Країни Європи. Велика Британія.

Про матеріал
Презентація до уроку " Велика Британія" 10 клас. Матеріал презентації складений відповідно до плану вивчення країн Європи. В роботі розкриті основні чинники , що визначають місце країни в МПМ, дано комплексну економіко - географічну характеристику Великої Британії , картосхему просторової організації економіки країни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Велика Британія. Кошубінська Наталія Василівна. Вчитель географіїСпеціалізрвана школа № 82

Номер слайду 2

Офіційна назва – Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії. Столиця (та найбільше місто) – Лондон. Державний устрій – конституційна монархія, унітарна держава. Склад території – 4 історичні області: Англія, Шотландія, Уельс, Північна Ірландія (Ольстер)Валюта – фунт стрелінгів. Площа = 244,8 тис. км² (78 місце в світі, 10 в Європі)Населення = 65,8 млн. осіб (20 в світі, 2 в Європі)Тип – країна «Великої сімки», високорозвинута держава. ВВП – $2885,5 млрд. (5 в світі, 2 в Європі). ВВП на душу населення - $44,117 (21 в світі, 12 в Європі)

Номер слайду 3

Чинники, що визначають місце країни у МППЕкономіко-географічне положення (ЕГП)Острівна держава, розташована на північному заході Європи;Сусідами є країни-партнери по НАТО та нейтральні країни (Швеція та Ірландія);Держава на перетині транзитних морських шляхів (порт Лондон);Наближена до сировинних баз Європи.

Номер слайду 4

Історичний чинник В минулому була найбільшою колоніальною імперією, нині – лідер Співдружності націй;70 – 80-і роки ХХ ст. – політика деіндустріалізації Маргарет Тетчер: скорочення промисловості на 2/3, ліквідація старих промислових районів, модернізація промисловості;В наш час перевага вільного приватного виробництва (>80% виробництва). Маргарет Тетчер

Номер слайду 5

Фінансовий чинник. Країна є головним світовим фінансовим центром;Найстаріша банківська система з розгалуженою інфраструктурою. Банк АнгліїБританські Фунти Стерлінгів

Номер слайду 6

Науково-технічний потенціал 2-е місце, після США, за кількістю учених-нобелевських лауреатів;1,9% з ВВП припадає на наукові витрати;З початку 80-х років ХХ ст. створювались технопарки (в Единбургу, Кембриджі, Східній Англії) нині їх приблизно 40.

Номер слайду 7

Працересурсний та споживчий потенціал 1 тип відтворення:2,7‰ природний приріст;«Старіння» населення, середній вік – 40 років, тривалість життя – 80 років;Додатне сальдо міграції (трудові мігранти);Високий рівень кваліфікації трудових ресурсів;Велика кількість населення забезпечує значний споживчий потенціал;80% складає зайнятість населення у третинному секторі.

Номер слайду 8

Природно-ресурсний потенціал Мінеральні ресурси сильно виснажені;Видобуток нафти і газу на шельфі Північного моря;Багаті водні ресурси, гідроенергопотенціал;Клімат помірно морський. Нафтова платформа у Північному морі

Номер слайду 9

Населення. Середня щільність – 268 осіб/км². Найвищий показник в Англії 350 осіб/км² (у Лондонській агломерації проживає понад 14 млн. осіб). Найменший показник в Шотландії 2 особи/км². Місто-мільйонер – Бірмінгем (1 млн. осіб). Мегаполіс – Англійський (Лондон – Ліверпуль), 35 млн. осіб. Рівень урбанізації – 79,6%. Світові міста: Лондон, Манчестер, Бірмінгем, Глазго, Единбург, Ліддс. Бірмінгем

Номер слайду 10

Особливості сучасного розвитку. Країна з високорозвиненою, потужною, незалежною економікою, сфера послуг - 78%ВВП. Висока концентрація капіталу. Висока якість трудових ресурсів. Геоекономічними перевагами є контроль над багатими запасами нафти і газу на шельфі Північного моря, а також вплив на основі постколоніальних зв’язків у межах Співдружності націй. Науково-технічний та освітній потенціал. Співдружність націй. Асоціація незалежних держав, що раніше входили в Британську імперію, які визнають британського монарха як символ вільного єднання. Співдружність націй не є політичним союзом, а є міжурядовою організацією. Станом на 9 листопада 2018 року налічує 53 члени.

Номер слайду 11

Третинний сектор. Лондон – найбільший фінансовий центр світу. Bank of England є найстарішим у світі Центральним банком. Велика Британія є міжнародним центром надання ділових послуг. Освіта. Міжнародний експортер освіти, за кількістю іноземних студентів посідає друге місце у світі. 46 британських вишів у топ-200 найкращих університетів Європи. Туризм. За показником туристів (31.2 млн туристів/рік), країна посідає 4 місце в Європі, а Лондон – 2 місце в світі серед міст. Транспорт. Найбільші міжнародні аеропорти – Хітроу (76 млн пас./рік) та Гатвік. Найбільший продовольчий порт – Іммінгем. Аеропорт Хітроу

Номер слайду 12

Вторинний сектор. Авіакосмічна промисловість: цивільні та військові літаки, гелікоптери, авіадвигуни, супутникова навігація, обладнання для європейського концерну Airbus Industry. Центрами є Лондон, Бристоль і Дербі. Автомобілебудування: національні (Ягуар, Ровер, Бентлі тощо) та іноземні (Форд, Хонда, Ніссан, Тойота), експорт вантажних автомобілів. Центрами є Бірмінгем, Оксфорд, Ковентрі. Точне машинобудування: комп’ютери, програмне забезпечення, фотоапарати тощо. Суднобудування: бурові платформи, судове обладнання. Хімічна: базується на газо- і нафто- сировині. Jaguar. Rover. Honda

Номер слайду 13

Первинний сектор. Добувна промисловість: передові технології свердлування на бурових платформах, до 2014 р. нарощування видобування сировини з Північного моря. Аграрний сектор: частка ВВП у цьому секторі найменша серед інших високорозвинених країн (1%); сільське господарство Великої Британії належить до найбільш продуктивних у світі; високотоварне виробництво на великих (більше ніж 100 га) фермах; спеціалізується на тваринництві – розведенні великої рогатої худоби, свиней та овець. Понад 70 % продукції сільського господарства припадає на м’ясо, молоко й молочні продукти, яйця та вовну; У структурі рослинництва переважають зернові (пшениця, ячмінь) і технічні (картопля, цукровий буряк) культури.

Номер слайду 14

Просторова організація господарства В наслідок реіндустралізації занепад промислового району Лондон – Ліверпуль. Великий Лондон – новий осередок господарства з третинним та вторинним секторами економіки. Майже 4/5 промислового виробництва сконцентровано у центральних і південних районах Англії.

Номер слайду 15

Зовнішні економічні зв’язки Лідер на світовому ринку фінансових послуг. Експорт: машини і устаткування, нафта і нафтопродукти, автомобілі, озброєння, хімічні продукти, медичні препарати, продовольство.Імпорт: паливо і сировина, продовольчі товари і продукція сільського господарства. Основними торгівельними партнерами є США, ЕС (особливо Німеччина, Франція і Нідерланди). Міжнародні зв’язки України з Великою Британією: Співпраця і військовому і військово-технічному напрямках. Україна постачає метали, текстиль, олію, телекомунікаційне обладнання, цукор і кондитерські вироби. Велика Британія постачає виробниче обладнання, електроніку, косметику, хімікати і харчові продукти.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Попова Екатерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 жовтня 2021
Переглядів
4505
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку