Критичне оцінювання інформації

Про матеріал
Презентація до теми уроку "Критичне оцінювання інформації". Містить відомості про критичне мислення, чому спотворюється інформація. Практична робота містить завдання з використанням правила трьох джерел для оцінювання та перевірки інформації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Критичне оцінювання інформаціїІнформатика 5 клас

Номер слайду 2

Поняття про критику. Критика — розгляд якогось явища, предмета, особи з різних сторін та його оцінка згідно з існуючими нормами, масштабами, цінностями. Критичне мислення — це система розумових дій, яка дозволяє обробляти інформацію з метою ухвалювати раціональні рішення. Критично мислити означає, піддавати сумніву інформацію та намагатися спростувати чи підтвердити її.

Номер слайду 3

Критичне оцінювання інформаціїКритичне оцінювання інформації з Інтернету є необхідним, оскільки недостовірна інформація може призвести до неправильних висновків, помилкових дій та негативних наслідків. Люди часто поширюють неперевірені або застарілі дані, маніпулюють фактами або навмисно розповсюджують недостовірну інформацію. Це може спричинити сплутаність, конфлікти та шкоду для суспільства.

Номер слайду 4

Інтернет- джерело знань?Мережа Інтернет - це неосяжне джерело ресурсів та нажаль дуже небезпечне джерело. В мережі завдяки швидкості напливу інформації та вільності її розповсюдження багато даних є не перевірені, не якісні, що в наслідок чого не надійні.

Номер слайду 5

Чому?Для більш емоційної подачі даних часто додумують різні «доповнення» до фактів, щоб інформація стала більш захопливою, емоційною та краще запам’ятовувалась. Автор блогу бажає, щоб з його думками ознайомилась більша кількість людей, щоб один одному розповідали його блок. В результаті людина має на меті не донесення фактів, розширення власної слави та монетизації свого сайту чи відео блогу. 

Номер слайду 6

Фейк Фейк — підробляти, шахраювати. Означає підробку, вигадку, щось несправжнє. Часто вживається в інформаційній сфері, коли йдеться про новини тощо.

Номер слайду 7

Практична робота. Перевірити інформацію, використовуючи правило трійки!

Номер слайду 8

Додаткове завдання. Виконайте за попереднім зразком. Скільки міст з населенням понад мільйон в Україні?Яка найглибша станція метро у світі?Яка найбільша пустеля в Європі?

pptx
Додав(-ла)
Лещук Роман
Додано
1 листопада 2023
Переглядів
271
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку