Конспект уроку фізики для учнів 8 класу за темою "Розв’язування задач на теплові процеси"

Про матеріал

Матеріал теми "Теплові явища" містить велику кількість формул, які відповідають певним процесам. Допомагаю учням розібратися з усіма процесами і формулами, використовуючи гру "Світ однієї задачі". Принцип побудови гри: наступна задача містить частину попередньої розв*язаної задачі.

Перегляд файлу

Розв’язування задач на теплові процеси

Мета: аналізувати та систематизувати знання про особливості теплових процесів та закону збе­реження енергії в них; розвивати критичне та ло­гічне мислення учнів, уміння розв’язувати фізичні задачі на розрахунок теплових процесів; виховува­ти відчуття колективізму, доброзичливість.

Конспект

1. Організаційний момент.

2. Актуалізація опорних знань.

Гра «Упізнай мене»

Картки зі словами розкладені на столі. Учень підходить до столу, витягує картку й описує цей процес, не вимовляючи цього слова. А учні в класі повинні здогадатися, про що йдеться.

Слова на картках: кипіння, температура кипін­ня, нагрівання, згоряння, питома теплота пароутворення.

3. Розв’язування задач.

1. Яку кількість теплоти треба витратити, щоб випарити 2 кг води при температурі 100 С?

2. Яку кількість теплоти треба витратити, щоб отримати пару з 2 кг води при температурі 40 С?

3. Яку кількість теплоти треба витратити, щоб отримати пару з 2 кг льоду температурою 0 С?

4. Яку кількість теплоти треба витратити, щоб отримати пару з 2 кг льоду температурою -10 С?

5. Скільки вугілля треба спалити, щоб з льоду масою 2 кг при температурі -10 С, отримати пару?

4. Домашнє завдання.

1. Розв’язати задачу:

Після того як у калориметр, який міс­тить 500 г води, впустили 20 г водяної пари, темпе­ратура якої 100 °С, там установилася температура 50 °С. Якою була початкова температура води?

2. Складіть розповідь, вірш, казку про воду, ви­користовуючи дані з таблиць, якими ми користує­мося при вивченні теми «Теплові явища»:

Густина 1000 кг/м3; питома теплоємність 4200 Дж/кг°С; температура плавлення й крис­талізації 0 °С; питома теплота плавлення льоду 330 кДж/кг; температура кипіння 100 °С; питома теплота пароутворення 2,3 МДж/кг (приклад казки наведено в додатку).

Додаток

У деякому царстві, у деякій державі жив-був цар Нептун, і була в нього красуня-дочка на ім’я Вода. І всім вона була прекрасна: маса 1 м3 була 1000 кг, питома теплоємність 4200 Дж/кг°С, але от лихо – кристалізувалася вона за 0 °С, і тому батько тримав її постійно в теплі. Одного разу прочитала вона в газеті про прекрасного принца, а звали його Посейдон Льодове Серце. І з тих пір з’явилася в неї заповітна мрія: розплавити серце прекрасного юнака, але для цього була потріб­на кількість теплоти, яка дорівнює 330 кДж/кг. Недовго думаючи, вирушила Вода до Посейдона. Однак, коли вона приїхала, прекрасний принц мило розмовляв із Міддю й, здавалося, був зако­ханий у неї. Тоді від ревнощів температура Води підвищилася до 100 °С, і вона закипіла. А оскільки маса її була 1 кг, а температура 100 °С, то почався процес пароутворення. Для цього потрібна була кількість теплоти, що дорівнювала б 2,3 МДж/кг. Отже, перетворилася Вода спочатку на пару, а під час охолодження в повітрі сконденсувалася й стала чудовою білою хмарою. Довго бідкався цар Нептун, але нічого не поробиш. І з того часу багато разів перетворювалася Вода то на лід, то на пару, то на рідину. І досі так триває.

 

 

doc
Пов’язані теми
Фізика, 8 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
Підбиваємо підсумки розділу 1
Додано
13 березня 2018
Переглядів
1923
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку