Критичне оцінювання інформації, отриманої з інтернету. Оцінювання джерел інформації в інтернеті. Інформатика 4 клас.

Про матеріал
Презентація до уроку з ІНФОРМАТИКИ. 09.10.23. Нетеса Свілана. Критичне оцінювання інформації, отриманої з інтернету. Оцінювання джерел інформації в інтернеті. Інформатика 4 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Критичне оцінювання інформації, отриманої з інтернету. Оцінювання джерел інформації в інтернеті Інформатика. Сьогодні08.10.2023 Урок№6 Нетеса Світлана

Номер слайду 2

Організація класу. Всіх до класу він скликаєГолосистий наш дзвінок,І ми радо поспішаєм. На цікавий наш урок.

Номер слайду 3

Правила поведінки в кабінеті інформатики

Номер слайду 4

Повідомлення теми і мети уроку. Сьогодні на уроці ми з вами:дізнаємося, що таке факти, судження;з’ясуємо, як розрізняти факти і  судження; навчимось оцінювати інформацію, отриману з  інтернету.

Номер слайду 5

2Інтелектуальна розминка. Міла і Катруся під каменем знайшли дві монети. Скільки монет знайшла б одна дівчинка?

Номер слайду 6

Властивості інформації

Номер слайду 7

Фактом називають твердження, правдивість якого доведено. Фактом також може бути подія, яка дійсно відбулася. Отже, факт  — це достовірна інформація. Словничок

Номер слайду 8

Судженням називають особисту думку людини, яку можна підтвердити або спростувати. У  судженні людина виражає своє ставлення до певного твердження, об’єкта або події. Словничок

Номер слайду 9

З’ясуй, які з  висловлювань є  фактами, а  які  — судженнями.

Номер слайду 10

Поміркуй, хто з дітей може переконати тебе, що молоко  — це корисний продукт. Поясни, що є  фактом, а  що — судженням. Це молоко. Воно найсмачніше й  найкорисніше у  світі!МОЛОКОЦе молоко. Воно містить кальцій і  фосфор, без яких неможливо зберегти міцними кістки й  зуби.

Номер слайду 11

Робота в групах. Обговоріть у  групах, чи відомі вам ситуації, коли внаслідок сприйняття чиїхось суджень як фактів було отримано неправдиву інформацію. До яких наслідків це призвело?

Номер слайду 12

Скарбничка цікавого. Одним із понять логіки є  софізм (із грецької — виверт, вигадка, хитрість). Це міркування, яке лише здається правильним, але насправді містить навмисну помилку. Є софізми логічні, арифметичні тощо.

Номер слайду 13

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА

Номер слайду 14

Оцінюємо інформацію, отриману з  інтернету. Розглянь зображення. Поміркуй, хто яким джерелом інформації користувався. Які наслідки це мало? Чому?

Номер слайду 15

Прочитай повідомлення 1 і  2, дай відповіді на запитання.1. Спеціальна порода швейцарських корів. Нам стало відомо, що у  Швейцарії виведено нову породу альпійських корів  — горинич. Завдяки унікальній особливості (у корів по три голови!) корови цієї породи дають утричі більше молока, ніж звичайні. А їхнє молоко - найсмачніше та  найкорисніше у  світі.2. Гірські пасовища для швейцарських корів. Щороку швейцарські корови підіймаються в гори в середньому на висоту 590 метрів над рівнем моря. В альпійських горах багато вологи. Тому корови вільно пасуться на соковитих луках із  травня по вересень. (За матеріалами сайту swissinfo.ch)

Номер слайду 16

Дай відповіді на запитання

Номер слайду 17

Робота за комп’ютером. Завдання: навчитися оцінювати джерела інформації в інтернеті. Запусти браузер, завантаж сайт https://chl.kiev.ua/ за вказівкою вчителя. На головній сторінці сайту дізнайся, для кого і  з якою метою його створено. Знайди інформацію про те, кому належать права на цей сайт і  як давно він існує. З’ясуй, чи наведено фізичну адресу, контактні телефони. Переглянь дату останнього оновлення сайту. Зроби висновок: чи вдалося тобі оцінити надійність сайту.

Номер слайду 18

ОФТАЛЬМОЛОГІЧНА ХВИЛИНКА

Номер слайду 19

Творче завдання. Склади два твердження, одне з яких буде фактом, а інше – судженням. Створи до них ілюстрації.

Номер слайду 20

Підсумок. Чим відрізняються факти і судження?Чому слід перевіряти знайдену в інтернеті інформацію?Як оцінити достовірність інформації, отриманої з інтернету?

Номер слайду 21

Рефлексійна вправа «Дерево зростання» дуже сподобалосьне сподобалосьсподобалось

Номер слайду 22

До нових зустрічей!Чудово провели час. Приходь ще!

Номер слайду 23

Дослідницьке завдання додому. Відкрий головну сторінку сайту, який часто відвідуєш. Проаналізуй її. Оціни надійність цього джерела інформації.

pptx
Пов’язані теми
Інформатика, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
25 березня
Переглядів
56
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку