Конспект виховного заняття на тему "Пустелі світу", 4 клас

Про матеріал

Конспект виховного заняття на тему "Пустелі світу", 4 клас

мета розширити знання учнів про пустелі, виховати повагу до іншого середовища життя, розвити зацікавленість до дослідження світу.

Перегляд файлу

Виховна година

Тема. « Пустелі світу»

Мета: розширити знання учнів про пустелі, виховати повагу до іншого середовища життя, розвити зацікавленість до дослідження світу.

Обладнання: ТЗН, презентація, карта світу, роздруківки .

Тривалість: 30-35хв

Вік: учні 4-го  класу

Хід заняття

I. Організаційна частина

1. Привітання

- Доброго дня, учні!

Виховне заняття сьогодні з вами буду проводити я. Мене звати Юліана Василівна. Я бажаю вам, щоб сьогоднішнє заняття пройшло для вас цікаво. Усміхніться один одному, та подумки побажайте успіх всім.

 

II. Основна частина

1.Оголошення теми

- Сьогодні ми поговоримо про пустелі, які є на нашій планеті.

- Які пустелі ви знаєте? ( відповідь учнів, Аравійська,Австралійська, Гобі.)

- Правильно учні, ви молодці!

 2. Складання асоціативного куща

- Які образи виникають у вашій уяві, коли ви уявляєте пустелю?

 

Пустеля

 

 

3. Розповідь вчителя про пустелі

- А яка найбільша пустеля світу? Правильно, Сахара.

Сахара – королева пустель. Сахара – найбільша пустеля світу, яку називають справжньою королевою пустель. Вона розташована у північній Африці. (показуючи на карті) Її площа приблизно така, як територія, Сполучених Штатів Америки. 

Ніл – єдина річка, яка перетинає пустелю. Літо в Сахарі спекотне. Хмар на небі не буває. Велика спека вдень змінюється холодом уночі, а піщані і пилові бурі змітають на своєму шляху все живе. Сонце розпікає земну поверхню вдень до + 80С, а вночі температура спадає на 20-30С. Таких різких перепадів не витримує навіть каміння. Можна почути голосний тріск. Це тріскається каміння, що перегрілося вдень. Таке каміння дістало в Сахарі назву «стріляючого».

Жителі пустелі кажуть: «Сонце в нашій країні змушує кричати навіть каміння». Кебілі – найспекотніше місце у пустелі.

З тварин поширені верблюди, антилопи, газелі, піщаний кіт, ефіопський їжак, а також плазуни: змії, ящірки, черепахи. Мешкає у Сахарі фенек – найменша лисиця у світі. Верблюди у Сахарі приручені і служать людям, як засоби пересування Дромадер – одногорбий верблюд, якого називають «кораблем пустелі». Здатний вижити у найнесприятливіших умовах. Можна побачити і птахів, зокрема рябка, сахарського жайворонка, голубів. У Сахарі живе найотрутніший у світі товстохвостий скорпіон.

  • Пропоную подивитися відео про Сахару.

Хоч у нашому уявлені при слові «пустеля», ми розуміємо як: пісок, спека (приклади з асоціативного куща). Є різні види пустель, наприклад:

Салар-де-Уюні – найбільша у світі сольова пустеля, розташована в Болівії. Згідно з оцінками експертів, кількість солі, що міститься на її території, обчислюється 10 мільярдами тонн. Під час дощу сіль, розчиняючись у воді, перетворює пустелю в найбільше в світі солоне «дзеркало». Це пов’язано з тим, що солона вода має інший коефіцієнт заломлення, і при попаданні світла відбувається його відображення, подібне відображенню в звичайному дзеркалі.

4. Фізкультхвилинка.

- А зараз, щоб трошки відпочити давайте проведемо фізкультхвилину. Станьте будь ласка, рівнесенько біля парт. Уважно подивились на дошку.

- Ми трохи відпочили. Сідайте на свої місця. Продовжуємо заняття.

 

Австралійська пустеля. Австралія – країна кенгуру і забавного коали. Країна какаду і безкраїх пляжів, на яких так приємно відпочити! І разом з тим, мало не половина континенту віддана у владу пустель. Незважаючи на те, що пустеля, в нашому уявленні, це сукупність піску, Австралійська пустеля – це щось особливе. Тут можна зустріти, як звичні нам піщані пустелі, так і кам’яні, весь простір яких покрито дрібним гравієм. Крім того,

 

Антарктида. Єдина в світі крижана пустеля. Всупереч усталеній думці, Антарктида є найбільш сухим місцем на землі! Це пояснюється тим, що сильний холод буквально «висушує» вологу, і кількість опадів не перевищує там 4 см у році. Цікавий факт: у 1983 році на території Антарктиди була зареєстрована максимально-низька температура, яка склала мінус 89 градусів за Цельсієм.

 А ви знали що в Україні теж є пустеля? Хто знає як вона називається?

Олешківські піски (Україна)

Аравійська пустеля (Єгипет)

Гобі (Китай та Монголія)

Атакама (Чилі, біля Салар-де-Уюні )

  • А зараз, перегорніть листочки та виконайте завдання.

 

III. Заключна частина

1.Підведення підсумків заняття

- Ось і підійшло до завершення наше заняття. Ви всі старанно попрацювали, були чемними та слухняними.

- До побачення.

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Географія, Позакласні заходи
Інкл
Додано
23 березня 2021
Переглядів
1172
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку