Косметика -корисно чи шкідливо...

Про матеріал

Косметика для учнів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чи може косметика бути небезпечною…учениці ОНВК №17 Вялих Софіївчитель Зайкіна Н. В.

Номер слайду 2

Вступ. Гарний зовнішній вигляд завжди надає людині почуття власної гідності, впевненості, що особливо важливо у юному віці. Через це багато молодих людей надмірно захоплюються популярними парфумерно - косметичними засобами: кремами «для засмаганя без сонця», гелями та лаками для волосся, різними дезодорантами і т.д. Однак більшість молоді не задумується над тим, наскільки ці засоби безпечні. Виготовлення упаковки для парфумерно - косметичних засобів серйозно впливає на навколишнє середовище.

Номер слайду 3

Об’єкти дослідження - парфюмерно- косметичні засоби. Предмет дослідження – можливі зміни у навколишньому середовищі та здоров'ї людини при використанні парфумерно - косметичних засобів. Мета дослідження – визначити рівень впливу парфумерно - косметичних засобів на здоров'я людини та на навколишнє середовище.

Номер слайду 4

Для дослідження мети необхідним було вирішити наступні задачі:1. Зібрання та вивчення інформації по темі;2. Опис та узагальнення свідчень на дану тематику;Провести анкетуванням з метою визначення % співвідношення використовування косметичних засобів учнями 7 – 8 класів.

Номер слайду 5

З історії косметики. Мистецтво прикрашання зовнішності сягає корінням в далеке минуле. Саме слово «косметика» грецького походження, його початкове значення – прикрашати. В давні часи косметичні засоби використовувались не лише для прикрашання зовнішності.

Номер слайду 6

Стародавній Єгипет був однією з перших держав, котра почала виготовляти косметику за чотири тисячі років до нашої ери . Косметичні засоби у Єгипті були символами достатку та розкоші. З Єгипту любов до косметики перейняв і античний світ. У давньогрецькому міфі сказано, що богиня кохання Афродіта , збираючись на “конкурс краси” серед богинь, не втрималася від спокуси і потайки нафарбувалася

Номер слайду 7

Одна з перших наукових праць у світі, присвячена косметиці належить Діоклу, учневі видатного лікаря стародавнього світу - Гіппократа. У чотирьох томах він детально описав способи догляду за тілом та обличчям, привів велику кількість рецептів, з допомогою яких можна видаляти пігментні плями, зм”якшувати та покращувати шкіру, ароматизувати тіло та одяг. Деякі рецепти збереглися до наших днів.

Номер слайду 8

Статистика. В XVIIст. кількість вживаних косметичних засобів вимірялася тонами, а їх вартість - грошовим становищем. Але наше століття давно перевершило ці рекорди. Статистики підрахували, що жінки країн Заходу кожного року витрачають 250 млн. доларів на хімічну завивку волосся, 9 млн. на забарвлення брів та вій, біьше ніж 50 млн. на пудру, креми, рум”яна та грим для обличчя, 18 млн. на губну помаду та 7 млн. на лак для нігтів .

Номер слайду 9

Яка існує сучасна парфумерія та косметика? До косметичних засобів відносяться різні препарати та суміші, призначені для догляду за тілом, поліпшення зовнішності людини, збереження здоров’я. Це всілякі креми, лосьйони, шампуні, лаки для волосся і т.д До парфумерних засобів відносяться запашні речовини та їх поєднання, застосовувані для ароматизації шкіри, волосся, одягу. Серед них - духи, одеколони, запашні води.

Номер слайду 10

Для виготовлення парфумерно- косметичних товарів використовуються різноманітні речовини - як створені природою, так і створені завдяки успіху біотехнології.

Номер слайду 11

У сучасному парфумерно-косметичному виробництві використовується більше 30 тис. найрізноманітніших речовин. Велика частина з них (близько 20 тис.) має синтетичне походження. За прогнозами фахівців, менше, ніж через десятиліття, ця цифра зросте в два-чотири рази.

Номер слайду 12

Це добре чи погано?Використання синтетичних продуктів веде до зниження вартості парфумерії та косметики, робить її доступною широкому колу людей. Добре

Номер слайду 13

Погано. Синтетичні речовини, при тривалому застосуванні можуть стати причиною алергічних реакцій і навіть шкірних захворювань. Багато з них можуть накопичуватися в організмі людини, викликаючи важкі захворювання всього організму. Хімічні сполуки, що застосовуються в парфумерно-косметичному виробництві, здатні впроваджуватися в природні.

Номер слайду 14

Фактори, пов'язані з виробництвом і застосуванням парфумерно-косметичної продукції

Номер слайду 15

1. Руйнування озонового екрану:- багато парфумерно-косметичних препаратів випускаються в аерозольному варіанті з використанням фреонів. Зручно і швидко, годі й казати, але при масовому застосуванні - згубно для всього живого на Землі.

Номер слайду 16

2. Створює додаткове джерело сміття: При спалюванні назвалищах упаковкипарфумерно-косметичнихпрепаратів утворюютьвелику кількість забруднюючих речовин, включаючи важкі метали, діоксини і різні токсичні гази, що представляють серйозну небезпеку для навколишнього середовища і здоров'я людей.

Номер слайду 17

3. Забруднення водойм:- Потрапляючи в природні водойми сприяють утворенню рясної стійкої піни;- Призводять до сильного розростання мікроскопічних водоростей- Деякі миючі засоби самі активно поглинають кисень з води

Номер слайду 18

Ксенобіотики(Від грецьких «ксенос»- чужий та «біос» - життя) чужорідні для організмів хімічні речовини, створені людиною. Навіть в невеликих дозах вступаючи в організм через шкіру і іншими шляхами, призводять до дуже тяжких наслідків.

Номер слайду 19

А саме: Вроджені вади у дітей. Розвиток ракових пухлин. МутаціїСерйозні захворювання шкіри, волосся, нігтів, а також інших фізіологічних порушень.

Номер слайду 20

Ксенобіотики здатні накопичуватися в організмі. Наприклад крем «для засмаги без сонця», що містить канцерогенна речовина діоксіацетон, може викликати рак шкіри через десятки років. Особливо ранньою весною дівчата використовують таку засмагу.

Номер слайду 21

До складу пудри, тіней для повік, губної помади входять солі важких металів: свинець, кадмій, цинк, хром.

Номер слайду 22

Тому необхідний всебічний, хімічний, біологічний і екологічний контроль всієї парфумерно-косметичної продукції, який простежує всі можливі шляхи впливу шкідливих речовин на здоров'я людей і навколишнє середовище.

Номер слайду 23

Екологічно безпечна парфумерно-косметична продукція:- має повну супровідну інформацію про компонентний склад;- містить тільки речовини, які прямо або побічно не роблять шкідливого впливу на навколишнє середовище і організм людини;- її виробництво не завдає шкоди длядовкілля;- її упаковка піддається вторинному використанню або утилізації без шкоди для навколишнього середовища;- для її випробування не використовуються піддослідні тварини

Номер слайду 24

За результатами експрес-опитування серед учнів нашої школи велика частина опитаних користується косметикою. При цьому вважають за краще користуватися фірмовою продукцією, часто не звертаючи увагу на її склад. За відсутності фінансів користуються дешевою косметикою, або косметикою мами, що з точки зору гігієни – не рекомендовано.

Номер слайду 25

Кількість - 70 Фарбування волосся – 33 Гель – лак - 38 Тональний крем - 60 Фарбування вій - 50 Помада - 30 Тонік для губ - 45 Лак для волосся щоденно - 24

Номер слайду 26

Бесіда „Перші кроки до краси” (4-6 кл.);·   Вікторина „ Краса вимагає жертв ” (8-9 кл.);·   Інформаційна година „Шкідливі косметичні звички” (7-9 кл.);·   Година спілкування „Косметика. Краса чи здоров’я?” (6-9 кл.);·   Презентація „Алергія на красу” (8-9 кл.);·   Хвилина корисних повідомлень „Мистецтво привабливості” (6-9 кл.). НАУКОВІ ПРОЕКТИ : „ Косметика. Краса чи здоров’я?” (10-11 кл)

Номер слайду 27

Питання до вікторини „ Краса вимагає жертв ” (8-9кл.)1.     Які є п’ять основних інгредієнтів косметичних засобів?2.     Чи буває косметика небезпечною?3.     Які фактори впливають на безпечність косметики?4.      Назвіть три найбільш небезпечних компоненти косметики.5.     Як вчені вивчають безпечність нових косметичних засобів?6.     Чим небезпечні антиперспіранти?7.     Який дезодорант краще придбати: аерозольний, кульковий чи твердий кремовий?8.     Чому перед засмаганням не рекомендується користуватися дезодорантом?9.     Чому не можна змішувати декілька видів косметики?10. Як  і де потрібно зберігати косметику?11. Назвіть основні правила купівлі косметики.

Номер слайду 28

Висновок. Уже сьогодні кожна людина може поліпшити екологічну ситуацію довкілля і зберегти власне здоров'я.    Однак для цього зовсім не обов'язково користуватися лише покупними екологічно безпечними засобами. Кожен може навчитися застосовувати сили природи для збереження здоров'я і краси свого організму. Для цього потрібно освоїти виготовлення найпростіших парфумерно-косметичних засобів повсякденного застосування, використовуючи цілющі сили природи і багатовіковий досвід народної косметики.

Номер слайду 29

pptx
Додано
31 грудня 2017
Переглядів
5130
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку