Конспект уроку і презентація.Золота рибка 3 клас

Про матеріал
Тема. Композиція,малювання з натури: “Золота рибка” Мета: ознайомити дітей з підводним світом;закріпити знання про сезонні зміни в природі;продовження формування поняття “форма”;формування уміння поетапно малювати композицію “риба”; розвивати зорову пам*ять, спостережливість; виховувати любов по рідного краю. Обладнання: малюнок (приклад), різні види риб,приклади інших дітей, аркуш альбомного паперу,фарби, пензлики ,склянка з водою, клейонка, картки риб (на вибір).
Перегляд файлу

Ковтун Єлізавета 33 пі

Конспект уроку

на тему:Тваринний світ

“Золота рибка”

 

Тема. Композиція,малювання з натури: “Золота рибка”

Мета: ознайомити дітей з підводним світом;закріпити знання про сезонні зміни в природі;продовження формування поняття “форма”;формування уміння поетапно малювати композицію “риба”; розвивати зорову пам*ять, спостережливість; виховувати любов по рідного краю.

Обладнання:  малюнок (приклад), різні види риб,приклади інших дітей, аркуш альбомного паперу,фарби, пензлики ,склянка з водою, клейонка, картки риб (на вибір).

ХІД УРОКУ

I. Організаційний момент.

Всі почули вже дзвінок.

Він покликав на урок,

Кожен з нас приготувався,

На перерві постарався.

Зараз сядуть лиш дівчатка,

А за ними – і хлоп'ятка.

Перевірка готовності учнів до уроку

II. Актуалізація опорних знань, умінь і навичок.

Є піранья, щука, сом,

Але ця рибка краще всіх кругом.

Виконує всі бажання,

Скажи-ка її назви.

З хвиль морських здалася краса,

Золоті плавники і хвіст, рухи плавні.

Може творити ця рибка чудеса,

Виконає всі твої бажання.

Ця рибка з казки,

Золота її забарвлення.

Всі бажання слухає і виконує,

Як цю чудесніца називають?

Рибок багато різних є,

Але у цій достоїнств не злічити.

І красива, і мила,

Бажання виконує на раз-два.

Хвіст її пишний, величезний плавник,

Очки чорніше смоли.

Той, хто її зловить, бажання свої здійснює.

Ця рибка не є проста, до нас з казки припливла.

(Золота рибка.)

-Пригадаємо розташування предметів на папері.

-Які основні кольори ми знаємо?

-Які існують види світлотіні?

III. Мотивація навчальної діяльності учнів.

-Сьогодні ми з вами будемо аналізувати та малювати з натури. “Риби”-тема нашого уроку. Для того,щоб кожен визначився які та чому гриби ви будете малювати, давайте пригадаємо їх види.

Види:

Яка риба небезпечна ?

Найнебезпечніші серед прісноводних риб — піраньї . Вони живуть в широких , повільно поточних річках Південної Америки і нападають на будь жива істота , незалежно від розмірів. У 1981 р. в Обідус , Бразилія , від них загинули 300 осіб , що опинилися у воді в результаті корабельної аварії.

Найстаріша риба

У 1948 р. з акваріума Хельсінгборгского музею , Швеція , повідомили про смерть самки європейського вугра по кличці Патті, якій було 88 років. Вважається , що вона народилася в 1860 р. в Саргассовому море , Північна Атлантика , і була спіймана десь у річці в 3- річному віці.

Чи може риба жити на суші

Анабас , або риба — повзун , що мешкає в Південній Азії , — єдина риба , що виходить на сушу і навіть влазить на дерева. Вона гуляє по землі в пошуках більш відповідного місця проживання . Зябра анабаса пристосовані до поглинання кисню з вологого атмосферного повітря .

Найбільша риба

В світі риба — це китова акула , що харчувалася планктоном і поширена в південних частинах Атлантичного , Тихого і Індійського океанів. Найбільший екземпляр , згідно точним вимірам , проведеним вченими , мав 12,65 м в довжину , 7 м у обхваті самої товстої частини тіла і вага 15-21 т. Ця акула була спіймана біля о. Баба , поблизу Карачі , Пакистан , 11 листопада 1949 Найбільша прісноводна риба — сом . У XIX в . в Росії був виловлений звичайний сом довжиною 4,6 м і вагою 336 кг . У наші дні будь-яка прісноводна риба , довжина якої перевищує 1,83 м , а вага 90 кг , вже вважається великою .

Найшвидша риба

Найшвидша риба — парусник . В ході серії випробувань , проведених у риболовецькому таборі Лонг- Кі , шт. Флорида , США , вітрильник проплив 91 м за 3 с, що рівноцінно швидкості 109 км / ч.

Як глибоко живе риба

Вважається , що з усіх хребетних на найбільшій глибині живе риба бассогігас . З науково -дослідного судна Джон Еліот вдалося зловити бассогігаса на глибині 8000 м.

Найменша риба

З усіх морських риб найкоротший тіло у карликового бичка , що мешкає в Індо — Тихоокеанської області. За результатами обмірів , проведених у 1978-79 рр. . , Середня довжина тіла самців склала 8,9 мм , а самок — 9 мм. Самою дрібної і найлегшою прісноводної рибою є карликова пандака . Ця безбарвна і майже прозора рибка живе в озерах о.Лусон , Філіппіни . Довжина тіла самців дорівнює 7,5-9,9 мм , а вага всього 4-5 мг . Найдрібніша промислова риба — сінарапан , різновид бичка , що знаходиться під загрозою зникнення і мешкає тільки в озері Бухи о. Лусон , Філіппіни . Самці досягають усього 10-13 мм в довжину , і для того щоб отримати брикет висушеної риби вагою 454 г , потрібно 70 000 рибок.

Найбільша медуза

Найбільша медуза — арктична ціанея , поширена в північно -східній частині Атлантичного океану , була викинута на берег біля затоки Массачусетс , США , в 1970 р. Діаметр її парасольки , або дзвони , дорівнював 2,28 м , а довжина щупалець 36,5 м.

Про що може розповісти луска риби?

На відміну від інших тварин, риби ростуть протягом усього життя. Впродовж року зростання риби йде нерівномірно і знаходиться в прямій залежності від умов її існування, зокрема, забезпеченості їжею, від температури води, концентрації кисню і багатьох інших факторів середовища. Всі зміни зростання риби відображаються на лусці і кістках, де, як на стовбурах дерев, утворюються річні кільця, число яких свідчить про вік риби. Для досвідченого фахівця луска може розповісти не лише про вік риби, але і те, в якому віці вона вперше брала участь у нересті і скільки разів. За лускою можна дізнатися довжину, яку риба досягала за кожний прожитий рік, час її перебування в річці і морі. Навіть про перенесені впродовж життя рибою хвороби іхтіолог може дізнатися маючи трохи луски.

Скільки видів риб існує?

У сучасній фауні налічується понад 20 тис. видів риб — більше, ніж ссавців, птахів, плазунів та земноводних разом узятих.

IV. Аналіз практичного завдання.

- Аналіз прикладів готових виробів,їх особливість та техніка виконання.

· Розгляд зразків малюнків.

-Подивіться на малюнки, як називаються ці водні тварини?

-З яких частин (форма) складається рибка?

- -Виберіть для себе рибку яку ви будете малювати.

- Подумайте, які кольори застосуєте.

· Технологія виконання малюнка.

• Подумайте, яку композицію з рибками ви хочете створити. Де ви розташуєте риби і якими рослинними елементами доповните.Можна використати: каміння, водорості, інші мешканці підводного світу, дім для рибки, цікава травичка.

• Позначте місця всіх великих предметів на малюнку.

• Простим олівцем намалюйте контур рибки та її алементи.

• Розфарбуйте малюнок.

V. Повідомлення навчального матеріалу. Послідовність.

Етапи:

1 етап. Почніть з яйцеподібної форми тіла, а потім намалюйте форму спинного плавця, а потім і форму рота. Потім додайте лінії для плавців і хвостовий плавець.

C:\Users\Елиз\Downloads\IMG_20211017_150402.jpg

2 етап. Зараз почніть накидати форму голови золотої рибки. Намалюйте відкритий рот, а потім намалюйте очей, і зіниці.

C:\Users\Елиз\Downloads\IMG_20211017_150402.jpg

3 етап. Тепер малюйте хвостовий плавець.

C:\Users\Елиз\Downloads\IMG_20211017_151042.jpg

 

 

 

 

4 етап. Далі малюйте спинний плавник, а потім намалюйте вигнуту лінію для зябер, а потім перейти до наступного кроку малюнка.

C:\Users\Елиз\Downloads\IMG_20211017_151042.jpg

5 етап. Щоб закінчити малювання рибки, все що вам потрібно зробити, це намалювати інші плавники. Після цього, ви можете почати стирання всіх ліній і форм, що ви малювали на першому етапі.

C:\Users\Елиз\Downloads\IMG_20211017_145912.jpg

 

 

 

6 етап. Ось така рибка повинна у вас вийти, після того, як ви зробите все разом з нами по етапах. Тепер беремо фарби і відовідними кольорами розфарбовуємо рибку. Прикрашаємо та поповнюємо іншими деталями.

C:\Users\Елиз\Downloads\IMG_20211017_145912.jpgC:\Users\Елиз\Downloads\IMG_20211017_142521.jpg

VI. Самостійна, практична робота учнів.

- Учні самостійно виконують практичну частину, зображення малюнку на папері. У класі лунає спокійна музика для натхнення учнів.

VII. Підсумок уроку.

Вчитель аналізує роботи учні та виставлення оцінок.

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗОЛОТА РИБКАПідготувала студентка : КОВТУН ЄЛІЗАВЕТА 33 ПІ Групи

Номер слайду 2

Є різні риби у воді: товсті, тоненькі і худі, дрібненькі риби-малюки, а є й великі – от такі! Є войовничі – із мечами, є з довжелезними хвостами, є рибки срібні й золоті, є дуже мудрі, є й пусті. 

Номер слайду 3

Живуть вони в річках і в морі, і все беруться до розмов, але ніколи не говорять, немов своїх не знають мов. Набравши в ротики води, вони мовчать. Мовчать завжди: в воді не можна говорити, тож риби мовчки мусять жити.

Номер слайду 4

Малювати — це так весело. Щось виходить краще, щось гірше, але завжди приємно споглядати результати своєї праці Сьогодні ми намалюємр ось таку симпатичну рибку

Номер слайду 5

Улюблений казковий персонаж дітей – золоту рибку - намалювати не легко, але якщо прикласти старання, вийде чудово! Скористаємося наступними порадами. Малюємо золоту рибку

Номер слайду 6

Малюємо золоту рибку

Номер слайду 7

Етапи виконання

Номер слайду 8

Почніть з яйцеподібної форми тіла, а потім намалюйте форму спинного плавця, а потім і форму рота. Потім додайте лінії для плавців і хвостовий плавець.

Номер слайду 9

Зараз почніть накидати форму голови золотої рибки. Намалюйте відкритий рот, а потім намалюйте очей, і зіниці.

Номер слайду 10

Тепер малюйте хвостовий плавець.

Номер слайду 11

Далі малюйте спинний плавник, а потім намалюйте вигнуту лінію для зябер, а потім перейти до наступного кроку малюнка.

Номер слайду 12

Щоб закінчити малювання рибки, все що вам потрібно зробити, це намалювати інші плавники. Після цього, ви можете почати стирання всіх ліній і форм, що ви малювали на першому етапі.

Номер слайду 13

Ось така рибка повинна у вас вийти, після того, як ви зробите все разом з нами по етапах. Тепер беремо фарби і відовідними кольорами розфарбовуємо рибку. Прикрашаємо та поповнюємо іншими деталями.

Номер слайду 14

Розфарбуй. Ось таку красуню ми отримали.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Дякую за роботу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Руднєва Ірина Дмитрівна
    Дякую за цікавий урок
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
До підручника
Образотворче мистецтво 3 клас (Калініченко О. В., Сергієнко В. В.)
Додано
28 травня 2022
Переглядів
4197
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку