Конспект уроку з біології на тему: "Білки, нуклеїнові кислоти, вуглеводи, ліпіди: огляд будови й біологічної ролі"

Про матеріал

Конспект уроку розроблений за допомогою матеріалів підручника К. М. Задорожного (Біологія, 10 кл), нова програма на 2018/19 н.р.

Мета уроку:

• навчальна: розглянути з учнями основні види органічних речовин, їх будову і біологічну роль на прикладі білків, вуглеводів, ліпідів і нуклеїнових кислот.

• розвивальна: розвивати вміння логічно мислити і використовувати раніше вивчену інформацію.

• виховна: виховувати поняття і розуміння єдності всіх біологічних структур і рівнів організації живого

Перегляд файлу

Білки, нуклеїнові кислоти, вуглеводи, ліпіди: огляд будови й біологічної ролі

Мета уроку:

• навчальна: розглянути з учнями основні види органічних речовин, їх будову і біологічну роль на прикладі білків, вуглеводів, ліпідів і нуклеїнових кислот.

• розвивальна: розвивати вміння логічно мислити і використовувати раніше вивчену інформацію.

• виховна: виховувати поняття і розуміння єдності всіх біологічних структур і рівнів організації живого.

Обладнання і матеріали: плакати, зображення

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Хід уроку

І. Організаційний етап

ІІ. Актуалізація опорних знань

Повторення теми: «Біорізноманіття». Аналіз узагальнюючого уроку.

ІІІ. Вивчення нової теми

1. Органічні речовини клітин живих організмів

Головними компонентами живих організмів є органічні речовини. З них будуються всі клітини, структура й склад яких сильно відрізняються від тіл неживої природи. Саме органічні речовини забезпечують виконання тих специфічних функцій, що визначають загальні властивості живого (сталість складу, самовідтворення, спадковість, мінливість тощо). Як ви вже знаєте, органічні сполуки складаються переважно з біогенних хімічних елементів — C, H, O, N, які становлять до 98 % сухої маси живої клітини. Великі органічні молекули (з масою понад 1000 Да), які входять до складу живих організмів, називають макромолекулами, або біополімерами. Вони складаються з мономерів.

Органічні речовини, що містяться в живих організмах, поділяють на чотири основні групи: білки, вуглеводи, ліпіди й нуклеїнові кислоти.

Білки є біополімерами, молекули яких складаються з великої кількості амінокислот.

 

Вони виконують найрізноманітніші функції:

• каталітичну (ферменти),

• структурну (колаген, еластин),

• захисну (імуноглобуліни) тощо.

Вуглеводи беруть участь у процесах обміну речовин (глюкоза, фруктоза) і зберіганні спадкової інформації (рибоза, дезоксирибоза), виконують структурну (целюлоза, хітин) і запасаючу (крохмаль, глікоген) функції. До складу молекул вуглеводів входять кілька функціональних груп: гідроксильна (–OH), карбоксильна (–COOH) або карбонільна (–COH). Загальна формула вуглеводів — Cn(H2O)m, де n і m є натуральними числами.

Ліпіди є групою речовин, яких об’єднали не за хімічною будовою, а за фізичними властивостями. Вони всі є нерозчинними у воді маслянистими або жирними речовинами. Найбільш поширеними ліпідами є жири, олії, фосфоліпіди, воски та стероїди.

 Основними функціями ліпідів у живих організмах є:

• структурна (фосфоліпіди, гліколіпіди),

• резервна й енергетична (жири, олії),

• регуляторна (стероїдні гормони, жиророзчинні вітаміни),

• захисна і терморегуляторна (воски, жири).

Нуклеїнові кислоти (ДНК, РНК) є великими біополімерами, мономерами яких є ну клеотиди (Гуанін – Г, Аденін – А, Цитозин – Ц, Тимін – Т, Урацил – У).

Функція нуклеїнових кислот — збереження й відтворення генетичної інформації.

IV. Узагальнення

Питання:

1. Які речовини називаються органічними?

2. З чого складаються білки, вуглеводи і ліпіди?

3. Яке значення мають білки, вуглеводи і ліпіди для живих організмів?

4. Назвіть функції нуклеїнових кислот?

V. Домашнє завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Покальчук Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
18 жовтня 2018
Переглядів
15088
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку