конспект уроку з художньої культури для учнів 9 класу на тему "​Архітектура. Види, художні засоби. Скульптура. Об'ємно - просторова пластична мова"

Про матеріал


МЕТА: повторити, узагальнити знання про архітектуру як вид просторового мистецтва; ознайомити з пам'ятками архітектури Стародавнього світу; дати поняття про архітектурний стиль; формувати художній смак; вчити розуміти мистецькі твори.

Перегляд файлу

ТЕМА 2. Візуальні мистецтва.

 

УРОК№ 2 – 3.

 

ТЕМА Архітектура. Види, художні засоби. Скульптура. Об’ємно - просторова пластична мова

 

 МЕТА: 1. повторити, узагальнити знання про архітектуру як вид просторового мистецтва;

2 .ознайомити з пам’ятками архітектури Стародавнього світу;

дати поняття про архітектурний стиль;

3. формувати художній смак;

4. вчити розуміти мистецькі твори.

 

ТИП УРОКУ: повторення матеріалу вивченого в 7-8 класах; вивчення нового матеріалу;  лекція з випереджувальними запитаннями і завданнями.

 

ОСНАЩЕННЯ: фото, відеоматеріали (архітектурні пам’ятки, шедеври скульптури різних видів)

для учнів: тези

 

Хід уроку

 

Організаційна робота

  1. Повторення

Учні дають відповіді на запитання:

  • Що таке архітектура?
  • Назвіть три вимоги до архітектурних споруд, сформульованих ще Вітрувієм.
  • Що в перекладі означає слово „архітектор”?
  • Які ви знаєте архітектурні стилі?

Назвіть (по можливості їх ознаки).

2. Систематизація раніше вивченого матеріалу та вкладення нових понять.

 

Архітектура – мистецтво проектування і спорудження будівель, а також самі споруди.

Архітектор – в перекладі означає головний будівничий

Вітрувій висунув три вимоги до архітектурних споруд, це: міцність, краса та корисність

В залежності від  архітектура поділяється на такі види:

1. Об’ємна – конструкція одного об’єму

2. Комплексна – кілька будівельних споруд, об’єднаних спільними ознаками (зовнішніми і за призначенням)

3.  Містобудівельна - планування вулиць, кварталів, мікрорайонів, тощо

4. Ландшафтна -  планування місцевості навколо споруд, парків, скверів, площ і т.п.

В залежності від призначення архітектурні споруди діляться на такі види:

1. Житлова

2. Громадська

3. Промислова (індустріальна)

4. Культова

Історія архітектури починається з найдавніших періодів цивілізації і прогресує разом з людством.

Архітектуру називають – застигнувша музика. Не слід плутати поняття „будівництво” і „архітектура” – це не одне й те саме. Один з найвідоміших архітекторів ХХ ст. Ле Корбюзьє сказав: «Ви використовуєте як будівельний матеріал камінь, дерево або бетон, ви зводите з нього будинки або палаци. Це є будівництво. Та раптом ви зворушили моє серце, і мені стало добре. Я в захопленні вигукую:” Як гарно!” – це вже архітектура.

Давні міста називають кам’яними літописами, саме з виникнення перших постійних поселень починається для нас історія людства, яку ми можемо осмислити, жоден з різновидів мистецтва не пов’язаний з розвитком технології більше, ніж архітектура. Можна нафантазувати красиву споруду  але треба ще збудувати її так, щоб вона стояла і не падала – ретельно розрахувати навантаження на всі частини будови, знати властивості різних будівельних матеріалів.

Значний вплив на розвиток архітектури з давніх-давен мали: політичний лад суспільства, його ідеологія і, звісно, роль будівельного матеріалу була однією з  провідних.

Розвиток архітектури не завжди відбувався поступально й рівномірно: історія знає випадки, коли будівельне мистецтво предків нащадки надовго забували (наприклад: катастрофічна загибель у ІІ тис. до н.е. Мінойської цивілізації).  Відомі і періоди винятково бурхливого розвитку будівництва і архітектури (межа ХІХ-ХХ ст.)

Часто новий етап розвитку стає не прямим продовженням, а навпаки – запереченням попереднього (бароко-класицизм; готика-ренесанс). Але кожна будівельна традиція мала своє продовження.

Архітектура не лише візуальний вид мистецтва, будівлі прикрашають скульптурою, мозаїкою навіть витворами живопису, спланованого навколо місцевістю – це особлива мова, яка розповідає про життя народів світу в різні часи.

4. Короткий екскурс в історичне минуле:

Архітектура стародавнього світу.

4.1. Мегалітичні споруди кам’яного та початку бронзового віку.

В неоліті (новому кам’яному віці)  з’являються споруди, які можна віднести  не просто до продукту будівництва, а й до зразків архітектури. Цю архітектуру називають мегалітичною  (в перекладі з грецької „мега” величезний, „літос” – камінь). Найдавніші й найпростіші  мегалітичні споруди – це менгіри – необроблений камінь форми, встановлений вертикально, пізніше з’явились статуї – менгіри які схематично нагадували людську постать. Менгіри зустрічаються скрізь у Європі (найбільше в Англії, Шотландії, Ірландії, Франції)

Дольмен – більш складний за будовою мегалітичний пам’ятник декілька стоячих каменів, накритих зверху великою кам’яною плитою; вони найчастіше служили місцем поховання (багато дольменів зустрічається в Англії, Іспанії)

 

Стоунхендж

Знаходиться на Солсберійській рівнині у Великобританії, в перекладі означає Нависаючі Камені, про нього існує багато легенд: але в ХVІІ- ХVІІІ ст. походження Стоунхенджу стали пов’язувати з друїдами – служителями давньої таємничої релігії, які правили в Британії ще до того, як її захопили римляни.

Сучасні археологи стверджують: будівництво Стоунхенджу почалося ще в кам’яному віці і мало декілька етапів, основні споруди були зведені в період 1900-1600 рр. до н.е. Стоунхенджу – це величезний прилад для спостереження за небесними тілами: якщо стати в центр кола в день літнього сонцестояння, то в проміжку видно, як сонце з’являється з-за обрію, це була прадавня обсерваторія і, можливо, ще й місце поховання (про це свідчать обгорілі людські кістки, знайдені в деяких ямках).

Будівництво було завершене близько 1500 р. до н.е. на початку епохи бронзи.

4.2. Архітектура Давнього Сходу

Єгипет.

Найвідоміші пам’ятники – Великі піраміди які давні греки вважали першим з див світу. Протягом свої багатовікової історії єгиптяни будували піраміди відносно недовго. Поховання перших єгипетських царів і фараонів називались мастаба –в землі викопували камеру, в яку клали мумію в саркофазі, зверху робили насип, який обкладали кам’яними плитами: верх був плоский, стіни скошені.

Першу піраміду збудував на початку ІІІ тис. до н.е. архітектор Інхотеп – міністр засновника Третьої династії фараона Джосера. Ця піраміда була ступінчатою, ніби складалась з 5 ярусів різного розміру поставлених один на один. Висота була 30м.

Піраміди з гладенькими стінами з’явились під час правління фараонів Четвертої династії: спочатку їх розміри були невеликі, згодом були збудовані три великі піраміди фараонами Хеопсу, Хефрену, Мікерину. Висота найвищої Хеопса = 147м.

Єгипетський храм

Давньоєгипетські храми, як правило, являють собою низку гіпостильних зал. те перистильних двориків (тобто двориків, з усіх боків оточених колонами). Вони розташовані один за одним уздовж єдиної осі симетрії. Один з найвідоміших – храм Амона в Луксорі, храм Амону-Ра в Фівах (Карнак).

Важлива деталь – численні кам’яні колони виконані у вигляді лотосів, пальми або пучків очерету. Ще одна, більше відома до речі деталь – численні статуї - сфінкси, фантастичні кам’яні істоти з головою людини і тілом лева. Найбільший сфінкс зображує імператора

 

4.2 Месопотамія

В Месопотамії будівництво розвинулось, оскільки це були річкові цивілізації, каміння бракувало, натомість було багато глини – тому майстри Давнього Дворіччя стали першими в світі архітекторами, що працювали переважно з цеглою; використовували переважно необпалену цеглу (дерево, необхідне для вогню і обпалення теж було в дефіциті).  Обпалену цеглу брали лише для обличкування, добре що сухий клімат сприяв довгому збереженню споруд. Крім того в будівництві широко застосовували асфальт (він теж затримував вологу)і суміш на зразок цементу: асфальт змішаний з глиною (для скріплення цегли).

Зікурат – теж піраміда, але уступчаста з кількох ярусів; в них не було внутрішніх камер. Храм, присвячений божеству ставили на верхівці. Знизу зікурат на 2/3  обкладали чорною цеглою, верхню третину робили червоною, храм – блакитним з золотом (в  населення зікурат був моделлю всесвіту -  чорний ярус – підземний світ людей, блакитно-золотий храм на верхівці - символ небесного світу богів)

Найбільшим був зікурат у Вавилоні, його вважають прототипом біблійської Вавилонської вежі.

Зокрема про Вавилон „Геродот писав у V ст. до н.е. , що „місто облаштоване так чудово, як жоден з відомих нам міст. Воно мало чітке планування: прямокутник, оточений подвійною стіною.

До нашого часу збереглася брама  Іштар та Дорога процесії, оточена зубцюватими стінами.

 

Стародавня Греція

В стародавній Греції сформувались власні архітектурні традиції,  які широко застосовувались протягом історії людства, до них звертаються  і в сучасному будівництві; в містах України і світу збереглось багато архітектурних споруд в стилі класицизм і неокласицизм, оздобленням яких послужили архітектурні ордери античної Греції.

(демонстрування фото давньогрецьких храмів і історико - сучасних споруд в стилі класицизму  і неокласицизму. Учні визначають спільні риси)

Отже, слово ордер – означає стрій, порядок. Стародавня Греція подарувала архітектурі 3 архітектурні ордери: доричний, іонічний та коринфський (демонстрування їх зображень, визначення відмінностей)

Архітектурні пам’ятки доричного ордеру: Парфенон, храм Зевса в Олімпії, храм Гери в Пестумі

- іонічного ордеру: храм Артеміди в Ефесі (ІІ чудо світу), храм Ніки в Акрополі Афінському, Дідімайон в м. Мілеті

- коринфського:

Класичний грецький храм мав форму періптера.

Періптер - прямокутник, оточений колонами. Дах був двосхилий, трикутної форми по фасадах - портик.

Іноді греки застосовували колони у вигляді людських фігур: чоловічі фігури – колони називались атланти, жіночі – каріатиди.

Після занепаду Стародавньої Греції і її завоювання  Римом архітектурні традиції продовжила Римська імперія .

 

Скульптура

Скульптура –об’ємно-просторовий вид образотворчого мистецтва.

Засоби виразності – об’єм, пластика

Скульптура поділяється на 2 види:

1. Кругла – її принцип; оглядовість з усіх боків. Це пам’ятники, погруддя дрібна пластика - статуетки

2. Плоска -  виконана на площині. В залежності від того, наскільки зображення виступає над площиною, розрізняють такі види площинної скульптури:

- Рельєфзображення виступає  над площиною на ½ всього об’єму

- Барельєф зображення виступає над площиною менш ніж наполовину

- Горельєф зображення виступає над площиною більше, ніж на половину.

Скульптура – один найдавніших видів мистецтва, найдавніші її пам’ятки відносяться ще до періоду первісного суспільства: це були предмети дрібної пластики -  статуетки, обереги, зооморфні зображення (продемонструвати зразки: берегині Трипільської культури і т.п.

Засади реалістичної скульптури, її основи було закладено в стародавній Греції ще в Гомерівський період (після написання „Іліади” та „Одіссеї” – скульптурні пам’ятки були представлені статуетками культового характеру і зображували  божеств).

В період архаїки наступає розквіт скульптури, головна тема мистецтва Греції „Людина – міра всіх речей”. Зображення все більше удосконалюється, майстри прагнуть відтворити в скульптурі прекрасну, фізично досконалу людину.

Традиції греків продовжили римляни, основними зображеннями були статуї богів і міфологічних героїв але з’являються і реалістичні скульптурні  портрети (Ю.Цезар, імператори і т.д.)

Античні традиції з новою силою розквітають в період культури. Відродження і далі розвиваються в усіх мистецьких стилях (демонстрування скульптурних пам’яток різних століть з коротким коментарем)

 

5. Підсумок уроку


Запитання

Закінчіть речення:

1. Візуальний вид мистецтва проектування та спорудження будівель – це ..................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

2. Три вимоги до архітектурних споруд, сформульовані Вітрувієм:

1) ...............................................................

2) ...............................................................

3) ...............................................................

3. В залежності від призначення, архітектура поділяється на: ......................

…………………………………………………………………………………...

4. Дайте відповідь, що в перекладі означає слово „мегаліт”? Якого періоду  історії людства стосується визначення „мегалітична архітектура”?........

…………………………………………………………………………………..

Закінчіть речення:

5. Необроблений камінь довгастої форми, встановлений вертикально – це ........................................................................................................................................

6. Декілька вертикально встановлених каменів, накритих зверху кам’яною плитою – це ..................................................................................................

7. Найдавніша архітектурна пам’ятка на території Великобританії – це ....

…………………………………………………………………………………..

8. Славнозвісні єгипетські піраміди – це місця поховань фараонів .... (назвіть їх імена)………………………………………………………………………

Закінчіть речення:

9. Найчастіше в єгипетських храмах застосовували колони у вигляді .....    .........................................................................................................................................

10. Основним будівельним матеріалом в Месопотамії був ...........................

11. Для закріплення архітектурних споруд будівельники Месопотамії вперше почали застосовувати ....................., а для скріплення цегли між собою ........................................................................................................................................

12. Дайте визначення:

Зікурат це ..................................................................................................

Дайте відповідь на запитання.

13. Які три архітектурні ордери ввели в архітектуру стародавні греки?

…………………………………………………………………………………..

14. Наведіть приклади архітектурних пам’яток вищеназваних архітектурних ордерів:

 

1.

 

2.

 

3.

 

 

 

 

15. Дайте відповідь на запитання:

як називались колони у вигляді

  • чоловічої фігури? .............................................................................................
  • жіночої фігури? ................................................................................................

Закінчіть речення:

16. Об’ємно - просторовий вид образотворчого мистецтва, де засобами зображення виступають об’єм і пластика – це ..........................................................

 

17. Назвіть два види скульптури.

 1. -  ......................................................................................................................

 2. - .......................................................................................................................

 

18. Заповніть таблицю „Види плоскої скульптури”

 

Рельєф

 

Барельєф

 

Горельєф

 

Контррельєф

 

 

Дайте відповідь на запитання.

19. В якій країні сформувались вимоги до реалістичної скульптури?

…………………………………………………………………………………...

20. Назвіть відомих вам давньогрецьких скульпторів та їх твори………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


docx
Додано
11 лютого 2018
Переглядів
3127
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку