Колективна робота " Галерея кімнатних рослин"

Про матеріал

Метою нашої колективної роботи є висвітлення питань ролі кімнатних рослин .

Об'єкт наших досліджень – кімнатні рослини.

Предмет – здатність рослин-біофільтрів абсорбувати з повітря леткі органічні сполуки та їх роль в озелененні приміщень.

Перегляд файлу

ЗЗСО І – ІІІ ступенів с. Розтоки

Проєкт

 

 

« Галерея кімнатних рослин »

 

 

 

 

 

Роботу виконали

учні 5 – А класу

Вчитель біології

Федірцан Людмила О

Шкільний психолог

Баранюк Ірина Ю

 

 

 

 

Звіт

 «Ботаніці потрібне захоплення…

А захоплення це здобувається лише

глибоким розумінням краси, безмежності,

симетрії та гармонії в природі».

     Метою нашої колективної роботи є висвітлення питань ролі кімнатних рослин .

Об’єкт наших досліджень – кімнатні рослини.

Предмет – здатність рослин-біофільтрів абсорбувати з повітря леткі органічні сполуки та їх роль в озелененні приміщень.

F:\кімнатні рослини\IMG_20211112_132833_396.jpg

    Майже неможливо уявити оформлення шкільних класів без кімнатних рослин. Вони прикрашають інтер'єр і створюють гарний настрій. А ще приносять користь людині – сприяють підвищенню захисних сил, бо листя виділяє кисень, поглинає вуглекислий газ та виділяє фітонциди, що вбивають хвороботворні мікроорганізми. Тож зелені мешканці стають для школярів та вчителів найкращими друзями: вони невибагливі, красиві, корисні! Проте добирати рослини потрібно за певними критеріями. 

     Для цього треба взяти до уваги Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу, затверджені Постановою Головного державного санітарного лікаря України 14.08.2001 р. № 63 до розміщення рослин у класних кімнатах.

Опис колекційних кімнатних рослин

( пеларгонії зональної та сансев’єри звичайної).

      Пеларгонія — одна з найпоширеніших кімнатних рослин. Існує безліч видів пеларгонії.

F:\кімнатні рослини\IMG_20211112_132833_397.jpg

      Крім незвичайної краси, маленьких розмірів і невибагливості у догляді, ця квітка ще вельми корисна. Здатна очищати повітря від мікробів.

       Вчені проводили дослідження в цьому питанні. Брали краплі з мікробами стафілокока і капали на листочки пеларгонії. За пару годин все бактерії гинули, те ж саме відбувалося і не далеко від неї.  Тому прийнято вважати її природним антисептиком.

    Це найпоширеніший і невибагливий вид. Він відмінно підійде для розведення як на підвіконні, так в парках і садах. Лист пеларгонії зональної має чіткий малюнок. Чагарник дуже стійкий до посухи та інших критичним умовам. Навіть мороз до 5-6 0 С йому не страшний.

      Тобто можна сказати, що це універсальна рослина, яке повинно бути в кожному домі. Крім того, квітка здатна підвищити творчі пізнавальні здібності дітей, виключає сварки і інші дитячі конфлікти. Таким чином, якщо у вас ще немає пеларгонії, обов’язково заведіть кілька примірників.

     Сансев’єрія трехполосчатая, або тещин язик, щучий хвіст, - багаторічна кореневищна рослина сімейства драценових (Draсеnасеае). Листя лінійні, мечоподібні, шкірясті, темно-зеленого кольору, зі світлими поперечними смужками. Листя досягає 1-1,5 м в довжину.

   

F:\кімнатні рослини\IMG_20211112_131634_323.jpg

       Росте вона на будь-яких грунтах, легко переносить сухе повітря. Влітку полив регулярний, взимку - помірний. Розмножують рослину діленням кореневища і листовими живцями, які укорінюють у вологому субстраті.

F:\кімнатні рослини\IMG_20211112_131105_469.jpg

    F:\кімнатні рослини\IMG_20211112_131637_150.jpg       

 

       Сансев’єрія містить ряд біологічно активних речовин. Вона сприяє підвищенню імунітету, стресостійкості, поліпшенню загального стану організму. Можна використовувати її при порізах, кровотечах. При подряпинах та інших неглибоких пошкодженнях шкіри рекомендують прикладати лист сансевиерии стороною, з якою попередньо знята шкірка, до ураженого місця.

    Господарі екзотичного дива менше хворіють на простудні хвороби, рідше страждають головними болями, а гіпертоніки і гіпотоніки перестають мучитися перепадами тиску при зміні погоди.

Позитивну дію надає при розміщенні в навчальних аудиторіях-розташовує до активної творчості, кращому засвоєнню знань; виступає миротворцем в конфліктних ситуаціях .

F:\кімнатні рослини\IMG_20211112_130358_956.jpg

    Рослина не тільки мальовничо виглядає, але і володіє достатнім рядом корисних властивостей. Згідно з дослідженнями американської компанії nasa, щучий хвіст мало не єдиний представник флори, який очищає простір від діоксиду вуглецю та інших шкідливих речовин. Нейтралізує тещин язик і шкідливі виділення від пластикових вікон.

    Якщо у класі комфортно, ваші учні будуть бадьорими і добре почуватимуться. Отже, озеленюйте ваш простір – рослини наповнять повітря киснем і корисними речовинами, і напруження дітей під час опанування матеріалу буде знижуватися, а працездатність зростатиме.

docx
Додано
9 жовтня 2022
Переглядів
176
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку