Круглий стіл "Наше біорізноманіття, наша їжа, наше здоровя"

Про матеріал
поглибити знання учнів про категорію «біорізноманіття», ознайомити з дією позитивних та негативних впливів людини як антропогенного фактора; встановити причини і наслідки деградації біорізноманіття; ознайомити учнів із основними вимогами до раціонального харчування.
Перегляд файлу

Круглий стіл

«Наше біорізноманіття, наша їжа, наше здоровя»

Мета навчальна: поглибити знання учнів про категорію «біорізноманіття», ознайомити з дією позитивних та негативних впливів людини як антропогенного фактора; встановити причини і наслідки деградації біорізноманіття;  ознайомити учнів із основними вимогами до раціонального харчування.

Розвивальна: розвивати логічне мислення учнів і вміння передбачувати можливі наслідки впливу людини на біосферу; розвивати вміння аналізувати, порівнювати, робити висновки.

Виховна: виховувати бережливе ставлення до живих організмів планети, а також до життя людини як найвищої цінності; навчати учнів бачити красу навколишнього світу, свого регіону, місцевості; виховувати милосердя, співчуття до всього живого, готовність прийти на допомогу природі, охороняти її скрізь і завжди, виховувати бережне ставлення до свого здоров’я.

Учасники: учні 10 - 11 класів, вчителі, провідні фахівці з екологічної освіти, наукові співробітники НПП «Вижницький».

Хід заняття

1. Організаційний момент та психологічне налаштування на роботу

Доброго дня. Усміхніться одне одному, адже посмішка породжує посмішку, стверджує народна мудрість. Подумки побажайте успіхів на цілий день. Сьогоднішнє заняття має бути розумним, цікавим, захопливим, радісним та успішним. Отже, посміхнулися – і до справи.

2. Вступ

Центральна зірка нашої системи, Сонце - звичайний жовтий карлик, зірка ординарна, нічим не примітна - просто ще одна зірка з мільярдів. Навколо зірки утворилася система з 9 планет. Той що? В галактиці безліч зірок і планет! Так, все вірно, якби не одне маленьке «але» - на одній з цих планет з’явилося життя.

Без природи життя людини неможливе. Природа, що оточує нас, створює природні умови нашого існування. У цьому «беруть участь» усі її компоненти – гірські породи, повітря, ґрунти, вода. Тваринний світ - дивовижний та захоплюючий. Кожна тварина - унікальне, неповторне творіння природи, це багатовіковий витвір еволюції.

Різноманітна рослинність, вражаючі мальовничі пейзажі, розмаїття квітів, синє небо - все це ми маємо змогу спостерігати на власні очі, оскільки нам, пощастило жити на цій землі.

3. Оголошення теми і мети круглого столу

Отже, тема нашого заняття з вами уроку «Наше біорізноманіття, наша їжа, наше здоровя». На цьому заняттю ми маємо ознайомитися з категорією біорізноманіття, причинами і наслідками деградації біорізноманіття.

 

 

 

 

Хід круглого столу

4. Постановка проблемного питання

  •  Хто ж вона, людина, яке її місце в світі? Які її права та обов’язки перед Матір’ю - Природою й самою себе? Чи є межа цих прав? (учням пропонується вирішити проблему)

5. Сьогодні ми часто чуємо вислів «екологічна катастрофа», «екологічна криза». Перед людством, дійсно, постало багато нерозв’язаних проблем, проте екологія та здоров’я залишаються однією з найважливіших.

Основною екологічною загрозою є також загроза біорізноманіттю планети.

Кількість різноманітних видів біологічних організмів на планеті складає близько 1,4 млн.

У зв'язку з деградацією довкілля щорічно зникають 10-15 тис. видів організмів. При збереженні таких темпів у найближчі 50 років на Землі зникне від чверті до половини біологічного різноманіття Землі.

Без природи життя людини неможливе. Природа, що оточує нас, створює природні умови нашого існування. У цьому «беруть участь» усі її компоненти – гірські породи, повітря, ґрунти, вода. Тваринний світ - дивовижний та захоплюючий. Кожна тварина - унікальне, неповторне творіння природи, це багатовіковий витвір еволюції.

 6. Епіграф:

Тварини і рослини — своєрідний барометр. Якщо раптово виявляється, що тварини й рослини зникають, то це попередження: з екосистемою негаразд. Тому охорона тварин і рослин, за своєю суттю — охорона нас самих... Треба захищати їх, бо якщо зникнуть вони, зникнемо й ми. (Дж. Даррелл)

Людина завжди існувала в оточенні різноманітного рослинного і тваринного світу. Задовольняючи свої потреби, вона дедалі активніше втручалася у взаємозв’язки живої природи. Людське суспільство не може існувати поза природою, хоча в ході свого розвитку воно все більше віддаляється від прямої залежності від природного середовища. На відміну від інших живих організмів, котрі лише користуються можливостями, які надає їм навколишнє середовище, людина примушує його служити своїм цілям, змінюючи (трансформуючи) природу, спричиняючи її деградацію. У зв’язку з ростом населення все менше залишається місць, які людина ще не освоїла. Але освоєння нових територій завжди тягне за собою порушення структури природних екосистем, втрату їхніх окремих елементів. Збір рослин, полювання на звірів призводять до зникнення деяких видів на освоєних ділянках території чи акваторії. Внаслідок вирубування лісів, розбудови населених пунктів, розорювання земель, створення водосховищ змінюються або зникають цілі екосистеми. Вилучення з екосистеми хоча б одного її елемента призводить до зниження її стійкості і порушення функціонування.

Одним з найбільш важливих завдань охорони природи є збереження біологічного різноманіття.

 

 

7. Історичний факт

22 травня святкують Міжнародний день біорізноманіття. У Конвенції про охорону біологічного різноманіття термін “біологічне різноманіття” визначається як “різноманітність живих організмів з усіх джерел, включаючи, серед іншого, наземні, морські та інші водні екосистеми і екологічні комплекси, частиною яких вони є; це поняття включає у себе різноманітність у рамках виду, між видами і різноманітність екосистем”.

Поняття «біорізноманіття» почало широко застосовуватися після того, як 1986 р. в США відбувся Національний форум з біорізноманіття, а 1988 р. за результатами його діяльності відомий американський біолог Едвард Вільсон видав книжку «Біорізноманіття».

Біорізноманіття, яке ми бачимо сьогодні, – це продукт еволюції життя впродовж мільярдів років, який визначається природними процесами, і на який все більше впливає людська діяльність.

Біорізноманіття – це тканина життя, складовою частиною якої є ми і від якої ми повністю залежимо. Біологічне різноманіття є головним природним і генетичним ресурсом окремо взятої країни і планети в цілому, основою стабільності функціонування біосфери. Біорізноманіття є цінністю, що має ключове екологічне, соціальне, економічне та естетичне значення. Наше власне здоров’я, а також здоров’я економіки та суспільства в цілому залежить від безперервного отримання різноманітних “екосистемних послуг”, замінити які буде або дуже дорого, або просто неможливо, тобто тих вигод, які людство отримує від екосистем. Це послуги екосистем із забезпечення людства природними ресурсами, здоровим середовищем існування, іншими екологічно та економічно значущими «продуктами».Збереження біорізноманіття належить до найголовніших у глобальній концепції стратегії і тактики виживання людства.

8. Як ви розумієте цитату?

Біорізноманіття – це міст, що тримається на певній кількості колон. І чим багатша екосистема – тим більше колон. Втрата кількох з них спричинить руйнування мосту. Тому так важливо підтримувати збереження кожного виду в екосистемі. (Олексій Бурковський).

9. Види біорізноманіття

 

Види біорізноманіття

 

Генетичне біорізноманіття                             Видове  біорізноманіття

(сукупність генофондів різних

популяцій одного виду)                               ( сукупність видів, що населяють    територію.      

Екосистемне (ландшафтне) біорізноманіття

(сукупність унікальних і типових лісових, лучних, болотних,степових, гірських, рівнинних, морських, річкових угруповань)

 

 

 

10. Значення біорізноманіття у природі і житті людини

Біорізноманіття — це один з фундаментальних феноменів, що характеризує прояви життя на Землі. Зниження рівня біорізноманіття займає особливе місце серед головних екологічних проблем сучасності. Наслідком зникнення видів стане руйнування існуючих екологічних зв’язків та деградація природних угруповань, неспроможність їх до самопідтримання, що призводитиме до їх зникнення. Подальше скорочення біорізноманіття може привести до дестабілізації біоти, втрати цілісності біосфери та її здатності підтримувати найважливіші характеристики середовища. Внаслідок незворотного переходу біосфери в новий стан вона може стати непридатною для життя людини.

Підстав для збереження біорізноманіття багато. Це необхідність використання біологічних ресурсів для задоволення потреб людства (їжа, технічні матеріали, ліки та ін.), етичний та естетичний аспекти тощо. Проте головна причина збереження біорізноманіття полягає в тому, що біорізноманіття виконує провідну роль у забезпечені стабільності екосистем та біосфери в цілому (поглинання забруднення, стабілізація клімату, забезпечення придатних для життя умов). Щоб жити й виживати в природі, людина навчилася використовувати корисні властивості компонентів біорізноманіття для отримання продуктів харчування, сировини для виготовлення одягу, знарядь праці, будівництва житла, отримання енергоносіїв.

11. Завдання №1

Знайти відповідність між поняттям та його поясненням.

1. Збалансований розвиток

А. сукупність усіх форм використання природного ресурсного потенціалу  і заходів щодо його збереження.

2. Природокористування

Б. приріст біомаси організмів екосистеми за одиницю часу

3. Біологічна продуктивність

В. система діяльності, спрямована на забезпечення використання природних ресурсів у найбільш ефективному режимі їх відтворення  з урахуванням перспективи.

Відповідь: 1-В, 2-А, 3-Б

12. Завдання № 2

Продовжіть речення

Об’єктом природокористування є…(комплекс взаємовідносин між природними ресурсами, природними умовами життя суспільства та його соціально-економічним розвитком)

Розвиток території вважається прогресивним за умов…(збалансованості економіки, соціальної, економічної сфер)

Найбільшому дисбалансу піддані території…(рівнинні вододільні, що охоплюють площі на межиріччях)

Вирішити проблему дисбалансу біопродуктивності і біоспоживання можна при…(докорінній зміні структури земельного фонду, скорочені орних земель, вилучаючи малопродуктивні землі і переводячи їх під  заліснення і залуження)

13. Які існують загрози біорізноманіттю? Як діяльність людини впливає на біорізноманіття?

Головні загрози біорізноманіття пов’язані сьогодні з діяльністю людини. Вони полягають у руйнуванні природного середовища життя та надмірної експлуатації природних ресурсів, у загрозі глобального потепління, підвищенні температури води, підняття рівня світового океану і танення льодовикового покриву.

14. Руйнування природного середовища життя та надмірна експлуатація природних ресурсів.

Руйнування природного середовища життя - це основна причина вимирання біологічних видів. Сюди включається заготовка деревини, добування корисних копалин, вирубка лісу під пасовища, будівництво дамб і автомагістралей на місці незайманих ділянок дикої природи. Надмірна експлуатація природних ресурсів призводить до того, що екосистеми змушені відступати, а флора і фауна, що живе в них, втрачає необхідні умови існування. Природне середовище розчленовується, руйнується і знищується. Порушуються маршрути міграцій. Генетичне різноманіття бідніє. Популяції тварин і рослин не можуть протистояти хворобам та іншим несприятливим факторам. Біологічні види один за одним вимирають. Зникнення окремих видів може викликати ланцюгову реакцію: руйнування одного з компонентів природного комплексу не проходить безслідно для інших його компонентів. Якщо вимирають основні види екосистеми – це пагубно впливає на більшість інших видів.

15. Загроза глобального потепління

Протягом останнього століття температура на Землі може підвищитися на 3,5

градуса за Цельсієм.

  • Підвищення температури води — одна з причин загибелі коралових рифів, які є середовищем життя багатьох морських організмів
  • Підняття рівня Світового океану на 1 м може призвести до затоплення великих прибережних ділянок.
  • Танення льодового покриву Гренландії та Антарктиди.

Дійсно, ці проблеми, які ви назвали призводять до зменшення чисельності біорізноманіття.

Проблеми екології – найгостріші проблеми нашого часу, і збідніння біорізноманіття – це свого роду бомба уповільненої дії, закладена під людську цивілізацію.

Зміни біорізноманіття – це одні з найнебезпечніших змін, тому що вони мають незворотний характер.

16.

Здоров’я – це безцінний дар природи,

воно дається, на жаль, не на віки,

його треба берегти.

Здоров’я людини залежить

від неї самої, від її способу

життя, умов праці, харчування…

17. Цінність біорізноманіття для здоров’я

Упродовж століть рослинні і тваринні екстракти використовувались для лікування людей. Сучасна медицина виявляє зацікавленість у біологічних ресурсах, сподіваючись знайти нові види ліків. Побутує думка, що чим більше різноманіття живих істот, тим більше існує можливостей для відкриття нових ліків.

Американський лікар Поль Брег говорив: «За гроші можна купити ліжко, але не сон, їжу, але не апетит, ліки, але не здоров’я, книги, але не розум….» іще древні мудреці розуміли, що помірність у їжі – запорука здоров’я і довголіття. Їжа – життєва необхідність. Їжа є одним з найважливіших чинників довкілля, що впливає на стан здоров'я, працездатність, розумовий і фізичний розвиток, а також на тривалість життя людини. Стабільний настрій, висока розумова і фізична працездатність, повноцінний сон, гармонійна фігура і хороша шкіра - результат правильного харчування! Багато причин підштовхують нас до їжі. Ми їмо, щоб втамувати голод, відчути радість, щастя, задоволення, іноді ми їмо в стані розчарування, гніву, розпачу, стресу.

Фахівці з раціонального харчування стверджують, що 50% нашого здоров’я безпосередньо залежить від здорового харчування, яке полягає у встановленні гармонії між продуктами харчування та гомеостазом організму людини. Водночас треба враховувати вік, стать, наявність хронічних захворювань та інші критерії.

ХХ століття внесло корінні зміни, як в спосіб життя, так і в структуру харчування людей. В цілому різко знизились енерговитрати і в більшості економічно-розвинутих країн в теперішній час вони досягли критичного рівня. Людині немає потреби в повсякденних умовах займатися тяжкою фізичною працею і втрачати багато енергії. Харчові продукти, в першу чергу м'ясо і тваринні жири, при правильному харчуванні повинні відійти на другий план, тому що в подібному випадку починає бути дефіцит в других крайньою необхідних для організму біологічно-активних речовин, які знаходяться в більшій мірі в продуктах рослинного походження.

18. Що ж потрібно їсти практично здоровій людині, щоб не захворіти на хронічні недуги та почуватися бадьорою та життєрадісною довгі роки активного життя?

Харчування забезпечує життєдіяльність організму та є його найважливішою біологічною потребою. Усі необхідні організму речовини людина отримує з їжі, яку споживає. Ми їмо різні продукти, не замислюючись над тим, для чого потрібні нам ці речовини, у якому вигляді необхідно вживати їх.

До складу повноцінного раціону мають входити такі поживні речовини:

- білки

- жири

- вуглеводи

- вітаміни

- мінеральні  речовини

- вода

Раціональне харчування - основа здоров’я людини.

В давні часи говорили: «Ніхто не вмирає від старості, люди вмирають від хвороб». До таких хвороб, що виникають внаслідок неправильного харчування відносять ожиріння, атеросклероз, цукровий діабет, інфаркт, інсульт, рак.

Їсти необхідно 4 рази на день. Добову енергоємність раціону необхідно розподіляти так:сніданок – 25%, обід – 45%, підвечірок – 15%, вечеря – 10%. Снідати треба обов’язково. Люди, які відмовляються від сніданку швидко відчувають втому, в них послаблюється пам'ять, увага, знижується працездатність. Їжа повинна бути різноманітною, містити білки, жири, як рослинного, так і тваринного походження, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини.

19. Завдання № 3

3.1. Забудовник придбав ділянку лісу, озера та болота поблизу вашого місця

проживання. Забудовник осушить озеро та болото й побудує будинки. Ця ділянка є місцем відпочинку мешканців вашого населеного пункту. Ви вирішуєте подати

запит в органи місцевого самоврядування щодо законності будівництва. Які

аргументи ви використаєте у зверненні?

1. У мешканців населеного пункту не буде місця для відпочинку.

2. У озерах і болотах живуть рідкісні види, занесені до Червоної книги України.

Знищення озера та болота призведе до руйнування середовища існування цих видів і їх зникнення у вашому регіоні.

3. Багато тварин мешкає у цих екосистемах. Їхнє знищення змусить цих тварин залишити звичні місця та поставить під загрозу їхнє існування.

4. Перелітні птахи зупиняються на болотах під час перельоту. У Європі є мало

місць, придатних для гніздування.

5. Болото виконує функцію фільтру з очищення забрудненого поверхневого

стоку.

3.2. Довкілля впливає на стан нашого здоров'я. Які з цих чинників мають найбільший вплив?

1. Якість води.

2. Якість продуктів харчування.

3. Якість повітря.

3.3. Проблемі забруднення ґрунтів та зміні ландшафтів приділяється менше уваги, ніж проблемам забруднення води та повітря. На які екологічні проблеми, пов’язані з ґрунтом, ви звернете увагу, щоб довести актуальність проблеми?

1. Ерозія, спричинена недосконалими методами господарювання.

2. Підкислення ґрунту.

3. Забруднення важкими металами, пестицидами, нітратами і фосфатами.

4. Радіаційне забруднення.

20. Підсумок заняття

Ми завершуємо наше заняття я сподіваюся, що кожне сказане тут слово дійшло не тільки до вашого слуху, але й до вашого серця. Необхідно відзначити, що роль людини в долі живої природи може бути іншою, якщо вона берегтиме і примножуватиме біорізноманіття Землі. Ми люди, і всі маємо розуміти, що тільки в єдності з природою, тільки в разі бережливого ставлення до неї в нас буде майбутнє. Пам’ятайте слова Андрія Платонова, що «людство без ушляхетнення його тваринами і рослинами загине, збідніє, впаде в злобу відчаю, як одинак наодинці». Отже, любіть природу так, як ви любите своїх батьків, свою домівку, свою Батьківщину.

«Любити, відчувати, розуміти природу

у всіх її проявах

має бути найвищою чеснотою людини…»

М.Д. Гродзинський

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
25 серпня 2019
Переглядів
1287
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку