Карвінг декоративне оздоблення овочів та фруктів

Про матеріал
Методична розробка розроблена з предмету «Технології» з розділу карвінг, відповідно до діючої програми для учнів з професії «Кухар». Техніка карвінг розкриває методику різьблення по овочах і фруктах для оздоблення різноманітних страв. Дана розробка містить цікавий наочний матеріал, історичні факти, походження карвінг, види та відмінність між ними. Досліджено майстрів, які займаються різьбленням по овочах та фруктах, представлені інструменти, сировина та правильний догляд за ними. Розроблено ЗО інструкційнотехнологічних карток з по шаговим використанням техніки карвінг на овочах і фруктах. Методична розробка розроблена з метою надання допомоги учням у декоруванні страв, овочів та фруктів виконані різьбленням, викладачам, майстрам виробничого навчання з професії «Кухар» для проведення, практичних робіт, виробничого навчання та лабораторно-практичних робіт.
Перегляд файлу

image


Державний навчальний заклад

                            Уманський image аграрнийimage

Карв±нг

декоративне оздоблення овоч±в та фрукт±в

image

(методична розробка)

Автор: Натальченко

Катерина imageвикладач imageвищаimage

м. Умань 2018

Упорядник: Натальченко Катерина image викладачimage

ДНЗ «Уманський ПАЛ»

       Рецензент: Осюнько                        BikTopiBHa, заступник з НВР ДНЗ «Уманський

ПАЛ»

imageМетодична розробка розроблена з предмету

image до     програми для           з розкривае методику image по овочах i фруктах для оздоблення

imageстрав.

imageДана розробка

походження займаються

i фруктах.

Методична розробка розроблена з метою надання допомоги учням у

imageстрав,        та image викладачам, майстрам виробничого навчання з професй «кухар» для проведення, практичних p06iT, виробничого навчання та лабораторно-практичних p06iT.

Розглянуто i схвалено на image методичною радою, ДНЗ «Уманський ПАЛ»

Протокол N24 2 лютого 2018р.

2

3MICT

1.  Види    kapBiHFY i Тх     4

2.  Майстри       6

   З.                     для                                                                                 8

4.                                                                                                            Заточення i догляд за   image12

5.                                                                                                            Сировина яка використовуеться для         image         14

6.                                                                                                            та догляд прикрас з      та фруктв    23

7.                                                                                                            картки

Листок з М21   26 Листок з М22  27

Листок з моркви М23 28 Шишка з моркви М24        29

Кали з гострого перцюМ25 30 Кала з дайкона N26  31 з моркви N27  32 kBiTka з N28    33 з N29     34 з моркви N210 35 kBiTka З М21 1         36 kBiTka з imageМ212  37 Маргаритки та imageМ21 З     38 Маргаритки та imageМ14 39 Жоржина з imageМ215   40

            Троянда з буряка М216                                                                 41

            Троянда з моркви N217                                                                42

Троянда з          М218

43

image

Хризантема з пеканськот капусти М219

44

image

Медуза з T0MaTiB N220

45

image

AkBapiYM з рибки М2 21

46

 

image image image imageimage з яблука N222

47

image

Прикраси з яблук М2 23

48

image

kBiTka З imageМ2 24

49

image

kBiTka з кабака М2 25

50

Написи на kaBYHi М2 26

51

image

Троянда з кавуна М227

52

image

Кошик для             з кавуна N228

53

image

kBiTka з кавуна М2 29

54

 

image image imageimage image з дайкона М2 30

55

8. Джерелаimageimage image image image

56

з

image1. Види imagekapBiHTY' i Тх imageангл. Carving - image в kYiHapii - мистецтво по овочах i фруктах. Мистецтво image по фруктах i овочах зародилося в         з переказами, в 1364 молода        прикрасила          з        i         плавучу

лампу для   фестивалю. Король високо      й        i проголосив         по фруктах i овочах культурною спадщиною ТаТланду, яким зобов'язана   кожна          За      P0kiB воно поширилося по всьому Далекому Сходу та, передаючись i3 image в стало частиною          багатьох кратн.

не чужий i          кухарям. У 2004   в YkpaiHi HaBiTb почала           -        заклад, де навчають       по дереву, люду,   i так   У       овочевий

imageчастиною          змагань, як серед украТнських, так i серед           kyxapiB. Правда, caMi предмети овочевого        трохи в       краТнах CBiTY.

У кожному мистецтво по продуктам набувало риси. Наприклад, в Китат прийнято картини, сцени, символи фен-шуй, тварин i людей. При цьому

imageвикористовуються трафарети i велика pi3H0MaHiTHicTb виТмки, формочки, image Японське мистецтво

називаеться MYkiM0H0. Воно багато в чому повторюе

image                         використанням                                   ножа для оброблення

(хочо).

пращовати особливим «тайським» ножем в

Китайська TexHika набагато вище за

4

image

Саме майстри прийомами прикраси страв переходять до створення складних картин, imagekY6kiB та скульптур.

европейський застосовутоть для створення прикрас з редьки, редиски, моркви, болгарських i гострих imageгарбуза. ваа

2. Майстриimage

Алекс Ноймаер

imageCiM P0kiB працював шеф-кухарем в imageготелях ТаТланду (Централ Плаза готель в Бангкоку i Май). Його художня натура BiH писав маслом, займався

захопився i фруктЈв. Автор книг.

imageу

Олег Белов

image

imageimageКатерина Матвеева

конкурсу з виробництва - викладач власнот Школи


Вадим Нефедьев

Дворазовий   CBiTY Xiang Wang з Китаю став одним з     европейського      який в перший раз пройшов в 2011 в Лейпцигу в рамках !Gaeste' Trade Fair. У       у двох програмах брали участь 26        та 11 команд, яким на приготування          по чотири години. Кращим майстром з     в        виявився представник Росй - Вадим Нефедьев. Другий в MockBi в 2013 в рамках PIR - the Hospitality Industry” Exhibition.

Xiang Wang

imageшколи kapBiHTa imageпризер европи 2013. Бронзова медаль на imageв Ерфурте2012. Золота медаль на

                                                                                                                2014.                        36ipH0i

Тетяна Седова

image

З. 1нструменти для image

на овочах i фруктах

Щоб вибрати    iHcTpyMeHT,       знати, для чого використовуються Ti чи    Багато в чому        iHcTpyMeHTY визначаеться тим, з якого виготовлена ручка.        ручки вбирають запахи i вологу, в них досить швидко утворюються     рукоятки але ковзають в        Рукоятки з сучасних      наприклад з i        BCiM          вимогам. Вони       до впливу соку, жиру, миючих 3ac06iB, не вбирають вологу i cTopoHHi запахи.

При p060Ti тайським ножем, запам'ятайте основне правило:image

тримати як шарикову ручку-великим пальцем з низу, зверху, imageпалець повинен лежати на ножа та регулювати глибину p03pi3Y.

Основнийimage

image

Основний без якого, мабугь, не - «тайський BiH буде He3aMiH ним в найважчих Bi3epyHkax на BCix овочах i фруктах.

Три карбувальних ножа p03Mipy трикутного перетину. З ними легко i просто листочки.

image

image

image

image i фрукпв.

image

Для орнаменту з округлими    - використовуються imageimagep03MipiB.

image

image

image

Наузетка-равлик, з чашечками фпурноТ форми;

Серповидний imageскладних Bi3epyHkiB на великих плодах: кавунах, динях, гарбузах.

image

imageвони допоможуть надати форми не товстому плоскому 3Pi3Y продукту.

image

image соломки або смужки звичайними ножами для image дуже складно. Як не намагайтеся, а imageтовщини вони не вийдуть. Тому для image роботи краще для image Для зняття тонких смужок з нанесення декоративних борозенок-каннелюр на плоди.

image

imageдля цедри - для зняття цедри з цитрусових..

image

Граверний (трикутний) - широко застосовуеться в карвинге для imageopHaMeHTiB та Bi3epyHkiB pi3H0i imageДозволяе задавати pi3HY ширину i глибину декоративним борозенками.

image

Прес-форми для kapBiHIY (вирубування) - для image невеликих декоративних можугь використовуватися прес-форми для kapBiHIY. 1x ще називають Це простий i швидкий отримати, наприклад, невелику у серця, метелика або kBiTkM з овоча або фрукта.

image

image

image

Овочечистка для обчищанняimage

image

imageдляimage

image

4. Заточення i догляд заimage

Лезо iHcTpyMeHTY    бути бездоганно   i ретельно заточити спочатку без неможливо.     взяти за правило кожного разу як ви починаете нову     Згодом HaBiTb втрачають свою гостроту. Робочу крайку iHcTpyMeHTa можна використовуючи точильний kaMiHb або Мусатов.

imageP03Mip i форма точила бути image з p03MipoM заточуеться, а структура точильного каменю не порушить фабричну i допоможе гостроту заточки. Для особливо класичний карборундовий брусок, який легко знайти в будь-якому Для цьогоimage

попередньо покласти точила у холодну воду на якийсь час, до нього прикласти полотно ножа так, щоб кут нахилу становив приблизно 20 - 30 круговими рухами по обидва боки полотна.

image                                               грубу поверхню з одного боку i                 тонку - з

                 I                     ми починаемо точити грубо; стороною, аimage

T0Hk0i' полотно. заточування витерти iHcTpyMeHT, щоб позбутися металевих частинок, час роботи можуть пошкодити Для Ha60piB,

1снують певн1, для них точила. Тснують вони як 3i сланцево\, так 1 з текстурою. е точила в яким не складае imageзаточити iHcTpyMeHT досить складнот форми.

imageimageДля стамески у «U» image бережливе чавило, image а закруглену форму стамески точити закругленою стороною точила. Але i Taki бруски для заточування iHcTpyMeHTiB обов'язково noTpi6H0 опускати в холодну воду перед застосуванням. Грубий брусок з image текстурою точить полотно iHcTpyMeHTY image для завершального ж етапу imageimageбрусок 3i сланцево: текстурою. image точити з сторони носика, завдяки цьому усунення набагато краще. Якщо з одного боку стамеска у краще, а з «кусае» фрукти, можна злегка пройтися бруском i cTopoHi полотна. По затнченню роботи полотно ножа

протирають вологою image i обов'язково просушують.

Кислота, що imageв овочах i фруктах, сприяе швидкому притуплення ножа. imageбажано в image футлярах з оббитих зсередини поролоном або в з окремими осередками. При

такому image леза image не будуть image один з

одним. Такий догляд забезпечить презентабельний imageвигляд i довге

imageжитгя iHcTpyMeHTY.

image

image

5. Сировина яка використовуеться дляimage

У CBiTi iCHY€ величезна kiJTbkicTb kapBiHIY, можуть вийти

imageописи imagekapBiHIY, i купити        можна практично в будь-якому

залежить того, якоТ image та фрукти використовують для оздоблення страв.

imageкартопля, З

лимони та

апельсини, кавуни, авокадо, диня i т.п. Не обов'язково робити прикраси безпосередньо перед подачею на image заготовки можуть imageimage або закритих контейнерах. Для збереження

     кольору                  i image Тх рекомендують

скропити соком лимона.         обмеження стосуються конкретних image мають бути

недостиглими,      в imageвони довше залишаться imageта kBiTiB

imageприкраси, кожен

    окремо в              Tapi в холодильнику.

imageяк овочева рослина близько шести тисяч

10 з

Завдяки цим властивостям i зеленого

                                                            вдало                 для           прикрас.

Баклажани

imageдовгастий, зазвичай темно imageмае губчасту структуру imageбаклажана при imageзлегка пружний. Бажано

здаються занадто важкими для свого p03Mipy, з гладкою, блискучою, туго натягнутою image без м'яких або коричневих

imageimageНе купувати баклажани, можуть виявитися У холодильнику можна image приблизно 10 при

8-10 0 С.

Картопля

imageЯкого б сорту ви не купували картоплю, вона повинна буги image i твердою. Не купувати

м'яку, в'ялу i пророслу картоплю, також як i бульби з легким нальотом або зеленими плямами.

Коли купуете молода картопля, image що BiH

    imageмолодий i                    насфбши IIIkipkY пальцями, вона повинна легко

imageКартопля краще image в   в сухому i прохолодному image Картопля не можна обробляти водою перед imageтак як BiH почнеimage

Цибуляimage

imageОтримав свою назву через imageцибулини з imageна гострий, i солодкий. Забарвлення залежить imagei image Лук

солодкий через велику 3MiCT imageмае пурпурно-червону i

Цибулини його невеликого p03Mipy,

м'якоть хрустка, смак image солодкуватий. При imageimage звернути увагу на те, щоб його була тонкою, цибулина imageа на imageне було плям.

Цибуля-порей

imageКоренева система потужна i складаеться з несправжньо\ цибулини i численних kopeHiB. «Цибулина» завдовжки 10-12 см, завширшки 2-8 см, поступово переходить у ясно-зелене несправжне стебло заввишки до 80 см. Листки

image завдовжки 40-60 см, image чохол з довгим

носиком. Квтсонос заввишки до 2 м формуеться лише на другий pik

розвитку.

Капустаimage

Швидше за все, ви не знали, що вimage

                                                                                      BiTaMiHY С,             в апельсинах чи

imageлимонах. kpiM того, в 6p0k0J1i групи В, BiTaMiH Е, BiTaMiH А, цинк, та iH. У

image в 100 грамах). У будь-якому випадку, цей овоч

того, щоб включити його до               та щось з ним приготувати.

Томати

image

рослина заввишки BepecHi.

Перець гострий

Дерець червоний гострий, або перецьimage

                                                                плоди                              куща Capsicum

imagefrutescens, яка мае пекучий смак. Назва походить «chilli» з ацтекських мов науатль (сучасна Мексика) та перекладаеться як

«червоний». image IliEi рослини вважають

imageimageАмерику. В imageчас гострий перець вирощують переважно в imageкраТнах, алеimageв 1ндй i ТаТландј. Червоний перець можна вирощувати i в умови регулярний полив з

image

Перець болгарський

imageОвочевий або солодкий перець, паприка

трапляеться в

Америки, звщти його привезли до [спанй, 1талй i БолгарЙ. 13 останньот в XIX перець потрапив до УкраТни. Перець овочевий вирощують як imageрослину.

Буряк

Дикорослий буряк вживали в Тжу з незапам'ятних

imageВ 2-1 тис. до н. е. введено в культуру (приблизно на островах Середземного моря) буряк листовий. До початку н. е. з'явилися kYJIbTypHi форми звичайного буряка (у 10-11 ст. вони були на Pyci), у 16-17 вв. — i kopM0Bi форми, у 18      з imageформ кормового буряка був

imageimageцукровий буряк (у— 1747

imageМаргграф у своТй кормового буряка кристалики цукру, imageна ПрусськоТ академй наук.

Морква

image

каротину).

Тонська редька - дайкон

Коренеплоди рослини можуть вирости в довжину

image60 см, вага перевищуе 500 у деяких copTiB — image Вегетативний

складае 60—70image

Кабачок

imageimageК9бач6к перехреснозапильна з рослина родини гарбузових, овочева культура.

Мае image

— Центральна Америка йimage

ФРУКТИ

Авокадо

image

image         image то його можна                                                i BiH image

Оптимальна температура для тривалого

Ананас

кисло - солодким ароматним плоду визнача€тъся по темно imageкольором   а також його стиглий. kiMHaTi, залишиться

позбавленим смаку i тягучим; ананас, який навпаки матиме не дуже хороший присмак Огляньте з ycix

        60kiB: BiH не повинен бути м'ятим, cik з                не повинен йти. Листяimage

imageбути image що не Листя, що знаходяться в imageпучка imageлегко висмикувати. Стиглий фрукт         в прохолодному image

Найкраще imageйого при

Апельсин

imagei

Кавун

На початку сезону кавуни краще брати з сухими хвостиками i великим жовтим плямою в тому де

При цьому BiH повинен image

кавун - той, який яскраво забарвлений i смужки на ньому Не варто брати кавуни без смужок, тому що вони, як правило, не дуже До imageсезону, особливо в - image все навпаки - вибирають caMi image

кавуни i3 зеленими хвостиками i не дуже вираженим плямою з торця. Решта

     можуть бути                        Не               купувати кавуни, у яких пошкоджена

     kiPka або вони не мають         круглу або овальну форму.

Диня

                                Щоб визначити                                              натиснути на iT

imagekiPkY з протилежного боку стебла: у недостигло; imagekiPka тверда, а у стиглоТ трохи при натиску.

Стигла диня злегка пахне ананасом. в овочевому image холодильника або в прохолодному так, щоб вони не стикалися, i хвостиками догори. Температура плюсова, але не вище 5 image При правильному imageдиня не псу€ться до весни.

kiBi

imageПлоди зазвичай овальнот форми, p03Mipy курячого яйця (приблизно 5-8 см завдовжки i 4.5-5.5 см в У kiBi шорстка ворсиста   яку перед вживанням. М'якоть яскравого зеленого колюру з золотистими променями Фрукт м'який i смак прийнято

imageназивати банана i ананаса. Вважаеться стиглим, коли BiH легко проминаются, а його м'якоть мае яскраво-зелений k0JIip. У холодильнику kiBi можна imageблизько двохimage

Лимон

Плоди лимона image в kYJ1iHapii

imageimageУ стиглого лимона повинна бути насичено жовта цедра. BiH використовуються в стравах для додання гострого смаку. Лимонний cik imageкартопля, яблука, банани та авокадоimage

Його можна купити протягом усього року. image лимона - лайм imageimage лимон i image сильним запахом. Лайм майже завжди можна imageлимоном. Cik лайма допомагае зробити плоди папай?image

ароматними.

Плоди i ягоди

Яблука

imageЯблука самий звичний фрукт в kpaiHi. ]снуе тисяча COPTiB яблук, кожен сорт хороший по-своему. Hapi3aHe яблуко швидко TeMHie, так що його перед вживанням. Щоб призупинити процес image його в воду з

великою image лимонного соку, але не залишайте надовго, iHakI.ue вода

почне вбиратися i яблуко розм'якне. яблука image в прохолодному, темному можна i в холодильнику. Те, image

вони пролежать, залежить того якого вони сорти i коли були 3i6paHi.

Слива

                               Плодове дерево заввишки 6 — 16 м.          не              або

                                         трохи                             3i6paHi в              зонтики,

image                                кожна складаеться i3 5                                пелюсток i 5

Чашолистокбв, 25-30 тичинок, нектарники на слива у TpaBHi, кожна kBiTka живе до 5 все дерево

загалом 8 -10 сливи у роки сягае 16-37 кг з 1 Плоди — кастянки pi3H0i форми приплюснуто-

imageimageвидовжено-овальнођ та кольору (зеленого, жовтого, червоного, або imagei3 сизим нальотом), завжди i3 добре    борозенкою, зазвичай 20 — 30 г ваги. Вони соковит1 i мають cMak0Bi,    й Сливи споживають image переробляють на

маринади, компоти, повидла, мармелади, наливки тощо.

Черешня

Типова перехреснозапильна культура. в kBiTHi i image TpaBHi. Солодка , чорна жовта або червона.

                         6. imageта догляд за прикрасами з             таimage

Намагайтесь безпосередньо перед тим, як оздобити страву або скласти дану Таким чином та фрукти будуть imageа оздоблення та будуть яркими.

Оздоблення i3 добре в в холодильнику при 3MiHHi води — двох до п'яти у i imageстають ламкими, при цьому якщо ви хочете надати форму то p06iTb це i ттьки закладайте у воду.

imageПрикраси з буряка бажано окремо, так як вони можуть, окрасити image 13 кабак. Якщо прикрасам i3 кабака робити image « процедури омолодження» у його занурення в холодну воду, на 10-20 Хвилин, а весь час тримати в холодильнику загорнувши в харчову image воно може image до imageПри цьому неможна image так як через дватри розмокне i розвалиться.

Прикраси, знаходяться на image збризкуйте холодною водою i3 пульверизатора. , щоб вони не зав'яли i виглядали image Воду мо;кна охолоджувати льодом .

Hapi3aHi фрукти довго не едина image продовжити Тм життя - тримати в холодильнику, закривши харчовою image тим самим обмежити доступ Яблуко обов'язково image збризкувати соком лимона, а то воно

А тепер поради по кожному фрукту, овочу i ягодам

-             Цибуля повинна бути середнього або маленького p03Mipy, стандартно кругла. Перед краще замочити цибулю у imageщоб у вас не булоimage

-             Морква повинна бути image ( середина неповинна бути

image

P03Mip середньот до великот. П краще злегка image але imageiT легко повернути в kpvmcaHi Якщо Е image— kYIIiTb й за пару до роботи i imageв тепломуimage

-             Червона редиска повинна бути         кругла, p03Mipimage

imageРедис дуже добре розкриваеться в дуже image i легко

                    в               1-3image

-             Велика редиска дайкон повинна бути середнього p03Mipy i пряма. Не замочуйте й перед imageпростоimage

-             imageбути довгими, прямими, темно-зеленими, безimage

i неimage

imagei дуже i любого p03Mipy. спасае лимонний cik з водою.

-  imageКабак повинен бути i3 твердою сиридиною i м'якою image P03Mip сполоснути кабак у imageз дуже твердою image Зазвичай для kBiTiB беруть маленький перець.

-  Зелена цибуля використовуеться      ярко зелена.

-  imageсалат повинен бути з дуже твердою i плотною серединою, середнього p03Mipa.

-  Лимон Hapi3a€M      з товстоюimage

-  Диня може бути жовта або зелена з тонкою imageзбризкуйте диню холодною водою i обгорнути вimage

-  Картопля P03Mip середнього до великого. Форма овальна або кругла-залежить kapBiHra картоплю замочують уimage

imageна 20-30 MiH

-  Буряк зазвичай кругла i середнього p03Mipy. Можна image i kopM0Bi сорти буряка. Перед image буряк краще замочити в image на 15-


20 MiH.

-             Папайя        форми залежить image головне

imageщоб вона була                               Папайю тримайте дужеimage

-             Кавун повинен бути ярко червоним.          тонка.

-             Ананас повинен бути з зеленою вершиною. Вона дуже добре використовуеться в i довго залишаеться imageананас в закритому харчовому imageв холодильнику.

-             i банани мо;куть бути будь-якого колюру, i P03Mip будь-який, перед image i нього Тх на 15-20 хв. у з лимонним соком.

         Як          ми вибрали фрукт настав час робити серйозну роботу:

imageбудь-який фрукт повинен бути ретельно вимитий.

                                                     фрукта, то вимийте його без             ще раз.

-

так же як тримаете ручку або image- розслабляйте руку

-             завжди тримайте миску з крижаною водою        себе

-             будьте старанними i терплячими.


ЛИСТ З ЦУЮШ

I.WkiHi

1нструменти: Карбувальний трикутний          тайський       прес-форма.

1.                з image шматки, що image p03MipaM формочки, жу ви вибрали.

2.               

image

Використовуйте формочку, щоб додати аркушу ocH0BHi обриси.

3.                image лист зубочисткою до основи \ / - образним ножем 3p06iTb зарубки по краях листа зубчика до черешки.

4.                image краТв до image направляти по image06p06iTb так       боку аркуша.

5.                тайським ножем зайву м'якоть пщ листом, щоб BiH став тоншим i придбав гарну форму.

image

image

Листок з oripka

image

1нструменти: image

1.                Для отримання   форми ”листочка”, S-06pa3H0image

imageподовжений тонкий скибочку, як зазначено на фото.

2.               

image

Робимо два неглибоких image

image

imageЗ. Починаючи - спочатку з одного боку, потпл - з по краю ”листочка” .

Вид готового ”листочка” показаний на фото в заголовку (p03Mip на фото imageшено Готуемо imagep03MipiB.

image

4.                                                                    замочуемо Тх на 5-10 хвилин в в

imageхолодильнику загорненими у вологу серветку i в пометиленовий пакет.

Листок i3 моркви

Морква

Инструменти: image

1.              

image

Спочатку обчищаемо моркву. Краще всього брати моркву середнього або великого p03MipiB.

2.               Робимо слайси 1 см.

З. З цього слайса робимо форму листочка.

4.      ми позначаемо де у нас будуть у imageпо краям imageлисточки image Тх.

image


image Шишки з моркви

Сировина: Морква.

imageimageimageimageimageпрямий кусок p03MipoM 8-12 см. Ножем зробимо квадратний «xBicT». придаемо йому овальну

по колу, придаемо товстому площу для першого рядка лусочок.

                                                               заготовки                                        на 6

image

6 лусочок-пелюсток по колу. Глибина

4. Ножем зробимо 3Pi3 по конусу (поглиблюючи лусочками, оформляючи об'емний малюнок першого ряду, створивши цим майданчик для

6. Опускаемо шишку на 10-15 хвилин в крижану воду - вона

image

Кала з гострого перцю

Сировина: Гострий перець

1нструменти: Тайськийimage

1.    Беремо гострий перець        червоний або зелений.

2.    P03pi3aeM0 по             до

       З. Акуратно 06pi3a€M0 навколо                                   м'якоть.image

залишитися наimage

4.    А тепер звернемо перець, image i надамо imageформу    кала.

5.    Робимо на p03BopoTi майбутньоТ image i акуратно вставляемо в

6.    image     або iH.)

image

зо

Кала з дайкона

Сировина: Дайкон, морква,

1нструменти: Тайський image

1.             

image

Отже, беремо дайкон i моркву, але думаю, що вийде i з imageовочш н1трохи не прше.

2.              imageз метою ek0H0Mii дайкона на частини таким чином:

imageнадати форму конуса.

7.    Робимо прожилки.

image8. Формуемо


image

Сировина: Морква.

1нструменти: imageосновнийimage

1.    Надаемо овочу форму конуса i п'ятикутника, довгим ножем image по колу з п'яти cTopiH.

2.    На      з 5-ти          CTOPiH image

    З. Форму                надати за допомогою ножиць.

4.    Видаляемо частину пелюсток першого ряду (зробити конус imageтонким). ще п'ять пелюсток, розташувавши в шаховому порядку щодо пелюсток першого ряду. imageробимо ряд.

5.    Ножем укорочуемо залишивши серцевину i 06pi3YEM0 й на конус.

6.    imageсерцевину на тичинки за допомогою ножа.

image

image

                                           kBiTka з            i моркви

        Сировина:            морква.

1нструменти: Тайськийimage

image

1.  imageДля   берем грубий, довгий i тонкий кусочок, довжиною 6-7 см.       його на 5-6 частинок.    листки, не до основи 2 см.           нада до середини

Листки заокруглюемо-

2.  imageimageНа кожному листку робимо зубчики, imageлисток .

Самий важкий етап — image шкурку якщо товстий, то це виходить легко, якщо мякоть рихла - просто видаляемо

imageна niB години в холодну воду, щоб листки разкрились. Викладаемо кусочки моркви. Оздоблюемо

imageз oripka

     Сировина:            морква.

image     1нструменти:Тайський        круглий

1.     хвоспж. Зробимо 3Pi3 у заготовки.

2.     Робити листочки, з невеликою image ними, обходячи заготовку по колу.

image

З. Ножем робимо 3Pi3 по колу товщиною 1-2 мм, створюючи майданчик для imageнаступного ряду. пелюсток.

4.    Овальним ножем робимо наступний ряд пелюсток в шаховому порядку попереднього ряду. Знову площадку для наступного 3p06iTb дозволить P03Mip заготовки.

5.    Наузеткою або ножем серцевину створивши достатньо для в серцевини.

6.    ножицями листочки, створимо на трикутну форму. Опустити kBiTka на kiJIbka хвилин в крижану воду - i BiH красиво розкриеться.

7.    З моркви, гарбуза або редису зробимо серцевину image p03Mipy.

image

imageз моркви

Сировина: Морква, невелика kiJ1bkicTb зеленоТimage

image1 бамбукова паличка.

1.   З широко; сторони 3Pi3aM сегмент, довжина якого восьми сантиметрам.

2.   Крат сегмента обробляемо ножиком для чищення i закруглюемо з обох cTopiH.

imageЗ. 3pi3aeM0 шматочки маленького p03Mipy таким чином, щоб навколо закруглених image вийшли

image

уздовж закругленою боку image

5.      Пелюсточки коригуемо за допомогою ножа так, щоб вони були схожими на цифру 8. Для цього

6.      13 залишку морквини image прямокутник i встромляе в нього бамбукову паличку. image

нанизуемо на нет пелюстки. Першим нанизуемо трохи менше i такimage

7.      Для серцевини 3pi3yeM0 товстий шматочок його cTopoHi малюемо ножем серцевину на     палички.

8.      imagekBiTkY опускаемо в крижану воду на imageхвилин.

kBiTka Зimage

Сировина: Цибуляimage

Инструменти: Основний image

1.  Цибулю обчищаемо неimage

2.  Робимо 4-5       на глибину 2-3 шару.

image

З.          шари BiXHMHaeM0, а                          шару видаляемо ножем.

4.                imageЗнову image шар     в шахматному порядку imageперших шару залишаемо а image

шари знову видаляемо. Повторюемо                                 поки не image до

5.                image kBiTkY в гарячу воду на 10-15 секунд. imageв маринад i3 води , оцту та цукру. На 10 хв.

image

image

image

kBiTka З imageСировина: Цибуля порей.

       Тнструменти: Гострий           зубочистка.

1.   Широкий лист скласти уздовж i з боку згину зробити imageяк показано на фото.

2.   Згорнути в рулончик - це буде серцевинаimage

image

image

image

МАРГАРИТКИ ТА КОМПАНШ

kBiTka. BapiaHT 1.

Сировина: Редька, кабак.

    1нструменти: Ложка-наузетка, карбувальний       трикутного перетину.

1.                imageВам або фрукти на кружки товщиною 1 см. Чим форма, тимimage

image

зати piBHi

2.                3p06iTb   ножем жолобки до центру, починаючи ix наimage

Hi близько 1 см

З. Тим же ножем 3p06iTb точно за першим другий з трохи imageкутом нахилу. image щоб image краями пелюсток не було

image

4. Обережно imageкрай кружка та сформуйте з допомогою ножа для

кульок (б 12) серединуimage

image

image

МАРГАРИТКИ ТА КОМПАНШ

kBiTka. BapiaHT 2

Сировина: кабак, редиска, морква.

1нструменти: Ложка-наузетка, карбувальний       трикутного перетину.

1.    

image

Для цього BapiaHTY також знадобляться кружки товщиною см з imageчи

2.     imageimage жолобки   ножем (11) у напрямку середини до

краю кружка. 3BepHiTb увагу на те, що жолобки не мають бути imageмленими один одного.

З. Обережно                  край кружка

4.                                               3p06iTb ножем (El або Е2) зарубки      пелюсткамиimage

5.                                               зубочисткою маленьку kBiTkY    до середини.

image

image

image

Жоржина зimage

Сировина:Картопля, морква, дайкон.

1нструменти: imageовальний               тайськийimage

image

1. Зробимо злегка приплющену округлу заготовку image 5-6 см з imageпродукту.

image

Троянда з буряка

Сировина: Буряк

1нструменти: Тайськийimage

image1. Спочатку готуемо з буряка заготовку для майбутньоТ квТи.

image

пелюстки     основи i BF1pi3a€M0 перший з них. Край пелюстки тонким. Чим ближче до основи, тим товщий BiH стае.        пелюстки

другий ряд пелюсток. Bci розташовуватися в шаховому порядку щодо пелюсток першого

Видаляемо зайву м'якоть,

ряди робимо поступово зменшуемо P03Mip пелюсток, а куг ix нахилу. Не пелюстки дуже        i можугь

5. Залишилося лише красиво оформити

Троянда з моркви.

Сировина: Морква. •

1нструменти: imageзубочистки.

1.    Hapi3aeM0 T0Hki смукки image Замочу€мо смужки в сольовому

2.   

image

Збираемо троянду. Першу смужку закручуемо в трубочку. Кладемо imageполоску загинаючиimage

          З. Продовжуем загинати         в шаховому порядку.

4.                                                          зубочисткою.


5.                                                          06pi3a€M0     яка не змогли обернути навколо трояндочки через    моркви.

6.                                                          Трояндочка готова.

image

image

image


1нстру,ккЈйно-технолойчна

Хризантема з nekiHcbk0i капусти

Сировина: imageкапуста.

1нструменти: Карбувальний жолобковий                 овальний, тайськийimage

1.           У качана imageкапусти вагою          300 до 700 г видаляемо              листя

i 06pi3aeM0 верхню частину качана, запишивши близько 12-15 см

2. Працюемо карбувальним жолобковим ножем овального або трикутного перетину .

з. Зробимо по товстим прожилкам листя pi3H0i довжини, направляючи imageверхнього 3Pi3Y листа до основи капусти. Початок 3Pi3Y робимо тонший.

У Mipy наближення до качана поглиблюемо            в капусту.

4.               Не 1,5-2 см до качана, видалимо велике листя. Якщо лист тримаеться - зробимо невеликим ножемimage

5.               image ряди листя image тим же способом, скорочуючи довжину

пелюсток хризантеми до середини. Якщо kpai пелюсток будуть досить TOHki, то

image

Медуза з T0MaTiB

Сировина: Томати,            м'ята.

1нструменти: Основнийimage

image

7.    Часточки       вставляемо в        томата.

8.   

image

Оздоблюемо м'ятою.

image

45

kBiTka з oripka

Сировина:image

Инструменти: imageзубочистки або овочевий клей.

1.  Hapi3aeM0 T0HeHbki полоси ножем, для очистки овочЈв.

2.  Скручуем.

З. Кладемо наступну полосу загинаючиimage

image

4. Продовжуемо загинати        в шаховому порядку.

image

image

image

43


AkBapiYM зimage

Сировина: Морква, кабак.

Тструменти: Гострий основний             тайський

1.               Надаемо MopkBi форму image     тонким

image

дерев'яним шампуром

2.               Замочуемо овоч в image на 2 години (на склянку води - 1 столова ложка Продукт повинен бути досить м'який i не ламатися при тонкому 3pi3aHHi.

3.               imageimageОвоч   на чотири сторони. Робимо          на до шампура.        0,5 сторонах - i imageсторонах.

4.               Акуратно 3pi3a€M0           по колу довгою тонкою imageдо шампура.

imageшампур з ”качаном” i розправляемо мережу.

image

image

Сировина: Яблуко, гвоздика.

!нструменти: Тайский        зубочистки.

1 . Bi3bMiTb яблуко помийте його          бокову сторону.

imageяблуко на 3pi3aHY сторону щоб

середину яблука, в такому         дольку наверху, центру.

4. Тепер таким чином                    наступну нижню дольку i 3p06iTb ще пару

imageix просто розкласти на imageздвинув на себе.

6.                     Ми зробили одне крило, таким же чином робимо друге.

7.                     Шия i голова лебедя створюеться i3 залишку боково: частини, яка у нас осталась на початку роботи. середину imageкути.

8.                     вставте суху гвоздику на       очей, низ ши: np0TkHiTb зубочисткою.

image

image

Сировина: Яблуко.

1нструменти: Тайськийimage

1.     На чистому сухому будь-якого кольору тонким ножем робимо akypaTHi як показано на фото.

2.     imageСпочатку два - один навпроти друтого, noTiM ще два, з поворотом на 90 0 . ще чотири рази, в

З. Приступаемо до другого ряду. Робимо imageотриманими пелюстками першого ряду. При цьому, уважно стежачи за тим, щоб завжди залишалося 2-3 мм шкурки imageпелюстками першого i другогоimage

4.     ряд - imageна 2-3 мм робимо akypaTHi повторюючи виступаючу форму пелюсток першого i другого

5.     Четвертий ряд - знову, image на 2-3 мм, в повторюемо контур попереднього ряду, кожен раз прибираючи яблучну

image

imageаза


Троянда зimage

Полунщя.

1нструменти: Тайськийimage

1.               Для початку ягоду треба насадити на тонку паличку, щоб вам було зручно пращовати

2.              

image

Тепер тонким гострим ножем 3p06iTb чотири imageоснови ягоди.

3.               imageпелюстки.

4, Тепер в шаховому порядку 3p06iTb ще 4           над                пелюстками.

5.               Знову трохи         пелюстки.

6.               I ще раз 3p06iTb 4 пелюстки. В imageу вас вийде високий червоний бутон, який нагадуе троянду.

kBiTka кабака

Сировина: Кабак.

Инструменти: Основнийimage

1. 

image

Використовуючи imageIIIkipy гарбуза в шести        на 3/4 вниз.

2.  Робимо другий шар пелюсток imageперших.

3.  Таким же чином image i трете коло пелюсток.

4.  Шар пелюсток вийде дуже маленьким. серединку укорочу€мо - виходить пеньок.

5.  Пеньок округлюемо.Таким чином ми отриму€мо красиву kBiTkY.

image

Написи на kaBYHi

1нструменти: Тайський            трафарет напису.

image

I .Наклеюемо трафарет на кавун.

2. Акуратно imageконтури BCix imageповинен бути дуже гострим.

З. 3HiMa€M0 весьimage

imageНе                  букви. троянд. Bci

                                                                         тайським ножем,                пласти


Троянда кавуна

imageза p03MipoM

image

нижче p03pi3iB,

пелюсток. кавуна.

i

Кошик для imageз кавуна

image

Тнструменти:                  трафарет, тайськийimage

image

1.                    Кавун вимити, осушити, imageйого i запам'ятати P03Mip половини висоти.

2.                    Юнчиком ножа злегка image(процарапати) середину висоти по всьому колу. Прикласти до кавуну шаблон елемента ручки кошика i imageножа перевести малюнок на верхню половину кавуна, трохи

Троянда кавуна Сировина: Кавун.

Тнструменти: Тайськийimage

1.                                                   кавун, imageчастину    як зазначено на фото.

2.                                                   imageкруг, та imageножем .

3.                                                  

image

одну половину першот пелюстки. Для прикраси зробити на пелюстки image i невеликий на краю. Перейти до оформлення друго: пелюстки. Продовжити оформляти Taki пелюстки тайським ножем

4.                                                   imageЗавершити перший ряд пелюсток тайським ножем другий ряд пелюсток. Цей ряд робиться зimage

ряди пелюсток i подекуди робимо заготовки для подальшого оформлення 6YT0HiB.

7.                                            з заготовок         бутони. Крат кавуна BWIpi3a€M0 виТмкою.

8.                                            imageз пелюсток, оформити у    розкрившихсяimage

image

image


image

image

Сировина: Дайкон, морква, гвоздика

1нструменти: Тайський        зубочистка, карбувальний трикутнийimage

1. Редьку очищаемо i p03pi3a€M0 уздовж на частини. 2. На image cTopoHi наносимо малюнок голови, тулуба i imageножем. Забираемо лишню м'якоть.

З. Карбувальним трикутним ножем робимо        по всьому тулубу, imageм'якоть i3 кожного рядка.

image

4. Тепер приступаемо до хвоста. Для цього редьку Hapi3a€M0 тонкими кружечками.

6.  Середину будемо       i3 моркви, також Hapi3a€M0 T0Hki кружечки. [з моркви       дзьоб i        на голову.

7.  Bci частини голови.

8.  Частина яка залишилася з дайкона p03pi3a€M0 ще раз вздовж.

9.  До дайкону, за допомогою зубочисткиimage

8. Axepe.rla iHd)opMaui7

l . www.karving.ru

2.     www.borner.ru

3.     https://elena.lutsk.ua/4173-karving-z-ovochiv-i-fruktiv-35 -fotospravzhnih.html

4.     http://carving-ua.blogspot.com/2012/04/knives-for-carving. html

5.     http://www.tutdizain.ru/mobile/sam/644-korz1nka-iz-dvni-svoimirukami.html

6.     http://video-cook.ru/shkola-karvinga-urok-4-ekzoticheskij-cvetok-iz-ogurca/

7.     http://www.mviulia.ru/post/292647/

8.     https://www.kuharka.ru/talk/eat/decfood/8437.html

9.     http://www.hnh.rWfood/Carving

10.https://liferules.com.ua/relax/div/karving-z-ovochiv-ta-fruktiv-pokrokovefoto-i-video-mk.html

pdf
Додано
26 березня
Переглядів
57
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку