Конкурс з фізики для учнів 7-8 класів "Фізика від Святого Миколая"

Про матеріал
Матеріали для проведення шкільного конкурсу з фізики до свята Святого Миколая для учнів 7-8 класів. Розробка написана у співавторчтві : Романик Галина Володимирівна, учитель фізики Яворівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів №3 імені Тараса Шевченка та Музичко Надія Василівна, учитель фізики Яворівського ліцею імені Осипа Маковея.Кожне завдання оцінюється у 5 балів.
Перегляд файлу

Завдання для 7 класу.                                                                            

image Чисельність населення України — 41 167 335 осіб наявного населення на 1 січня 2022 за оцінкою Державної служби статистики України.

З огляду на структуру населення, приблизно   26%   населення є дітьми віком до 15 років (реальна кількість          може змінюватися         з

часом.)

 

Назва завдання: Рекордна подорож Миколая

Миколай має за мету роздати подарунки усім дітям в Україні протягом однієї ночі. Враховуючи кількість дітей в Україні він хоче використати цю ніч для найшвидшої можливої подорожі. Маса кожного подарунка - 200 г, об’єм кожного подарунка 250 см3, відстань між дітьми (середньо)- 10 м Завдання:

Кількість дітей (розрахуйте відповідно до умови задачі, результат заокруглити до мільйонів)

image 

1)Знайдіть загальну відстань, яку Миколай повинен подолати, щоб відвідати всіх дітей, якщо він знаходиться на відстані 10 м від першої дитини.

*Якщо радіус Землі- 6371 км, розрахуйте скільки разів Миколай міг би об’їхати навколо Земної кулі по екватору, подолавши таку відстань (довжину кола розрахуйте за формулою l=2𝜋𝑅 𝜋=3,14)

 

2)Якщо Миколай має всю ніч для подорожі ( 12 годин), обчисліть середню швидкість, яку він повинен підтримувати для досягнення свого завдання.

*Якщо їхати з такою швидкістю з Яворова до Львова, за який час можна подолати цю відстань? (відстань від Яворова до Львова 60 км)

3)  Який об’єм мають мати сани, щоб вмістити усі подарунки?

*Якщо сани Миколая мали б площу, як одне футбольне поле (за загальними рекомендаціями Міжнародної федерації футболу (FIFA) стандартні розміри поля для міжнародних змагань повинні бути -довжина 100 м, ширина-50 м), то яку б висоту вони мали?

4)  Розрахуйте загальну масу подарунків, яку Миколай повинен доставити дітям.

*Маса одного слона 5 тонн. Скільком слонам дорівнює маса усіх подарунків?

Нехай Миколай зробить цю неймовірну подорож !

image 

 

 

 

Завдання для 8 класу

imageЧисельність населення України — 41 167 335 осіб наявного населення населення на 1 січня 2022   за      оцінкою     Державної служби статистики України.

З огляду на структуру населення, приблизно   26%   населення є дітьми віком до 15 років (реальна кількість          може змінюватися         з

часом.)

 

Назва завдання: Експедиція Миколая

Миколай розпочинає свою щорічну експедицію, щоб роздати подарунки дітям в

Україні. Кожен олень може тягнути сани зі швидкістю  2500 м/с  та споживає 5000 Дж енергії на кожні 100 м подорожі.

image 

1)                Розрахуйте потужність оленя. Подайте її у кінських силах ( 1 к. с. =735 Вт) *Nissan GT-R від Extreme Turbo Systems найпотужніший автомобіль в світі, силова установка якого видає 3500 кінських сил. Розрахуйте, скільки оленів замінить цей автомобіль.

2)                Визначити споживану енергію оленями за весь час подорожі, якщо подоланий шлях 110000 км.

* Якщо один легковий автомобіль на тиждень зуживає 40л бензину, обчисліть скільки часу (у днях) буде їздити автомобіль, використовуючи таку саму кількість енергії як  олені за весь час подорожі. Густина бензину 700 кг/м3 , а питома теплота згоряння бензину-44 МДж/кг .Втратами енергії при згорянні бензину знехтуйте.

 Назва завдання: Миколай та його смаколики

Під час своїх пригод, Миколай отримує печиво та молоко від дітей. У ніч на 6 грудня погода була морозна, подекуди сягала - 5image. Оксанка поставила для Миколая склянку молока (250 мл) та вівсяне печиво (3 штуки по 20 г кожна)  знадвору на підвіконня.

1)Скільки треба спалити сухих дров, щоб нагріти склянку молока до 27 image, якщо на нагрівання витрачається 65 % теплоти, що виділяється під час згоряння палива? Питома теплоємність молока, замороженого молока, питома теплота плавлення молока у цій задачі використовуйте такі як для води.

*Якщо сухі дрова замінити природним газом, обчисліть об’єм газу і розрахуйте вартість нагрівання однієї склянки молока (використовуючи дані попередньої задачі). Густина природного газу - 0,7 кг/ м³, вартість 1 м³- 7,99 грн.

  Дмитрик вирішив пригостити Миколая теплим молоком. Щоб підігріти склянку  молока від 20 image до 40 image  витратив 20642,7 Дж теплоти. Густина молока 1027 кг/м³ .

2)Визначте питому теплоємність молока. За табличними даними з’ясуйте, яким молоком (жирним чи нежирним ) пригощали Миколая.

*Енергетична цінність 100 мл молока 55 ккал, а вівсяного печива-415 ккал 

Скільки енергії у джоулях отримає Миколай від 1 склянки (250 мл) молока (1 кал = 4,2 Дж) та з штуки печива? Доросла людина в середньому споживає 2200 ккал в день. Порахуйте, якщо Миколай вип’є від кожної дитини 1 склянку молока та з’їсть по 3 печива на скільки днів він запасеться енергією?

 

Нехай ця задача вражає апетитом та нагадує нам про теплоту святкового сезону!

image 

 

 

 

 

 

pdf
Додано
29 листопада 2023
Переглядів
449
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку