Конспект першого уроку " Поважаємо європейські цінності"

Про матеріал

Розробра виховної години розвиває знання учнів про Європу і її символи; поглиблює знання про Україну, символіку, сприяє усвідомленню учнями місця України серед інших країн, розвиває навички критичного мислення шляхом їхнього включення в полеміку, формує моральні пріоритети, які визначають людину найвищою цінністю, формує систему цінностей в колективі.

Перегляд файлу

Повага до європейських цінностей

Перший урок у 6 класі

Вчитель: Болякова Н.С.

Мета: розвивати знання учнів про Європу і її символи; поглиблювати знання про Україну, символіку, сприяти усвідомленню учнями місця України серед інших країн, розвивати навички критичного мислення шляхом їхнього включення в полеміку,  формувати моральні пріоритети, які визначають людину найвищою цінністю, формувати систему цінностей в колективі.

Обладнання: Державний Прапор України, Державний Гімн України, Прапор Євросоюзу, мапи Європи та України, матеріали для групової роботи.

Хід уроку

Учитель.  Доброго дня, мої любі діти! Сьогодні ви вже шестикласники! Я рада вітати вас в приміщенні школи та нашого класу. Ось і промайнули літні канікули, і я щаслива від того, що ви, відпочивши, набравшись нових сил, з радісними усмішками на обличчях прийшли до нас, де вас чекають нові знання. Тож давайте розпочнемо свою мандрівну до Країни Знань. Як і кожного року, свято День знань, розпочинається з першого уроку.

Сьогодні ми з вами поговоримо про Україну і Європу, про цінності людські і суспільні і сформуємо систему цінностей нашого класу.

Інтерактивна вправа «Асоціативний кущ» скласти «павутинку» до слова Україна

- А що для кожного з вас, діти, означає слово Україна?. (Діти висловлюють свої думки).

(Слова прикріпляються на дошці навколо плаката «Україна»,  будується «Асоціативний кущ»).

 

Гра «Малюємо Україну»

Кожному учню роздати контурні карти Європи

На карті Європи знайдіть Україну, обведіть її межі і замалюйте її.

Додатково. Дома підпишіть країни, з якими межує наша країна.

Коли ми дивимось на карту Європи ми розуміємо що Україна одна з найбільших держав Європи, вона розташована в центрі Європи, контур країни унікальний і контур Криму є візуальною підказкою, при пошуку країни. Ну і звісно пам’ятаємо Україна межує з сімома державами світу і її омивають Чорне і Азовське моря.

 

Державні символи України і Європейського союзу

Невід'ємним елементом суверенної держави є державні символи. Державні символи – це встановлені Конституцією або спеціальними законами особливі розпізнавальні знаки конкретної держави. 

Питання 1: Які державні символи України ви знаєте?

Питання 2: Які символи Європейського Союзу?

     Символом довершеності для ЄС є його прапор, на блакитному тлі якого зображено коло з 12 золотих зірок. У різних традиціях «12» є символічним числом, що означає абсолютну досконалість. Також це й кількість місяців у році, і кількість цифр на циферблаті годинника, а коло є символом єдності.

Гімн Європи - «Ода до радості», Дев’ята симфонія, Людвіг ван Бетховен.

«Єдність у різноманітті» девіз Євросоюзу

Питання 3: Продовжить речення цінності це…

Цінності - це те, що особливо важливо для людини. Їх усвідомлення та реалізація дають їй можливість сформуватись як особистість. Цінності - це ідеї, цілі, до яких прагне людина і суспільство. 

Життя має тільки ту цінність, якою ми хочемо його наділити.

І. Бергман

- Які ж це європейські цінності? (Розгляд плакату)

Європейські цінності – це загальнолюдські принципи і норми життєдіяльності людини, суспільства й держави. Важливо, що в європейському житті існує повага й прагнення до повного дотримання цих цінностей. Основними нормами й принципами функціонування європейської спільноти є:

 Демократія – це такий спосіб управління державою, коли населення має можливість вільно обирати тих, хто ними управляє і піклується про добробут й гарне життя всіх громадян в однаковій мірі. Це свобода слова й вибору, але не вседозволеність. Свобода здійснюється в рамках закону, перед яким всі рівні.

 Верховенство права – вся діяльність в державі базується на законах, які всі мають виконувати. Суперечності й спори вирішуються також на основі норм і принципів, що містяться в законах, мирним шляхом.

 Рівні умови для всіх, це коли створені умови для всіх, хто бажає, незалежно від статі, віку, національності та віросповідання, вільно навчатися, працювати. Це повага до прав людини – право на життя, здоров’я, освіту, право обирати релігію й мову спілкування.

 Побудова суспільства турботи й справедливості – це суспільство, в якому всі піклуються один про одного і поважають один одного. Податки спрямовуються на виплату пенсій, заходи з охорони здоров’я, на допомогу безробітним, забезпечення недієздатних осіб (інвалідів). Цей процес називається «побудова системи соціального захисту», яка має захищати уразливих членів суспільства. 

 Повага до себе й інших складається з таких цінностей як терпимість, повага та взаєморозуміння.

 Повага до етнічних і культурних особливостей є важливим здобутком  ЄС. 

 Мир. ЄС докладає зусиль для забезпечення миру й стабільності як в середині об’єднання, так і за його межами. Іноді в родині європейських народів трапляються непорозуміння, як в усіх родинах. Але лідери європейських країн вирішують їх мирним шляхом і мирно співпрацюють один з одним заради спільного розвитку. ЄС допомагає підтримувати мир і в сусідніх країнах. Наприклад, солдати країн ЄС забезпечують мир в колишній Югославії або в Конго, а там велися кровопролитні війни. ЄС виступає за заборону протипіхотних мін. ЄС надає найбільшу допомогу біженцям – це особи, що тікають з рідної країни, в якій ведуться війни або конфлікти.

Групова робота

Визначити головні цінності для групи.

Кожна група обговорює і складає список цінностей, того, що здається вам найбільш важливим у вашому житті – настільки важливим, що ви не зможете бути щасливим без цього. Ваш початковий список може бути дуже довгим – це не страшно. (до 15 цінностей)

Коли всі групи готові, по 2 представника презентують свої цінності.

 

Спільна робота

Із запропонованих цінностей давайте сформуємо разом Систему  цінностей нашого класу, якими ми будемо керуватись в подальшому спілкуванні.

Радиальная Венна

Приємний сюрприз. Гра. Таємна скринька

Кожен учень достає з скриньки побажання і читає вголос.

Вправа «Мікрофон»

  • Які європейські цінності допоможуть нам збудувати сучасну європейську Україну?
  • Що значить бути громадянином європейської держави?
  • З кого і з чого треба починати?
  • Як ви розумієте вислів «Бути громадянином держави – це не лише брати, а й віддавати.»

Висновки.

Ми всі хочемо бачити нашу Батьківщину сильною, багатою та квітучою. Кожен з нас має долучитись до її розбудови. Життя за тими цінностями, про які ми домовились сьогодні, це перший крок для кожного з вас. Саме ви – наше майбутнє. І саме вам належить потурбуватися про завтрашній день нашої держави.

 

docx
Додано
3 вересня 2018
Переглядів
1880
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку