Концепція сталого розвитку в умовах нуш

Про матеріал
Сталий розвиток — це базова концепція ХХІ століття, спрямована на відмову від споживацької стратегії людства та перехід до гармонійного співіснування людини з довкіллям на тлі економічного зростання.
Перегляд файлу

Концепція сталого розвитку в умовах нуш

 

Якщо оглянути основні принципи і цілі Концепції сталого розвитку, зіставити їх із глобальними та українськими реаліями — то «пазл» подій складеться. Ідеї сталого розвитку вплетені у біологічний, географічний, суспільствознавчий компоненти освітньої галузі Державного стандарту. Незалежна Всесвітня комісія з навколишнього середовища і розвитку визначила сталий розвиток як такий, що: забезпечує задоволення нинішніх потреб людства не становить загрозу для задоволення майбутніх потреб наступних поколінь. Сталий розвиток — це базова концепція ХХІ століття, спрямована на відмову від споживацької стратегії людства та перехід до гармонійного співіснування людини з довкіллям на тлі економічного зростання.

Принципи і цілі сталого розвитку Парадигма сталого розвитку виникла у 80-х роках минулого століття. Вона передбачає дотримання балансу трьох компонентів: економічного, екологічного, соціального. При цьому слід зауважити, що жодна із цих складових не є домінантною — вони абсолютно еквівалентні.

Концепція сталого розвитку заснована на п’яти основоположних принципах: відносності вичерпності ресурсів, першочергового задоволення первинних потреб населення планети, безперервний розвиток, надмірне споживання, узгодженості росту населення.

Цілі сталого розвитку визначають раз на кілька років (здебільшого на 15) країни-члени ООН з огляду на досягнення попередніх років і виконання поставлених раніше завдань. Актуальні цілі прийнято на Саміті ООН у Нью-Йорку восени 2015 року (термін — до 2030 р.): ліквідація бідності, подолання голод, зменшення смертності, ліквідація дефіциту водних ресурсів, доступ до безкоштовної освіти і т.д.

Україна означила власне прагнення реалізації сталої моделі розвитку на другому році незалежності — під час конференції в Ріо-де-Жанейро (т. зв. Самміт Землі). Тоді ж українська сторона підписала два стратегічно необхідні акти, а саме: Порядок денний на ХХІ століття Декларацію Ріо. Вектори.

 У 2015 році Указом Президента схвалена Стратегія сталого розвитку «Україна — 2020». ЇЇ наріжними каменями стали чотири вектори: розвиток, відповідальність, гордість і  безпека. Кожен із цих векторів передбачає реалізацію реанімаційного пакету реформ, що має забезпечити сталий розвиток українського суспільства до 2020 року в Концепції НУШ.

docx
Додано
28 жовтня 2023
Переглядів
120
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку