Державний навчальний заклад
Уманський аграрний
декоративне оздоблення овоч±в та фрукт±в
(методична розробка)
Автор: Натальченко
Катерина викладач вища
м. Умань 2018
Упорядник: Натальченко Катерина викладач
ДНЗ «Уманський ПАЛ»
Рецензент: Осюнько BikTopiBHa, заступник з НВР ДНЗ «Уманський
ПАЛ»
Методична розробка розроблена з предмету
до програми для з розкривае методику по овочах i фруктах для оздоблення
страв.
Дана розробка
походження займаються
i фруктах.
Методична розробка розроблена з метою надання допомоги учням у
страв, та викладачам, майстрам виробничого навчання з професй «кухар» для проведення, практичних p06iT, виробничого навчання та лабораторно-практичних p06iT.
Розглянуто i схвалено на методичною радою, ДНЗ «Уманський ПАЛ»
Протокол N24 2 лютого 2018р.
2
3MICT
1. Види kapBiHFY i Тх 4
2. Майстри 6
З. для 8
4. Заточення i догляд за 12
5. Сировина яка використовуеться для 14
6. та догляд прикрас з та фруктв 23
7. картки
Листок з М21 26 Листок з М22 27
Листок з моркви М23 28 Шишка з моркви М24 29
Кали з гострого перцюМ25 30 Кала з дайкона N26 31 з моркви N27 32 kBiTka з N28 33 з N29 34 з моркви N210 35 kBiTka З М21 1 36 kBiTka з М212 37 Маргаритки та М21 З 38 Маргаритки та М14 39 Жоржина з М215 40
Троянда з буряка М216 41
Троянда з моркви N217 42
• |
Троянда з М218 |
43 |
Хризантема з пеканськот капусти М219 |
44 |
|
Медуза з T0MaTiB N220 |
45 |
|
AkBapiYM з рибки М2 21 |
46 |
|
|
з яблука N222 |
47 |
Прикраси з яблук М2 23 |
48 |
|
kBiTka З М2 24 |
49 |
|
kBiTka з кабака М2 25 |
50 |
|
• |
Написи на kaBYHi М2 26 |
51 |
Троянда з кавуна М227 |
52 |
|
Кошик для з кавуна N228 |
53 |
|
kBiTka з кавуна М2 29 |
54 |
|
|
з дайкона М2 30 |
55 |
8. Джерела |
56 |
з
1. Види kapBiHTY' i Тх англ. Carving - в kYiHapii - мистецтво по овочах i фруктах. Мистецтво по фруктах i овочах зародилося в з переказами, в 1364 молода прикрасила з i плавучу
лампу для фестивалю. Король високо й i проголосив по фруктах i овочах культурною спадщиною ТаТланду, яким зобов'язана кожна За P0kiB воно поширилося по всьому Далекому Сходу та, передаючись i3 в стало частиною багатьох кратн.
не чужий i кухарям. У 2004 в YkpaiHi HaBiTb почала - заклад, де навчають по дереву, люду, i так У овочевий
частиною змагань, як серед украТнських, так i серед kyxapiB. Правда, caMi предмети овочевого трохи в краТнах CBiTY.
У кожному мистецтво по продуктам набувало риси. Наприклад, в Китат прийнято картини, сцени, символи фен-шуй, тварин i людей. При цьому
використовуються трафарети i велика pi3H0MaHiTHicTb виТмки, формочки, Японське мистецтво
називаеться MYkiM0H0. Воно багато в чому повторюе
використанням ножа для оброблення
(хочо).
пращовати особливим «тайським» ножем в
Китайська TexHika набагато вище за
4
Саме майстри прийомами прикраси страв переходять до створення складних картин, kY6kiB та скульптур.
европейський застосовутоть для створення прикрас з редьки, редиски, моркви, болгарських i гострих гарбуза. ваа
2. Майстри
CiM P0kiB працював шеф-кухарем в готелях ТаТланду (Централ Плаза готель в Бангкоку i Май). Його художня натура BiH писав маслом, займався
захопився i фруктЈв. Автор книг.
у
Олег Белов
Катерина Матвеева
конкурсу з виробництва - викладач власнот Школи
Вадим Нефедьев
Дворазовий CBiTY Xiang Wang з Китаю став одним з европейського який в перший раз пройшов в 2011 в Лейпцигу в рамках !Gaeste' Trade Fair. У у двох програмах брали участь 26 та 11 команд, яким на приготування по чотири години. Кращим майстром з в виявився представник Росй - Вадим Нефедьев. Другий в MockBi в 2013 в рамках PIR - the Hospitality Industry” Exhibition.
Xiang Wang
школи kapBiHTa призер европи 2013. Бронзова медаль на в Ерфурте2012. Золота медаль на
2014. 36ipH0i
Тетяна Седова
З. 1нструменти для
на овочах i фруктах
Щоб вибрати iHcTpyMeHT, знати, для чого використовуються Ti чи Багато в чому iHcTpyMeHTY визначаеться тим, з якого виготовлена ручка. ручки вбирають запахи i вологу, в них досить швидко утворюються рукоятки але ковзають в Рукоятки з сучасних наприклад з i BCiM вимогам. Вони до впливу соку, жиру, миючих 3ac06iB, не вбирають вологу i cTopoHHi запахи.
При p060Ti тайським ножем, запам'ятайте основне правило:
тримати як шарикову ручку-великим пальцем з низу, зверху, палець повинен лежати на ножа та регулювати глибину p03pi3Y.
Основний
Основний без якого, мабугь, не - «тайський BiH буде He3aMiH ним в найважчих Bi3epyHkax на BCix овочах i фруктах.
Три карбувальних ножа p03Mipy трикутного перетину. З ними легко i просто листочки.
i фрукпв.
Для орнаменту з округлими - використовуються p03MipiB.
Наузетка-равлик, з чашечками фпурноТ форми;
Серповидний складних Bi3epyHkiB на великих плодах: кавунах, динях, гарбузах.
вони допоможуть надати форми не товстому плоскому 3Pi3Y продукту.
соломки або смужки звичайними ножами для дуже складно. Як не намагайтеся, а товщини вони не вийдуть. Тому для роботи краще для Для зняття тонких смужок з нанесення декоративних борозенок-каннелюр на плоди.
для цедри - для зняття цедри з цитрусових..
Граверний (трикутний) - широко застосовуеться в карвинге для opHaMeHTiB та Bi3epyHkiB pi3H0i Дозволяе задавати pi3HY ширину i глибину декоративним борозенками.
Прес-форми для kapBiHIY (вирубування) - для невеликих декоративних можугь використовуватися прес-форми для kapBiHIY. 1x ще називають Це простий i швидкий отримати, наприклад, невелику у серця, метелика або kBiTkM з овоча або фрукта.
Овочечистка для обчищання
для
4. Заточення i догляд за
Лезо iHcTpyMeHTY бути бездоганно i ретельно заточити спочатку без неможливо. взяти за правило кожного разу як ви починаете нову Згодом HaBiTb втрачають свою гостроту. Робочу крайку iHcTpyMeHTa можна використовуючи точильний kaMiHb або Мусатов.
P03Mip i форма точила бути з p03MipoM заточуеться, а структура точильного каменю не порушить фабричну i допоможе гостроту заточки. Для особливо класичний карборундовий брусок, який легко знайти в будь-якому Для цього
попередньо покласти точила у холодну воду на якийсь час, до нього прикласти полотно ножа так, щоб кут нахилу становив приблизно 20 - 30 круговими рухами по обидва боки полотна.
грубу поверхню з одного боку i тонку - з
I ми починаемо точити грубо; стороною, а
T0Hk0i' полотно. заточування витерти iHcTpyMeHT, щоб позбутися металевих частинок, час роботи можуть пошкодити Для Ha60piB,
1снують певн1, для них точила. Тснують вони як 3i сланцево\, так 1 з текстурою. е точила в яким не складае заточити iHcTpyMeHT досить складнот форми.
Для стамески у «U» бережливе чавило, а закруглену форму стамески точити закругленою стороною точила. Але i Taki бруски для заточування iHcTpyMeHTiB обов'язково noTpi6H0 опускати в холодну воду перед застосуванням. Грубий брусок з текстурою точить полотно iHcTpyMeHTY для завершального ж етапу брусок 3i сланцево: текстурою. точити з сторони носика, завдяки цьому усунення набагато краще. Якщо з одного боку стамеска у краще, а з «кусае» фрукти, можна злегка пройтися бруском i cTopoHi полотна. По затнченню роботи полотно ножа
протирають вологою i обов'язково просушують.
Кислота, що в овочах i фруктах, сприяе швидкому притуплення ножа. бажано в футлярах з оббитих зсередини поролоном або в з окремими осередками. При
такому леза не будуть один з
одним. Такий догляд забезпечить презентабельний вигляд i довге
житгя iHcTpyMeHTY.
5. Сировина яка використовуеться для
У CBiTi iCHY€ величезна kiJTbkicTb kapBiHIY, можуть вийти
описи kapBiHIY, i купити можна практично в будь-якому
залежить того, якоТ та фрукти використовують для оздоблення страв.
картопля, З
лимони та
апельсини, кавуни, авокадо, диня i т.п. Не обов'язково робити прикраси безпосередньо перед подачею на заготовки можуть або закритих контейнерах. Для збереження
кольору i Тх рекомендують
скропити соком лимона. обмеження стосуються конкретних мають бути
недостиглими, в вони довше залишаться та kBiTiB
прикраси, кожен
окремо в Tapi в холодильнику.
як овочева рослина близько шести тисяч
10 з
Завдяки цим властивостям i зеленого
вдало для прикрас.
Баклажани
довгастий, зазвичай темно мае губчасту структуру баклажана при злегка пружний. Бажано
здаються занадто важкими для свого p03Mipy, з гладкою, блискучою, туго натягнутою без м'яких або коричневих
Не купувати баклажани, можуть виявитися У холодильнику можна приблизно 10 при
8-10 0 С.
Картопля
Якого б сорту ви не купували картоплю, вона повинна буги i твердою. Не купувати
м'яку, в'ялу i пророслу картоплю, також як i бульби з легким нальотом або зеленими плямами.
Коли купуете молода картопля, що BiH
молодий i насфбши IIIkipkY пальцями, вона повинна легко
Картопля краще в в сухому i прохолодному Картопля не можна обробляти водою перед так як BiH почне
Цибуля
Отримав свою назву через цибулини з на гострий, i солодкий. Забарвлення залежить i Лук
солодкий через велику 3MiCT мае пурпурно-червону i
Цибулини його невеликого p03Mipy,
м'якоть хрустка, смак солодкуватий. При звернути увагу на те, щоб його була тонкою, цибулина а на не було плям.
Цибуля-порей
Коренева система потужна i складаеться з несправжньо\ цибулини i численних kopeHiB. «Цибулина» завдовжки 10-12 см, завширшки 2-8 см, поступово переходить у ясно-зелене несправжне стебло заввишки до 80 см. Листки
завдовжки 40-60 см, чохол з довгим
носиком. Квтсонос заввишки до 2 м формуеться лише на другий pik
розвитку.
Капуста
Швидше за все, ви не знали, що в
BiTaMiHY С, в апельсинах чи
лимонах. kpiM того, в 6p0k0J1i групи В, BiTaMiH Е, BiTaMiH А, цинк, та iH. У
в 100 грамах). У будь-якому випадку, цей овоч
того, щоб включити його до та щось з ним приготувати.
Томати
—
рослина заввишки BepecHi.
Перець гострий
Дерець червоний гострий, або перець
плоди куща Capsicum
frutescens, яка мае пекучий смак. Назва походить «chilli» з ацтекських мов науатль (сучасна Мексика) та перекладаеться як
«червоний». IliEi рослини вважають
Америку. В час гострий перець вирощують переважно в краТнах, алев 1ндй i ТаТландј. Червоний перець можна вирощувати i в умови регулярний полив з
Перець болгарський
Овочевий або солодкий перець, паприка
трапляеться в
Америки, звщти його привезли до [спанй, 1талй i БолгарЙ. 13 останньот в XIX перець потрапив до УкраТни. Перець овочевий вирощують як рослину.
Дикорослий буряк вживали в Тжу з незапам'ятних
В 2-1 тис. до н. е. введено в культуру (приблизно на островах Середземного моря) буряк листовий. До початку н. е. з'явилися kYJIbTypHi форми звичайного буряка (у 10-11 ст. вони були на Pyci), у 16-17 вв. — i kopM0Bi форми, у 18 з форм кормового буряка був
цукровий буряк (у— 1747
Маргграф у своТй кормового буряка кристалики цукру, на ПрусськоТ академй наук.
Морква
каротину).
Тонська редька - дайкон
Коренеплоди рослини можуть вирости в довжину
60 см, вага перевищуе 500 у деяких copTiB — Вегетативний
складае 60—70
Кабачок
К9бач6к перехреснозапильна з рослина родини гарбузових, овочева культура.
Мае
— Центральна Америка й
ФРУКТИ
Авокадо
то його можна i BiH
Оптимальна температура для тривалого
Ананас
кисло - солодким ароматним плоду визнача€тъся по темно кольором а також його стиглий. kiMHaTi, залишиться
позбавленим смаку i тягучим; ананас, який навпаки матиме не дуже хороший присмак Огляньте з ycix
60kiB: BiH не повинен бути м'ятим, cik з не повинен йти. Листя
бути що не Листя, що знаходяться в пучка легко висмикувати. Стиглий фрукт в прохолодному
Найкраще його при
Апельсин
i
Кавун
На початку сезону кавуни краще брати з сухими хвостиками i великим жовтим плямою в тому де
При цьому BiH повинен
кавун - той, який яскраво забарвлений i смужки на ньому Не варто брати кавуни без смужок, тому що вони, як правило, не дуже До сезону, особливо в - все навпаки - вибирають caMi
кавуни i3 зеленими хвостиками i не дуже вираженим плямою з торця. Решта
можуть бути Не купувати кавуни, у яких пошкоджена
kiPka або вони не мають круглу або овальну форму.
Диня
Щоб визначити натиснути на iT
kiPkY з протилежного боку стебла: у недостигло; kiPka тверда, а у стиглоТ трохи при натиску.
Стигла диня злегка пахне ананасом. в овочевому холодильника або в прохолодному так, щоб вони не стикалися, i хвостиками догори. Температура плюсова, але не вище 5 При правильному диня не псу€ться до весни.
kiBi
Плоди зазвичай овальнот форми, p03Mipy курячого яйця (приблизно 5-8 см завдовжки i 4.5-5.5 см в У kiBi шорстка ворсиста яку перед вживанням. М'якоть яскравого зеленого колюру з золотистими променями Фрукт м'який i смак прийнято
називати банана i ананаса. Вважаеться стиглим, коли BiH легко проминаются, а його м'якоть мае яскраво-зелений k0JIip. У холодильнику kiBi можна близько двох
Лимон
Плоди лимона в kYJ1iHapii
У стиглого лимона повинна бути насичено жовта цедра. BiH використовуються в стравах для додання гострого смаку. Лимонний cik картопля, яблука, банани та авокадо
Його можна купити протягом усього року. лимона - лайм лимон i сильним запахом. Лайм майже завжди можна лимоном. Cik лайма допомагае зробити плоди папай?
ароматними.
Плоди i ягоди
Яблука
Яблука самий звичний фрукт в kpaiHi. ]снуе тисяча COPTiB яблук, кожен сорт хороший по-своему. Hapi3aHe яблуко швидко TeMHie, так що його перед вживанням. Щоб призупинити процес його в воду з
великою лимонного соку, але не залишайте надовго, iHakI.ue вода
почне вбиратися i яблуко розм'якне. яблука в прохолодному, темному можна i в холодильнику. Те,
вони пролежать, залежить того якого вони сорти i коли були 3i6paHi.
Слива
Плодове дерево заввишки 6 — 16 м. не або
трохи 3i6paHi в зонтики,
кожна складаеться i3 5 пелюсток i 5
Чашолистокбв, 25-30 тичинок, нектарники на слива у TpaBHi, кожна kBiTka живе до 5 все дерево
загалом 8 -10 сливи у роки сягае 16-37 кг з 1 Плоди — кастянки pi3H0i форми приплюснуто-
видовжено-овальнођ та кольору (зеленого, жовтого, червоного, або i3 сизим нальотом), завжди i3 добре борозенкою, зазвичай 20 — 30 г ваги. Вони соковит1 i мають cMak0Bi, й Сливи споживають переробляють на
маринади, компоти, повидла, мармелади, наливки тощо.
Черешня
Типова перехреснозапильна культура. в kBiTHi i TpaBHi. Солодка , чорна жовта або червона.
6. та догляд за прикрасами з та
Намагайтесь безпосередньо перед тим, як оздобити страву або скласти дану Таким чином та фрукти будуть а оздоблення та будуть яркими.
Оздоблення i3 добре в в холодильнику при 3MiHHi води — двох до п'яти у i стають ламкими, при цьому якщо ви хочете надати форму то p06iTb це i ттьки закладайте у воду.
Прикраси з буряка бажано окремо, так як вони можуть, окрасити 13 кабак. Якщо прикрасам i3 кабака робити « процедури омолодження» у його занурення в холодну воду, на 10-20 Хвилин, а весь час тримати в холодильнику загорнувши в харчову воно може до При цьому неможна так як через дватри розмокне i розвалиться.
Прикраси, знаходяться на збризкуйте холодною водою i3 пульверизатора. , щоб вони не зав'яли i виглядали Воду мо;кна охолоджувати льодом .
Hapi3aHi фрукти довго не едина продовжити Тм життя - тримати в холодильнику, закривши харчовою тим самим обмежити доступ Яблуко обов'язково збризкувати соком лимона, а то воно
А тепер поради по кожному фрукту, овочу i ягодам
- Цибуля повинна бути середнього або маленького p03Mipy, стандартно кругла. Перед краще замочити цибулю у щоб у вас не було
- Морква повинна бути ( середина неповинна бути
P03Mip середньот до великот. П краще злегка але iT легко повернути в kpvmcaHi Якщо Е — kYIIiTb й за пару до роботи i в теплому
- Червона редиска повинна бути кругла, p03Mip
Редис дуже добре розкриваеться в дуже i легко
в 1-3
- Велика редиска дайкон повинна бути середнього p03Mipy i пряма. Не замочуйте й перед просто
- бути довгими, прямими, темно-зеленими, без
i не
i дуже i любого p03Mipy. спасае лимонний cik з водою.
- Кабак повинен бути i3 твердою сиридиною i м'якою P03Mip сполоснути кабак у з дуже твердою Зазвичай для kBiTiB беруть маленький перець.
- Зелена цибуля використовуеться ярко зелена.
- салат повинен бути з дуже твердою i плотною серединою, середнього p03Mipa.
- Лимон Hapi3a€M з товстою
- Диня може бути жовта або зелена з тонкою збризкуйте диню холодною водою i обгорнути в
- Картопля P03Mip середнього до великого. Форма овальна або кругла-залежить kapBiHra картоплю замочують у
на 20-30 MiH
- Буряк зазвичай кругла i середнього p03Mipy. Можна i kopM0Bi сорти буряка. Перед буряк краще замочити в на 15-
20 MiH.
- Папайя форми залежить головне
щоб вона була Папайю тримайте дуже
- Кавун повинен бути ярко червоним. тонка.
- Ананас повинен бути з зеленою вершиною. Вона дуже добре використовуеться в i довго залишаеться ананас в закритому харчовому в холодильнику.
- i банани мо;куть бути будь-якого колюру, i P03Mip будь-який, перед i нього Тх на 15-20 хв. у з лимонним соком.
Як ми вибрали фрукт настав час робити серйозну роботу:
будь-який фрукт повинен бути ретельно вимитий.
фрукта, то вимийте його без ще раз.
-
так же як тримаете ручку або - розслабляйте руку
- завжди тримайте миску з крижаною водою себе
- будьте старанними i терплячими.
ЛИСТ З ЦУЮШ
I.WkiHi
1нструменти: Карбувальний трикутний тайський прес-форма.
1. з шматки, що p03MipaM формочки, жу ви вибрали.
2.
3. лист зубочисткою до основи \ / - образним ножем 3p06iTb зарубки по краях листа зубчика до черешки.
4. краТв до направляти по 06p06iTb так боку аркуша.
5. тайським ножем зайву м'якоть пщ листом, щоб BiH став тоншим i придбав гарну форму.
Листок з oripka
1нструменти:
1. Для отримання форми ”листочка”, S-06pa3H0
подовжений тонкий скибочку, як зазначено на фото.
2.
З. Починаючи - спочатку з одного боку, потпл - з по краю ”листочка” .
Вид готового ”листочка” показаний на фото в заголовку (p03Mip на фото шено Готуемо p03MipiB.
4. замочуемо Тх на 5-10 хвилин в в
холодильнику загорненими у вологу серветку i в пометиленовий пакет.
Листок i3 моркви
Морква
Инструменти:
1.
2. Робимо слайси 1 см.
З. З цього слайса робимо форму листочка.
4. ми позначаемо де у нас будуть у по краям листочки Тх.
Шишки з моркви
Сировина: Морква.
прямий кусок p03MipoM 8-12 см. Ножем зробимо квадратний «xBicT». придаемо йому овальну
по колу, придаемо товстому площу для першого рядка лусочок.
заготовки на 6
4. Ножем зробимо 3Pi3 по конусу (поглиблюючи лусочками, оформляючи об'емний малюнок першого ряду, створивши цим майданчик для
6. Опускаемо шишку на 10-15 хвилин в крижану воду - вона
Кала з гострого перцю
Сировина: Гострий перець
1нструменти: Тайський
1. Беремо гострий перець червоний або зелений.
2. P03pi3aeM0 по до
З. Акуратно 06pi3a€M0 навколо м'якоть.
залишитися на
4. А тепер звернемо перець, i надамо форму кала.
5. Робимо на p03BopoTi майбутньоТ i акуратно вставляемо в
6. або iH.)
зо
Кала з дайкона
Сировина: Дайкон, морква,
1нструменти: Тайський
1.
2. з метою ek0H0Mii дайкона на частини таким чином:
надати форму конуса.
7. Робимо прожилки.
8. Формуемо
Сировина: Морква.
1нструменти: основний
1. Надаемо овочу форму конуса i п'ятикутника, довгим ножем по колу з п'яти cTopiH.
2. На з 5-ти CTOPiH
З. Форму надати за допомогою ножиць.
4. Видаляемо частину пелюсток першого ряду (зробити конус тонким). ще п'ять пелюсток, розташувавши в шаховому порядку щодо пелюсток першого ряду. робимо ряд.
5. Ножем укорочуемо залишивши серцевину i 06pi3YEM0 й на конус.
6. серцевину на тичинки за допомогою ножа.
kBiTka з i моркви
Сировина: морква.
1нструменти: Тайський
1. Для берем грубий, довгий i тонкий кусочок, довжиною 6-7 см. його на 5-6 частинок. листки, не до основи 2 см. нада до середини
Листки заокруглюемо-
2. На кожному листку робимо зубчики, листок .
Самий важкий етап — шкурку якщо товстий, то це виходить легко, якщо мякоть рихла - просто видаляемо
на niB години в холодну воду, щоб листки разкрились. Викладаемо кусочки моркви. Оздоблюемо
з oripka
Сировина: морква.
1нструменти:Тайський круглий
1. хвоспж. Зробимо 3Pi3 у заготовки.
2. Робити листочки, з невеликою ними, обходячи заготовку по колу.
4. Овальним ножем робимо наступний ряд пелюсток в шаховому порядку попереднього ряду. Знову площадку для наступного 3p06iTb дозволить P03Mip заготовки.
5. Наузеткою або ножем серцевину створивши достатньо для в серцевини.
6. ножицями листочки, створимо на трикутну форму. Опустити kBiTka на kiJIbka хвилин в крижану воду - i BiH красиво розкриеться.
7. З моркви, гарбуза або редису зробимо серцевину p03Mipy.
з моркви
Сировина: Морква, невелика kiJ1bkicTb зеленоТ
1 бамбукова паличка.
1. З широко; сторони 3Pi3aM сегмент, довжина якого восьми сантиметрам.
2. Крат сегмента обробляемо ножиком для чищення i закруглюемо з обох cTopiH.
З. 3pi3aeM0 шматочки маленького p03Mipy таким чином, щоб навколо закруглених вийшли
5. Пелюсточки коригуемо за допомогою ножа так, щоб вони були схожими на цифру 8. Для цього
6. 13 залишку морквини прямокутник i встромляе в нього бамбукову паличку.
нанизуемо на нет пелюстки. Першим нанизуемо трохи менше i так
7. Для серцевини 3pi3yeM0 товстий шматочок його cTopoHi малюемо ножем серцевину на палички.
8. kBiTkY опускаемо в крижану воду на хвилин.
kBiTka З
Сировина: Цибуля
Инструменти: Основний
1. Цибулю обчищаемо не
2. Робимо 4-5 на глибину 2-3 шару.
4. Знову шар в шахматному порядку перших шару залишаемо а
шари знову видаляемо. Повторюемо поки не до
5. kBiTkY в гарячу воду на 10-15 секунд. в маринад i3 води , оцту та цукру. На 10 хв.
kBiTka З Сировина: Цибуля порей.
Тнструменти: Гострий зубочистка.
1. Широкий лист скласти уздовж i з боку згину зробити як показано на фото.
2. Згорнути в рулончик - це буде серцевина
kBiTka. BapiaHT 1.
Сировина: Редька, кабак.
1нструменти: Ложка-наузетка, карбувальний трикутного перетину.
1. Вам або фрукти на кружки товщиною 1 см. Чим форма, тим
2. 3p06iTb ножем жолобки до центру, починаючи ix на
Hi близько 1 см
З. Тим же ножем 3p06iTb точно за першим другий з трохи кутом нахилу. щоб краями пелюсток не було
4. Обережно край кружка та сформуйте з допомогою ножа для
кульок (б 12) середину
МАРГАРИТКИ ТА КОМПАНШ
kBiTka. BapiaHT 2
Сировина: кабак, редиска, морква.
1нструменти: Ложка-наузетка, карбувальний трикутного перетину.
1.
2. жолобки ножем (11) у напрямку середини до
краю кружка. 3BepHiTb увагу на те, що жолобки не мають бути мленими один одного.
З. Обережно край кружка
4. 3p06iTb ножем (El або Е2) зарубки пелюстками
5. зубочисткою маленьку kBiTkY до середини.
Жоржина з
Сировина:Картопля, морква, дайкон.
1нструменти: овальний тайський
1. Зробимо злегка приплющену округлу заготовку 5-6 см з продукту.
Троянда з буряка
Сировина: Буряк
1нструменти: Тайський
1. Спочатку готуемо з буряка заготовку для майбутньоТ квТи.
другий ряд пелюсток. Bci розташовуватися в шаховому порядку щодо пелюсток першого
Видаляемо зайву м'якоть,
ряди робимо поступово зменшуемо P03Mip пелюсток, а куг ix нахилу. Не пелюстки дуже i можугь
5. Залишилося лише красиво оформити
Троянда з моркви.
Сировина: Морква. •
1нструменти: зубочистки.
1. Hapi3aeM0 T0Hki смукки Замочу€мо смужки в сольовому
2.
З. Продовжуем загинати в шаховому порядку.
4. зубочисткою.
5. 06pi3a€M0 яка не змогли обернути навколо трояндочки через моркви.
6. Трояндочка готова.
1нстру,ккЈйно-технолойчна
Хризантема з nekiHcbk0i капусти
Сировина: капуста.
1нструменти: Карбувальний жолобковий овальний, тайський
1. У качана капусти вагою 300 до 700 г видаляемо листя
i 06pi3aeM0 верхню частину качана, запишивши близько 12-15 см
2. Працюемо карбувальним жолобковим ножем овального або трикутного перетину .
з. Зробимо по товстим прожилкам листя pi3H0i довжини, направляючи верхнього 3Pi3Y листа до основи капусти. Початок 3Pi3Y робимо тонший.
У Mipy наближення до качана поглиблюемо в капусту.
4. Не 1,5-2 см до качана, видалимо велике листя. Якщо лист тримаеться - зробимо невеликим ножем
5. ряди листя тим же способом, скорочуючи довжину
пелюсток хризантеми до середини. Якщо kpai пелюсток будуть досить TOHki, то
Медуза з T0MaTiB
Сировина: Томати, м'ята.
1нструменти: Основний
7. Часточки вставляемо в томата.
8.
45
kBiTka з oripka
Сировина:
Инструменти: зубочистки або овочевий клей.
1. Hapi3aeM0 T0HeHbki полоси ножем, для очистки овочЈв.
2. Скручуем.
З. Кладемо наступну полосу загинаючи
43
AkBapiYM з
Сировина: Морква, кабак.
Тструменти: Гострий основний тайський
1. Надаемо MopkBi форму тонким
2. Замочуемо овоч в на 2 години (на склянку води - 1 столова ложка Продукт повинен бути досить м'який i не ламатися при тонкому 3pi3aHHi.
3. Овоч на чотири сторони. Робимо на до шампура. 0,5 сторонах - i сторонах.
4. Акуратно 3pi3a€M0 по колу довгою тонкою до шампура.
шампур з ”качаном” i розправляемо мережу.
Сировина: Яблуко, гвоздика.
!нструменти: Тайский зубочистки.
1 . Bi3bMiTb яблуко помийте його бокову сторону.
яблуко на 3pi3aHY сторону щоб
середину яблука, в такому дольку наверху, центру.
4. Тепер таким чином наступну нижню дольку i 3p06iTb ще пару
ix просто розкласти на здвинув на себе.
6. Ми зробили одне крило, таким же чином робимо друге.
7. Шия i голова лебедя створюеться i3 залишку боково: частини, яка у нас осталась на початку роботи. середину кути.
8. вставте суху гвоздику на очей, низ ши: np0TkHiTb зубочисткою.
Сировина: Яблуко.
1нструменти: Тайський
1. На чистому сухому будь-якого кольору тонким ножем робимо akypaTHi як показано на фото.
2. Спочатку два - один навпроти друтого, noTiM ще два, з поворотом на 90 0 . ще чотири рази, в
З. Приступаемо до другого ряду. Робимо отриманими пелюстками першого ряду. При цьому, уважно стежачи за тим, щоб завжди залишалося 2-3 мм шкурки пелюстками першого i другого
4. ряд - на 2-3 мм робимо akypaTHi повторюючи виступаючу форму пелюсток першого i другого
5. Четвертий ряд - знову, на 2-3 мм, в повторюемо контур попереднього ряду, кожен раз прибираючи яблучну
Троянда з
Полунщя.
1нструменти: Тайський
1. Для початку ягоду треба насадити на тонку паличку, щоб вам було зручно пращовати
2.
3. пелюстки.
4, Тепер в шаховому порядку 3p06iTb ще 4 над пелюстками.
5. Знову трохи пелюстки.
6. I ще раз 3p06iTb 4 пелюстки. В у вас вийде високий червоний бутон, який нагадуе троянду.
kBiTka кабака
Сировина: Кабак.
Инструменти: Основний
1.
2. Робимо другий шар пелюсток перших.
3. Таким же чином i трете коло пелюсток.
4. Шар пелюсток вийде дуже маленьким. серединку укорочу€мо - виходить пеньок.
5. Пеньок округлюемо.Таким чином ми отриму€мо красиву kBiTkY.
Написи на kaBYHi
1нструменти: Тайський трафарет напису.
2. Акуратно контури BCix повинен бути дуже гострим.
З. 3HiMa€M0 весь
Не букви. троянд. Bci
тайським ножем, пласти
Троянда кавуна
за p03MipoM
пелюсток. кавуна.
i
Кошик для з кавуна
1. Кавун вимити, осушити, його i запам'ятати P03Mip половини висоти.
2. Юнчиком ножа злегка (процарапати) середину висоти по всьому колу. Прикласти до кавуну шаблон елемента ручки кошика i ножа перевести малюнок на верхню половину кавуна, трохи
Троянда кавуна Сировина: Кавун.
Тнструменти: Тайський
1. кавун, частину як зазначено на фото.
2. круг, та ножем .
3.
4. Завершити перший ряд пелюсток тайським ножем другий ряд пелюсток. Цей ряд робиться з
ряди пелюсток i подекуди робимо заготовки для подальшого оформлення 6YT0HiB.
7. з заготовок бутони. Крат кавуна BWIpi3a€M0 виТмкою.
8. з пелюсток, оформити у розкрившихся
Сировина: Дайкон, морква, гвоздика
1нструменти: Тайський зубочистка, карбувальний трикутний
1. Редьку очищаемо i p03pi3a€M0 уздовж на частини. 2. На cTopoHi наносимо малюнок голови, тулуба i ножем. Забираемо лишню м'якоть.
З. Карбувальним трикутним ножем робимо по всьому тулубу, м'якоть i3 кожного рядка.
6. Середину будемо i3 моркви, також Hapi3a€M0 T0Hki кружечки. [з моркви дзьоб i на голову.
7. Bci частини голови.
8. Частина яка залишилася з дайкона p03pi3a€M0 ще раз вздовж.
9. До дайкону, за допомогою зубочистки
8. Axepe.rla iHd)opMaui7
l . www.karving.ru
2. www.borner.ru
3. https://elena.lutsk.ua/4173-karving-z-ovochiv-i-fruktiv-35 -fotospravzhnih.html
4. http://carving-ua.blogspot.com/2012/04/knives-for-carving. html
5. http://www.tutdizain.ru/mobile/sam/644-korz1nka-iz-dvni-svoimirukami.html
6. http://video-cook.ru/shkola-karvinga-urok-4-ekzoticheskij-cvetok-iz-ogurca/
7. http://www.mviulia.ru/post/292647/
8. https://www.kuharka.ru/talk/eat/decfood/8437.html
9. http://www.hnh.rWfood/Carving
10.https://liferules.com.ua/relax/div/karving-z-ovochiv-ta-fruktiv-pokrokovefoto-i-video-mk.html