Презентація до уроку художньої культури "Поняття «художня картина світу», «художній образ світу» (9 клас)

Про матеріал
Естетичне бачення світу в кожного народу своє, на нього впливають різні фактори, зокрема: географічне положення регіону, клімат, місцеві традиції, спосіб життя. Наприклад, світосприйняття стародавніх індійців не схоже на картину світу стародавніх слов’ян. Кожному відрізку історичного часу також відповідає певна картина світу. Поняття «художня картина світу» Художня картина світу — дійсність, що існує всередині художньо¬го твору і являє собою особливу, художню реальність. Автор виступає сполучною ланкою між об’єктивною та художньою реальністю. Ми складаємо уявлення про твір, спираючись на свої суб’єктивні риси й життєвий досвід. Художня картина світу в мистецтві нагадує мозаїку, збирати яку може кожен, додаючи до неї нових відтінків та кольорів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття «художня картина світу», «художній образ світу»  Виконала Ангелова В.В. http://valentyna-angelova.pl.sch.in.ua

Номер слайду 2

Естетичне бачення світу в кожного народу своє, на нього впливають різні фактори, зокрема: - географічне положення регіону, - клімат, - місцеві традиції, - спосіб життя.

Номер слайду 3

Наприклад, світосприйняття стародавніх індійців не схоже на картину світу стародавніх слов’ян.

Номер слайду 4

Кожному відрізку історичного часу також відповідає певна картина світу. 

Номер слайду 5

Художня картина світу — дійсність, що існує всередині художнього твору і являє собою особливу, художню реальність.

Номер слайду 6

Художня картина світу – це створений мистецтвом образ дійсності.

Номер слайду 7

Автор виступає сполучною ланкою між об’єктивною та художньою реальністю. Ми складаємо уявлення про твір, спираючись на свої суб’єктивні риси й життєвий досвід.

Номер слайду 8

Художня картина світу в мистецтві нагадує мозаїку, збирати яку може кожен, додаючи до неї нових відтінків та кольорів. Існування різних видів мистецтва зумовлене тим, що жодне з них не здатне створити повну художню картину світу лише своїми засобами. Вона складається лише за умови поєднання всіх форм творчості.

Номер слайду 9

У кожного виду мистецтва своя функція: література розкриває перед нами велич людської думки; музика допомагає відчути все багатство почуттів та емоцій, які може відчутії людина; живопис і скульптура показують нам красу навколишнього світу; в архітектурі різних епох відображується бачення людини своєї ролі в цьому світі й усвідомлення себе його частиною.

Номер слайду 10

Кожен народ, кожна епоха залишають після себе багату культурну спадщину, кожна творча особистість збагачує наше життя красою своєї душі. З усіх цих великих та маленьких надбань людства складається велика картина, назва якій — світ. 

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Художній образ світу — це загальне визначення творчості, форма тлумачення та пізнання світу з позиції певного естетичного ідеалу. Художнім образом можна назвати будь-яке явище, втілене в художньому творі. Це поняття поєднує в собі безпосереднє спостерігання за реальним світом і його відображення митцем крізь власні відчуття та оцінювання.

Номер слайду 13

Художній образ може бути створений одним із художніх засобів (зображення, звук, мова, рух, матеріал) або у їхньому поєднанні. Наприклад, у музичному мистецтві образ будується на основі мелодії, а в театральному — за допомогою поєднання мови і музики (опера), музики і пластики (балет).

Номер слайду 14

Одні й ті самі твори в різні часи завжди сприймаються по-різному. Коли ми роздивляємось фрески єгипетських пірамід, то захоплюємось їхньою красою і талантом стародавніх живописців, але не відчуваємо тремтіння перед величчю фараона, яке викликали ці зображення в стародавнього єгиптянина.  Одні й ті самі твори в різні часи завжди сприймаються по-різному.

Номер слайду 15

Так і п’єси Мольєра здаються нам легкими веселими комедіями, тоді як свого часу їх вважали найгострішими сатиричними творами театрального мистецтва і навіть не дозволяли ставити на сценах провідних театрів. 

Номер слайду 16

Художній образ невід’ємний від культурного середовища, у якому він був створений: епохи, народу, історичних подій та інших чинників.

ppt
Додано
15 березня 2019
Переглядів
4108
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку