Класна година "День Соборності України"

Про матеріал

Мета: виховання в учнів любові до Батьківщини, українського народу, державної мови, Привити обов'язок - берегти і зміцнювати рідну державу, ніколи не забувати про сумний досвід минулого, з оптимізмом дивитись у майбутнє. поглибити знання учнів про історичне минуле нашої держави; формувати національну свідомість школярів, виховувати патріотів рідної держави; розвивати пізнавальні інтереси.

Перегляд файлу

http://s007.radikal.ru/i302/1102/c0/e57f6cdaff50.jpg

 

"Україна – соборна держава"

Мета: виховання в учнів любові до Батьківщини, українського народу, державної мови, Привити обов'язок -  берегти і зміцнювати рідну державу, ніколи не забувати про сумний досвід минулого, з оптимізмом дивитись у майбутнє. поглибити знання учнів про історичне минуле нашої держави; формувати національну свідомість школярів, виховувати патріотів рідної держави; розвивати пізнавальні інтереси.

Обладнання: хліб, сіль, рушник, калина, карта України, фонограми пісень, присвячені Україні, запис Гімну України, плакати із символікою держави України (герб, гімн, прапор, Конституція).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хід класної години

Вчитель:

                                               На землі великій є одна країна:

Гарна, неповторна, красна, як калина.

І живуть тут люди добрі, працьовиті.

І скажу, до речі, ще й талановиті.

Землю засівають і пісні співають,

На бандурі грають і вірші складають.

Про ліси і гори, І про синє море,

Про людей і квіти… То скажіть же, діти,

Що це за країна?

 

 

У всіх людей одна святиня,
Куди не глянь, де не спитай,
Рідніша їм своя пустиня.
Аніж земний в чужині рай.
їм красить все їх рідний край
Нема без кореня рослини,
А нас,людей,без Батьківщини.

 

Вчитель. — Про яку святиню говориться у вірші? (Про Україну).

У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності  наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події.

Одна з таких сторінок нашого минулого - боротьба українського народу за соборність  своїх земель. Ми з вами на нашому заході будемо гортати сторінки життя.

 

   Любі друзі, наша святкова зустріч присвячена нашій Батьківщині, країні, у який ми живемо.  Україна – це квітучий край з рутою-м’ятою та барвинком. Україна – це милозвучна рідна мова, вишитий рушник, задушевна лірична пісня та калина біля хати. 

 

Доброго дня вам! Доброго дня нам!

Доброго дня всій Україні!

 

Найдорожчих гостей в Україні. завжди зустрічали хлібом – сіллю на вишитому рушнику.

  • Гостей дорогих ми вітаємо щиро, стрічаємо з честю, любов’ю та миром.(Обходимо всіх з хлібом –сіллю)

(«Як у нас на Україні»)

 

Учень. 1  Є в центрі Європи чудова країна, сягає корінням у сиві часи.

                     І це – незалежна моя Україна!  Тут гори Карпати, степи і ліси.

 Учень2.  Ґрунти чорноземні, джерела цілющі, озера блакитні та клімат м’який

                     Козацька слава повік невмируща та шлях до свободи завжди  нелегкий.

    Учень1 : Батьківщино, Вітчизно, країно моя!

                     Де б в житті я не був, ти завжди біля мене, зі мною.

                    Ти – це сонце барвисте, це – ліс, це поля.

                    Я пишаюсь твоєю красою!

  Учень 2.   Ти -  вишневий садок, біля хати червона калина.

                    Ти – це спів солов’я навесні у гаю, ти це пам’ять віків,

                    Батьківщина моя, Україна!

 

Вчитель:  Україна... Скільки у цьому слові любові, тепла, ніжності. Україна – це безкраї простори, мальовнича природа, золоті ниви пшениці, ліси, моря, та ріки. Україна – це квітучі сади, стежина до хати, шепіт вітру і шелест дощу, спів птахів і рожева мальва під вікном. Україна – це росяні світанки, зоряне небо. Краса нашого краю вражає, захоплює, чарує. 

Давайте складемо тематичну «павутинку» до слова Батьківщина. І до слова Україна.

Батьківщина – найдорожча, найкраща, наймиліша, найсвітліша, найрідніша

Україна – суверенна, демократична, незалежна, соціальна, правова.

 

Чарівна і прекрасна наша Україна. А скільки ж в неї міст!

 

   Вчитель: На долю нашого народу випало багато героїчного і водночас трагічного. Здавна земля наша була ласим куснем для сусідів. Історія України - це історія народу, який протягом багатьох століть боровся за свою незалежність та єдність.

 Ідея єдності нашої держави була однією з найзаповітніших мрій українців.

 22 січня 1919 року в Київі було урочисто проголошено Універсал соборності, в якому говорилось про те. що однині воєдино об’єднаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України, Західна та Східна.

Тепер є єдина, незалежна Українська республіка.

 

Слово соборність включає у себе єдність і згуртованість.

 

І от 22 січня ми відзначаємо День соборності України. Це надзвичайно важлива дата в історії нашої держави. Тепер Україна – одна з найбільших Європейських держав, її площа – 604 тисячі квадратних кілометрів, на ній проживає понад  110 національностей, і всі є громадянами України, які творять сьогодення своєї країни. Отже складаючи павутинку ми сказали, що  Україна соціальна, незалежна, демократична, правова, суверенна, а тепер додамо – СОБОРНА.

 

Учень3 :  Соборна Україна нині незалежна, як квітка синьо-жовта розцвіла.

                     І не згубилася людська любов безмежна до України - неньки і її буття,

        Що упродовж віків нам мрію дарувала й снагу іти до вільного життя.

 Учениця 4:  Буває часом сліпну від краси, спинюсь, не тямлю, що воно за диво,

                      Оці степи, це небо, ці ліси, усе так гарно, чисто, незрадливо,

                      Усе, є – дорога, явори усе моє – все зветься Україна!

Учень 5.                                     Не вір у те щастя,  що десь в чужині, 
                                                    Хоч і зове, і кличе,

                                                     На світі є Україна одна –

Там журавлі курличуть.

Я україночка від роду, 
Землі цієї я краплинка.

  Я – доля рідного народу 
Його дитина – українка.

 

         Вчитель: Батьківщина – це також наша культура.  Варто знати, що ніщо так не єднає людей, як пісня. Українська пісня вливає в наші серця ніжність та любов, проростає в них паростками добра і краси.

(ПІСНЯ)

 

Ведуча. Україна... Її майбутнє в руках молоді. Від нас залежить, якою буде наша держава! А держава, як і родина, має бути дружною, сильною, здоровою,  щасливою.

Ведучий:

Упродовж століть землі України були розрізнені, належали до різних держав: Російської імперії, Польщі, Австро-Угорщини. Тож споконвічною мрією українців було об'єднання розрізнених частин України в межах однієї держави.

 

Ведуча:

              У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події. Одна з таких сторінок нашого минулого – боротьба українського народу за соборність своїх земель.

 

 

 

 

Ведучий.. І ось 22 січня 1919 року злилися століттями відірвані одна від одної частини єдиної України.

 

Ведуча. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на велелюдному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Виголошення соборницької ідеї стало могутнім виявом творчої енергії нації та прагнення до етнічної і територіальної єдності.

 

Ведучий. Цей день увійшов до національного календаря як велике державне свято - День Соборності України.

 

Ведучий. 27 років ми живемо на вільній землі, працюємо на користь незалежної держави, яка має свій Прапор, свій Герб та Гімн.  Про це мріяв, за це боровся наш нескорений народ.

 

Ведуча. Повсякчас пам’ятаймо про незліченні жертви наших співвітчизників, покладені на вівтар незалежності, соборності, державності.

 

Ведучий. Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.

 

Ведучий. Здавалося б, нарешті ми отримали те, заради чого сотні років відчайдушно боролися й гинули мільйони наших предків, щоб отримати таку бажану свободу. Часи, коли вже жодна з країн світу не може нам диктувати свої правила. А ще Україна понад усе прагне до миру, спокою.

 

Ведуча: Сьогодні їй знову приходиться боротися за свою єдність, волю, правду. Наша держава опинилася сам-на-сам зі складними проблемами, які мусить вирішувати не хто інший, як її народ.

 

Ведучий : Найболючішою проблемою сьогодні залишається питання єдності та неподільності України.

 

Ведуча.  Листопад 2013 – лютий 2014 р. – «Революція гідності». Ці події тривожать і не залишають байдужими жодного громадянина країни, і тому кожному з нас необхідно усвідомити за що боролися учасники Євромайдану і заради чого пожертвувала своїм життям «Небесна сотня».

(Відео)

Ведучий : Кровоточать рани наших сердець з приводу того, що відбувається на Сході нашої Держави. Не висихають сльози на очах матерів, сини яких захищають єдність і незалежність рідної землі.

 

Ведучий: Але захист Батьківщини – це не тільки мужність, не тільки відданість, це ще і смерть.

Вшануймо хвилиною мовчання пам'ять героїв Небесної сотні, борців за свободу людей під час революції гідності, героїв, що полягли у боротьбі, захищаючи суверенітет, незалежність та територіальну цілісність нашої України. Вічна пам'ять героям, Вічна слава!

 

Хвилина мовчання    (відео)

 

Ведучий. Наша класна година підійшла до кінця. Сердечно бажаємо вам міцного здоров’я, щастя, добра, миру, злагоди і глибокої віри у гідне майбутнє України!

 

Ведуча. Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною.  Плекаймо все, що працює на ідею загальнонаціональної єдності.

 

Українка.  Соборність – це символ.

 

Українець. Символ боротьби за волю,

 

Українка.  Соборність – це єднання.

 

Вчитель: Ми маємо розуміти, що лише в єдності дій та соборності душ  можемо досягти величної мети – побудувати економічно й духовно багату, вільну й демократичну Україну, якою пишатимуться наші нащадки.

 

         Учень 6. Україно, соборна державо,

                           Сонцесяйна колиско моя,

                            Ні, не вмерла й не вмре твоя слава,

                           Завойована в чесних боях.

                   Я вірю, що дух твій ніколи не згасне.

                  Ти совість народу, незгасна зоря,

                  Живи й процвітай, Україно моя,

                   Для миру, для щастя, любові й добра

 

Українець. Пропоную і нам з вами об’єднатися ланцюжком миру, який приведе до Єдиної, Вільної, Незалежної України.

 

Ведуча. І повіримо в майбутнє нашої великої родини, що зветься Україною.

Учень 7 Любіть Україну, як сонце, любіть, 
як вітер, і трави, і води… 
В годину щасливу і в радості мить, 
любіть у годину негоди.

 

 

Учень 8   Любіть Україну у сні й наяву, 
вишневу свою Україну, 
Красу її, вічно живу і нову, 
і мову її солов'їну.

 

Учень 9    Між братніх народів, мов садом рясним, 
сіяє вона над віками… 
Любіть Україну всім серцем своїм 
і всіми своїми ділами.

 

Учень 10        Для нас вона в світі єдина, одна 
в просторів солодкому чарі… 
Вона у зірках, і у вербах вона, 
і в кожному серця ударі.

 

 

Учень 11         Любіть у труді, у коханні, у бою, 
як пісню, що лине зорею…                                                                                            Всім серцем любіть Україну свою — 
і вічні ми будемо з нею!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
23 липня 2018
Переглядів
1256
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку