Конспект уроку до презентації для 7 класу на тему "Стиль - забаганка дизайнера чи поклик душі"

Про матеріал
Конспект уроку з образотворчого мистецтва для 7 класу до презентації "Стиль - забаганка дизайнера чи поклик душі" вчителя образотворчого мистецтва Ольсєвіч Вікторії Валеріївни
Перегляд файлу

Урок 26.

Тема: Стиль — забаганка дизайнера чи поклик душі?

Мета уроку: повторити поняття дизайн, види дизайну, ознайомитись із поняттям стиль одягу і  видами стилів, поглибити знання учнів про створення образу в одязі; сформувати уміння учнів самостійно інтерпретувати сучасну моду в єдності традицій і новаторства, розуміти їх зв’язки з соціальним і культурним середовищами; розвивати вміння розробляти ескізи одягу з урахуванням традицій і сучасної моди;

виховувати усвідомлення своєї належності до соціально-культурного середовища;  естетичного ставлення до мистецтва, світу в різних сферах діяльності людини;

 виявлення інтересу до духовних і моральних цінностей українського народу.

Обладнання: підручник, альбом, олівці,  гумка,  гуаш,  палітра, пензлі, відео-проект «Спадок» та  аудіозаписи  сучасної української музики;  малюнок «Пропорції фігури людини», «Національний костюм», роботи учнів, презентація.

Терміни і поняття:

Елементи дизайну — частини або компоненти, які можна виділити і визначити в будь-якій візуальній композиції або творі мистецтва. Вони створюють структуру твору, і можуть нести безліч різних ідей. Елементами дизайну є: крапка, лінія, форма (фігура), рух, колір, візерунок, текстура, простір, текст, шрифт.

Дизайн одягу - моделювання та конструювання одягу. Продумуючи форму і крій, колірне рішення, підбираючи матеріали для сучасного одягу, дизайнер створює неповторний образ, що запам'ятовується.

Дизайнери моди (художник-модельєр) - це художники, які створюють нові фасони, аксесуари і предмети одягу.

Мо да (фр. mode, від лат. modus — міра, образ, спосіб, правило, розпорядження) — нетривале панування певного смаку в певній сфері життя чи культури.

Костюм (від італ. costume - звичай) - визначена систему предметів та елементів одягу, які поєднані єдиним замислом та призначенням, відображаючи соціальну, національну, регіональну належність, стать, вік та професію споживача.

Стилізація - це спрощення і декорування форми.

Стиль (з грец. stylus - паличка) - сукупність найтиповіших ознак, засобів виразності, творчих прийомів, які склалися в процесі творчої діяльності митця або у певного народу в певний історичний період

Тип уроку: комбінований.

Хід уроку

I. Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань

Асоціативний кущ

Бесіда.

Що таке мода? Які асоціації виникають у вас?

- дизайн (словникова робота);

- дизайнер, художник-модельєр(словникова робота);

- щось нове;

- індивідуальність;

- fashion.

Мода (фр. mode, від лат. modus — міра, образ, спосіб, правило, розпорядження) — нетривале панування певного смаку в певній сфері життя чи культури.

Випереджувальне завдання

Яких художників-модельєрів ви знаєте?

- Коко Шанель, Поль Готьє, Олексій Залєвський, Сергій Єрмаков, Оксана Караванська, Лілія Пустовіт, Роксолана Богутьска та ін.

III. Мотивація навчальної діяльності та проголошення теми уроку

Сьогодні на уроці ми створимо ескіз одягу естрадного співака чи співачки з урахуванням народних традицій та сучасної моди. А також виступимо в ролі людей, які професійно займаються розробленням одягу. Ви будете дизайнерами, художниками-модельєрами, художниками по сценічним костюмам.

IV. Вивчення нового матеріалу

Розповідь учителя

Сучасні модельєри − люди, які творять моду, намагаються працювати так, щоб одяг, придуманий ними, завжди мав власне, неповторне обличчя і відрізнявся виразною стильністю.

(Слайд 2)  Слово «стиль» (з грец. stylus - паличка) - сукупність найтиповіших ознак, засобів виразності, творчих прийомів, які склалися в процесі творчої діяльності митця або у певного народу в певний історичний період. У стилі завжди відбуваються короткочасні зміни, які називають модою.

Слово «мода» у перекладі з французької означає «міра, образ». Мода завжди відігравала значну роль у розвитку й формуванні одягу різних видів. Сучасна мода допускає поєднання найрізноманітніших стильових ознак. Єдина умова - відчуття міри. Вважають, що мода зародилась у XII - ХІП ст. її центром була та залишається столиця Франції - Париж. Кожна епоха має свій стиль, форму та традиційний вигляд вбрання.

 (Слайд 3 )  Чимало зробила для розвитку мистецтва костюма XX ст. Габріель Шанель - видатний художник-модельєр. Головним принципом її творчості стало спрощення форми одягу.

Повсякденні костюми Шанель приваблювали не лише професійною майстерністю, а й точністю пропорцій, зручністю форми, художнім смаком, простотою і чіткістю ліній. Костюм Шанель вирізнявся елегантністю та декоративністю. Саме тоді з'явилося гасло «Все є і нічого зайвого!».

Люди прагнуть одягатися стильно, модно, красиво. В наш час рідко хто суворо дотримується одного стилю в одязі. Реалії життя не надають такої можливості. Але на роботу в офіс, до школи не одягнеш вечірнє плаття, або на офіційний прийом не з'явишся у подертих джинсах і майці. Давайте здійснимо маленький екскурс у непростий світ стилю.

У сучасному світі прийнято вирізняти чотири основні стилі: класичний, романтичний, спортивний та фольклорний, кожен з яких має свої особливі різновиди.

(Слайд 4-5)  Класичний стиль (консервативний) - це стримана простота в лініях, лаконічність. Речі цього стилю приваблюють своєю високою якістю і добротністю матеріалів. Переважає ахроматична колірна гама або пастельні відтінки. Це вкрай нее-моційний стиль, все в ньому дуже помірне.

Відсутні ультрамодні деталі. Довжина, ширина, об'єми та пропорції завжди середні, звичні для ока.

 (Слайд 6-7)  Романтичний стиль в одязі покликаний створювати піднесений та витончений образ. У жіночому одязі для цього стилю властивим є використання рюшів, воланів, довгих суконь легкого крою. Для чоловіків у романтичному стилі характерні жилети, шийні хустки, сорочки з широкими рукавами та романтичні фасони капелюхів. Для стилю є властивим використання тканин із зображенням квітів та пастельна колірна гама.

 (Слайд 8 ) Спортивний стиль відрізняється вільним кроєм одягу, що не обмежує руху. Такий одяг призначений для занять спортом та активного відпочинку. Це може бути також повсякденний одяг, стилізований під спортивний, що має атрибутику, притаманну спортивній формі. Цей достатньо яскравий і динамічний за своїм характером одяг відрізняється практичністю і зручністю.

(Слайд 9-10)  Стиль casual  (кежуел)- найпоширеніший і популярний стиль, який передбачає сучасний (модний) повсякденний, практичний і зручний одяг. Він може поєднувати в собі елементи інших стилів, але відмінною його рисою є комфортність і зручність. Цей стиль поділяється на підвиди: city casual (міський повсякденний), smart casual (елегантний повсякденний) і sport casual - це повсякденний стиль з елементами спортивного, але він не передбачає занять спортом.

(Слайд 11-12)  Діловий стиль одягу. Основна ідея цього стилю полягає в тому, щоб одяг не відволікав увагу від ділових якостей співробітника. Одяг у діловому стилі має бути стриманим та елегантним, але при цьому, на відміну від класичного, діловий стиль схильний до модних тенденцій. Лінії, форми, силуети - все має бути чітким і визначеним.

(Слайд 13-14)  Екстравагантніш стиль в одязі - дуже небезпечне стилістичне спрямування, що вимагає загостреного смаку та дизайнерської майстерності, оскільки може межувати з вульгарністю. Водночас екстравагантний стиль є рушієм моди. Екстравагантним може вважатися артистичний стиль, в якому творчі люди самовиражаються, прагнучи виділитися з натовпу. Для цього стилю характерні незвичайні фасони, використання асиметрії, помітні виразні акценти, нестандартні деталі та кричущі колірні поєднання.

(Слайд 15)  Сафарі стиль з'явився в 60-ті роки минулого століття. Це переважно стиль для подорожей, який запозичив елементи тропічної військової уніформи. Характерною особливістю його є використання всіх відтінків пісочного кольору в одязі та безліч накладних кишень. Знаковим атрибутом сафарі стилю є світлий капелюх з невеликими полями.

(Слайд 16-17)  Морський стиль одягу - це курортна класика. Характерні особливості - поєднання трьох кольорів: синього, білого і червоного. Смугаста тканина, матроський комір, вкорочена спідниця в складку (у жінок) та морська атрибутика в аксесуарах.

 (Слайд 18-21)  Фольклорний стиль (фолк стиль) - одяг, який стилізований під національний костюм. Ідея стилю полягає в тому, щоб не повністю копіювати національне вбрання, а лише запозичувати певні елементи, включаючи їх у сучасні моделі. Широко використовуються плетіння, клаптикова техніка, аплікації та різноманітна вишивка. Фолк стиль дуже зручний.

Невичерпна скарбниця народної творчості та національних традицій завжди надихала дизайнерів, художників та модельєрів на створення повсякденного і святкового одягу за народними мотивами.

Давайте пригадаємо елементи традиційного одягу українців , особливості національного костюма.

Відеопроект «Спадок»   https://www.youtube.com/watch?v=GWFy4p3TDdw (7-9 хв.)

Костюм (від італ. costume - звичай) - визначена система предметів та елементів одягу, які поєднані єдиним замислом та призначенням, відображаючи соціальну, національну, регіональну належність, стать, вік та професію споживача.

Особливо актуальна фольклорна тема в індустрії одягу сьогодні: вітчизняні та зарубіжні журнали мод нашій увазі пропонують пальта, куртки, костюми, сукні, блузи, брюки, у крої та оздобленні яких використані елементи народного одягу. Існують і назви цих стилів, як-то: «фолк» або «етно», «рустів», «кантрі».

Вивчаючи народний досвід, художники-модельєри розширюють асортимент сучасного одягу, вносять у нього неповторність та своєрідність народного мистецтва.

(Слайд 22-23)  Так художник – модельєр Алла Дутковська вміло поєднала у сценічному костюмі Софії Ротару традиції і сучасність .

Як бачите сучасні естрадні співаки і співачки , щоб підкреслити свою індивідуальність застосовують саме етнічні, національні мотиви у сценічному образі.

Доказом популярності етностилю у одязі є застосування його у повсякденному житті.

V. Практичне завдання (15-20 хв.):

Ви переглянули  надзвичайно яскраве відео, яке надихає творити красу,  тому я пропоную  спробувати і самим виконати дизайн-проект «Традиційні українські народні мотиви у сучасній моді».

Робота з підручником (стор. ). Перед виконанням практичної роботи ознайомтесь також з малюнками, на яких показано етапи побудови фігури манекенниці. Зверніть увагу на завищеність талії манекенниці, що допомагає передати стрункість її статури, та відтворення особливості ходи моделі на подіумі.

VI. Виконання практичного завдання

Давайте пригадаємо пропорції фігури людини, особливості створення ескізу в русі.

 Ескіз моделі одягу повинен відповідати вимогам:

бути зрозумілим;   бути естетично привабливим;   передавати справжні пропорції моделі.

Особливості ескізу моделі одягу

Засобом створення моделі є лінія, крапка, пляма – це графічні елементи, які дозволяють створити будь-яке зображення. Колір - важливий елемент при створенні одягу.

Стилізація - це спрощення і декорування форми.

Педагогічний малюнок

 (Слайд 24) Необхідно продумати композицію малюнка на аркуші. Провести лінію вертикалі в центрі малюнка – висоту фігури. Відзначити на вертикалі вісім рівних відрізків, відповідних пропорціям тіла:

1 - голова;

2 - лінія грудей;

3 - лінія талії;

4 - лінія стегон;

5 - середина стегна;

6 - лінія коліна;

7 - середина гомілки;

8 - лінія стопи.

В результаті отримуємо геометричну фігуру схожу на робота, з усіма чітко зазначеними суглобами.

Промальовувємо форму тіла з урахуванням рельєфів м'язів і специфіки будови фігури.

Закінчується робота детальним промальовуванням предметів, деталей і передачею кольору.

VII. Узагальнення і систематизація знань та вмінь учнів

Гра «Мікрофон»

Процес створення одягу

….. це фантазія, свобода, поєднання кольорів, форм, плям, ліній, новаторство, сміливість, особливість,  ритмічність, імпровізація, спонтанність, енергійність, зухвалість..

VIII. Рефлексія . Перегляд робіт

Усвідомлення учнями своєї діяльності. Створення ситуації успіху.

·        Самоаналіз робіт  та їхніх назв учнями

·        Взаємний аналіз

.        Які елементи дизайну ми використали у роботі? (крапка, лінія, форма (фігура), рух, колір, візерунок)

IX. Підведення підсумків уроку. Виставлення оцінок.

На уроці я…

—  - дізнався…    —  - зрозумів…     —  - навчився…

X. Домашнє завдання.

- Дізнайтеся, як ще дизайнери використовують національні мотиви у одязі?

Проаналізуйте гардероб свій (мами, тата) - чи є одяг з етномотивами.

doc
Додано
5 квітня 2023
Переглядів
1273
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку