва, гасло, медалі, вогонь, оливкова гілка, салют, талісмани, емблема.
2. Який головний лозунг Олімпійців? (швидше, вище, сильніше)
3. Що зображено на Олімпійському прапорі? (5 кілець)
4. Що позначають переплетені олімпійські кільця? (синій - Європа, зелений - Австралія, жовтий - Азія, червоний - Америка, чорний - Африка)
5. Як називали спортсменів, які несли факел? (факелоносці)
6. В честь якогось бога проводилися Олімпійські ігри? (Зевса)
7. Як часто проходять Олімпійські ігри? (один раз на чотири роки)
8. Як в давнину називали учасників ігор? (олімпіоніки)
«Четвертий зайвий»
Завдання конкурсу вибрати зайве слово з ряду за змістом:
Футбол, дзюдо, волейбол, баскетбол.
М'яч, обруч, бруси, стрічка.
Шайба, ключка, щитки, шиповки.
Самбо, вільна боротьба, плавання, дзюдо.
Фехтування, баскетбол, м'яч, гімнастика.
Батерфляй, водне поло, брас, кроль.
Воротар, нападник, суддя, захисник.
Велоспорт, кінний спорт, фігурне катання.
Гандбол, регбі, волейбол, сумо.
Лижі, ковзани, санки, тенісний кульку




Загадки

А тепер давайте потренуємо свій розум. Я кожній команді хочу загадати загадки, а ви спробуйте їх відгадати:
Два березових коня по снігах несуть мене.
Коні ці рижи, а звуть їх... (Лижі)

Ясним ранком вздовж дороги на траві блищить роса.
По дорозі їдуть ноги та біжать два колеса.
У загадки є відповідь: це мій... (Велосипед)

Кожен вечір я йду малювати кола на льоду.
Тільки не олівцями, а блискучими... (Ковзанами)

Загадка ця не легка:
Пишусь завжди через два "к".
І м'яч, шайбу ключкою бей,
І я закликаюсь - (Хокей)

З гори - коняшками,
на гору - деревинками. (Сани)

Зелений луг,
Сто лавок навколо.
Від воріт до воріт
Бойко бігає народ.
На воротцах цих -
Рибальські мережі. (Футбол)

На квадратиках дошки
Королі звели полиці.
Ні для бою у полків
Ні патронів, ні багнетів. (Шахи)

Впаде - поскачете,
Вдарять - не плаче. (М'яч).

Коли квітень бере своє
І біжать струмочки, брязкаючи,
Я стрибаю через неї,
А вона через мене. (Скакалка).

Закінчився наш Олімпійський урок. І в ньому нема переможених, всі стали переможцями. Адже Стародавні греки говорили так: «Головне в Олімпіаді не перемогти, головне в ній участь». Ось і ви, довели, що всі можуть стати олімпіоніками!

Перегляд файлу

1

 

Зеленодольська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Розробка Олімпійського уроку у 5-А класі

 

 

«Історія та сучасність олімпійських ігор»

 Описание: колесница

 

 

Підготувала:

класний керівник 6-А класу, Толокнєєва Ольга Володимирівна,

категорія «спеціаліст»

 

Описание: C:\Users\Вероника\Desktop\180px-Olympic_flag.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета: ознайомити учнів з історією виникнення Олімпійських ігор та їх символом, з відомими українськими спортсменами-олімпійцями, формувати свідоме ставлення до необхідності занять фізичними вправами; сприяти гармонійному розвитку особистості дитини та розповсюдженню гуманістичних ідеалів олімпізму; виховувати почуття патріотизму, гордості за успіхи українських спортсменів.

 

Обладнання: малюнки учнів, стіннівка ««Історія та сучасність олімпійських ігор», супроводжувальна презентація, відео «Олімпійська Україна».

Форма проведення: розповідь з елементами бесіди.

 

Учитель:

Вітаю вас на Олімпійському уроці! Як ви, мабуть, здогадалися цей урок присвячений Олімпійським іграм. Та чи багато ми знаємо про ці видатні змагання? Можливо хтось знає більше, хтось менше, а хтось взагалі нічого. Тому сьогодні ми пропонуємо вам здійснити подорож в історію Олімпійських ігор.

У стародавні далекі часи

Біля священного підніжжя Олімпу,

Де славнозвісні всемогутні боги

Із Зевсом на чолі творили раду,

У тихім  місті, вздовж ріки Алфей,

Олімпія знайшла притулочок собі.

І саме тут, свято миру, сили і краси

На Зевса честь славетно відбувалось.


Олімпійські ігри зародились у Стародавній Греції ще у VПІ ст. до н.е. і регулярно проводились понад тисячу років. Безпосередньо зародження Олімпійських ігор пов'язують із іменами легендарного грецького героя Геракла, царя Пелопса, спартанського законодавця Лікурга та еллінського царя Іфіта.

Вважають, що Олімпійські ігри Стародавньої Греції почали свій відлік у 776 р. до н.е., коли офіційно було зафіксовано ім'я першого переможця Ігор Коройба, який за професією був пекарем.

Ігри у Стародавній Греції проводились кожні чотири роки на честь батька богів і людей Зевса. Всі змагання та конкурси проходили у давньогрецькому поселенні Олімпія, що було розташоване у північно-західній частині півострова Пелопоннес на півдні Еллади.

Під час Ігор дотримувались священного миру. Будь-які військові конфлікти та сутички в регіоні, де відбувались Олімпійські ігри, заборонялись.


Учасниками  Ігор могли бути вільні греки – чоловіки та юнаки. Для жінок у Греції проводились Герії – Ігри на честь богині Гери.

Перші Олімпійські ігри тривали один день, а програма включала лише один вид спорту – біг.  Із розквітом і зростанням популярності Ігор їх програма змагань поступово розширювалась. У період   розквіту вони проходили протягом п’яти днів. Програма включала біг на різні дистанції, панкратін (поєднання боротьби з кулачним боєм)  пентатлон (п’ятиборство до  якого входили стрибки у довжину, біг, метання диска, метання списа і боротьба), кулачний бій, перегони на колісницях.

Нагородження переможців відбувалося у п'ятий день олімпійських святкувань. Переможців Олімпійських ігор увінчували вінком з гілок оливи, а також пов'язували вовняними стрічками навколо голови, рук та ніг.

На світ олімпіоніки являлись

І перемогами своїми прославлялись, Оливи гілку на чолі несли.

Проіснували Ігри декілька віків,

А потім римський імператор Феодосій

Заборонив їх існування, а роки,

І варвари й стихії

Знесли, прибрали з пам'яті людської

Славетне місто ритуалів і споруд.

І ось людина  -  П'єр де Кубертен,

Французький педагог, барон, спортсмен,

З палким натхненням взявся за роботу,

Щоб відродити славу давніх днів,

Щоб олімпійське гасло засіяло всім.

У червні 1894 р. Пєр де Кубертен скликав у Парижі Міжнародний конгрес для вирішення питання про відновлення Олімпійських ігор. Це був історичний Конгрес, тому що на ньому було ухвалено рішення про проведення Ігор І Олімпіади сучасності та створення Міжнародного олімпійського комітету на чолі з Деметріусом Вікеласом, представником Греції, та П’єром де Кубертеном як секретарем.

Засновник сучасного олімпійського руху -- П'єр де Кубертен також вважав необхідним одночасний розвиток духовних, фізичних та інтелектуальних якостей людини. Ним було сформульовано ідеологія олімпізму, котра лягла в основу олімпійської освіти - педагогічного феномену, що набув подальшого розвитку у працях учених різних країн світу.

Ігри І Олімпіади сучасності відбулись в Афінах 1896 року. В Іграх взяли участь 245 спортсменів із 14 країн світу, які змагались у 9 видах спорту.

І сталося диво! Вже друге століття

Священний вогонь олімпійський палає. Мільйони атлетів з усіх континентів

На форум спортивний всіх разом збирає.

Щоб мірятись силою, знать, хто найшвидший,

Хто вищу за інших планку здолав.

Олімпійські ігри проходять кожні чотири роки, щоразу у різних містах світу. Зимові Олімпійські ігри також проводяться кожні чотири роки. На них представлені види спорту, для яких потрібен сніг або лід. Перші офіційні зимові Олімпійські ігри відбулися у французькому містечку Шамоні 1924 року. В них узяли участь 258 спортсменів із 16 країн світу. З 1994 року зимові Олімпійські ігри та Ігри Олімпіад проводяться з інтервалом у два роки.

До олімпійської символіки належать олімпійська емблема, олімпійський прапор, олімпійське гасло, олімпійський гімн, олімпійський вогонь та олімпійський смолоскип.

Символом Олімпійських ігор є п'ять переплетених кілець, що символізують толерантність і дружбу між усіма, хто бере участь в Олімпійських іграх, з п'яти континентів нашої планети.

Гаслом Олімпійських ігор є слова «Citius, Altіus, Fortius», що означає «Швидше. Вище. Сильніше».

Олімпійська емблема визначена Олімпійською Хартією, правовим документом олімпійського руху. Основним елементом емблеми є п'ять кілець у поєднанні з іншими елементами.

П'ять кольорових кілець - синє, чорне, червоне, жовте, зелене на білому полотнищі - це олімпійський прапор. Він урочисто піднімається на головній спортивній арені міста-організатора на церемонії відкриття Олімпійських ігор.

Олімпійський вогонь запалюють в Олімпії. За допомогою естафети олімпійського вогню він закінчує свою подорож у великій чаші олімпійського стадіону, в якій палає протягом усіх олімпійських змагань.

Під час церемонії відкриття Олімпійських ігор атлет, представник країни-організатора Ігор, підходить до щогли, бере краєчок Олімпійського прапора, здіймає праву руку і виголошує Олімпійську присягу: «Від імені всіх учасників я обіцяю, що ми будемо брати участь у цих Олімпійських іграх, поважаючи та дотримуючись правил, за якими вони проводяться, в істинно спортивному дусі, в ім'я слави спорту та честі наших команд».

Спортивні арбітри також складають присягу про повагу до спортсменів та об'єктивне суддівство.

Щоб у дійсності спорт був таким, як у «Оді»,

Натхненно яку Кубертен написав.

Імена спортсменів записані золотими літерами на сторінках спортивної історії нашої незалежної держави.

До 1994 року наші спортсмени виступали у складі збірної Радянського союзу, а у 1994 команда незалежної України вперше виступила на зимових Олімпійських іграх у Ліллехаммері.


Олімпійські чемпіони незалежної України:

 Оксана Баюл

 Володимир Кличко

 Інаса Кравець

 Лілія Підкопаєва

 Катерина Серебрянська

 Ірині Мерлені

 Юрій Нікітин

 Валерій Гончаров

 Юрій Білоног

 Рустам Шаріпов

 Яна Клочкова

 Наталя Добринська


Пишаємось Зеленодольцями - майстром спорту Русланом Джаліловим, багаторазовим чемпіоном України з веслування на байдарках і каное, членом національної збірної України, учасником Олімпійських ігор 2004 р. та 2008 р., майстром спорту з веслування на байдарках і каное Сергієм Сервулею, двохкратним бронзовим призером кубка Миру в Угорщині та Польщі

У 2012 р. в Лондоні фінішували XXX літні Олімпійські ігри. Українська збірна здобула 20 медалей, а Україна посіла 14-е загальнокомандне місце (з 204-х) в медальному заліку.  Найбільше медалей для України виграли боксери, які стали найкращими на Олімпіаді-2012. Чемпіонами стали Олександр Усик та Василь Ломаченко. Останній виграв другу поспіль Олімпіаду, причому в двох різних вагових категоріях (зараз - 60 кг, в 2008-м - 57 кг). Срібним призером Ігор став Денис Берінчик, що став улюбленцем лондонської публіки, за видовищність боїв і виконання на ринзі гопака після кожної перемоги. Бронзові нагороди завоювали Олександр Гвоздик і Тарас Шелестюк.

У нашій школі також багато спортсменів. Можливо хтось з них також колись зробить свій внесок у розвиток Олімпійського руху.

Про те, що спорт – чесність,

Про те, що спорт – сила,

Про те, що спорт – миру посол на Землі,

Про те, що він – радість і справедливість,

І плідність, і виклик, й могутній прогрес.

Що він - благородство,

Що він - будівничий,

Що він - насолода для тіла й душі!

До спорту і ти приєднатись спіши!

Закріплення набутих знань.

  1. Що є символом Олімпійських ігор? До олімпійських символів відносяться прапор (кільця), гімн, клятва, гасло, медалі, вогонь, оливкова гілка, салют, талісмани, емблема.
    2. Який головний лозунг Олімпійців? (швидше, вище, сильніше)
    3. Що зображено на Олімпійському прапорі? (5 кілець)
    4. Що позначають переплетені олімпійські кільця? (синій - Європа, зелений - Австралія, жовтий - Азія, червоний - Америка, чорний - Африка)
    5. Як називали спортсменів, які несли факел? (факелоносці)
    6. В честь якогось бога проводилися Олімпійські ігри? (Зевса)
    7. Як часто проходять Олімпійські ігри? (один раз на чотири роки)
    8. Як в давнину називали учасників ігор? (олімпіоніки)
    «Четвертий зайвий»
    Завдання конкурсу вибрати зайве слово з ряду за змістом:
    Футбол, дзюдо, волейбол, баскетбол.
    М'яч, обруч, бруси, стрічка.
    Шайба, ключка, щитки, шиповки.
    Самбо, вільна боротьба, плавання, дзюдо.
    Фехтування, баскетбол, м'яч, гімнастика.
    Батерфляй, водне поло, брас, кроль.
    Воротар, нападник, суддя, захисник.
    Велоспорт, кінний спорт, фігурне катання.
    Гандбол, регбі, волейбол, сумо.
    Лижі, ковзани, санки, тенісний кульку


 


 

Загадки

А тепер давайте потренуємо свій розум. Я кожній команді хочу загадати загадки, а ви спробуйте їх відгадати:
Два березових коня по снігах несуть мене.
Коні ці рижи, а звуть їх... (Лижі)

Ясним ранком вздовж дороги на траві блищить роса.
По дорозі їдуть ноги та біжать два колеса.
У загадки є відповідь: це мій... (Велосипед)

Кожен вечір я йду малювати кола на льоду.
Тільки не олівцями, а блискучими... (Ковзанами)

Загадка ця не легка:
Пишусь завжди через два "к".
І м'яч, шайбу ключкою бей,
І я закликаюсь - (Хокей)

З гори - коняшками,
на гору - деревинками. (Сани)

Зелений луг,
Сто лавок навколо.
Від воріт до воріт
Бойко бігає народ.
На воротцах цих -
Рибальські мережі. (Футбол)

На квадратиках дошки
Королі звели полиці.
Ні для бою у полків
Ні патронів, ні багнетів. (Шахи)

Впаде - поскачете,
Вдарять - не плаче. (М'яч).

Коли квітень бере своє
І біжать струмочки, брязкаючи,
Я стрибаю через неї,
А вона через мене. (Скакалка).


 


 

Закінчився наш Олімпійський урок. І в ньому нема переможених, всі стали переможцями. Адже Стародавні греки говорили так: «Головне в Олімпіаді не перемогти, головне в ній участь». Ось і ви, довели, що всі можуть стати олімпіоніками!

 

 

 

doc
Додано
25 березня 2018
Переглядів
7150
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку