Конспект уроку на тему:Елементи анімації у презентаціях. Практична робота 3. Розробка презентацій з елементами анімації, відео кліпами, звуковими ефектами та мовним супроводом".

Про матеріал
Конспект уроку з інформатики 9 клас на тему:Елементи анімації у презентаціях. Практична робота 3. Розробка презентацій з елементами анімації, відео кліпами, звуковими ефектами та мовним супроводом".
Перегляд файлу

Урок 13.   Елементи анімації у презентаціях.

Практична робота 3. Розробка презентацій з елементами анімації, відео кліпами, звуковими ефектами та мовним супроводом.

Мета:

     навчальна: навчити учнів розробляти презентації з елементами анімації, відео кліпами, звуковими ефектами та мовним супроводом

     розвивальна:  розвивати логічне мислення; формувати вміння діяти за інструкцією, планувати свою діяльність, аналізувати i робити висновки;

     виховна:  виховувати інформаційну культуру учнів, уважність, акуратність, дисциплінованість.

Тип уроку: формування знань, умінь і навичок 

Хід уроку

І. Організаційний етап

  • привітання
  • перевірка присутніх
  • перевірка готовності учнів до уроку

ІІ. Актуалізація опорних знань

  • як додавати до презентації звук і відео;
  •  як вбудовувати файли;
  • як перейти до показу вбудованого об’єкта на слайді;
  • як застосовувати до об’єктів ефекти анімації;
  • як додавати до слайдів відео переходи.

ІІІ. Оголошення теми та мети уроку . Мотивація навчальної діяльності

На сьогоднішньому уроці ви будете вчитися розробляти презентації з елементами анімації, відео кліпами, звуковими ефектами та мовним супроводом.

Як встановити анімаційні ефекти при переході між слайдами?

Надати презентації завершеного вигляду можна за допомогою анімаційних ефектів. У редакторах презентацій здебільшого передбачено два види анімаційних ефектів: анімації, що супроводжують перехід між слайдами, та анімації, які застосовуються для окремих об’єктів слайда. Анімація об’єктів на слайдах може визначати порядок подання матері­алу, демонструвати послідовність виконання деякого завдання, будову певного об’єкта, реальний рух об’єктів у певному процесі тощо.

Наприклад, можна створити елементи текстового списку, що з’являтимуться на слайді по одному слову, або додати звук оплесків, які лунатимуть у разі відкриття малюнка.

Щоб встановити анімацію переходу між слайдами в Microsoft PowerPoint 2010, використовують інструменти групи Перехід до цього слайда на вкладці Переходи.

Для того щоб застосувати до слайда анімаційний ефект переходу, потрібно:

  • Вибрати слайд, для переходу до якого ви бажаєте застосувати аніма­ційний ефект.
  • Вибрати вкладку Переходи.
  • Вибрати у групі Перехід до цього слайда ескіз потрібного ефекту

Різні анімаційні ефекти слайдів презентації мають свої властивості. Значення властивостей анімаційного ефекту можна змінити, вибравши кнопку Параметри ефектів на вкладці Переходи. Після вибору цієї кнопки відкривається список доступних значень властивостей вибраного ефекту.

Як застосувати анімацію до об’єктів на слайдах?

Крім анімаційних ефектів зміни слайдів, у презентаціях використову­ють анімаційні ефекти окремих об’єктів, розташованих на слайдах.

Анімація тексту, графіки, діаграм та інших об’єктів на слайдах здій­снюється, щоб підкреслити ті чи інші аспекти змісту, урізноманітнити спосіб подання матеріалу, зробити презентацію більш цікавою й видо­вищною.

Анімацію до об’єктів доцільно додавати за таких умов:

       об’єкт має з’явитися на слайді тільки тоді, коли про нього йдеться;

       якщо на слайді розміщено кілька об’єктів, то той об’єкт, на який звертається увага, має виділятися — наприклад, змінювати колір або збільшуватися;

       для пояснення процесів, які передбачають зміну положення об’єктів у просторі й часі, необхідно застосувати переміщення об’єктів на слайді;

       якщо наявність об’єкта на слайді не є обов’язковою, то цей об’єкт доцільно вилучити зі слайда тощо.

При створенні анімації необхідно враховувати, що:

       для одного об’єкта можна послідовно застосувати кілька анімаційних ефектів;

       анімація є властивістю, що може бути надана будь-якому об’єкту або одночасно групі об’єктів презентації. Виділена група об’єктів або згру­повані об’єкти сприймаються й анімуються як одне ціле;

       доцільно дотримуватися певної послідовності застосування аніма­ційних ефектів, наприклад, до об’єкта не можна застосовувати ефект виходу раніше ніж ефект входу.

У Microsoft PowerPoint 2010 управління анімацією об’єктів на слайдах здійснюється за допомогою інструментів вкладки Анімація. Щоб додати анімаційний ефект до об’єкта на слайді, його слід виділити, обрати інструмент Додати анімацію та вибрати ефект із набору запропонованих.

Налаштувати ефекти анімації можна за допомогою основних категорій ефектів:

Вхід — визначає спосіб появи об’єкта на слайді. Серед запропонованих ефектів показано ті, які найчастіше використовуються;

Виокремлення (Виділення) — дає змогу акцентувати увагу на конкретному об’єкті слайда;

Вихід — визначає спосіб зникнення об’єкта зі слайда в процесі
демонстрації;

Шляхи переміщення (Траєкторії) — дає можливість користувачеві створити шлях, за яким об’єкт буде переміщуватися на слайді.

Переміщення об’єктів на слайді використовується для пояснення процесів, коли положення об’єктів змінюється в просторі та часі. Наприклад, побудова
об’єкта з окремих деталей. Звідси випливає основне правило застосування ефекту переміщення — ефект має сприяти розумінню процесу, що пояснюється, і використовуватися тільки тоді, коли в ньому є потреба.

Доцільно використовувати найпростіші шляхи переміщення об’єктів,
переважно прямі лінії та прості криві лінії. Цей ефект може діяти як
ефект входу (якщо шлях починається за межами слайда), виходу (якщо
шлях закінчується за межами слайда) та переміщення (якщо початок і
кінець створеного шляху містяться  на слайді).

Після вибору відповідного ефекту потрібно встановити для нього
значення параметрів. Найбільш вживані властивості можна змінювати
за допомогою контекстного меню.

Для налаштування цих та інших властивостей можна скористатися
вказівкою Параметри ефекту. Вікно налаштування параметрів ефектів
містить вкладки .

Для додавання до об’єкта тригера в Microsoft PowerPoint 2010 необ­хідно виділити обраний ефект, обрати параметр Час. У вікні налаштуван­ня параметрів часу обрати Тригери, встановити перемикач у позицію По­чати виконання ефекту після клацання. У списку обрати об’єкт, клацання на якому приведе до відтворення ефекту, та натиснути кнопку ОК.

У режимі демонстрації при наведенні вказівника миші на об’єкт, за яким закріпили дію тригера, він набуває вигляду, як для гіперпосилання чи кнопки дії, а клацання мишею приводить до появи ефекту. При цьому при натисненні на об’єкт слайда не відбувається автоматичного переходу на інший слайд.

Усі ефекти, застосовані до об’єктів, відображаються в області завдань Область анімації (Власна анімація) у тій послідовності, у якій вони були створені. Кнопки Переміститися назад і Переміститися вперед дають можливість змінювати послідовність ефектів анімації.

Область завдань Область анімації в Microsoft PowerPoint 2010 дає змогу добре орієнтува­тися в застосованих ефектах анімації. По-перше, це по­рядковий номер ефекту, який відображається ліворуч. Такі самі номери відображаються біля об’єктів у пря­мокутниках. По-друге, видно, який ефект застосовано: ефекти входу позначаються зеленими зірочками, ефек­ти виходу — червоними зірочками чи ромбами, ефекти переміщення — зображеннями шляху. Нарешті, після назви об’єкта відображається фігура, довжина якої визначає час відтворення ефекту. Цей час можна зміню­вати перетягуванням правої межі фігури.

 

ІV. Засвоєння нових знань, формування вмінь

Практична робота 3. Розробка презентацій з елементами анімації, відео кліпами, звуковими ефектами та мовним супроводом.

Завдання. Моя маленька батьківщина

Засобами редактора презентацій створіть презентацію-візитівку про міс­це, де ви народилися чи живете, або обласний чи районний центр, до якого належить ваша маленька батьківщина. Скористайтеся зразком презентації ві- зитівки міста Тернополя, яка збережена у файлі Тернопіль, з папки Редактор презентацій.

Передбачте, що в презентації на другому слайді потрібно розмістити такі об’єкти:

  • заголовок;
  • звукозапис про дату заснування населеного пункту, який можна запустити під час демонстрації;
  • схему, яка структурує дані на слайді;
  • посилання на карту, яке прив’язане до малюнка;
  • малюнки, за якими налаштовано переходи на приховані слайди з ві­домостями про клімат,
  • економіку обраного регіону, та діаграми, які характеризують склад населення;
  • вбудований файл (текстовий, малюнок, презентація тощо), що міс­тить основні дані про населений пункт, для якого налаштована відпо­відна дія відкривання вмісту під час перегляду презентації;
  • відео про визначні місця, створене самостійно або завантажене з Інтернету, перегляд якого здійснюється після натиснення на відео.

Налаштуйте відеоперехід між першим і другим слайдом з ефектом Фігура й анімацію на гербі населеного пункту — Вхід/Збільшення з поворотом.

Продемонструйте презентацію вчителю та однокласникам і збережіть її в папці Практична робота 3 своєї структури папок.

V. Підсумки уроку

Рефлексія

  • мені було незрозуміло…;
  • у мене виникли такі запитання…;
  • я не впорався з такими завданням…;
  • мені сподобалось і я буду використовувати…

VI. Домашнє завдання

Повторити вивчений матеріал про створення презентації з елементами анімації, відео кліпами, звуковими ефектами та мовним супроводом.

VIІ.  Оцінювання роботи учнів

 

1

 

docx
До підручника
Інформатика 9 клас (Бондаренко О.О., Ластовецький В.В., Пилипчук О.П., Шестопалов Є.А.)
Додано
15 листопада 2023
Переглядів
279
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку